‘iF design’ nagrade za novog Kia Stingera, Stonica i Picanta

Kia Motors nedavno je osvojila tri prestižne ‘iF design’ nagrade za 2018. godinu, čime je ojačala reputaciju marke, koja se temelji na dizajnu. Nova fastback sportska limuzina Kia Stinger, kompaktni crossover Stonic i gradski mališan Picanto su dobitnici priznanja u kategoriji 'dizajn proizvoda'.

Kia do sada dobila već 15 iF design nagrada
To je već druga godina zaredom kako je Kia dobila tri iF nagrade i čak deveta godina zaredom s barem jednom iF nagradom. Najnoviji hat-trick znači da sada Kia u svojoj vitrini ima čak 15 iF design nagrada.

Stinger, dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, spaja klasični gran turismo dizajn sa prostranom i zaštitničkom unutrašnjošću. Model inspirisan grand tourerima iz 1970-ih godina predstavlja elegantne fastback proporcije i mišićav izgled, koji podsjeća na bocu coca-cole i bokove, koji naglašavaju njegov zadnji pogon.

Stonic, takođe dizajniran u Frankfurtu, Kijin prvi kompaktni crossover, nudi atraktivan i odvažno dizajniran vanjski izgled, kombinovan s višim položajem sjedenja i praktičnim SUV formatom. Radi se o modelu Kije, koji se može pohvaliti s najviše mogućnosti prilagođavanja pojedincu, a kupcima između ostalog omogućava da odaberu između nekoliko dvobojnih kombinacija karoserije i unutrašnjosti.

Treća generacija Picanta – Kijinog najmanjeg modela – u razred A donosi mladolik i energičan karakter. Kupci cijene njegovo atraktivan dizajn i visok kvalitet završne izrade, s mnogo mogućnosti prilagođavanja pojedincu. Uprkos svojim skromnim dimenzijama Picanto je zahvaljujući inteligentnom dizajnu jedan od najprostranijih automobila u svojem razredu.
   
Za nagrade se takmičilo 6.400 prijavljenih radova iz 54 zemlje
Od osnivanja 1953. godine, iF design nagrade su postale jedne od najvažnijih nagrada na svijetu za izvrsnost u dizajnu. Nagrade su se na početku zvale ‘Formgerechte Industrieerzeugnisse’ (dobar industrijski dizajn) i predstavljale su priznanja za proizvode, predstavljene na sajmu u Hanoveru, a sada su jedno od najvećih dizajnerskih takmičenja na svijetu. Za ovogodišnje nagrade takmičile su se kompanije iz 54 zemlje, koje su kandidovale 6.402 proizvoda, koje ocijenjuje 63-člani međunarodni žiri nezavisnih stručnjaka s područja dizajna.

iF design nagrade dijele u 7 kategorija: proizvod, pakiranje, komunikacija, dizajn usluge / korisničko iskustvo, arhitektura, unutrašnji dizajn i profesionalni koncept. Kijini novi modeli su bili nagrađeni u kategoriji dizajna proizvoda.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward