TEST Kia cee'd (1.4 CVVT i 1.6 CRDi)

Da odmah kažemo da se ovdje radi o zajedničkom testu dva modela Kia cee'd, i da nije riječ o ...

...nekakvom uporednom testu. Razlog je praktičnost, jer je priča od dizajnu, prostoru, .... praktično ista, pa ćemo ovako izbjeći ponavljanje, a oni koje zanima cee'd će naši i više informacija. Pretpostavka za poređenje automobila je, po našem mišljenju, da su iz istog segmenta, ali i sa sličnim pogonom (motor, transmisija), ali ne i isti automobili sa različitim paketima opreme i motorima. A šta smo to imali na testu?

Evo ih:

  1. Cee'd 1,4 CVVT - 100 KS sa paketom opreme "Style"
  2. Cee'd 1,6 CRDi - 128 KS sa paketom opreme "Maxx"

U donjem dijelu označene su vrijednosti i oprema koja se tiče testnih modela. Sigurno ćete se snaći!

Peter Schreyer koji je zaslužan za vizuelni identitet Kijinih vozila, postao je i Predsjednik Kia Motors-a. Izuzetan napredak za osobu njegove profesije, no očito su vlasnici Kie odlučili da je za to sposoban. Petera je Kia praktično otela Audiju, a mediji ga smatraju najzaslužnijim za napredak koji je Kia postigla posljednjih godina. Ruku na srce do dolaska Schreyera, Kia jedva da je imala išta prepoznatljivo ili originalno. A onda je uslijedilo "upside-down" i sve se iz promijenilo. I da, ako nas pitate, nije Schreyer taj koji je najzaslužniji za sve najbolje što se dešava ovom korejskom proizvođaču. Ne, nije! To su oni vizionari koji su ga vrbovali i doveli u Kiju, a njihova imena skoro pa niko ne zna. Čisto za one koji ne prate, gospodin Schereyer je odgovoran za dizajn jednog Audija TT, onda one "prve nove Bube", a tu su i Audi A4, A3, A6.

Kako god Kia je potpuno zaokružila svoju ponudu i u svakoj klasi ima automobile koji su spolja prepoznatljivi, a itekako se imaju čime pohvaliti i sa svime što je ispod karoserije. Svaki put nas iznova fascinira mjenjač, i mišljenja smo da trenutno na tržištu nema udobnijeg za korištenje. Nećemo reći najkvalitetniji, jer to niko ne zna, ni Kia ni konkurencija. Ali, iz onog što čujemo okolo (iskustva, radionice, servisi), nema nikakvog razloga da neko počne pametovati da je manje kvalitetan od nekih drugih.

Kia cee'd, prethodna generacija se prodaje odlično i kao polovan automobil, a i danas izgleda moderno. Ipak novi cee'd je nešto potpuno drugačije i od stare verzije naslijedio je samo ime. Schreyer je Kiji nametnuo taj neki imidž po kojem se automobili odmah prepoznaju. U prvom redu mislimo na masku koju neki poistovjećuju sa BMW-ovim "bubrezima". Ipak pogledajmo malo kakvi su ti "bubrezi" bili kod BMW-a prije deceniju ili dvije. Pogledajmo i danas sve te varijacije. Od dvije uske površine na sredini maske, do dvije odvojene površine koje poklapaju cijelu masku. Kod Kie je to maska bez odvajanja površina, sa blagim ispupčenjima ka unutrašnjosti na sredini sa gornje i donje strane, i stvarno ne vidimo mjesta kritici oko ovog detalja. Glupost!! Takva priča je pokušaj ili neki vid optužbe koja nema mjesta. A treba imati na umu i da je džaba bilo kome kopirati bilo kakvo rješenje ili znak ako se radi o lošem proizvodu. Imate bezbroj primjera. Pogledajte i Sportage. Vjerovatno je najatraktivniji, a vjerujte i jedan od automobila ili automobil koji se i najbolje vozi u svojem segmentu. Onda pogledajte Optimu. Izgled! Ima li neko da se ne okrene za ovim automobilom? Unutrašnjost! Pogledajte mali Rio. Sa nekim boljim paketom opreme od onog najosnovnijeg skoro da je "must have".

Gornja polovina donje galerije je model 1.4 CVVT Style, a donja polovina je 1.6 CRDi MaxxDakle cee'd je, ili bi trebao biti, nastavak samo jedne uspješne priče kada je vizuelni doživljaj u pitanju. Puno više nam se dopada od dosadnog prednjeg kraja njegovog brata koji se pod drugom značkom prodaje kao i30. Na testu smo imali dva modela koji se razlikuju po paketima opreme, i jedan se komotno može nazvati klasikom kada je izgled u pitanju, a drugi je sušta suprotnost. Klasik je ovaj crveni, sa benzince, i STYLE paketom opreme. Lijep i jednostavan. Malo promjene točkova, svjetlosnih baterija, klirensa, ..... i skroz drugačiji izgled, doduše i novčanik to osjeti a sve se naziva Maxx paket. Drsko agresivan. Za ovim su jako se često i okretali na cesti.

Figura automobila je, upotrijebit ćemo termin koji se nekada često koristio - "klinasta". Protivnik sam stereotipa ali sve do zadnjeg kraja ovo je najbolji opis figure ovog automobila. Kod prednjeg kraja najdojmljivija su svjetla, pa i maska. Svjetla se protežu od kraja maske daleko nazad po bokovima, pa skoro do iste linije na kojoj završava donji dio prednjeg vjetrobrana. Dizajnerski hrabar potez, upečatljiv. Nekome se dopada ali nekome i ne. Stvar je subjektiviteta, a moje je mišljenje da bi se ovo moglo malo blaže riješiti. Možda sam samo nenaviknut na ovako hrabro rješenje, a ovo mogu ovo napisati bez prepirke sa kojim od dvojice kolega kojima se ovo itekako dopada. No njima se sviđa i Astra Classic pa ne zamjeram. Hauba ima lomove na svojoj plohi, baš kao i ploha koja uokviruje masku i branik, i nema onih Fiatovski monotnih ploha na karoseriji. Srećom!

Zadnji dio karakteriše branik koji je sastavni dio karoserije i vizuelno ga ništa ne čini odvojenim segmentom. Seže do donje ivice zadnjih svjetlosnih baterija iako su one visoko postavljene. U donjem dijelu crna plastična površina razbija monotnoju koja karakteriše prevelike plohe, i ne samo to. Monotoniju razbija i to što nije u jednoj ravni, niti teži da bude u jednoj ravni sa plohom poklopca prtljažnika.

Ova površina u donjem dijelu branika je nekakav odraz iste koja se nalazi u donjem dijelu prednjeg branika (i/ili obrnuto).Jednostavno, naizgled već viđeno, ali lijepo. A branik ovakav kakav je, pojednostavljuje i održavanje, Najosjetljiviji dijelovi, u stvari dijelovi najizloženiji udarima i oštećenjima su ivice automobila. Ovdje se u takvim slučajevima oštećuje branik, jako teško bi blatobranu nešto bilo. U tom slučaju mijenja se samo branik, a ne obavezno branik i i blatobran. Zadnji put kada sam to morao znati plastični dijelovi su bili obavezni za zamjenu kada su u pitanju osiguravajuća pokrića, dakle plastika se ošteti, osiguranje mora platiti nov originalan dio.

Kod zadnjeg dijela je upečatljiv i spojler iznad zadnjeg strakla. Pozamašnih je dimenzija i odlično nadopunjuje figuru.
Kad sam već spomenuo svjetla da kažem da tu ima i jedna sijalica i reflektor koji je smješten u sredini i usmjeren je u stranu (1.4 CVVT Style model). Mislim na prednja svjetla. Jedan u jednu, a onaj na drugom svjetlu na drugu stranu. Uključuje se kod zakretanja točkova u jednu ili drugu stranu, i teško se može opisati koliko olakšava vožnju u uslovima slabe vidljivosti. Jako jako korisna stvar. Teško da može biti jednostavnije, a nemjerljivo korisnije rješenje od onoga koje pali jedno od svjetla za maglu kada se zakrene volan.

Pristup u unutrašnjost je komotan, vrata se široko otvaraju. A ona zadnja su zasijekli dosta unazad kako bi se omogućio komotniji pristup zadnjoj klupi. Zauzimanje najboljeg položaja za volanom nije problem niti za one natrposječno visoke (kakav sam i sam sa 1,95 m visine).

Skuplji model (slika gore) je imao paket opreme Maxx, a to se i primijeti. Vidi se i po prilasku automobilu sa ključem u džepu. Retrovozori se šire, uključena LED-ica osvjetljava prostor ispred vrata, osvijetljena je i ručka na vratima, dohvati se, otključa se jer je ključ na udaljenosti manjoj od 75 cm od automobila, nakon sjedanja i pritiska na dugme za paljenje sjedište zauzima prethodno definisani položaj ..... još samo da posluži kafu, novine i upita gdje da nas odveze.

I kod bogatijeg modela vrata su slično prošarana kao kod paketa "Style", s tim da je ona površina koja razbija monotoniju u ovom slučaju usklađena sa bojom karoserije. Imaju i tri dugmića u gornjem dijelu naprijed na vratima. Služe za memorisanje položaja sjedišta i za pozivanje iz memorije. 

Na centralnom dijelu prednje armature smo imali ekran osjetljiv na dodir. Namjerno nisam napisao da je LCD! Zašto? Može li biti CRT? Služi kao jedinica na kojoj se pokazuju informacije vezane za audio sistem, ali i navigaciju i stanje veze sa mobitelom i potrebne podatke o vezi i sa mobitela. Pored toga što je osjetljiv na dodir tu su i dva točka koji služe za odabir ponuđenih opcija. Ispod njega pored dugmića za zaključavanje i isključivanje elektronske kontrole stabilnosti imamo još dva - za grijanje prednjih sjedišta. Jačin agrijanja se podešava u tri nivoa jačine. Ispred ručice mjenjača imamo i još dodatna dva dugmića, jedan za isključivanje parking senzora pozadi (za slučaj da se vozi prikolica), a drugi je za uključivanje grijanja volana, a ovo je vjerujte mi na riječ, ugodnije od grijanja sjedišta!

Oba automobila su imala u donjem dijelu, tamo ispred volana dva 12-voltna priključka. Punjenje telefona za vozača i suvozača, ili za inverter za laptop ili ... mogućnosti je puno.

Kako u samom uvodu rekosmo, oblik nećemo komentarisati za oba automobila, niti neke druge finese, sve je već rečeno gore, a imate fotografije oba modela i možete uporediti. Kod ovoga sa bogatijom opremom smo imali Xenon AFLS svjetla i kod njih je karakteristično da sočivo prati zakretanje volana i tako osvjetljava zavoje. Skuplja, pa ne treba trošiti riječi i jesu li bolja. Unutrašnjost je ljepša nego kod prethodnika sa skromnijom opremom, ali to nije isključivo jer su ovdje bolji materijali. Ne, kod ovog modela je jako puno tih nekih elektronskih pomagala koje život u automobilu čine ugodnijim i zanimljivijim.

Gornja polovina donje galerije je model 1.4 CVVT Style, a donja polovina je 1.6 CRDi MaxxProstor unutra je adekvatan očekivanjima od Kie. Iskreno, mene su malo i razmazili sa prethodnim modelima. Unutra je odlično odmjeren prostor za vozača i suvozača. Sjedišta su odlična, dobro drže tijelo, a tvrdoća im je u skladu sa trendovima. Lično sam ljubitelj debljih tkanina površina na sjedištima.
Kia se pobrinula da i unutra razbije monotoniju. Pogledajte obloge na vratima na slikama. Nije sve jednolično. Ona bež boja između rukohvata i bočnih stakala jednostavno čini prostor toplijim, ugodnijim, nema sivila. Ista ta bež boja je i na dijelu sjedeće površine na sjedištima. Čovjek se uz ove detalje zaista ljepše osjeća u ovakvom prostoru. A onda je tu i sama ručka na vratima. Ona fina klavirska plastika je bočno, odvojena je ''hromiranom'' trakom od ostatka cjeline, a bijela površina koju smo gore spomenuli ima i štep konca na sebi. Djeluje kao da smo u nekom luksuznijem automobilu nego jesmo. U stvari nego bismo trebali biti!. Precizno urađeno i nema nigdje ničega što bismo mogli nazvati "nedorađeno" ili sfušareno. Jednostavno nema! Nije niti ručica za otvaranje vrata tu samo da posluži svrsi. Elegenatno i lijepo oblikovana, lijepo uklopljena i od odličnih materijala. Čista desetka!!

I ne zaustavlja se sve na ovome, za ovakav volan biste kod nekog brenda vjerovatno morali doplatiti neki četverocifreni broj. Niti komande kod nekih od njih i uz takvu doplatu nisu niti blizu ovih. Volan ima odlične proporcije, mislim na prečnika i debljinu oboda, a komande su razmještene po srednjem dijelu maksimalno poštujući ergonomiju. Pažnju mi je privukao dugmić sa slikom stiliziranog lica iz čijih usta se šire zvučni valovi. Šta je ovo? Kliknem ... začuje se glas koji kaže da očekuje moju komandu. Hm, radio radi, pa se odlučim da lupim:

-"FM",

komanda je prihvaćena i unutrašnjost automobila je ispunio zvuk lokalne radio stanice koja donosi najnovije sportske rezultate umjesto mojih "the best of 80s" sa USB-a! Hm.... zaključaka ima više. Pored svih ovih dugmića Kia nam je dala igračku da komadujemo glasom (komande su u upustvu ima ih desetine), a i jedan od dvojice kolega koji su prethodno vozili automobil pune kasu kladionice. Ili oba!

 

Onih skroz jednostavnih detalja nema niti na krovu. Uzmite jedan Nissan Qashqai pa ćete na sredini krovne površine između sklopljenih zaštitinika za sunce naći svjetlo koje možete naći i u najjeftinijim Daciama. Nije da ne obavlja funkciju, da svijetli. Ali nije to to, funkcija mu je i da odražava stil automobila, i da se vlasnik osjeća toliko dobro da je to proporcionalno praznini koju je kupovina automobila napravila u novčaniku ili na tekućem/štednom računu. Treba ipak malo ugođaja, a Kia to očito zna. Kod modela sa Maxx paketom brzinomjer je samo simulirao kazaljku, a inače se radi o ekranu (LCD), a ovo se najbolje vidi na video snimku 1.6 CRDi modela sa Maxx opremom.

 

Kod prednje armature ima te plastike koja je skladu sa cijenom. I to jako malo! Jer sve je posvećeno osjećaju udobnosti i kod ove, uslovno, jeftinije verzije. Ta klavirska plastika dole ispred mjenjača, materijali od kojih su komande klime, komande iznad klime,... i kao šlag, kompletna ploha oko komandi audio uređaja, materijali oko instrumenata na tabli, ... sve je jednostavno odlično! A kako su raspoređene komande. Sve na dohvat ruke, nema prekidača gdje kružimo sa opcijama dok nađemo odgovarajuću, sve je jednoznačno. Ima i četiri točkića, a takve komande smatramo sinonimom za dobru ergonomiju! Vratimo se još malo volanu, imao je kožnu oblogu, pa ako se odlučite za ovaj ili bilo koji drugi automobil neka vam to bude u najužoj konkurenciji da nabavku. Kia je i tu napravila nešto drugačije od onog šta bismo očekivali od automobila ove cijene. Volan na sebi ima dijelom i klavirske površine, a kožna obloga oboda je iz četiri dijela. Isto je funkcionalan kao i da je od obične plastike, ili od željeza ili .. bilo čega, ali vjerujte sve ovo ovako je daleko ljepše, bogatije, udobnije, i definitivno utiče na raspoloženje i smanjuje umor za volanom. Dakle šta god kupujete, neka volan bude sa kožnom oblogom!

