U Njemačkoj rabljeni Kia Ceed bolje drži cijenu od VW Golfa

Tvrtka Eurotax, koja ocjenjuje vrijednosti rabljenih vozila svih brendova, nedavno je ocijenjivala vrijednost rabljenih vozila C razreda i to za vozila stara 3 godine odn. 50.000 pređenih kilometara i 5 godina odn. 100.000 km.

Upoređivali su konkurente sa uporedivom opremom i motorima: Kia Ceed 1.0 T-GDI Vision (120 KS), VW Golf 1.4 TSI Join (130 KS), Renault Megane TCe 115 GPF Limited (115 KS) i Opel Astra 1.4 Turbo Edition (125 KS).

Nakon tri godine  odn. 50.000 km Ceed je u odnosu na cijenu vozila kod kupovine zadržao 63,3% kupovne vrijednosti vozila, što je najviše od sva četiri predstavnika – Golf je zadržao 60,6%, Astra  50,1%, a Megane 49,5% kupovne vrijednosti vozila.

Nakon pet godina odn. 100.000 km Ceed je u odnosu na kupovnu cijenu vozila zadržao 44,3% vrijednosti vozila, Golf 45,2%, dok su ostala dva predstavnika poprilično zaostala: Astra 35,1%, a Megane 31,1% kupovne vrijednosti vozila.

Glavni aduti: prefinjenost, savremen dizajn, vozna svojstva i napredne tehnologije
Novi model, koji je u većem dijelu Evrope u prodaji od ljeta, temelji se na istim ključnim adutima s kojima se proslavio već na samom početku. Njegov zreo i sportski izgled združen je s naprednim novim tehnologijama, koje ga čine još udobnijim, praktičnijim i sigurnijim.

Ceedova ponuda novih turbo motora te ovjes i upravljivost prilagođeni evropskim vozačima razlog su da je novi model još zabavniji i prijatniji u vožnji u odnosu na prethodnika, a za kvalitet svakog primjerka Ceeda jamči Kijina jedinstvena 7-godišnja fabrička garancija.

Druga nominacija Ceeda za auto godine i Kijin treći plasman u finale
Ceed je nedavno, već drugi put ušao u finale izbora za Evropski auto godine – prva generacija modela se u finalni izbor plasirala 2008. Ujedno je to i druga godina zaredom da se Kia našla u najužem izboru, jer je prošlogodišnji finalista bio gran turismo Kia Stinger.

Od početka proizvodnje krajem 2006. godine su u fabrici u slovačkom gradu Žilina proizveli više od 1,3 miliona primjeraka modela Ceed. Novi model je trenutno raspoloživ u dvije izvedbe: kao 5-vratni hatchback Ceed i karavanski Ceed Sportswagon.

Prodaja novega ProCeeda i Ceeda GT počinje na proljeće
Ceedova porodica će se početkom 2019. povećati dolaskom novog sportskog hatchbacka Ceed GT i novog ProCeeda – 5-vratne izvedbe shooting brake, koji oduševljava očaravajućim dizajnom kao i prostranošću i praktičnošću karavana. Proizvodnja ProCeeda,  premijerno predstavljenog na ovogodišnjem salonu automobila u Parizu, već je počela, a kod nas ga očekujemo na proljeće. ProCeed, najelegantniji član porodice Ceed, biće ekskluzivno raspoloživ samo u izvedbama GT i GT Line.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward