VOŽNJA: Chevrolet Captiva 2.2 D AT

Nenadano se ukazala prilika da provozam Chevroletov model Captiva. Prilika iskorištena, čak je jedna od naših fotografija završila na službenim Chevroletovim stranicama za Evropu (moramo se malo i hvaliti, to nam je na Balkanu zajedničko). Captiva je doživjela blagi redizajn. U stvari i morali su uraditi redizajn, jer je ona stara maska morala biti promijenjena. Morali su je dovesti u red u skladu sa njegovanjem ...

... Chevroletove prepoznatljivosti pa je ona pokrila praktično kompletan nos vozila, podijeljena je horizontalnom prečkom na kojoj je Chevroletova stilizirana mašna. Nije to sve, a od ostalo izdvajam minoran detalj, no toliko popularan danas, preseljenje pokazivača pravca u bočne retrovizore. Promijenili su i materijale, i sada stvarno nema razloga niko za nekakvu kritiku. To je novina koja se ne može promijeniti.
Automobil koji sam vozio imao je kožna sjedišta. Bilo je nekada kritika na kožu od strane pojedinih medija. Zaista nemamo iskustva kakva je koža bila prije, ali ovo se nema šta prigovoriti. Nije to još sve. Kao što oni koji nas prate znaju da nam se gadi dijeljenje rješenja između automobila koji nemaju ništa slično sem što su automobili. Captiva je imala ovjes točkova od Opelove Vectre. Sada je prerađen, tvrđi je i Captiva se nakon ovog "facelift"-a ne ponaša kao čamac na valovima. Ovo bismo izdvojili kao drugo najvažnije unaprjeđenje automobila. Ovo uz promjenu izgleda zaista daje novi termin značenju terminu "facelift automobila". Neki urade mnogo manje pa sve nazovu "nova generacija automobila". 

Što se tiče samog izgleda, sve je to sada dorađenije, automobil ne izgleda samo veliki, on to i jeste. Nisam siguran da se može strpati u segment u koji ga pokušavaju utrpati, jer je iznad njega. Koliko god, ali je iznad. Mođuosovinsko rastojanje je oko 10-ak centimetara veće nego u konkurencije. Za one koji ne znaju međuosovinski razmak je jedno od mjerila unutrašnjeg prostora, pogotovo onoga na zadnjoj klupi. Kod Captive je 2.707 milimetara. 

 

Unutrašnjost .... već sam napisao da ima zaista puno prostora. Sjedi se visoko, pregled je dobar, možda malo lošije pozadi za one koji se ne služe retrovizorima, meni to nije predstavljalo nikakav problem. Prtljažnik takođe ogroman. S obzirom da sam vozio jedan od najboljih paketa, stvarno se nemam na šta požaliti od opreme. A s obzirom da je ovo najbolji paket (LTZ) i red je da se nemam na šta požaliti.

I opet ovdje sve ne završava, obogaćena je ponuda motora. Uživali smo u blagodetima ovoga, konkretno 184 konjske snage jakog motora.

Motor (snaga i moment)

Dizel; 2.231 cm3; DOHC; 4 cilindra;
hod klipa x provrt cilindar 86x96 mm; kompresija 16,3:1

Najveća snaga: 184 KS @ 3.800 obr/min
Najveći obrtni moment: 400 Nm @ 2.000 obr/min

Automatski mjenjač, iskreno svi koji kažu da im se ne sviđa da su navikli na ručni, da to nije to, lažu. Nije ovo automobil namijenjen za trkaće staze, potpuno je nevažno prolazno vrijeme, a ako već mogu birati da na dionici od 250 kilometara jednom dohvatim ručicu mjenjača, ili 400 puta, onda biram onu prvu opciju -  automatik.
Sve drugo bi bila arogancija sa moje strane. Ima šest stepeni prenosa. One su u stanju pogurati automobil 100-150 kila lakši od dvije tone do 100-ke za oko 10 sekundi (10,1 da budem tačan). Više nego respektabilan rezultat.
Više slika unutrašnjosti na http://www.chevrolet.ba/mo....unutrasnjost.html


