• Vijesti
  • Nadkategorija: AMS
  • Objava

What Car: Kia osvojila četiri nagrade

Kia je na dodjeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobjedu u dvije glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6. David Hilbert, direktor marketinga u Kia Europe, ...

... rekao je: " Osvajanje četiri prestižne nagrade What Car? je dostignuće na koje smo zaista ponosni. Dok je SUV Sportage vodeći u svojem razredu zbog upečatljivog dizajna, učinkovitih pogonskih sklopova i impresivne praktičnosti, činjenica da su čitaoci ponovo glasali za EV6 i tek nedavno predstavljeni EV9, baš je impresivna. Čeka nas još jedna uzbudljiva godina na našem putu na tome da postanemo vodeći svjetski pružalac rješenja održive mobilnosti."

Kia Sportage: već drugu godinu zaredom "najbolji porodični SUV’
Kia Sportage je već drugu godinu zaredom osvojio nagradu za ‘najbolji porodični SUV’. Članovi žirija su u jednom od najpopularnijih i vrućih razreda ocijenili kako je ispred svih ostalih takmaca.

Žiri koji čine iskusni stručnjaci napisao je: "Kia Sportage nudi udobniju vožnju od glavnih konkurenata i na krivudavim cestama zahvaljujući dobrom prianjanju i preciznom upravljanju odaje povjerenje. Pored toga korisniku je na raspolaganju pametno opremljena i praktična unutrašnjost koja pruža odgovarajući visinu vozačevog položaja. Bez obzira na to gdje u vozilu sjedite dovoljno je prostora za glavu i noge, a Kia Sportage je i prijatno zračan."

Peta generacija modela Kia Sportage predstavljena je početkom 2022. godine, a 2023. osvojila nagradu What Car? za ‘najbolji porodični SUV’. Sportage je lani bio najprodavaniji model Kije u Evropi s ukupno prodata 165.354 primjerka.

Kia EV6: 'najbolji porodični električni SUV'
Dvije godine nakon što je Kia EV6 osvojio glavnu nagradu "Auto godine" revije What Car?, po mišljenju mnogih još uvijek postavlja mjerila za električna vozila u svojem razredu. Dobio je i nagradu za ‘najbolji porodični električni SUV za 2024. godinu’, ispred brojnih noviteta u sve većem segmentu.

Članovi žirija napisali su: "Dvije godine nakon što je EV6 proglašen za ‘Auto godine’ revije What Car? isti i dalje združuje velik domet baterije, brzo punjenje, izbalansiranu vožnju i upravljivost te bogatu opremu po konkurentskoj cijeni koja je bolja nego kod konkurencije. Pored toga je uprkos elegantnom izgledu praktičan izbor budući da pruža puno prostora kako sprijeda tako i pozadi, a tu je i prtljažnik pozamašne zapremine."

EV6 nudi do 528 km dometa s jednim punjenjem po kombiniranom testnom postupku WLTP*. Vozači mogu birati između modela s pogonom na zadnje točkove ili na sva četiri točka, kao u »nabrijanoj« varijanti EV6 GT, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekunde. EV6 je vrhunski igrač u evropskom rastućem razredu električnih vozila s više od 36.000 prodatih primjeraka u 2023. godini.

Kia EV9: ‘Najbolji električni auto sa 7 sjedišta’
Kia EV9 je dobila nagradu za "najbolji električni auto sa 7 sjedišta". U toj podkategoriji članovi žirija su EV9 pohvalili zbog njegovih performansi i vrijednosti u odnosu na konkurente: " Većina električnih SUV-ova sa sedam sjedišta ili su smiješno skupi ili ne tako praktični kao što bi očekivali, ali je Kia EV9 drugačiji jer nudi udobno sjedenje za sedam odraslih u paketu, koji je – iako daleko od jeftinog – cjenovno povoljan u odnosu na konkurenciju. S velikim službenim dometom EV9 može preći dug put bez brige gdje je sljedeće punjenje."

EV9 je sada u prodaji u Evropi, a pruža bogatu opremu, odvažan i savremen dizajn te najnovije tehnologije namijenjene električnim vozilima. EV9 sa zadnjim pogonom može s jednim punjenjem* prijeći do 563 km (kombinirani ciklus WLTP), dok varijante GT-Line i GT-Line S s jednim punjenjem prelaze do 505 km. Mogućnost punjenja s 800 volti znači da EV9 može iskoristiti veliku snagu jednosmjernog toka i napuniti bateriju od 10 do 80 posto za samo 24 minute.

Kia s ‘nagradom za vučno vozilo" zbog širokog izbora modela koji omogućavaju vuču
Četvrti trofej za Kiju je nagrada "Tow Car Award" (nagrada za vučno vozilo), koja je obično namijenjena modelu, ali je Kia ove godine dobila priznanje za široku paletu vozila koja omogućavaju vuču.

Članovi žirija su komentirali svoju odluku ovako: ‘Revija What Car? i stručnjaci Kluba za kampiranje i karavaning svake godine udruže snage kako bi našli najbolje automobile za vuču. Ali umjesto da izdvojimo jedan model sudije su ove godine bile mišljenja da Kia kao brend najviše zaslužuje nagradu za način kako dosljedno izrađuje vrhunske automobile za vuču, bez obzira da li želite dizelski, hibridni ili čak potpuno električni automobil.”

Više modela Kia ima respektabilne mogućnosti vuče, između ostalog popularni Sportage, Sorento, EV6, a sada i EV9, pri čemu potonji nudi najveći kapacitet vuče do 2.500 kg kod 4x4 pogona i uz dva motora.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details