• Vijesti
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Zanimljivo: Prosječna starost automobila na američkim putevima

Ili da napišem "Ne biste vjerovali kolika je prosječna starost automobila na putevima u SAD-u". Ono kao da kliknete, kako to rade ovi nepismenjakovići koji za potres od 2 po rihteru napišu naslov kao da je smak svijeta!

Istraživanje je proveo S&P Global Mobility, a rezultat je: 12,6 godina! I vozni park će postajati stariji, tako oni kažu. 

Ova brojka, koja uključuje automobile i kamionete, porasla je za dva mjeseca od 2023. godine. Oni ovdje vide šansu za one koji prodaju dijelove, i predviđaju rast tog tržišta. Manje automobila ide na otpad, vlasnici ih zadržavaju, a broj rashodovanih vozila se nije povećao od prošle godine. Dva automobila se rashoduju za svaki novoregistrovani automobil, što je ukupno 27 miliona vozila koja su napustila puteve od 2020. godine, a za isto vrijeme je registrovano oko 13 miliona novih. Uprkos ubrzanom tempu, broj vozila na cestama je značajno porastao. U januaru je u saobraćaju bilo 286 miliona vozila, dva miliona više nego prošle godine. Broj vozila starih šest godina ili manje pao je sa 98 miliona u 2019. godini na 90 miliona u 2024., djelimično zbog nestašice automobila povezanih sa pandemijom i problema u lancu snabdijevanja. U međuvremenu, broj električnih vozila u upotrebi nastavlja da raste. Početkom ove godine bilo je u upotrebi oko 3,2 miliona električnih vozila, što je porast od preko 50 posto od 2022. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details