Automobil sam vozio jedan dan, većina je bila vožnja po asfaltu, i to po cesti punoj zavoja po svakoj semuzdužne ose. Bilo je i nešto terenske vožnje, po makadamu. Kod vožnje po asfaltu automobil se znatno manje naginje u zavojima, dakle ovjes i jeste itekako bolji. Iako ne navode promjene u upravljačkom mehanizmu, čini se da ih ima. Osjećaj je bolji, nekako je sve direktnije. A vizuelno, volan kao da pripada nekom rasnom terencu, kako oblik tako i njegov položaj. U stvari, automatik (mjenjač) je sa motorom povezan preko hidrodinamičke spojnice, a to je ono što ja lično preferiram kod terenskih automobila. Nema maltretiranja kvačila. Ovakav transmisioni sistem (sa hidrodinamičkom spojnicom) je daleko otporniji. Kada već pišem o hidrodinamičkoj spojnici da kažem da je kod nas, ali i u okruženju, čini se postala moda da se ona naziva "američkim izrazom" pretvarač momenta. Hmmmm, tražimo li razlog da ovako nazovemo ovo, pa eto nije nemoguće. Ipak pravi pretvarač momenta je sam mjenjač, te izraz "pretvarač momenta" smatram, smatrao sam i smatrat ću potpuno neprikladnim za korištenje kod spominjanja hidrodinamičke spojnice. 

Performanse:

Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,1 sekund | Najveća brzina 191 km/h

Motor itekako može doći do izražaja uz ovakav ovjes. Može se voziti jako brzo (pneumatici 235/50 R19), no ipak ne smije se gubiti iz vida da se sjedi u automobilu visokom oko 180 cm. Arodinamika kod ovakvog oblika karoserije ne može biti nešto vrijedno pažnje. Sam pogon 4x4 ima veće otpore trenja, dakle i potrošnja je veća, a na jednodnevnom druženju ona je iznosila oko 8,5 litara (prema prospektu, prosjek je 7,7 litara na 100 kilometara). Doplata za automatski mjenjač je oko 2.000 ili nešto više konvertibilnih maraka. Da ne zaboravim spomenuti i da se potrošnja na otvorenim dionicama može mjeriti veličinom koja se opisuje sa "6-koma-nešto" litara na 100 pređenih kilometara.

Možda malo hrabro od mene, no Ccaptiva je na samoj granici da uz par zahvata postane pravi terenski automobil. Ima sve pretpostavke za to. Vozio sam i po makadamu, jako jako lošem makadamu, bilo je i klizanja niz stranu na površini od krupnijeg kamenja niz relativno veći nagib. Automobil je težak skoro 2 tone, pa ni ovo ne čudi, ovolika masa jednostavno gura automobil. Nije fin osjećaj, a u automobilu je bilo i onih koji su rekli "hajde opet" (slika na dnu).

Dimenzije i masa:

dužina x širina x visina: 4.673 x 1.868 x 1.756 milimetara
osovinsko rastojanje: 2.707 milimetara
masa 1.953 kilograma (pet sjedišta) / 1.978 (sedam sjedišta)

Ne treba gubiti iz vida da Captiva može biti i sedmerosjed, da ima prtljažnik (kada su šesto i sedmo sjedišta van upotrebe) od 769 litara (od poda do krova), da ima prostora i naprijed, gdje se sjedi prirodno (čitaj: nema umaranja), ima prostora i iza prednjih sjedišta, i u stvari to je vrlo vjerovatno najveći adut Captive. Kad smo kod prtljažnika, kada se obori zadnja klupa zapremina je skoro 1,6 metara kubnih, a verzija sa sedam sjedišta ima još uvijek stotinjak litara prtljažnog prostora. U ovome segmentu malo koji automobil može pružiti ovoliko prostora. Najveća masa prikolice koju može povući je 750 kilograma ili čak 1.700 kilograma ako prikolica ima kočnicu.

Možda je malo neukusno završiti jedno iskustvo iz jednodnevne vožnje tek tako, ne spominjući i neke druge opcije sem ove. Ima tu i onaj identične kubikaže i 20-ak konja slabiji motor (i 50Nm manji najveći obrtni moment pri istom broju obrtaja kao kod ovog jačeg) sa pogonom na dva točka i potrošnjom manjeom za 20-ak posto. Manja potrošnja, a opet se dobije i prostor i udobnost koju nudi Captiva. Osvježena Captiva. 

A u opremi koju je imao automobil koji sam vozio (LTZ paket) spadaju i: kožna sjedišta, parking senzori pozadi, automatska klima, grijana sjedišta naprijed, podizači svih stakala su električni, felge su 19 inčne, i retrovizori su grijani, ..... Može se doplatiti kamera pozadi, krovni otvor,...

Održavanje nije toliko teška materija, kada je u pitanju ono nešto najznačajnije. Svi pogađate, to je tzv. "veliki servis". Motor u ovoj Captivi nema zupčasti kaiš (i ne samo ovaj motor) pa bregasta vratila pogoni lanac. 

Ovoliko prostora, ova oprema, ovakav motor, prelijepo vrijeme, prelijepo područje, ceste, društvo, .... , skoro pa je grijeh što je trajalo samo dan!

Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš


EuroNCAP crash test: Captiva je ocijenjena najboljom ocjenom: 5 zvjezdica!

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward