Renault Ampere, ko su oni?

Renault Ampere je zasebna jedinica koja ima zadatak da razvija električne automobile i software. Cilj Ampere je da razvije sedam električnih modela za Renault, a šef Renaulta ih je nazvao kao ...

... "odgovor na izazove koji dolaze sa istoka i zapada!, pri tome misleći na električne automobile koji dolaze iz SAD-a i Kine. 

I sljedeće šta će Renault pokazati, a da j epogonjeno samo električnom energijom iz baterija, jeste Scenic, a dobit će i prezime E-Tech. Pokazat će ga sljedeće godine, i trebao bi imati veću elektroniku nego Megane E-tech. Početna cijena bi mu bila oko 40000 eura. Onda tu je i Renault 5 električni mini automobil, opet sljedeće godine treba da ga pokažu, a početnom cijenom od 25000 eura. Renault 4 dolazi 2025. godine, itd itd. 

Ampere će napraviti i dva modela na električnu energiju za Alpine, onda sljedeću generaciju Micra modela sa Nissan značkom, i jedan SUV za Mitsubishi nepoznatog imena. Dacia će biti nezaobilazna, a to je već izazov, mala cijena i da nešto vrijedi električni automobil. 

Automobile i baterije planiraju proizvoditi u Francuskoj. Znate šta ovo znači? Da benzinci i dizeli ostaju za tzv "treće zemlje".

Ampere lineup

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward