• Vijesti
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Koliko bi solarni paneli na Škodinim pogonima generisali el. energije kod nas, a koliko generišu u Češkoj?

Solarni paneli su nešto što će i u Bosni i Hercegovini, bar u dijelu koji se zove entitet Federacija BiH, biti i te kako popularno sa stupanjem na snagu novog zakona o obnovljivim izvorima.

Građani će moći praktično sebi proizvoditi električnu energiju, a moći će i viškove prodavati, ili stvarati "energetski kredit" pa trošiti kasnije. Iako se takozvani zeleni bore i protiv ovoga, ovo je tu, i ostat će sve dok čovječanstvo ne ovlada fuzijom, nakon čega neće biti potrebe za bilo kakvim drugim izvorom energije.

Takozvani zeleni su i protiv ovoga, navodno teški metali, pa smeta zmijama, bubamarama, kamenje se ne grije kao prije, reflektuje svjetlost na mjesec, pričaju oni svakakve njihove budalaštine, a onda uredno kući popale sve što imaju na struju. Njima nisu dobre ni termo ni hidroelektrane, ni elektrane na vjetar ni one što rade na efektu plime i oseke, i sada im ne valjaju solari. A nemaju mozga da predlože eto tu njihovu ekološku alternativu. Bitno je biti plaćen za lajanje iz kojekakvih evropskih fondova. 

Škoda je na 10000 metara kvadratnih, ili kako se kaže kod nas, na 10 dunuma, postavili solarne panele za proizvodnju električne energije. Godišnja proizvodnja, predviđena, je nešto iznad 2 GWh električne energije u Češkoj, a ona nije ni blizu sunčana kao naša Hercegovina. Evo brzinskom kalkulacijom, ova površina eolarnih panela u Hercegovini bi pravila od 3,2 do 4 GWh električne energije. 

Česi će sa ovim moći napuniti 25000 električnih modela Enyaq 85. Kod nas bi to bilo skoro duplo više! 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details