• Tuđi Test
  • Objavljeno
  • Čitanja: 3210

Top Gear TEST: Volkswagen Taigo, ocjena 5 od mogućih 10

Pin It

Kod lokalnih tabloid medija nahvaljen, kao što sve i nahvale, da bi se i u Rolls-Royceu postidili kada bi čitali. Ali, neće, naravno, znaju tamo jako dobro za relevantost, a medij koji piše kome je spao grudnjak, kako se ispravno postavlja tuta, ...

..., i za pare piše da se neka beznačajna ličnost neprepoznatljiva od šminke udala, apsolutno je beznačajan u svijetu automobila. Doduše, znate kako finansije igraju ulogu, i preko faktura, i kasnije u restoranu za večerom, pa se sva ta kao relevantnost nekako umjetno napuše.  A i vi to znate, jer kada kupujete automobil, znate i sami gdje se ne informišete prije kupovine. 

E da vidimo šta o još jednom Volkswagenu kažu na čuvenom Top gear magazinu. I da skratim, dobio je ocjenu 5 od najvećih 10. I ovo bi moglo biti i dovoljno, no nemoguće je da je sve tako crno pa ipak da malo pregledamo šta kažu.  

Kao prvo, napravili su uvod u smislu da je ovo još jedan SUV na polju gdje već imaju i previše SUV vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu (T-Cross, T-Roc, T-Roc Cabriolet, Tiguan, Tiguan Allspace, Touareg, ID.4 i sada ID.5). Onda dodaju, da se ovdje ne radi o nekakvom novom automobilu, i navode da dijeli MQB A0 platformu sa Polom i T-Cross modelom, a tehniči nije nov jer dijeli puno toga sa modelom Volkswagen Nivus, ili Nivius, kako god, koji se prodaje u Južnoj Americi, a znate da je dole bitno da je sve što jeftinije. Kažu i da su u Volkswagenu svjesni da kupeovski oblik karoserije u Evropi može imati i nešto veću cijenu, pa eto iskoristili su tu činjenicu da od Evropljana uzmu i nešto više novca, samo zbog oblika i nekih detalja, poput R-Line paketa opreme. 

S obzirom da je na platformi na kojoj je Polo uporedili su dimenzije jednog i drugog. Polo je tako dug 4053 mm, a Taigo 4266 milimetara, Polo je širok 1741 mm, a Taigo 1757 mm, i na kraju visina, a to je svakako zanimljivo, s obzirom da se očekuje veća razlika, Polo je visok 1461, a taigo 1494 milimetra. I nema te neke bitnije razlike. Vizualno gledajući, ali i samo razmišljajući, mislili bismo da su sve ove dimenzije dosta različite. Ovdje se već počinje razmišljati Taigo, koji vodi porijeklo od jeftinog Nivusa iz drugog svijeta u odnosu na Evropu, ili neki drugi automobil. Šta kupiti?

Idemo dalje:

Taigo ima nešto veći prtljažnik 440 naspram 351 litar, i konačno jedna bitnija razlika. Ali je to 15 litara manje od T-Cross modela, i pet litara manje od T-Roc modela sa istom značkom. Evo ideja, uporedite ovo sa Forodovm Pumom, Nissanovim Juke modelom ili Renaultovim Capture modelom. Ne kažem ja da volite ove druge i da trebaju biti opcija, nego jednostavno da dobijete širu ali i precizniju sliku. A nijedan od nabrojanih nije neka skuplja kopija nečega iz Južne Amerike. 

Dalje kažu, evo ciritam: "We’ve tried the 94bhp and 108bhp engines so far, and found neither to be particularly refined" što bi značilo nešto kao, da su isprobali motore sa 94 njihove KS i 108, i da nijedan nije posebno rafiniran. Kažu da je ovaj sa manjom snagom, eto dovoljno udoban u gradu, a znate da su u njih gradovi ravni kao tepsija, a kako bi to bilo po našim gradovima i planinama ... ne znam. Ali ne bih se smio zakleti da bi na Top Gearu imali fino mišljenje o tome. Kao što rekoh u njih je uglavnom sve ravno, a kažu i da je vožnja dovoljno glatka, kao i da 16-ke gume lijepo apsorbuju neravnine. 

