Koliko Audi štedi zahvaljujući idejama radnika

Jedne prilike, kada sam bio "između poslova" što kažu Amerikanci koji ne rade, a istina je da nisam htio nastaviti u Triglav osiguranju u Mostaru gdje sam sam pravio 52 posto polica ugovornih osiguranja, a plata vremenom došla na 1/3 početne, a nisam znao šta dalje, kolega,

mogu reći i prijatelj, ponudi mi kod sebe posao u jednom pgoonu za proizvodnju, kao inžinjeru mašinstva i tehnologu. I ljubazno odbijem, iako je plaća bila 50 posto veća od početne u Triglavu. Zašto? Jesam li lud? Ne, nisam. Jer tu bi se od mene očekivalo da budem kao printer, da izbacujem što više radioničkih crteža, umjesto da radim što mi je struka, a to je osmišljavanje tehnoloških procesa, i kako sa što manje napora, troška, vremena, proizvesti što bolje i više. I kažem ja tako vlasniku, neću, ali ako ću prvih mjesec dana biti sa štopericom, i metrom da mjerim koliko traje prenošenje sirovine do koje mašine, koliko ima otpada, kako se to može optimizirati, pa da samim rasporedom mašina ljudi ne moraju ostajati iza 16 sati, nego da sve urade u radnom vremenu, a učinak da bude i veći, komentar je bio ... ćutnja i lagan LOL. 

Zašto ovo pišem?

U Audiju, i od onih koji nisu inžinjeri, oni pametni koji rukovode firmom, sakupljaju ideje kako bi se šta moglo pojeftiniti, pojednostaviti, ubrzati, i kao rezultat u prošloj godini je ušteda od 108.600.000 eura u troškovima kod proizvodnje, i to samo u Ingolstadtu i Neckarsulmu! 

Kako su ovo uspjeli? Otvoreni su bili za ideje optimizacije procesa, smanjenja trajanja sklapanja, proizvodnje, prenosa materijala, rasporeda mašina, .... i nakon analize dosta toga i usvojili, a rezultat se eto mjeru sa devet brojeva eura! 

E zato je "Švabo Švabo", a "Bosanac Bosanac", s tim da se ovo može prevesti i u Balkanac. 

U Audiju imaju Ideas Program, u kojem ohrabruju zaposlene da daju ideje, a on postoji od 1994. godine. I najmanje ideje, najmanje optimizacije mogu uštedjeti hiljade dolara, a kada ih je dosta radi se o milionima. 

Ima tu i najjednostavnijih stvari, nevezanih za inžinjering. Na primjer, primijećeno je da ventilacijski sistem ostaje aktivan dan-noć, bez obzira što pogon ne radi. Neko se sjetio pa ga je počeo isključivati od 22 do ujutro u 6 sati. Ušteda, godišnja je 100.000 eura. 

Dalje, na jednoj poziciji bili su slični alati, za dvije operacije i dešavalo se da operateri zamijene alate, pa se gubi malo vremena na ponovo uzimanje alata. Opet se neko sjetio i ta dva alata obojio različitim bojama. Slična ideja je bila sa alatom za kontrolu vrata i mjerenja zazora. Ove ideje su smanjile operacije sa 34 na 18 minuta, ato je 200 radnih sati godišnje. 

Ni to nije sve. U mađarskom Gyoru i belgijskom Briselu, u Audijevim pogonima, ideje od strane zaposlenih donijele je uštede od 33 miliona eura. 

Ne sumnjam da su ono od kojih su potekle ideje nagrađeni!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward