Rolls-Royce motor za oklopna vozila i gusjeničare (serija MTU 199)

MTU 199 serija motora iz Rolls-Roycea je dobila novog člana, a ovaj ej u konfiguraciji V10. Dizel je, a najveća snaga mu je 1495 KS. I nije namijenjen automobilima, nego je namijenjen u vojne svrhe. 

Potvrdili su da rade i na jačem, od 1631 KS / 1200 kW jakom, i za istu namjenu. Inače motori iz MTU 199 serije, koji imaju motore sa šest i osam cilindara, najprodavanija je serija motora u svom segmentu. 

Ovaj novi, V10, kombinovan je sa baterijsko-električnom jedinicom, a upotreba hibridnig sistema čini kompletan sistem tišim, što je poželjno kada je u pitanju vojna upotreba. Baterije se mogu puniti pomoću V10 agregata, a onda se ta energija koristi za pokretanje električnih vozila, gdje nema buke, ali nema niti toplotnog traga, pa uređaji za takva praćenja skoro pa beskorisna u tom slučaju. Ne volim pisati o sistemima za vojnu upotrebu, ali opet ne može se pobjeći od činjenice da najsofisticiranija tehnologija prvo nađe namjenu u vojsci, pa godinama ili deceniju kasnije u civilnoj upotrebi. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details