Nissan optužuje Toyotu da laže o potrošnji

Jako neuobičajno za japanske prilike, a evo desilo se, jeste da neki od njih kritikuje nekoga drugog bilo kako, a evo i prvog slučaja da ja znam: iz Nissana tvrde da Toyota ne govori istinu kada su u pitanju podaci o uštedama, ili potrošnji goriva kod modela ...

... RAV4. Naravno Japanac ovo nikada ne bi uradio, pa iza svega stoji gospodin Nikola Pećanac, a prezime dovoljno govori o njegovom porijeklu, a gospodin radi za Nissan Australia, i on je produkt menadžer za X-Trail.

Uporedili su X-Trail e-Power i RAV4. U stvari uporedili su kruške i jabuke, jer ova dva automobila, konkretno, njihovi pogoni rade na potpuno različit način, dakle ne mogu se uporediti. Iz Nissana kažu da njihov sistem troši 6,1 litar benzina na 100 kilometara, pa izražavaju sumnju da RAV4 može imati, standardno mjereno, potrošnju od 4,7 litara na 100 pređenih kilometara.

Nissan, meni jedna od najdražih marki automobila, bulazni. Odnosno onaj ko se oglasio iz Nissana, neka je živ i zdrav, ali mlati "k'o Maksim po diviziji". Zašto? Pa evo kakva je razlika:

Toyota RAV4 hibridni sistem, onaj što nema mogućnost da se puni na niskonaponskoj distributivnoj mreži, radi na način da smanjuje gubitke energije, i da koristi potencijalnu energiju automobila (kada se isti spušta), kako bi energiju pohranili u baterije. Znači kada kočite, zavisi od režima, baterije se dopunjavaju. Ako se vozite nizbrdo, umjesto da trošite kočnice, baterije se dopunjavaju. Umjesto da se ta energije troši kroz toplotu koja preko diskova odlazi okolini, ona se pretvara u električnu energiju i smješta u baterije. Njihov motor, radi po Atkinsonovom ciklusu, a to je poseban ciklus rada Otto motora, koji daje nešto manje snagu ali značajno poboljšava iskorištenje goriva. Neću puno o ovome, da se Toyota u BiH ne naljuti, jer za ovakve stvari oni će vas uputiti na portale bljesak i kliks, gdje na auto rubrikama rade "bolonjski" studenti političkih nauka, pedagoških akademija, filozofskih fakulteta koji poznaju termodinamiku, kao i motore i motorna vozila bolje od diplomiranih mašinskih inžinjera po starom modelu školovanja.

A kako radi gore spomenuti Nissanov model? Kao Chevrolet Volt, njemu benzinac služi za dopunjavanje baterija, i nema nikakvu mehaničku vezu sa točkovima. Dakle praktično se uvijek vozite na električnu energiju, ali kada je nestane benzinac je proizvodi i šalje na točkove. 

Znači gospodine Pećanac, bilo bi jako pametno nešto naučiti o mehanici, ako ste već produkt menadžer, pa se spasiti od ovakvih ispada. Ili bar ćutite o onome što ne poznajete.