Baterije čiji elektrolit se sam gasi u slučaju pojave vatre

Paradoksalno je to što eko radikali prije svega nekoliko godina bili zagovornici električnih automobila, energije iz obnobljivih izvora, gašenja termo i nuklearnih elektrana. U svojem radikalizmu su dobacili toliko ....

.... da su danas i protiv solarnih elektrana, vjetroelektrana, protiv električnih automobila, jednostavo protib bilo čega. Istovremeno koriste mobitele, griju se na električnu energiju, na istu se i hlade, i koriste sve blagodeti koje energija donosi. Nećete nijednog naći kako sjedi pored svijeće naveče, niti ga ima da ne koristi 4G ili 5G mreže. Sve su to teški oblici propaliteta, bez ikakve mjere i naprijed i nazad, ili lijevo i desno. U svom tom nastojanju laju na baterije kako su opasne, kako se pale, kako je to jako često, i ne znam ni ja šta sve ne. Istovremeno im laptop pokreću ioni iz litija, baš kao i mobitel, i tako dalje.

Požari kod baterija su jako jako rijetki. Obično ima i neki uzrok, ali evo jednu statistiku koju niste prije vidjeli, bar velika većina vas:

Tip pogona automobila Požara (na 100000 vozila) Ukupno požara
1. Hibridi 3474 16051
2.Benzinci i dizeli 1530 199533
3.Električni 25,1

52

Izvor (NTSB)

I ko se najlakše zapali??

A ovo će biti još manje, jer uskoro dolaze tzv. suhe baterije, gdje je elektrolit suh, nije tečan. Zvat će ih i kod nas "čvrste" baterije. Naopako, ali dobro.

Da odmah razjasnim zašto požar kod baterija izgleda kao start mlaznog motora, ili nekakav početak eksplozije ili, ne znam više ni ja kako to opisati. Razlog je što ta vatra ne treba kisik za saogrijevanje s vana, iz zraka, nego gorenje same baterijske ćelije stvara kisik koji posjpešuje vatru. A ono što gori je elektrolit koji je tečan, i to je sve! Gašenje spoljnim uticajem je, skoro pa, beskorisno, jer je potreban kisik već tu, i zrak je bespotreban, a svako gašenje se zasniva na prinicupu da vatra ne dobije kisik iz zraka! Litium-ionske baterije su one koje se najviše koriste danas, da ne kažem isključio, a osjetljive su na pregrijavanje. 

Clemson Univerzitet, tačnije naučnici na istom napravili su elektrolit koji praktično sam sebe ugasi ako dođe do situacije koja bi eskalirala požarom. Navodno su za elektrolit koristili prašak koji se nađe u aparatima za gašenje požara. Njihov elektrolit, odnosno baterije sa njihovim elektrolitom su operabilne na temperaturama od minus 75 do plus 80 stepeni Celzijusa!!

Kada dođe do požara, reakcija koja nastaje u elektrolitu sama ugasi vatru u samom startu. Elektrolit je kompatibilan baterijama koje koriste ione litiuma, ili ione aluminijuma, ili ione cinka ili ione natrija ili ione kalija. 

Nije ovo ništa novo, ali do sada poznati elektroliti sa sposobnošću da ugase sami sebe su preskupi i štetni po okolinu. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details