• Vijesti
  • Nadkategorija: AMS
  • Objava

Kia opet osvojila prestižne nagrade Zlatni volan

Potpuno novi Kia Niro EV pobijedio je na prestižnom takmičenju Zlatni volan (Goldenes Lenkrad) koje važi za najprestižnije u Njemačkoj. Potpuno električni crossover, koji je nedavno predstavljen i već je dobio brojne pohvale kritičara, ...

... nagrađen je sa "Zlatnim volanom 2022" u vrlo konkurentskoj kategoriji kompaktnih SUV-ova. Kia Sportage u plug-in izvedbi (PHEV) zauzeo je drugo mjesto što je dvostruko slavlje za Kiju i potvrđuje njen vodeći položaj u jednom od najpopularnijih segmenata vozila u Evropi. Treće mjesto zauzeo je Volkswagen Taigo.

Evropski auto godine EV6 GT drugi u kategoriji srednje velikih i luksuznih vozila
Žiri Zlatnog volana je pohvalio i nedavno predstavljen Kijin model EV6 GT i ovu izvedbu sportskih performansi Kijinog potpuno električnog crossovera postavila na drugo mjesto u kategoriji 'srednje velika i luksuzna vozila', iza modela Nio ET7, a ispred Mercedes-Benza EQE.

Niro EV, Sportage Plug-in Hybrid i EV6 GT takmičili su se za prestižna priznanja zajedno s čak 47 novih modela u ukupno sedam kategorija, a koje je izabrala urednička ekipa njemačkih publikacija 'AUTO BILD' i 'BILD am SONNTAG'. Njihovi čitaoci su potom izabrali troje finalista iz svake kategorije vozila, a nakon toga je žiri sa svojim 21 članom svako vozilo opsežno isprobao na njemačkom trkalištu DEKRA Lausitzring i na kraju izabrao pobjednike.

Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, rekao je: “Kia i dalje širi svoju ponudu elektrificiranih modela s vozilima koja združuju učinkovitost, impresivan električni domet i stil. Raznolikost naše elektrificirane ponude je došla do izraza na ovogodišnjem Zlatnom volanu, a osvojene nagrade jačaju položaj brenda kao lidera na području elektrifikacije. Veoma smo ponosni da je žiri za finaliste ovogodišnjeg takmičenja izabrao naša tri najnovija modela, što dokazuje našu beskompromisnu predanost održivoj mobilnosti.”

Thomas Djuren, generalni direktor Kije u Njemačkoj, dodao je: “Nagrada Zlatni volan je veoma cijenjeno priznanje za najbolje modele raspoložive u Njemačkoj. Svako vozilo testiraju najzahtjevniji članovi žirija i drago nam je da su ove godine nagradili Kia Niro EV, dok je priključni hibrid Sportage postao drugoplasirani. Ova pobjeda će doprinijeti rastu brenda Kia u Njemačkoj i klijentima pružati nagrađene elektrificirane modele koji su bolji od konkurencije.”

Nastavak Kijine pobjedničke priče iz 2020. (Sorento) i 2019. godine (XCeed)
Priznanje Zlatni volan za Niro EV je za Kiju već treće u posljednjih nekoliko godina. Kia Sorento je 2020. osvojio najviše priznanje u kategoriji 'Veliki SUV', dok je Kia XCeed 2019. godine pobijedio u kategoriji 'Najbolji auto do 35.000 eura'.

Kia EV6 je u martu ove godine postao ukupni pobjednik prestižnog dizajnerskog takmičenja Red Dot 2022 i osvojio priznanje 'Red Dot: Best of the Best' za svoj pionirski i u budućnost usmjeren dizajn. Potpuno električni crossover pobijedio je i u kategoriji 'Red Dot: "Inovativni proizvodi". Pored toga EV6 je osvojio brojne titule: 'Evropski auto godine 2022.', 'Njemački auto godine 2022.' u premium kategoriji, 'Irski auto godine 2022.', britanski 'What Car?' Auto godine 2022.' i 'Crossover godine' u izboru TopGear.com 2021.

Elektrificirana gama modela i prodajni uspjeh
Kia će i dalje širiti svoju ponudu elektrificiranih modela koja će do 2027. godine uključivati 14 baterijskih električnih vozila (BEV), među njima će od 2025. godine biti mala i srednje velika električna vozila (EV). Južnokorejski gigant do 2030. planira godišnje prodati 4 miliona vozila, od toga čak 1,2 miliona električnih.

Nedavni prodajni rezultati koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) naglašavaju rastuću potražnju za vozilima Kia. Kijin tržišni udio u Evropi se u prvih devet mjeseci ove godine povećao na 5,1%, što je zapažen pomak u odnosu na 4,2% u istom periodu lani. Prvi put registrovane Kije na tržištima EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva su od januara do kraja septembra dostignule brojku od 425.882 vozila, što je 9,8% bolje nego u istom periodu lani. Istodobno se ukupno tržište putničkih vozila u EU smanjilo za 9,9%.

O nagradama Zlatni volan
Takmičenje Zlatni volan još od 1976. godine svake godine bira najbolje nove automobile. Trenutno je sedam kategorija vozila: mali i kompaktni automobili, srednje velika i luksuzna vozila, kompaktni SUV-ovi, srednje veliki SUV-ovi, veliki SUV-ovi, porodični automobili i sportski automobili. Pored tih razreda vozila ove godine birale su se nagrade i u još 4 kategorije: »Najbolji auto do 30.000 eura«, »Najbolji auto do 50.000 eura«, »Inovacija godine« i »Najljepši auto« (po izboru čitalaca).

Žiri sastavljen od 21 stručnjaka ove godine su između ostalog činili nekadašnji vozač formule 1 Hans-Joachim Stuck, trkači Sophia Flörsch, Maximilian Götz i Daniel Abt, vozačica relija Isolde Holderied,itd, itd. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details