Mogli bi se igrati, pa kod kakvog dobrog zanatlije skinuti recimo gornji dio oboda i staviti kožu u boji automobila. Što da ne! Ima ljudi u BiH koji to mogu uraditi ništa lošije od bugarskog Vilnera. Pretjerujemo? Vjerujte, svojim očima sam se uvjerio da ovo nije nimalo pretjerivanje. Samo tim ljudima treba malo energičnosti, prodornosti, konkretnosti, vizije, a bh sistem ovakav kakav je, sve to ubija. Doduše ovakvom promjenom bi se možda izgubila garancija, ...., odlutah ja malo ... zanesoh se ...

Pretinaca ima svugdje. U vratima, mislim na svih četvero vrata, ispred suvozača, ispred mjenjača, na krovu,... onaj za čaše je između sjedišta i čak je, ili su (dva su) oivičeni ''hromiranom'' trakom. Inače detalja sa izgledom hroma ili srbera ima na dosta mjesta u unutrašnjosti.

 

Ni o mjenjaču niti njegovoj ručici nećemo previše. Vjerovatno je najprecizniji koji možete naći u ovom segmentu i pravo ga je uživanje koristiti.

Instrument tabla je pregledna. Klasična Kia, a dodatak je mali LCD iznad otvora za ventilaciju i naprijed negdje na pola puta do dna vjetrobranskog stakla. Nije ispupčen. Suprotno, utisnut je u tu plohu, a pošto je glava vozača visočija odlično se vidi. A ne štrči! Opet vizelno majstorski potez dizajnera. Pokazuje jesu li otvorena vrata, datum, vrijeme, temperaturu vani. Sama instrument tabla sadrži veliki brzinomjer na sredini, manji obrtomjer lijevo i predimenzionisani mjerač količine goriva desno, no mjerač količine goriva ovih dimenzija pravi simetričnost sa instrumentom lijevo. ima Kia rješenje za ovo desno, pa nekada doda i pokazivač temperature i sve to izgleda malo, meni ljepše! U sredini brzinomjera mali displej sa izlaznim informacijama putnog računara (koliko se još može preći sa preostalim gorivom, prosječna potrošnja, temperatura motora, pređeno kilometara,...).

Ipak nije sve savršeno, jer su prekidač kojim se reguliše osvjetljenje instrument table stavili lijevo i dole, pa ga u mraku treba pogađati kada treba smanjiti intenzitet svjetla instrumenata, što jako često koristim. Čisto da mi prejako svjetlo ne maltretira mozak, dovoljni su idioti na cesti sa onim prejakim sijalicama "Made in PRC" proizvodnje za koje i policija misli da su legalne jer je neko u Kini napisao na kutiji "legal street use" bez pozivanja na bilo kakav propis.

Međuosovinsko rastojanje je oko 2,65 metra, a to je iznad prosjeka je kada je ovaj segment u pitanju. Uz ovu činjenicu, koja govori o prostoru u unutrašnjosti napomenimo i da je pod ispred zadnje klupe skoro pa ravan, pa je jasno da je prostor na zadnjoj klupi izuzetno upotrebljiv.

A koliko su prtljažnici sposobni odgovoriti namjeni? Deklaracija kaže da je na raspolaganju par desetaka litara više od deklarisanih 380 litara za prtljag (uračunamo li sav prostor, a ne samo zapreminu najveće kutije koja bi mogl stati u prtljažnik). A da li je i dovoljno? Procijenite sami, najbolje je da uporedite sa onim što trenutno vozite, ili sa onim što vozi neko drugi, evo dole okvirnih dimenzija.


Vožnja, kod cee'd-a sa 1.4 CVVT motorom je ... zamalo penzionerska. Može automobil držati tu neku postignutu brzinu, ali jednostavno sa elastičnošću motora se teško može biti zadovoljan. Naše standardno mjerenje pokazuje da mu treba oko 4 sekunde za dostizanje 80 km/h ako smo start napravili sa brzine 60 km/h i ako se vozi u trećem stepenu prenosa. Naravno svak ovdje ima svoja neka mjerila, a ja lično pristajem na sve do oko tri sekunde za ovaj interval.

Papučice su odmjerene, a poslije vožnje većine Renaulta i na taj dio se itekako treba obratiti pažnja. Ne želim da mi se desi da moram hirurški precizno postaviti stopalo da bih dohvatao samo jednu jedinu papučicu - gas. Ako ste vozili Renault obratite pažnju, desno oplata armature, a lijevo noga dohvata i papučicu kočnice (ukoliko nosite broj 44 i želite prirodan položaj stopala). A Kia nudi i ono što neki zovu kamionsko uvezivanje papučice koja je u donjem dijelu spojena za pod na osovinici oko koje se okreće (pogledajte fotke detalja unutrašnjosti). Ovdje nikakva prostirka ne može učiniti da se zaglavi papučica gasa što je bila česta tema automobilskih medija prije samo dvije godine.

Želi li se voziti nešto oštrije, možete pokušati, s tim da to zahtijeva držanje motora u području visokih obrtaja, ali zaista nema potrebe za tim. Patite i sebe i automobil, a i namjena automobila nije takva. Kod takve vožnje, automobil ima sklonost ka otklizavanju prednjeg kraja kada se pretjera ili kada neko umisli da je Lauda, pa očekuje da automobil sam drži cestu šta god mu vozač radio. Divljanje takve vrste sa ovim motorom ne preporučujemo. Ipak na kraju, uz više normalne i opuštene vožnje, prosječna potrošnja je iznosila skromnih 6,5 litara na sto pređenih kilometara. Ipak, kada su u pitanju benzinski motori volio bih onaj 1,6 litarski. Dosta je agilniji, a ovako naslijepo bih rekao da je troši isto ili manje!

Kad smo kod motora da napomenemo da ovaj ima lanac, dakle nema zupčasti remen niti potrenu za izmjenu zupčastog remenja što je jedna jako skupa stavka kod održavanja bilo kojeg automobila. Nije to sve. Ovaj 1,4 litarski ima potrebu za mijenjanjem ulja i filtera svakih 30.000 kilometara (ili najmanje jednom godišnje), a neka druga promjena sem te jesu svjećiće za paljenje koje se mijenjaju prvi put na 60.000 pređenih kilometara, a tada je poželjno promijeniti fluid u kočnicama. Na 210.000 pređenih kilometara se treba zamijeniti tekućina za hlađenje motora. Da, svjesni smo da sve ovo izgleda jako zahvalno, zato savjetujemo da se kod odabira automobila za sebe detaljno automobila raspitate i za troškove održavanja. A zašto ne zatražiti i plan održavanja sa troškovima u tom momentu?! Svakako je korisno i sve se kući uz kafu (i ljepšu polovinu) kvalitetnije razmotri.

Za nekakvo normalno korištenje automobila, 1,4 litarski motor koji smo imali u testnom automobilu može biti dovolja. Bilo koja imalo zahtjevnija situacija, potreba, želja, dat će do znanja da je trebalo uzeti jači motor. Niko vam sa ove strane ne može reći jest ili nije za vas. Svi mi imamo neke drugačije potrebe i afinitete, pa je najbolje do salona, i probati automobile. Sa moje strane, ovaj automobil ima preporuku. I te kakvu. Ali tu preporuku prati i preporuku za neki jači motor.

U uputstvu Kie postoje i upute kako promijeniti neke filtere, sijalice, pa se neke stvari mogu raditi i samostalno. Zašto da ne! Filter ventilacije se mijenja iznutra i to je toliko pojednostavljeno da mi je muka u želucu kad pomislim na svoj privatni automobil i kako je sve urađeno da ta promjena bude što više komplikovana. Kod Kie se čovjek niti zaprlja niti umori niti treba imati ikakav smisao za mehaniku ili tehniku za ovu operaciju koju će kakav priučeni zanatlija podići na nivo dokazivanja kvantne gravitacije i singularnosti svemira u jednom momentu.

(ovdje Photoshop nije radio ništa, a ako neko želi one ogromne rezolucije neka se javi ;) )

sada odmah pređimo na iskustva sa 1,6 litarskim CRDi motorom. Ovaj je itekako agilniji, startniji i manje troši (dizela). Prosječna potrošnja na testu je bila oko 5,5 litara na 100 pređenih kilometara mješovite i normalne vožnje. Ako uporedimo elastičnost sa modelom koji je pokretan sa 1,4 litarskim benzincem, ovaj CRDi (najveća snaga 128 KS) treba manje od tri sekunde za ubraznje od 60 do 80 km/h u trećem stepenu prenosa. Na cesti je stabilniji, i to može zahvaliti pneumaticima koji su nižeg profila nego kod modela sa 1.4 litarskim CVVT-om. U ovom slučaju su to 225/45 pneumatici na 17 inčnim felgama. Upravo radi ovih pneumatika ovaj model je konkretnije prenosio neravnine sa ceste na naša leđa, a tako se u podsvijesti stvara utisak i da se sjedi u automobilu koji ima i neke sportskije gene. Nije tako naravno, ali automobil izgleda zaista prelijepo. I ovdje smo o ovome motoru i voznim svojstvima rekli sve. Elastičan, štedljiv, dovoljno jak, i odličan izbor za automobil ove namjene i ovakve mase.


Današnje vrijeme je vrijeme kada se kod razvikanijih brendova traži prilagođavanje ekonomskoj krizi u svijetu, samim time obaranje cijena ali i kvaliteta. Čini se da kod Korejaca ima taj neki stalan napredak, a to pokazuju i prodajni rezultati. Kod Kie ne treba zanemariti i sedam godina garancije!

I da ne zaboravimo da je ovaj model sa Maxx opremom imao sistem za pomoć kod parkiranja. Šta to znači? Kliknuti na dugmić, dole ispred mjenjača. Voziti se paralelno sa parkingom. Kada senzori izmjere dovoljno prostora poslat će upozorenje na instrument tablu da ubacimo u položaj za vožnju unazad i sklonimo ruke sa volana. Sve ostalo sami pretpostavljate. Imali smo i električnu parkirnu kočnicu. Glupo je nazvati ručna. Na ovo se odmah navikne, ali ako neko želi nekada da se opusti u vožnji, korekcije ovom kočnicom kao što je to kod onih klasičnih mehaničkih, nisu moguće.

Negdje, neki Auto Magazin, naišao sam članak testa koji se odnosio na cee'd gdje je autor napisao vezano za cee'd i rečenicu "Novi svjetski poredak". Možda to najbolje oslikava stanje koliko su oni koji su vozili automobile koje pravi Kia posljednjih godina, oduševljeni sa njima. Potpuno je pogrešno robovati predrasudama nastalim prije 10, 15 ili 20 godina. Stoga ono "Novi svjetski poredak" možda predstavlja najbolji zaključak ovih testova jer je ovaj cee'd u samom vrhu u svojem segmentu.

Ili Golf eliminator? :)


Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš


Euro NCAP:A evo i detalja:

Kia cee'd 1.4 CVVT Style:Kia cee'd 1.6 CRDi Maxx:

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward