Pobjeda XCeeda Kiji donijela već 3. nagradu Trophée Argus

Kijin novi crossover XCeed je osvojio prestižnu nagradu Trophée Argus za 2020. godinu u kategoriji kompaktnih i porodičnih SUV-ova. Tako je Kia na nedavnoj svečanosti nagradu Argus osvojila

već treći put, jer je 2018. slavio Stinger, a 2012. se titulom dobitnika okitio mališan Picanto.

 
Trophée Argus nagrađuje cijenu, tekuće troškove i vrijednost rabljenog vozila
Trophée Argus na francuskom tržištu nagrađuje nove modele, koji nude najbolju kombinaciju svojstava i tekućih troškova. Kandidate ocijenjuju na osnovu cijene, tekućih troškova i ostatka vrijednosti rabljenog vozila, a pritom žiri uzima u obzir i druge karakteristike (kvalitet, udobnost, užitak u vožnji, opremljenost) i doprinos vozila u svom razredu.

Žiri čine članovi grupacije Groupe Argus, francuski automobilski novinari i stručnjaci s područja tržišta rabljenih vozila i automobilskog tržišta u cjelini. Kia XCeed je osvojio najviše priznanje u kategoriji kompaktnih i porodičnih sportskih terenaca, a pritom je pobijedio konkurente kao što su: Mazda CX-30, Toyota RAV4 Hybrid i Hyundai Santa Fe.

Marc Hedrich, generalni direktor Kia Motors France, rekao je povodom toga: “Veoma smo radosni zbog osvajanja lovorike Trophée Argus za 2020. godinu. To je priznanje za značajan i jedinstven model marke Kia. Novi XCeed je crossover razreda C, koji među vozilima masovnih proizvođača nema ravnopravnog  rivala.”

“Kia XCeed je potpuno evropski model, kao i sve ostale izvedbe Ceeda,” dodao je Hedrich. “Model, koji je dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi za evropske kupce, odmah je postao bestseler. Drago nam je da su prednosti Kia XCeeda – njegov dizajn, kvalitet, vozne osobine i troškovi vlasništva – zaslužni za to da odskače od konkurencije. Ova nagrada je posvećena našim dizajnerima, prodavačima i inžinjerima širom Evrope i zahvaljujem im se na odlično obavljenom poslu.”

Kia XCeed: sportska, urbana alternativa tradicionalnim sportskim terencima
Novi Kia XCeed je auto sa stilom, izražajan je i dizajnerski savremen, a kao takav predstavlja alternativu tradicionalnim sportskim terencima. XCeed, koji je proizvod Kijinog dizajnerskog središta u Frankfurtu, dizajniran je pod vodstvom Gregoryja Guillauma, podpredsjednika dizajna u Kia Motors Europe.

Kia XCeed proizvode u slovačkom gradu Žilina, gdje prave i ostale izvedbe: Ceed (hatchback), Ceed Sportswagon (karavan) i ProCeed (shooting brake). Kao i njegova čelična braća i XCeed se može pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja broja pređenih kilometara), koja je najduža garancija u Evropi.

Na proljeće će Kia XCeed dopuniti svoju ponudu sa plug-in hibridom, koji ima litijum-polimerni baterijski sklop kapaciteta 8,9 kWh, elektromotor snage 44,5 kW i 1,6-litarski benzinski 4-cilindraš s direktnim ubrizgavanjem goriva. Kia XCeed Plug-in Hybrid može da pređe isključivo na struju oko 60 kilometara.

O nagradama Trophée Argus
Trophée Argus, osnovan 1993. s ciljem nagrađivanja namjenskih vozila, 2008. godine je krenuo s nagradama u kategoriji putničkih vozila. Na ovogodišnjem takmičenju za priznanja  su se takmičila 33 putnička vozila, među kojima su izabrali tri finalista u svakoj od sedam kategorija (kompaktni SUV, gradski auto, kompaktna limuzina, kompaktni i porodični SUV, porodična i kompaktna limuzina, premium SUV i električno vozilo).

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward