• Vijesti
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Od jula ove godine, svi automobili prodati u EU imat će tzv. Crnu kutiju

Crna kutija, ili kako će se zvati u zemljama Evropske Unije, Snimač podataka događaja (Event Data Recorder), nije nova stvar na tržištu, iako bi se iz pisanja dalo naslutiti nešto takvo. Nije. Ford to ima od 1990 ...

... i koje, onda Volvo od 1995. godine, dakle nije to ništa novo. 

Crna kutija je ime koje dolazi iz avioindustrije, i ema potrebe pisati šta je to. Jedni od najtraigičnijih događaja na vijestima su kada se spominje to ime Crna Kutija. Implicira avionsku nesreću. I nisu crne, ali upravo događaji radi koji trebaju su crni da crnji ne mogu biti. Kutije su uglavnom narandžaste boje. 

Skraćenica je dakle EDR,a od jula ove godine obavezni su u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoh, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvaniji, Luksemburgu, Malti, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj, Slovniji, Španiji i Švedskoj. Putnička vozila sa do 8+1 sjedišta, plus komercijalna N1 klase, dakle do 3,5 tone mase, morat će imati obaj Nsimač podataka o događajima. 

Na osnovu podataka, jednostavnije će se odrediti kako je došlo do nesreće, ko je krivac, možda i ko je vozio i bitni podaci o nesreći. Više informacija imate na:

https://road-safety.ec.europa.eu/Crash_data_or 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details