• Vijesti
  • Nadkategorija: AMS
  • Objava

Toyotini hibridi sa 200 km dometa na struju

Toyota vidi hibride kao jedino ispravno prelazno rješenje za smanjenje emisije stakleničkih plinova, ali i za čuvanje energije koja bi se rasula u okolino, preko hibridnih automobila.

Njihove hibridne tehnologije su, još, svjetlosnu godine ispred ostalih, a izgleda da žele da idu i dalje. Naime, nakon suhih baterija, čvrstih kako neko kaže, a vjerujem da će to ime i ostati, ili čak i prije, sa četvrtom generacijom litijum-ionskih baterija, žele ponuditi hibride sa autonomijom na električnu energiju koja će biti oko 200 kilometara. Dakle, praktično kao da vozite električni automobil svakodnevno, a za dalja putovanja tu je i benzinac. I to ne u nekoj dalekoj budućnosti, nego tu negdje za dvije-tri godine. 

Predsjednik Toyote je najavio i masovnu proizvodnju automobila na vodonik, i stvarno uvažavajući i njegovo znanje i poziciju, informacije kojima vlada, ovo može okačiti mačku o rep.

Evo i zašto:

Na donjoj slici je Mazda RX-8 sa rezervoarom korejskog proizvođača ILJIN (ima i rok trajanja). Napravljen od aluminijuma i ojačan materijalima na bazi ugljeničnih vlakana pod pritiskom od 350 bar-a, i zapremine 110 litara, može uskladištiti 2,4 kilograma vodonika! Sagorijevan je u Wankel motoru, i autonomija sa jednim punjenjem vodonika je bila oko 100 kilometara!Dalje, šta je potrebno za tekuće stanje vodonika? Potrebno je hlađenje i držanje te niske temperature. I to ne bilo kakvo, nego bi ga trebalo ohladiti do -252,87 °C da bi se preveo u tekuće stanje, a da bi bio pod atmosferskim pritiskom. Na taj način bi za 5 kilograma vodonika trebao rezervoar zapremine 75 litara (gustina 71 kg/m3). Da bi se ova temperatura postigla, i održavala trebala bi savršena izolacija rezervoara, ali i postojenje koje može ovoliko spustiti temperaturu. Potpuno sam siguran da niko od vas ne bi želio automobil sa takvim načinom skladištenja. Ovo se inače danas koristi samo za svemirske letove, jer se i brzo potroši, a ako i iscuri u svemiru, nije opasan.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details