TEST Golf 7 1.6 TDI Trendline

Ako se radi nekog automobila ljudi, još gore, automobilski novinari (ne svi), što se kod nas kaže - prosipaju, to je radi Golfa. Toliko hvalospjeva (čitaj ulizivanja), praktično takmičenje ko će se više poniziti pred automobilom ili dilerima istog, više nemam pojma, pa se koriste izrazi "kralj", "vladar" i šta sve ne nakon relacije = i riječi Golf ispred. A onda se počinje i ovako "Golf je uspostavio ovaj segment".

Sad da jest, ne bih se složio, svaka sljedeća generacija automobila bilo kojeg segmenta raste, tako i ova. Uzmimo to u obzir i hajdemo se vratiti malo unazad. Prvi Golf je nastao 1974. godine. Super. Šta ga karakteriše? Četiri sjedišta, dvoja, u to vrijeme rjeđe četvora vrata i prtljažnik u koji može stati nekoliko kesa sa potrepštinama. Bez luksuza i ikakvog pretjerivanja u dimenzima, dakle kompaktan automobil.

Super. Hajdemo još unazad, hajdemo se vratiti u 1948. godinu. Dolazimo do..... Spačeka ili Citroena 2CV. Odgovara li opisu segmenta? I više nego u potpunosti. I ko je uspostavio segment? Da to je Golf, za one koji ne mogu dobaciti dalje od onoga što im neko kaže.

Onda se poziva na bivšu zajedničku zemlju gdje je Golf bio mjerilo dobrostojeće familije. Ma ja, jako je veliki problem bio naći bolji auto od Yuga ili peglice. A zašto Golf? Pravio se u Vogošći kod Sarajeva, pa je bio domaći. Ali, niko ga na cesti nije niti pogledao pored Citroena GS ili Renaulta 18. Ne znam samo kako neko može da nadođe na ideju da je eto Golf ono pravo mjerilo dobrostojeće porodice u ono vrijeme. A pogotovo tvrdnja da se radi o automobilu koji se voli ili ne voli. U njemu nema ama baš ništa toliko posebno, drugačije, da bi ukuse podijelilo na način "ili ga voliš ili ne". Čan ni danas nije tako. Monoton je u svakom mogućem smislu, i za monotoniju bi uvijek imao osiguranu čistu desetku. Niti je kada očaravao izgledom (kec kabrio nekako još uvijek djeluje najprivlačnije), udobnost da ne spominjem. Privlačan je kao polovan i u preporukama kvazimehaničara gdje su majstori znanje popravke Golfa prenosili s koljena na koljeno. Otuda današnjim majstorima i kvazimajstorima Focus prve generacije nije za preporuku nekome ko traži polovan a jeftin automobil, jer valjda rijetko dođe kod njih, pa se slabo zaradi. Zato je Golf toplo preporučen.
Ne znam kako neko može ikako doći na ideju da pita za savjet onoga ko živi (i uglavnom ne plaća poreze) od automobila koji se kvare!! I takvom ne padne napamet da prebroji automobile ispre te iste mehaničarske radnje pa da vidi koja je marka najzastupljenija! Balkan!
Što se tiče izgleda, kao da se radi o osvježenoj prethodnoj generaciji - Golfu šestici. U stvari kao da se radi o o faceliftu Mk5 generacije! A Golf "šestica" je opet kao osvježena verzija "petice". Četvorka je drugačija, i san današnjih vlasnika "dvica". Što se nas tiče, izgled posljednje tri generacije Golfa je kao da imate tri verzije istog automobila .... kao da se radi o takmičenju za odabir dizajna nove verzije, pa su to tri prijedloga za istu generaciju automobila. O izgledu nemamo zaista šta puno pričati. Ne znam kako iko išta ima reći o dizajnu posljednje tri generacije Golfa. Da sam u pravu potvrđuje i činjenica da se u vožnji po mostarskim ulicama, niko nije osvrnuo za automobilom niti ga posebno pogledao. Ne jer ga ne zanima najnoviji Golf, razlog je vrlo vjerovatno u dizajnu, treba zaista imati oko pa onako usput primijetiti da najnovija verzija najprodavanijeg Volkswagena prolazi pored. A koliko novinari znaju lagati, valjda i sebe i druge, kaže i rečenica "iako jako podsjeća na šesticu ovo ipak je novi dizajn". Pa kako onda "jako i neodoljivo podsjeća" na prethodnu generaciju ako je već tako novi dizajn?

Unutrašnjost je klasično Volkswagenovska. I da se ukloni znak sa volana, jasno je da se radi o Volkswagenu. Lijepa instrument tabla, na nešto drugačijoj poziciji u odnosu na onu kod prethodnika, je relativno pregledna, i ukusno dizajnirana. Veliki je razmak između dva okrugla pokazivača sa kazaljkom, pa treba ipak koncetracija za one koji žele da prate i brzinomjer i obrtomjer istovremena. S obzirom da je cijena ovog automobila preko 44.000 konvertibilnih maraka, očekivali bismo PUNO više Sci-Fi izgleda instrumenata. Onako kako se to nađe kod nekih drugim brendova. Uzet ćemo model cee'd gdje za sličnu cijenu cee'd dođe sa instrument tabla sa velikim LCD-om umjesto klasičnog instrumenta sa kazaljkom brzinomjera na centralnom dijelu instrument table. Prelijepo izgleda. Kao da dolazi iz budućnosti u odnosu na ovu. Ovako teška klasika na instrument tabli za ovoliki novac nije baš nešto čime se Golf može hvaliti. Ali kažemo, bar je pregledna i lijepo dizajnirana.

Sjedišta su zaista dobra, u funkciji držanja tijela. Dobro drže tijelo. Naslonjač bi mogao biti i malo širi, jer nekako ne vjerujem da je prilagođen osobama sa malo širim torzom od mojeg. Nažalost nije bilo vremena da napravimo 300-ak kilometara u komadu ili da provedem u komadu 2,5 sata, kako bih mogao reći da li su sjedišta takva da vam treba ortoped kod izlaska, zbog čega ne volim sjedišta svih Volkswagen koncern proizvoda jeftinijih od 70.000 KM.

Centralni dio prednje armature je do bola jednostavan, a plastika je sa onim visokim sjajem, gdje svako dodirivanje prstom traži krpicu da se briše otisak koji se oslikava na površinama (slike ispod). U vratima su džepovi koji su tapacirani tkaninom, onom dosadnom, koja se neće tako jednostavno obrisati ako se tu prospe sok ili grickalice ili ..... Ne znam što im je ovo trebalo.
Kia cee'd:


A evo i dijela onoga što Volkswagen navodi kao dio Trendline paketa, molim da obratite pažnju na ovu opremu: ABS, rezervni točak umanjenih dimenzija, priručni alat i dizalica, BlueMotion oznaka na poklopcu prtljažnika, klima uređaj, zadnji brisač, tri naslona za glavu pozadi (čemu onaj u sredini nemamo pojma, do.r.), crna rešetka hladnjaka, varijabilno dno prtljažnika ( :), op.r.), podešavanje domenta glavnih svjetala, naslon zadnje klupe asimetrično djeljiv, ISOFIX pozadi, sigurnosni trokut, katadiopteri na SVIM otvorenim vratima, zvučno i vizuelno upozorenje za nevezan pojas na prednjim sjedištima, svjetla za čitanje naprijed i nazad, kolo upravljača podesiv po dubini i visini, čelični točkovi 6Jx15 sa ukrasnim poklopcima, ogledala u štitnicima za sunce, električni podizači stakala, zadnje svjetlo za maglu, podešavanje dometa glavnih svjetala, putni računar, branici u boji vozila,..... e sada, kada se ovo izbije iz spiska, jedva da išta još ostane.

A koliko je ovo u stvari nešto za "pohvaliti", molimo vas da napravite poređenje pa uzmite bilo kojeg konkurenta koji je jeftiniji 10 hiljada i više maraka. Ah da, zaboravismo gore spomenuti da je vozačko sjedište podesivo po visini u ovom paketu opreme. :))))

A da cirkus bude veći, pazite šta spada u dodatnu opremu ovoga paketa, napominjem da je cijena ovog automobila do registracije oko 44.600 KM: aluminijske felge, tekstilne patosnice naprijed i nazad, dvozonski klima-uređaj (Climatronic, često se spominje u prilozima tenderskih dokumentacija državnih i entitetskih organa), kožni volan i ručica mjenjača, srednji naslon za ruke, metalik boja, eto dijela sa spiska. Sve u ovoj cijeni.

Sigurno se sada neki pitaju šta su to krupnije stvari kod opreme TrendLine i dodatne opreme, a koje gore nisam spomenuo. Pa evo i njih, i to izdvajamo ono najvažnije: elektronska blokada diferencijala, elektronska kontrola stabilizacije, start/stop sistem, indikator pritiska u gumama, indikator potrošenosti kočionih obloga, audio sa ekranom osjetljivim na dodir i osam zvučnika, kućišta ogledala i ručne u boji vozila :)

A šta ćemo, možete sve ovo uzeti za zlo, nabrajati ovu dodatnu opremu je smiješno. Ono prvo nabrojano je imala i većina automobila prije X godina, a ovo što je eto to što je iole vrijedno spomenuti .... sami procijenite koliko odgovara cijeni od 44.600 KM.

Taj DSG mjenjač .... pa jest skuplji od ručnog i to je ok, mislim opravdano. No njegova opravdanost, cijena, i ti neki opozivi koji su se dešavali baš radi problema na ovakvom mjenjaču su stvari koje tjeraju na razmišljanje. Dva kvačila, i automatik kojeg zovu DSG, jesu udobniji. Dva kvačila će se manje trošiti od jednog. U gradskoj vožnji, nemam zaista niti jedno opravdanje za odabir, ponavljam, ZA ODABIR ovakvog mjenjača, a na otvorenoj cesti ... još manje (svakako se mjenjač manje koristi). Drugačiji je slučaj bio kada sam vozio Fabiu RS, gdje je sedambrzinski DSG bio izuzetno koristan, ali samo radi toga što sam imao polugice iza volana kojima sam mogao mijenjati brzinu uz zadržavanje koncetracije na vožnju. Opet nisam siguran da je relaksirajući u gradskoj vožnji. A ručica mjenjača koji mijenja stepene prenosa pomjeranjem u dva smjera (plus i minus) je potpuno nepoželjna, ako se imaju ikakve sportske pretenzije, a konfuzno ako se želi koristiti svakodnevno. Traži navikavanje, i poželjno je da vozač nema prethodno iskustvo sa ručnim mjenjačima na kakve smo navikli. Ubijeđen sam da ručni mjenjač, umjesto ovoga, ne bi negativno uticao na potrošnju, ako ništa ne vjerujemd a bi bila imalo veća. Mjenjač sa hidrodinamičkom spojnicom je udobniji, i to je činjenica. I jednostavniji i manje sklon kvarovima, tj. ima manje elemenata koji bi se mogli pokvariti.

Onda, ovaj Golf je imao i sistemo Stop/Start, koji je jako pohvalan za one sa niskim tlakom. Uspješno ga podiže - čitaj nervira. Semafor, odmah na žuti se mora startovati, a i tada ćete ponekada začuti svirene onih iza vas koji žele da se konačno maknete jer je zeleno uključeno. Zaista ne vidim što bi radi fildžana goriva maltretirao starter motora da dnevno obavi 50 puta više startovanja motora od onoga koji bih imao bez tog sistema, da maltretiram sebe, da maltretiram druge, sve podsjeća na igru grčke nogometne selekcije. Dosadno i sebi i svima drugima. Što će mi to! Već ste shvatili da brzina starta motora nije za pohvalu. A čuje se i ono klasično "verglanje" motora kod starta motora, ne ključem, nego tom automatikom.
Kod, evo konkretno, Toyotinog sistema koji isključuje motor, jedva da sam i primijetio startovanje motora. Srećom kod ove "sedmice" ima dugme kod mjenjača kojim se ova "tlakodizna" opcija isključi. A ako je isključena, to znači da nešto imamo, platili smo ga, a ne koristimo što znači bačen novac. Onda ne vidim što će mi DSG mjenjač, radije bih nešto pametnije od opreme (ako bih morao ovo imati kao svoj automobil).Ima na tržištu jedan automobil, hajde bićemo konkretno, Kia cee'd, koji ima 1,6 litarski turbodizel u ponudi i ima sličnu cijenu (45.990 KM). Uporedili smo opremu, tek onako letimično, a Kia navodi konkretne stvari u spisku opreme, pa evo izdvajamo: bluetooth, komande na volanu za telefon i audio uređaj, dvozonska klima, tempomat, limitator brzine, podešavanje tvrdoće volana u tri nivoa, LED u kućištima spoljnih retrovizora za osvjetljenje prilaska vozilu, sistem upozorenja u slučaju neželjene promjene kolovozne trake, sistem za pomoć pri parkiranju (praktično sam uparkira automobil), električno podesivo vozačko sjedište sa podrškom u lumbalnom dijelu, navigacija NAVTEQ sa ekranom osjetljivim na dodir i u boji, kamera za vožnju unazad, TFT LCD supervision centralni mjerni instrument na tabli (brzinomjer + ostale funkcije), Xenon AFLS prednja svjetla, 17 inčne alu felge, LED zadnja svjetla, USB priključak, zadnji parking senzori, električno pokretana stakla sa zaštitom protiv uklještenja, električno grijana i sklopiva vanjska ogledala, ...itd....itd..... pa eto uporedite za malu razliku u novcu šta se dobije. U odnosu na ovaj Golf, dobije se nešto što je ka Sci-Fi tehnologija.

Motor u Golfu je bio 1,6 litarski TDi sa najvećom snagom 105 KS. Kia ima 23 konja više. Najveći obrtni moment motora kod ovog Golfa je 250 Nm, a počinje od 1.500 obrtaja radilice, što je iskreno prenisko po našem mišljenju. Neko misli da ne može biti prenisko, a evo zašto je prenisko, pri ovim relativno niskim obrtajima stvara nepotrebno visok pritisak u cilindrima. Kod cee'd-a je veći za 10 Nm, a počinje od 1.900 obrtaja, što je ipak nešto što je zdravije za motor. Najbolje bi bilo da je oko 1.700 ili 1.800, opet naše mišljenje. Kod Volkswagenovog motora koji spominjemo, klipovi se kreću prosječno za četvrtinu sporije u odnosu na motor koji spominjemo a ugrađuje se u cee'd. A imaju jedva dva 3,8 posto manji pritisak od ovog konkurentskog kod cee'd-a. To stvara pritisak na klipne prstenove pri četvrtinu manjim brzinama klipa, dakle opterećenje na klipne prstenove traje znatno duže. Nepotrebno zaista.

Inače automobil je dobar za voziti, dobro se ponaša u zavojima, ali opet napomena, ovakav DSG je dosadan i u tim situacijama. Potrošnja u gradu je bila oko 6,0 litara, na otvorenom  skoro 4,5 uz poštovanje ograničenja na bh magistralnim cestama. Praktično, jedva bolja ili ista potrošnja od potrošnje Focusa 1,8 TDdi sa 66 kW iz 2000. godine, koji ima i više prostora, i koji ima  200.000 pređenih kilometara. Ovjes je bučan ili bučniji, i to se osjeti pogotovo kod zadnjih točkova kod prelaska preko ležećih policajaca, a i njemački je tvrd. Sada vidim zašto je gospodin Martin Winterkorn oduševljen kada vidi neki mehanizam koji nije bučan. 

Pogledajte na video snimku onaj detalj iznad volana koji nikako ne može da upadne u svoje ležište. Hoće li vremenom početi praviti kakve zvukove, i da li su i drugi spojevi slični, ... ostavljamo da nagađate.

VIDEO: https://www.dailymotion.com/video/x101m30

Moramo se osvrnuti i na zadnju kupu i prtljažnik. Iako će u saobraćajno dozvoli stajati da imam 5 mjesta za sjedenje, pogledamo malo srednje mjesto na zadnjoj klupi. Čovjek jedino može pružiti noge između sjedišta do mjenjača, i moliti se Bogu da sve prođe bez frontalnog sudara. Zašto? Evo zašto:
Taj tunel koji vidite po sredini automobila, a nalazi se na mjestu gdje se nalazi srednje mjesto za sjedenje na zadnjoj klupi, je visok oko 20 cm. Pametni izgovori kažu, kako vlasnik ovoga automobila kojeg pogone prednji točkovi treba biti ponosan jer ima karoseriju i šasiju pripremljenu za pogon na sve točkove, koji nikada neće imati u svojem vozilu. A ta priprema podrazumijeva i rezanje prtljažnika, dna prtljažnika, i tu bitnu činjenicu zaborave spomenuti. Isto tako ne znaju da kažu da je ovaj profil tu, kako bi se ukrutio sklop, primitivno kazano, šasija+karoserija. Dva prila visine 20 cm se ovako teže saviju nego da se radi o jednom debljem profilu čija je ploha horizontalna. Probajte sa linijerom, da vidite na šta mislim. Ovo je učinilo to srednje mjesto neupotrebljivim, dok sva mjesta pored vrata pružaju puni komfor, s obzirom na segment kojem Golf pripada. Ima zaista mjesta i za visoke. 

Sada malo o prtljažniku. I ovdje je Kia cee'd odlična za poređenje. Kod oba automobila deklaracija kaže da je zapremina prtljažnika 380 litara. Napravili smo mjerenje, a dimenzije su ispod. Samo pogledajte ko je koliko korektan.


Golf:

Kia cee'd:


Garantni period je 4 godine ili 100.000 kilometara, a čak i u BiH imaju garantni rokovi koji podrazumijevaju 5 i 7 godina, a ima ih i sa neograničenom kilometražom....

Iako ovo nije TEST, automobil sam trpio oko sat vremena, i iako bi se moglo još pisati o ovome, nema potrebe, ovo je bilo sasvim dovoljno da kažem da je Golf 7 automobil koji nikada ne bih kupio kada je ovaj segment u pitanju. Pokušajte stvari ovako postaviti. Ignorišite "utemeljitelj segmenta", i kako što reče kolega posmatrajte sve automobile iz ovog segmenta ravnopravno, kao da su se sada pojavili. Zašto? Pa sjećate se Grundiga, Philipsa, Telefunkena, svih brendova koji su mrtvi jer su se oslanjali na staru slavu? Danas su Kinezi vlasnici tih imena, a dominiraju LG, Samsung,.... I onda uporedite sve detaljno! Ovo gore je samo moje razmišljanje pretočeno u članak.

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Problemi sa ogibljenjem: http://www.automotosvijet.com/ogibljenje-gti-golf7

Greške kod modela Golf Mk7: http://www.automotosvijet.com/opoziva-golf-7-sve

Neželjeno usporenje Golfa 7: http://www.automotosvijet.com/usporenje-problem-smrt

Dužina x širina x visina: 4.255 mm x 1.799 x 1.452 mm, osovinski razmak: 2.637 mm
DEKLARISANA zapremina prtljažnika: 380 litara (1.270 sa preklopljenom zadnjom klupom)
Masa praznog vozila: oko 1.300 kg
Motor radne zapremine 1.598 cm3 ima 4 cilindra, 16 ventila i dizel je
Najveća snaga: 105 KS) u intervalu 3.000 - 4.000 obr/min
Najveći obrtni moment: 250 Nm u intervalu 1.500 - 2.750 obr/min
Mjenjač 7-stepeni DSG, pogon na prednji par točkova
0-100 km/h: 10,7 sekundi
Najveća brzina: 192 km/h
DEKLARISANA potrošnja na otvorenom: 3,5 lit/100 km, u gradu 4,6 lit/100 km
Potrošnja na TESTU na otvorenom: 4,5, u gradu 6,0 lit/100 km. DSG mjenjač konstantno ima probleme, VW je povlačio sedmicu i radi problema sa ogibljenjem, bilo je problema sa neželjenim usporenjem, radi čega je bilo i žrtava .... uglavnom sve to možete potražiti na ovom portalu.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details