• Vijesti
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Grupa za istraživanje nesreća kompanije Volvo Cars slavi 50. godišnjicu

U kompaniji Volvo Cars, ekipa je poznata pod nazivom kućni detektivi. Pored toga, mogli bismo ih nazvati i „CSI“ ekipom švedskog proizvođača automobila, ako se malo poigramo sa nazivom slavne televizijske serije.

Istraživači mjesta nesreća, iz ekipe za istraživanje automobilskih nesreća Volvo koja ove godine obilježava 50. godišnjicu, spremni su 24 sata na dan da obezbijede kompaniji Volvo Cars informacije  iz stvarnih nesreća, kako bi kontantno učili i neprestano unaprijeđivali svoje automobile.

„Naporan rad i istraživanja ekipe za istraživanje nesreća omogućavaju Volvo Cars kompaniji da iz tragičnih saobraćajna nesreća izađe i nešto dobro: sve sigurniji automobili“, izjavio je Malin Ekholm, vođa Sigurnosnoga centra Volvo Cars. „Ekipa detaljno analizira šta se desilo u svakoj fazi nesreće, i daje ključne informacije o tome šta se može unaprijediti kod naših automobila“.

Ekipa je aktivna od 1970. godine. Kada god se u okolini Göteborga u Švedskoj desi nesreća u koju je bilo uključeno Volvo vozilo, bilo noću ili danju, ekipa će smjesta požuriti na mjesto dešavanja kad ih obavijeste o tome. Kada stignu, počinju sa istragom i što detaljnije dokumentuju redoslijed dešavanja.

To znači da postavljaju pitanja. Koliko je sudar bio jak? Koliko brzo su se uključili aktivni sigurnosni sistemi? Kako su putnici? Pored toga, u obzir se uzimaju i sljedeći faktori: Kakvo je bilo vrijeme? Koliko je bilo sati? U kakvome stanju su bile saobraćajne oznake?

Posao se nastavlja u kancelariji: ekipa zatraži javno dostupne policijske izvještaje, stupa u kontakt sa vozačem i pregleda automobil – onda kada je to moguće. Ekipa također pokušava da shvati kako je vozač doživio nesreću, a to je postupak koji uključuje naučnike Sigunosnog centra Volvo Cars koji proučavaju modele ponašanja.

Na kraju ekipa zamoli osobe koje su učestvovale u nesreći da podijele svoje zdravstvene kartone, što joj omogućava da zabilježi sve zadobivene povrede. Njih analiziraju stručnjaci za biomehaniku, u saradnji sa fizičarima, da bi razumjeli tačne uzroke za nastanak povrede.

Svi prikupljeni podaci i znanje su šifrirani i ne sadrže lične podatke. Zaključke tog istraživanja dijele sa ekipama za razvoj proizvoda u kompaniji Volvo, koje ih koriste za razvoj i implementaciju novih tehnologija u budućim automobilima. Ekipa otkriva i stvari koje se danas ne mogu riješiti – i tako omogućava očuvanje položaja Volvo Cars-a na čelu razvoja u području sigurnosti.

Svake godine ekipa lično istražuje približno 30 do 50 nesreća, iako se nesreće dešavaju svugdje u svijetu i ponekad je teško pravovremeno stići na mjesto dešavanja. U tim slučajevima, i ako je to moguće, detektivi uz pomoć uposlenika kompanije Volvo i hitnih službi koje se nalaze bliže mjesta nesreće, uspijevaju da zabilježe detalje nesreće.

Osim toga, ekipa koristi i druge izvore informacija, kao što su javne zbirke podataka o nesrećama, koje pronalaze širom svijeta, kako bi se uvjerila u donošenje potrebnih mjera.

„Ekipa za istraživanje nesreća, naravno, nije jedini izvor istraživačkih podataka za naše stručnjake za sigurnost, ali ima značajnu ulogu u pravom tumačenju detalja“, dodaje Malin Ekholm. „Nesreće se i dalje dešavaju, ali danas su posljedice mnogo blaže, a teže povrede rjeđe nastaju nego nekada.“

 

Grupa Volvo Cars tokom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini kompanija Volvo Cars zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u ovom razdoblju dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje finansija i poslovanja kompanije Volvo Cars tokom posljednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sljedeću fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Cars

Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premijum automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tokom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu kompanije Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

Tokom 2019. godine je kompanija Volvo Cars prosječno zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih radnika. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti kompanije smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na lični, održiv i siguran način. To poslanstvo se ogleda u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje karbonskog otiska s ciljem da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details