Bugatti Chiron, telemetrija 24/7

Kada danas date pet miliona maraka za automobil, onda očekujete i nešto neuobičajno. A upravo to dobijete kod brenda Bugatti. Naime, oni nadziru svaki model Chiron 24 sata sedam dana u hefti tokom godine, i tako će biti dok postoje. 

Telemetrija podrazumijeva nadziranje preko 10.000 signala tamo gdje postoji mobilna mreža, a postoje i tri ekipe koje su 24 sata na raspolaganju vlasnicima. Jedna je zadužena za Evropu i Rusiju, druga za Sjevernu Ameriku, a treća, posljednja za Aziju, Arapske zemlje i Pacifik. Zovu ih "flying doctors" ili leteći doktori. Oni su na vezi sa centralom u Molsheimu u Francuskoj, gdje su smješteni mehaničari koji stoje na raspolaganju za pružanje pomoći, ali i podršku od svih 34 prodajna mjesta široms vijeta. 

Kutija koja sakuplja i šalje podatke je dimenzija 140 x 50 x 100 milimetara. Kao neka real-time crna kutija.A ide se toliko daleko da nadzire i pritisak u pneumaticima, i ako se primijeti odstupanje od preporučene vrijednosti, vlasnik će biti nazvan i zamoljen da popravi pritisak u pneumatiku. Dalje, bilo kakvo ažuriranje programskog koda u automobilu se obavlja bez potrebe da vlasnik ide u servis. Ažuriranje softwarea se obavlja daljinski. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward