• Vijesti
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Toyoti na naplatu došle godine vjerovanja u vodonik

Vrlo jednostavno, tvrdoglavost u vjerovanju u vozila na hidrogen ili vodonik, kako hoćete, o čijim tehnologijama i nemogućnosti korištenja je pisano i ovdje ...

... (tekstovi sa potpisom, naravno, - kliknuti ovdje), učinila je to da kasne u razvoju električnih automobila na baterije. Sada kada su to shvatili, predstavili su bZ4X, a okrenuli su se, navodno, sporazumu sa kineskim proizvođačem BYD, oko razvoja električnog automobila kojeg bi trebali pokazati sljedeće godine.  Reuters izvještava da Toyota planira izbaciti "malu i pristupačnu električnu limuzinu" u Kini sljedeće godine: “Toyota Motor Corp će lansirati potpuno električnu malu limuzinu u Kini krajem sljedeće godine, nakon što se obratio lokalnom partneru BYD-u za ključnu tehnologiju kako bi konačno napravio pristupačnu, ali prostranu limuzinu, rekla su četiri izvora za Reuters.”

Električno vozilo će navodno pokretati BYD-ove blade baterije sa LFP hemijom. LFP hemija se dovoljno poboljšala u posljednjih nekoliko godina da se prešla s uglavnom u električnim autobusima na električne automobile. (LFP je od Litium-ferophosphate LiFePO4, gdje je fero u stvaro engleski za željezo). 

Automobil će biti veći od Corolle, a ne zna se hoće li biti dostupan na drugim tržištima. Bio ne bio, pametan je potez okretanje ka BYD kompaniji, ako ništa, a ono zbog baterija.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details