• Video
  • Nadkategorija: AMS
  • Objava

Zašto je Bugatti nekim osobama zabranio da kupuju njihove automobile

Znate li da postoje osobe, jako poznate osobe kojima je, uslovno, zabranjeno da kupe opet Bugatti?

Da, vjerovali ili ne, postoje i takvi. Evo par osoba ali i razloga zašto u Bugattiju više ne žele prodavati svoje automobile baš tim osobama.

Najslavniji, a mislim i najbogatiji Hollywoodski glumac Tom Cruise je vjerovatno najpoznatiji. Pitate se zašto ne može on kupiti Bugatti? Pa ovako, jedne prilike je sa svojim Veyronom, godina je 2006. godina, došao na premijeru nekog od nastavaka filma Mission Imposible, i kada je izašao iz automobila i prošao da otvori vrata partnerici Katie Holmes, nije ih mogao otvoriti. Mučio se 30-ak sekundi dok je otvorio vrata. U Bugattiju nisu bili zadovoljni sa tim događajem, ne ide im u prilog imidžu koji grade, te Tom Cruise više ne može naručiti Bugatti od proizvođača. Kažu da nemaju ništa protiv da ga kupi od nekoga drugog, kao polovni.

Čuj nemaju ništa protiv, kao da mogu igraničiti ljudsku slobodu. Tom Cruise će uvijek biti dobrodošao u Koenigsegg siguran sam.

Inače, oni su jako drkski kada su u pitanju takve stvari.

Evo da navedem i bivšeg vozača Formule 1, a znate ga po imenu Jenson Button:

Naime, kada je Jenson kupovao Bugatti, onda je u ugovoru, kako prenosi Drivetribe imao kluzulu da da na društvenim medijima afirmativno predstavlja svoj Bugatti. Klasičan pokušaj zloupotrebe imidža čovjeka. Zamislite odete po RAV4 u Auto Nuić i Mario vam kaže, svaki dan morate objaviti atraktivnu fotku i hvaliti taj automobil (automobil je odličan, da se razumijemo). Ma ko bi na to pristao, bez obzira kakav je automobil, da neko nekome nametne nekakvu takvu obavezu. I šta je bilo sa Jensonom? Vozio ga je čovjek, prešao jedva 2.000+ kilometara i prodao svoj Veyron. U Bugattiju nisu bili sretni sa tim, jer i to smatraju kao narušavanjem imidža brenda, pa je i Jenson Button došao na listu onih kojima Bugatti više ne želi da prodaje automobil. Kažu u Bugattiju da je prekršio ugovor! Kao da ga je dobio džabe!

I ovdje priča nije završila, evo kada gore spominjem kiometražu, ima i još jedan slučaj koji se tiče kilometraže. Opet medijska ličnost, zove se Simon Cowell. Znate ga sa onih britanskih emisija gdje ocjenjivaju talente. Čovjek je i voditelj, i poduzetnik, i sve ono što bi možda moglo biti i uzor svima drugima. Dole je on u emisiji Elleneshow:

Simon je kupio automobil 2010. godine (Veyron). U prve tri godine vozio ga je svega dva puta. Poslije šest godina na kilometar satu je bila cifra oko 2.500 (pređenih kilometara). Bugatti, tačnije ljudima koji sjete u tom, kako ga nazivaju, ateljeu, zasmetalo je to što automobil većinu vremena provodi u garaži iako su ga napravili za svakodnevnu vožnju. Vrlo zanimljivo, onako sušebrižno od Bugattija. No ako pogledate koliko košta zamjena ulja, guma, ali i felgi, jer se i one moraju mijenjati kod održavanja, mislim da je uljudima u Bugattiju krivo što nisu inkasirali još nekoliko stotina hiljada dolara, eura, čega god. Kao da u Bugattiju misle da mogu nekome narediti šta da radi au automobilom kojeg masno naplate, i definitivno ostvare po svakom primjerku enormnu zaradu. Ipak je Bugatti dio Volkswagen grupe.
 
Vjerujem da ima i još slučajeva, ali ova tri bacaju malo drugačije svjetlo na Bugatti kao jednu od radionica Volkswagena.

 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details