Kia s rekordnom prodajom u prvom kvartalu u Evropi

Po novim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) je Kia u prvom kvartalu ove godine zabilježila najbolji rezultat u svojoj historiji – u prvom kvartalu je prvi put registrovano 148571 vozilo.

To je povećanje od 2,23 posto u odnosu na isti period 2022. godine i znatno više u odnosu na prvi kvartal 2021. kada je bilo prvi put registrovanih 113812 vozila. Samo u martu prodata su 63053 primjerka, što je je 6,9 % više nego prošle godine. Ovakav rast održava Kijin evropski tržišni udio na stabilnih 4,6 %.

Kijini najprodavaniji evropski modeli su Sportage, Ceed i Niro
Da potražnja za elektrificiranim vozilima Kia i dalje raste potvrđuje podatak kako je u prvom kvartalu na tržištima EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva najprodavaniji model Kije bio sportski terenac Sportage (uključujući hibridnu i plug-in hibridnu varijantu) sa 41275 primjeraka. Drugi najprodavaniji model bio je Ceed (+Ceed Sw, ProCeed, Xceed, uključujući hibride i plug-in hibride) sa 35207 primjeraka, a treće mjesto je zauzeo elektrificirani Niro sa 19115 primjeraka.

Elektrificirani modeli predstavljaju 35 % Kijine prodaje u Evropi
Kijina hibridna, priključna hibridna i električna vozila predstavljala su 35 % ukupne prodaje u Evropi, što dokazuje uspješnu transformaciju brenda u pružaoca održivih rješenja  mobilnosti. Prodaja električnih vozila se temeljila na nagrađenom modelu EV6, a povećat će se lansiranjem dugo očekivanog modela EV9 koji u salone stiže krajem godine.

Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, komentirao je rezultate: "Ovaj rekordni početak godine dokaz je kako Kia i dalje uspješno raste i kako se naši evropski klijenti pozitivno odazivaju na našu sve širu ponudu elektrificiranih vozila."

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward