• Tuđi Test
  • Objavljeno
  • Čitanja: 1824

Test: Toyota Highlander (Top Gear), ocjena 5/10

Pin It

Opet jedno kratko osvrtanje na automobil kroz test uglednog britanskog Top gear magazina. A radi se o testu modela Toyota Highlander. Originalni članak testa možete ...

.. pogledati klikom ovdje

Treba prvo reći da je model koji su imali bio jako bogato opremljen, a sve je uključivalo i panoramu, 20 inčne točkove, JBL zvučni sistem sa 11 zvučnika, osam-inčni ekran za upravljanje multimedijom, a Android Auto i Apple CarPlay su integrisani u multimediju. Pogon je bibridni i na sve točkove, a automobil je imao sedam sjedišta. Iako hibrid, ipak je CO2 emisija iznosila 160 grama po kilometru. 

Automobil pokreće 2,5 litarski benzinac, koji radi po Atkinsonovom ciklusu rada, a uparen je sa elektromotorima (naprijed i nazad), i do stoske će ubrzati za 8,2 sekunde. Elektromotori dobijaju energiju iz nikl-metal hidridne baterije smještene ispod drugog reda sjedišta. Na Top Gearu kažu da automobil izgleda dovoljno lijepo, što je možda drugi izraz za nedovoljno ružno, a ono čime ostavi utisak na posmatrača su njegove dimenzije. 

Zanimljive stvari su ispod; Highlander koristi Toyotin hibridni sistem četvrte generacije, kombinujući taj čudesno efikasan 2,5-litarski Atkinsonov ciklus sa četiri cilindra sa prednjim i zadnjim elektromotorima (koji daje pogon na sve točkove) i malom nikl-metal hidridnom baterijom, koja se nalazi ispod drugog reda sjedišta. Automobil se može voziti brzinom od 78 milja na sat jednolično, iako ne zadugo, kako kažu u TG-u.

Što se tiče vožnje, kažu da je to veliki automobil i da se to uvijek osjeti u vožnji. Pohvalili su to da automobil može dobro potegnuti na čisto električni pogon, ali se, po njihovom mišljenju benzinac prebrzo uključi, i onda kada bi trebao možda ostati isključen i dati šansu elektropogonu. Kažu da je hibridni pogon efikasan, ali nije hiperefikasan, i kažu da se ovakva potrošnja goriva može dobiti i sa nekim konkurentom kojeg pogoni dizel agregat, i uz do da ima bolje ubrzanje i da je življi. Takođe, kažu da je mjenjač sa kontinualnom promjenom prenosonog odonsa (e-CVT) lošiji nego da je automobil opremljen mjenjačem sa ograničenim brojem stepeni prenosa. Moram se i ja ovdje uključiti, da su pogledali malo kako je sve to sklopljeno na izlazu koljenastog vratila motora, znali bi da nije baš tako jednostavno ovdje staviti mjenjač sa klasičnim stepenima prenosa, jer bi se izubila sva ta glatkoća u vožnji. Govorim i kao inžinjer, ali i iz iskustva.

Toyota Highlander, iskustva, test

ne sviđa im se to što imaju i ručice za prebacivanje brzina, jer ne osjete neki veliki učinak. Ovo se opet mora uzeti i sa rezervom, jer ne može se očekivati da CVT tip mjenjača radi kao klasični mjenjač, a ovi predefinisani stepeni prenosa bi bilo dobro da su promjenjivi. Da kupac može sam da ostavi i prilagodi sve sebi. Ovo je moj komentar, a pored ovoga, ove ručice bih koristio kod vožnje po snijegu i ledu, i služile bi mi za kontrolu vozila po klizavom kolovozu mjenjačem. Poštujem šta Top gear kaže, ali ipak treba se malo i prilagoditi situaciji sagledavajući je nekonvencionalno jer se radi i o nekonvencionalnom automobilu. Vozač bira jedan od četiri režima rada motora Eco, za ekološki, Normal, valjda ovaj ne treba pojašnjavati, Sport, ni ovaj, i Trail što je vožnja sa prikolicom. Upotrevljivi cu i u režimu pogona na elektriku. Oni utiču na doziranje gasa, električnim pomagalima, ABS-om. Na Top Gearu kažu da im je najbolji režim rada u Normal. 

Kažu da je Highlander sposoban vući prikolicu od nekoliko tona, ali kažu da to mogu i drugi. Volvo XC90 može vući 2.400 kilograma, Audi Q7 i VW Touareg 3,5 tone, Land Rover Discovery i Defender isto tako, po 3,5 tone, tako da taj dio koji u Toyoti izdvajaju kao plus, nije nešto što nemaju i kod konkurencije. 

Spominju i dugu listu sistema za pomoć kod vožnje, kao one za detekciju pješaka, biciklista, čak i po noći, pa pomoć kod upravljanja u nuždi, pomoć pri skretanju na raskrsnici, prilagodljivo krstarenje sa smanjenjem brzine u krivini, pa sistem za praćenje trake i upozorenje kod napuštanja iste, pa čitač automobilskih znakova. I na ovo u TG imaju komentar koji vozilu ne ide u prilog, a to je da ima veliki broj drugih automobila u ovom segmentu koji su udobniji za vožnju.  

kada je unutrašnjost u pitanju spominju prtljažnik od 865 litara, do krova, sa pet postavljenih sjedišta. Sa svih sedam sjedišta zapremina prtljažnika pada na 332 litra. Ima dosta pretinaca za odlaganje stvari, a spuste li se zadnja dva reda sjedišta dobije se prostor zapremine 1909 litara, za šta kažu da je savršeno prihvatljivo za ovu veličinu vozila. Zamjerke imaju na grafiku na ekranima, za koju kažu da nije lijepa i glatka kao kod konkurencije. 

I na kraju njihov zaključak o Toyoti Highlander. Kažu da je problem što u ovom segmentu ima dosta konkurenata, i da je pozicija Gighlandera napadnuta sa svih strana, koliko god da Toyota pokušava definisati poziciju Highlandera. Novac (preko 50.000 funti) koji treba izdvojiti za vozilo, će učiniti kupca da nije imun da razmisli i o konkurenciji, a ima je, Kia Sorento, Land Rover Discovery full-fat i SPort, ili čak i Defender, pa Audi, Volkswagen, Volvo, ... jednostavno kupac nema ništa što bi mogao povezati sa rečenicom "E zato sam kupio ovaj auto". Dobar, ali kažu u Top Gearu, ne dovoljno dobar automobil. (pripremio N.Grebović)

Toyota Highlander, iskustva, test

Drugi magazin, opet britanski, WhatCar dao je poslije testa ocjenu 3/5. Taj test nećemo obraditi ovdje, a onaj koga zanima ima link ovdje

               5.5Overall5Top Gear6WhatCar
Posljednja promjena: Mon 15 May 2023