Onda je na njihovom portalu, kako bi ljude poštedjeli daljeg čitanja, napisan zaključak, a opet ga citiram “VW’s coupe-crossover competitor will win some fans for its sportier looks, but otherwise it’s easily forgettable” ili, kao Volkswagenov coupe-crossover, će imati svoje fanove zbog sportskijeg izgleda, a inače ničim drugo ne privlači, i kažu da je zaboravljiv

Takođe navode da unutrašnjost izgleda jeftino i neinspirativno. Spominju i model Ford Puma, a iza toga ide rečenica, da oni znaju gdje bi radije potrošili svoj novac. "..., it’s not on the same level as something like the Ford Puma. We know where we’d rather spend our money.".

Onda kod opisa motora pišu "The little three-cylinder isn’t the most refined of units, clattery on start-up and when idling, while sounding a little strained at higher revs.", a u nekakvoj interpretaciji ovo znači da taj trocilindraš nije najprofinjeniji agregat, zvecka pri pokretanju i u praznom hodu, dok zvuči pomalo napeto pri višim okretajima. Eto skoro bukvalan prevod umjesto interpretacije.

Ubrzanje ovoga sa oko 95 konja kaže da do 100 na sat ubrza za 11.1 sekund. Mislim da identičan rezultat ima, pazite sada, Ford Focus, ali onaj pravljen oko 2000. godine, sa motorom najveće snage od 90 KS. Mislim da je i potrošnja na njegovoj strani. Nije bolji puno ni onaj sa 110-ak KS, njemu treba 10,4 sekunde. Srećom ima i onaj 1,5 litarski sa četiri cilindra kojem do stotke treba 8,3 sekunde, dostupan sa DSG mjenjačem, samim tim i daleko skuplji, ali i žedniji. Mora biti. 

Pohvalili su ovjes, doduše napomenuli su da je nešto tvrđi, nekome to smeta nekome ne, ali Top gearu se svidjelo. Kočnice su dobre, mislim u koga su danas loše. Kažu i da je radi buke dobro da se ne uzimaju prevelike felge. Pohvalili su Volkswagenov sistem tempomata Travel Assist, za kojeg kažu da radi impresivno, ali, uvijek ima neko ali, ali ostatak kompleta aktivne sigurnosti (pomoć pri zadržavanju trake, kočenje u nuždi itd.) je previše nametljivo. Senzori za parkiranje su bili posebno ažurni, oživljuju i u sporom saobraćaju i pište i kada nema potrebe za tim (kada prolaze drugi automobili pored).  

Onda su došli do unutrašnjosti. Kažu da u Taigu ima i dobrog i lošeg. Volan je uredne veličine i dobrog oblika, a i dugmad su odgovarajuća i ergonomska, za razliku od nezgodnih stvari osetljivih na dodir koje se nalaze drugde u VW grupi. Dobijate i zasebnu tablu za kontrolu klime, koja se u najnižoj specifikaciji Life opreme sastoji od dugmadi i dugmadi jednostavnih za korištenje. Međutim, u gornja dva nivoa opreme radi se o neintuitivnim komandama na dodir, sa klizačima koji obavljaju funkcije dugmadi. Šteta, ali to je barem bolje nego da bude ugrađeno u infotainment sistem, kao što je to slučaj sa Mk8 Golfom.

I pred kraj članka kažu da sve izgleda nekako pomalo jeftino i neintuitivno. SJedišta nisu baš komotna i udobna, a ti je i puno plastike unutra svuda okolo. Pohvalili su držače za čaše, ako je nekome to važno. Prostora za noge srećom ima dovoljno, pohvalili su i broj USB portova, bežično punjenje mobitela kao standardna opcija, ako mobitel to podržava jasna stvar. 

Infotaiment sistem je konfuzan za upravljanje, to oni kažu, a kažu i da zna da zaglavljuje. Vjerujem da misle na netečnu grafika na ekranu osjetljivom na dodir. To je jedna stvar koja mene onako baš baš iznervira. Kažu da je i veza Apple CarPlay zaglavljivala i to više puta, rušila se, smrzavala, pa ni to nije besprijekorno. 

Kod vožnje unazad, zdepasti C nosači ometaju, i kažu da je vidljivost loša.

 

Eto šta kaže Top Gear, pa uporedite sa nekim od lokalnih samozvanih news-portala, a u stvari dno dna tabloidskog svijeta. Pitat ćete se radi li se uopće o istom automobilu!


Ako želite pročitati kompletan članak, on se nalazi na:

https://www.topgear.com/car-reviews/volkswagen/taigo 


 Pripremio: Nedžad Grebović / Izvor: Top Gear magazin

Posljednja promjena: Mon 15 May 2023