• Tuđi Test
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Laži u tekstu testa modela Toyota bZ4X??? Ma baš??

I to navodno na AutoMotoSvijet portalu, na našem zadnjem testu? Hvala za upućena pitanja, i to na temue kako se u našem testu modela bZ4X kaže da automobil nema mjenjač, a konkurencija iz istog grada (Mostar) kaže da ...

ima CVT mjenjač, i da AMS tvrdi da automobil može preći više od 280 kilometara, a tzv. konkurencija da ne može preći više od 280 kilometara sa punjenjem baterija, kako AMS piše da je autonomija službena 516 km, a tzv. konkurencija da je autonomija službeno: 415 kilometara. Takođe zašto su na zapadu, kako navodi ta konkurencija, bolji punjači od 11 kW snage nego u nas?

Ovoliko budalaština nikada nije stalo u manje prostora. 

Kao prvo, to nije konkurencija, nego je to obični politički tabloid, koji se treba baviti Dodikom danas u Mostaru, i najnovijim događanjima u Zadruzi, a ne automobilima. Takvi obično o automobilima znaju da imaju četiri točka i da imaju volan.

Poći ću redom:

Mjenjač:
Toyota bZ4x NEMA nikakav mjenjač, niti CVT niti reduktorski, niti autor zna šta je jedno, a šta drugo. Da ne kažem da nema blage veze o proračuni ili principu rada mehanizama kod istih. Pogon Toyote bZ4X ima JEDNU BRZINU, preko sistema koji pravi BluE Nexus Corporation. Sam pogonski sklop su nazvali eAxle (ima slično ime, ali sa crticom između slova iza kojeg stoji BOSCH). Dole je na slici (koju je izradio proizvođač). Da ovaj pogon ima CVT mjenjač, radi rasporeda obrtnog momenta, ne bi izdržao ni pola godine. Ali to politički novinar ne može znati! Niti objasniti! 


Autonomija:
Autor navedneog političkog tablida ne zna šta je mjera kWh i kakva je razlika od kW.

Automobil je po magistralnom putu, sa poštovanjem ograničenja brzine +5 km/h, na dionici od 107 kilometara prosječno trošio 11,4 kWh na 100 kilometara. Upotrebljivi kapacitet baterija je 64-65 kWh. Podijelite, i dobit ćete vrijednost preko 500 kilometara, i to puno preko 500 kilometara.

Potrošnja nakon 100+ kilometara po M17 putu

Drugi test potrošnje, vožnja na dionici dužine skoro 220 kilometara, sa baterijom koja nije bila puna, gdje je u jednom smjeru nadmorska visina mijenjana za cijeli JEDAN kilometar. Automobil u oba smjera je imao prosječnu potrošnju 13 kWh na 100 kilometara. Nakon prelaska sistem je pokazao da se može preći još nešto više od 200 kilometara. Dakle, sa nepotpunom baterijom, ali preko 90 posto u tim uslovima, i gdje je bilo makadama, a rang puta bio "regionalni", automobil je mogao pređi preko 425 kilometara, i voženo je natprosječno brzo. Šta to znači? Da taj politički tabloid jednostavno nema pojma šta piše! 

Potrošnja nakon 218 kilometara po putu kategorije R
Gacko, Kort trgovine


I mislim da bi za ovo trebali odgovarati i samoj Toyota BiH. Ipak oni ih i forsiraju po svjetskim premijerama, a ovi lažu i iznose lažne podatke, ne namjerno, nego u neznanju.

Službena autonomija:
Službeno autonomija testnog modela je 516 kilometara. To što oni tvrde da je 415, opet bi trebali pojasniti predstavnicima Toyote za Bosnu i Hercegovinu. Pogledajte službene Toyota podatke.

Punjači:
Autor na tom političkom tabloidu nema pojma o razlici između punjača sa naizmjeničnom strujom i punjača sa jednosmjernom strujom.  Punjač može imati 11, ili 1111 kW snage naizmjenične struje, jednako će napuniti ovaj automobil. Jer ovaj automobil može prihvatiti na svojem punjaču, u automobilu, najviše 6,6 / 11 kW (standardan bio, a drugi opcija, i ugrađen je u automobil). Možete vi bZ4X nakopčati na HE Salakovac, na 3x70 MW snage, ali opet je  kao da ste na punjaču od 11, 111 ili 1111 kW snage, ako je struja naizmjenična, karikiram.

Nema to veze sa zemljom, a ovim je potpisnik članka testa na političkom tabolidu koji spominje onaj što se javio na messanger, potpisao da ne razumije ono što piše, javno, misleći da su svi koji čitaju samo ovce. Nisu!
Ako je 11 kW naizmjenični punjač, isto će puniti ovaj automobil i u centru Tokia, Las Vegasa, Londona, kao i u Tržnom Centru Plaza.

Jednosmjerna struja ne treba konverziju, i ako je takav punjač snage recimo 32 kW snage, dovoljno je dva sata da napuni ove baterije! 

Ubuduće, nadam se da neće biti pitanja kojima se kompetentnost  navedenih podataka na našem poratlu dovodi u pitanje, jer neki politički magazin, bilo da je to klix, bljesak, i slični govore drugačije. Ne može neko bez obrazovanja iz problematike o kojoj piše biti kompetentan da piše, a da ima mozga i obraza i ne bi, ne bi sebe blamirao. Šta je to automobil? Završno djelo studenta žurnalistike, pravnika, ekonomiste-radio amatera ili djelo inžinjera svih vrsta? Otkud onda onim prvim pravo da komentiraju nešto o čemu nemaju pojma?

Na kraju krajeva, biste li dali portiru u kliničkom centru da vam operira slijepo crijevo, ili biste tražili hirurga??? Tako vam je i sa autorima testova komada inžinjeringa zvanih automobil!


TEST možete pročitati klikom OVDJE


POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details