Besplatna servisna akcija ili opoziv, šta je ispravno?

U posljednje vrijeme, povlačenja automobila radi greške koja je napravljena u fabrici pokušavaju se provući po medijima i društvenim mrežama kao "besplatna servisna akcija". Šta je ispravno?

Vrlo jednostavno, ispravan naziv je opoziv radi greške.

Sama engleska riječ "recall" nikako se ne može prevesti kao "besplatna servisna akcija", a na engleskom jeziku to je jedina riječ koja se koristi za ovakve situacije. Prvi dio te riječi je "re", a drugi "call", i zajedno u interpretaciji sa negleskog znači nešto kao "ponovo pozvati". Naime, ovim se kaže da se automobil isporučen nakon servisnog pregleda kupcu opet poziva u servis. 

Zašto?

Jer je automobil trebao kupcu biti isporučen potpuno ispravan kao cjelina, a to znači i sa svakim svojim dijelom i mehanizmom koji je u potpunosti ispravan. Ako to nije slučaj onda se dešava taj opoziv, da bi se greška eliminisala, ako nije kasno. Jer dešava se kod određenih grešaka da dođe do nesreća i smrtnih slučajeva. Evo primjera:


On February 6, 2014, General Motors (GM) recalled about 800,000 of its small cars due to faulty ignition switches, which could shut off the engine while the vehicle was in motion and thereby prevent the airbags from inflating.[1] The company continued to recall more of its cars over the next several months, resulting in nearly 30 million cars recalled worldwide[2] and paid compensation for 124 deaths. (124 žrtve radi fabričke greške) 


"The National Highway Traffic Safety Administration said that from 2000 to mid-May, it had received more than 6,200 complaints involving sudden acceleration in Toyota vehicles. The reports include 89 deaths and 57 injuries over the same period..." (89 žrtava radi fabričke greške)


"A total of 27 people globally have died from the exploding inflators in the Takata airbags. Eighteen of those deaths related to the recall were reported in the United States, according..." (27 žrtava do momenta kada je ovo objavljeno)


 The automaker says it is the 14th death in a Honda vehicle related to the Takata airbag inflators; 16 people have been killed because of the ...


Volkswagen’s use of software to evade emissions standards in more than 482,000 diesel vehicles sold in the U.S. will directly contribute to 60 premature deaths across the country...


To date, there have been 19 deaths and more than 400 injuries because this problem in the U.S. Worldwide, NHTSA reports that there have been at least 27 deaths.


Znači, kupac je platio ispravan automobil, a dobio je automobil sa greškom iz fabrike, a on nije dao za to svoj novac da se desi takvo šta. I baš zbog toga, pokušati reći kupcu da ga se poziva na "besplatnu servisnu akciju" je najblaže rečeno - laž. I ne samo to, nego i potpuno nepoštivanje kupca i njegove inteligencije.

Na stranicama ovog portala postoji i kategorija "Automobili sa greškom", a dokazati da je to pravi naziv nije nimalo teško, jer upravo to sami proizvođači priznaju da je napravljena greška na automobilu u proizvodnji i kao takav isporučen kupcu, a onda se ista naknadno otkrila, od strane proizvođača ili regulatora, ako postoji na određenom tržištu. Tada ovlašteni servisi obavještavaju vlasnike, ako znaju ko je trenutni vlasnik, i vraćaju auto u servis da poprave grešku o svojem trošku. U našoj rubrici, ne objavljuju se svi ti opozivi, jednostavno previše ih je, i ne može se stići svaki i upratiti i objaviti. Pogotovo jer recimo u BiH ne postoji ni regulator, niti baza odakle bi se mogle crpiti ovakve informacije.

Spomenuto je gore da postoje greške koje kao posljedicu imaju gubljenje ljudskih života. E kako sada onima koji su ostali iza žrtava, njihovoj porodici, rodbini, prijateljima, reći da je to radi čega su izgubili život u stvari nešto što je obuhvaćeno bezazlenim nazivom "besplatna servisna akcija", a ne fabrička greška koja je priznata! Stoga bi bilo lijepo,pošteno, jedino ispravno, da i radi pijeteta prema stotinama mrtvih radi svih tih grešaka, povlačenje automobila u servis radi popravke nazivaju imenom kojim trebaju - "opoziv", ili blaže, "povlačenje u servis". 

Primjer: Poštovani, javite se u naš servis da vam zamijenimo EGR, jer smo vam ugradili neispravan našom greškom. Zvuči li ovo kao besplatna nekakva servisna akcija?

Da li su proizvođači krivi za greške?
Automobil nije šerpa, na njemu postoje stotine mehanizama, i mogućnost pojave greške je velika. Dakle, ko radi taji griješi. A proizvođači i jesu i nisu krivi, jer za neke važnije elemente, sklopove, kontrola kvalitete bi trebala biti rigorozna. Negdje jeste, negdje nije, sve se to treba uklapati u budžete, treba i osmisliti sistem kontrole sa najmanje grešaka. Nije to jednostavno, ali kontrola je li zašiveno sjedište kako treba manje je važna od kontrole materijala od koje se izrađuje glavčina točka, ili kontrola displeja infotaimenta treba biti, uslovno, bezvezna u odnosu na kontrolu mehanizma za zakretanje točkova i kočionog sistema. Stoga nisu ni svi opozivi jednakog stepena ozbiljnosti, niti ih sve treba uzimati na jednak način.

Kako god, ništa to nije besplatna servisna akcija, nego opoziv ili povlačenje automobila u servise da se ispravi greška koja se nije trebala dogoditi, kako bi kupac na kraju krajeva dobio ono što je platio - ispravan automobil. I naravno, niti jedan proizvođač namjerno ne pravi greške koje mogi ali i koštaju života nekoga, i svaki od njih bi volio da se to nikada nije desilo.

 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward