OPOZIV: Ford Kuga (2010 - 2014)

Trebat će nam posebna stranica za ove opozive kako je krenulo! U pitanju je model Ford Kuga, a problem se odnosi na pregrijavanje. Ukoliko tekućina za hlađenje nije u okvirima min-max, onda je džaba gledati na pokazatelj temperature motora i paziti da se motor

ne pregrije. Pregrijat će se u jednom dijelu, bez obzira šta termometar pokazivao, a ovo vodi do pucanja glave motora u jednom dijelu gdje se lokalno temperatura podiže iznad normale. Razlika u dilatacijama (temperaturnim, naravno) u odnosu na druge dijelove dovodi do neravnomjernog širenja, pa samim tim i pucanja. A kroz nastalu pukotinu će curiti ulje na vruće dijelove motora i eto opasnosti od nastanka požara. Ovaj problem se javlja na modelima pravljenim od 02. juna 2010. do 20. decembra 2014. godine.

Izvor: Alert 6/2018 A12/0168/18

Localised overheating of the engine cylinder head can occur due to the engine not containing sufficient coolant. This may cause the cylinder head to crack, causing a pressurised oil leak that may result in a fire in the engine compartment. The recall affects vehicles manufactured between 2. 6. 2010 – 20. 12. 2014.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward