• Vijesti
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Kia EV9 je »Njemački luksuzni auto 2024. godine«

Nakon debija u razredu vozila većih od pet metara Kia je odmah oduševila 27-člani žiri izbora za "Njemački auto 2024. godine" (GCOTY). Električni SUV Kia EV9 izabran je u kategoriji "luksuzni".

U tu kategoriju spadaju svi modeli s osnovnom cijenom višom od 70.000 eura. Kia EV9 je pobijedila u žestokoj konkurenciji među ukupno devet modela koji su se borili za ovu prestižnu titulu.

EV9 nastavlja pobjednički niz EV6, Kijinog prvog isključivo električnog vozila
Kia EV9 je drugi model Kije koji je u ponudi kao isključivo baterijski električni automobil i slijedi višestruko nagrađivani model EV6 koji je bio „Evropski auto 2022. godine.“

Prvi primjerci EV9 za evropske kupce do kraja godine
Narudžbe za Kia EV9 u Evropi su moguće od jula, dok se isporuke prvih primjeraka namijenjenih evropskim kupcima očekuju do kraja godine.
"Kao Kijina nova perjanica EV9 ima ključnu ulogu u transformaciji naše marke u vodećeg proizvođača električnih vozila. Svojom izuzetno prilagodljivom i prostranom unutrašnjošću, vrhunskim dizajnom i najnaprednijom tehnologijom vrlo brzog punjenja postavlja nove standarde u segmentu sportskih terenaca," rekao je Won-Jeong Jeong, predsjednik kompanije Kia Europe. "Vrlo smo ponosni da je EV9 proglašen 'njemačkim luksuznim automobilom godine' još prije samog početka prodaje, jer je to jako snažan pokazatelj da su njemački stručnjaci iz automobilske industrije prepoznali i nagradili marku Kia i njenu strategiju elektrifikacije."

U šestom izboru GCOTY žiri koji čini 27 automobilskih novinara testirao je i ocijenio ukupno 48 novih modela. Takmičenje je podijeljeno u pet kategorija: "kompaktni", "premium" i "luksuzni" te "nove energije" i "performanse". Žiri će među pet najboljih u razredu izabrati ukupnog pobjednika, koji će biti proglašen početkom oktobra.

Visokotehnološki SUV dugog dometa i s različitim rasporedom sjedišta
EV9 je najveći model Kije raspoloživ u Evropi. Kao i model EV6 napravljen je na platformi za električna vozila E-GMP (Electric-Global Modular Platform) i ima tehnologiju ultrabrzog punjenja baterije od 800 volti, što mu omogućava jedne od najboljih performansi punjenja u svojoj klasi. U idealnim prilikama baterija kapaciteta od 99,8 kWh za samo 15 minuta punjenja dostiže domet od 239 kilometara.
    
eSUV je u ponudi s pogonom na zadnje točkove, a pokreće ga 150-kilovatni motor s dometom do 541 km po standardu WLTP, ili s pogonom na sva četiri točka (AWD) koji pokreću dva 141-kilovatna elektromotora dometa do 497 km (WLTP). Izvedba s pogonom AWD je raspoloživa i u „šminkerskoj“ izvedbi GT-line, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,3 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 200 km/h.

EV9 nudi i visok nivo udobnosti tokom pauza za odmor. Izvedba GT-line ima naprimjer standardna električno podesiva "relax" sjedišta u prvom redu. Kada je auto parkiran ili tokom punjenja moguće ih je pomaknuti u udoban ležeći položaj. EV9 je raspoloživ i kao izvedba sa sedam ili šest sjedišta s dva samostalna sjedišta u drugom redu. Na raspolaganju su sjedišta za opuštanje, kao ona u prvom redu, ili rotirajuća sjedišta koja se mogu okrenuti za 90 stepeni prema otvorenim vratima ili za 180 stepeni prema putnicima u trećem redu.Osnovni model s pogonom na zadnji par točkova pruža obimnu standardnu opremu. Ona uključuje dvobojne presvlake sjedišta od umjetne kože, trozonski automatski klima uređaj, senzorom upravljana prtljažna vrata, električno slaganje i podizanje naslona sjedišta u trećem redu, automatsko pomicanje ručica vrata, funkciju V2L za upotrebu baterije kao izvora energije, prepoznavanje otisaka prstiju i – premijerno kod Kije - digitalni automobilski ključ ("Digital Key 2.0"). Standardni asistencijski sistemi uključuju asistenciju za vožnju na autocesti druge generacije s asistencijom za održavanje vozila na voznoj traci 2 (LFA 2), asistenciju za spriječavanje naleta sprijeda drugog stepena (FCA 2) s funkcijom skretanja i prepoznavanjem poprečnog prometa i pametni tempomat. Pored toga ima oprema GT-line prilagodljive farove s dvostrukim LED svjetlima, kameru za prikaz događanja oko vozila iz ptičje perspektive (Blind View Monitor, BVM), pomoć kod spriječavanja sudara s vozilom u mrtvom uglu (BCA) i daljinsku pametnu asistenciju za parkiranje druge generacije (RSPA 2) koja je raspoloživa kao dodatna nadgradnja osnovne opreme.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details