Samsung SDI započinje masovnu proizvodnju suhih/čvrstih baterija 2027. godine!!

Ovo je početak kraja benzinaca i dizela u automobilima! Samsung će 2027. godine početi sa masovnom proizvodnjom suhih baterija, koje neko zove i čvrstim. To su baterije koje ovdje najavljujemo godinama da bi se trebale pojaviti nekad oko 2028. godine, i evo ih godinu dana ranije.

Zašto su ovdje "suhe". Zato što između katode i anode unutar baterije nema tečni (visoko zapaljivi) elektrolit. Umjesto njega tu je čvrsti elektrolit, i ioni litijuma kroz takav idu između elektroda. Suhe baterije su ono što će označiti definitivni kraj automobila na dizel i benzinska goriva.

Samsung SDI tvrdi da njihove čvrste baterije imaju energetsku gustoću od 900 Wh po jednom litru zapremine. Za poređenje tesline baterije imaju između 244 i 296 Wh po kilogramu mase. Ako neko možda ne zna šta ovo znači, da pojednostavim. Sa istom masom baterije kakve imaju današnje Tesle, automobili bi prelazili više nego duplo kilometara. Baterije bi se trebale puniti do 500 puta bez ili sa jedva vidljivom degradacijom, a to znači da se može preći pola miliona kilometara, a baterija je još uvijek više nego odlična. I na kraju, pune se brže i nema opasnosti od požara.

Kakve su karakteristike Samsungovih baterija vidjet će se na InterBattery 2024. sajmu. 

 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details