• Vijesti
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Volvo pomaže treninzima spasilačkih službi

To je najekstremnije ispitivanje sudara koje je ikad provela kompanija Volvo Cars – i to ispitivanje od suštinskog značenja. Stručnjaci za spašavanje iz vozila u sigurnosnom centru Volvo Cars često koriste automobile nakon sudara da bi usavršili svoje spasilačke sposobnosti.

Da bi spasilačkim službama omogućili da se pripreme na eventualni scenarij sudara, kao i simulaciju sila u najekstremnijim nesrećama (koje nadmašuju nesreće koje se mogu simulirati standardnim ispitivanjima sudara), kompanija Volvo Cars nedavno je usvojila te iste ekstremne mjere. Prvi put su sada dizalicom s visine od 30 metara nekoliko puta spustili više novih vozila Volvo.

To je metoda koja je omogućila da se ostvari isti efekat za odgovarajuću simulaciju štete koja je utvrđena u najekstremnijim scenarijima nesreća: pomislite na nesreće s jednim automobilom pri vrlo visokoj brzini, nesreće u kojima automobil velikom brzinom udari u teretnjak ili nesreće u kojima automobil zadobija snažan udarac s boka.

U takvim situacijama će putnici u automobilu najvjerovatnije biti u kritičnom stanju. Zato je prioritetni zadatak da se što prije izvuku putnici iz automobila, i to primjenom spasilačkog hidrauličkog alata poznatog pod nazivom „ralje života“, te da se odvezu u bolnicu. Stručnjaci za spašavanje iz vozila često govore o zlatnom času: u roku od jednog sata od nesreće treba izvući povrijeđene iz vozila i odvesti ih u bolnicu.

„Već niz godina usko sarađujemo sa švedskim spasilačkim službama“, navodi Håkan Gustafson, viši istraživač iz grupe za istraživanje saobraćajnih nesreća Volvo Cars. „To je zato što imamo isti cilj: imati bezbjednije ceste za svakog. Nadamo se da niko neće morati proživjeti najteže nesreće, iako se nažalost sve nesreće ne mogu izbjeći. Upravo zbog toga je vrlo važno da postoje metode koje pomažu da se spase životi kad se dogode najteže nesreće.“

Svi zaključci o nesrećama i posljedičnom spašavanju bit će sabrani u opsežnom izvještaju o istraživanju. Taj izvještaj će biti besplatno na raspolaganju svim ostalim spasiocima, što će im omogućiti korištenje zaključaka i daljnji razvoj njihovih spasilačkih sposobnosti.

Spasioci svoja vozila za obuku obično pronalaze na otpadima. Međutim, ti automobili su obično stari i do dvije decenije. Što se tiče čvrstoće čelika, konstrukcije sigunosnog kaveza i opšte izdržljivosti, postoji velika razlika između savremenih automobila i automobila proizvedenih prije 15 do 20 godina. Nova Volvo vozila proizvedena su od najtvrđeg čelika koji se može pronaći u savremenim automobilima.

Upravo zbog toga je za spasioce od ključnog značenja da neprestano usavršavaju znanje o novijim modelima automobila i vrše reviziju vlastitih postupaka s ciljem razvoja nove tehnike spašavanja iz vozila. Drugim riječima, ova osposabljavanja mogu da znače razliku između života i smrti. Zato je, na zahtjev spasilačkih službi, kompanija Volvo Cars odlučila da unaprijedi situaciju.

„Obično u laboratoriju provodimo samo sudare automobila, a sad smo automobile prvi put ispustili sa dizalice“, izjavio je Håkan Gustafson. „Znali smo da ćemo nakon eksperimenta vidjeti ekstremne deformacije pa smo to i učinili kako bismo spasilačkoj ekipi dali pravi izazov za rad.“

S dizalice smo nekoliko puta spustili ukupno deset različitih modela vozila Volvo. Prije pada su  sigurnosni inžinjeri kompanije Volvo Cars precizno izračunali kolikom pritisku i sili mora biti izložen svaki automobil kako bi dostigao traženi stepen štete.


Grupa Volvo Cars tokom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini kompanija Volvo Cars zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u ovom razdoblju dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje finansija i poslovanja kompanije Volvo Cars tokom posljednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sljedeću fazu rasta.


O Grupi Volvo Cars

Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premijum automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tokom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu kompanije Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

Tokom 2019. godine je kompanija Volvo Cars prosječno zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih radnika. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti kompanije smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na lični, održiv i siguran način. To poslanstvo se ogleda u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje karbonskog otiska s ciljem da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details