Provozali smo: Peugeot 208

Na Peugeotovom Road Show imali smo priliku sjesti i provozati najnoviji model Peugeota koji nosi oznaku 208. Možda smo malo i razočarani onim što smo osjetili u prvom susretu, no sve to je na granici ukusa i objektivnog, pa procijenite sami. Nažalost, autor ovog članka je bio sam, pa nećete vidjeti naše fotke ili video. A iskreno, sa 40 stepeni Celzijusa u hladu nije mi bilo do zaustavljanja radi fotografija, koje bi ...

... ioanko bile napravljene mobitelom. Pa evo, krenimo sa najkraćim člankom (do sada) u rubrici TEST. Pitate se otkud u rubrici TEST? Tu ide sve ono što pišemo o konkretnom automobilu na osnovu ličnih iskustava. A od početka naslova možete pretpostaviti koliko smo se družili sa automobilom, a u ovom slučaju to je maksimalno sat vremena.

Kada je u pitanju oblik automobila, dizajneri su bili ... hrabri! Pogledajte samo detalj zadnjih svjetlosnih baterija, sa uklinjavanjem karoseriju u plastični obrub. Ovo je zahtjevno sa konstruktivno-tehnološke strane, i to kako za sam plastični pokrov svjetlosne grupe, tako i za element karoserije koji se uklinjava, u stvari više djeluje kao zub u svjetlu. Kada su u pitanju konstruktori i tehnolozi, njima se od ovakvih egzibicija diže kosa na glavi i vjerujem da neraspoloženje sa posla donesu kućama.

Prednji kraj je isto tako hrabro riješen, i nekome je dopadljiv, nekome je sušta suprotnost. Postoje i oni koji su fanovi samo neke marke automobila, i sve drugo im nije OK, ma kakvo bilo. Takve prepoznajete u svojem okruženju, i njihovo razmišljanje i uzimanje činjenica u obzir kada su u pitanju automobili je na istom nivou koliko i razmišljanje najokorjelih kriminalaca o naporima humanitaraca u afričkim zemljama pogođenim sušom i nestašicom hrane i vode. 

Nisam otvarao prtljažnik, ne mogu reći ništa o njemu, no mogu o unutrašnjosti. Sjedišta su, čini se povrtak Peugeota na staro, dakle kao da su kao kakva stara fotelja. Ne stra radi materijala, nego nisu ni tvrda, ni polutvrda, i premehka su. Nisam ljubitelj ovoga, jer nije to osjećaj koji bih volio da imam ua utomobilu sa kojim želim preći nekoliko stotina kilometara u komadu. Bar je tako bilo u ovoj varijanti sa malim benzinskim motorom.
Dalje, u unutrašnjosti je najmanji volan koji sam ikada vidio u jednom automobilu. Veliki volani smetaju, pogotovo nama koji smo iznad 1,90; smetaju nogama (Avensis npr.) a ovi mali, ne znam. Čudan osjećaj, kao da ste u nečem što bi trebalo biti ultrasportsko, što iziskuje i određene napore, a u stvari nije sportsko i radi se o malom gradskom automobilu. Zašto ovako mali prečnih volana? Krivac je instrument tabla, u stvari krivac je dizajner unutrašnjosti, odnosno osoba koja je vodila projekat dizajna unutra.

Zašto?

Navikli ste da instrumente posmatramo kroz obruč volana, ako oni nisu smješteni negdje na sredini. Kod 208-ce je to urađeno, neka se ljuti ko kog hoće, bezveze! Instrument tabla je smještena tako da instrumente gledamo preko volana. Neko će reći, super, skrećemo što manje oči sa ceste. Ma da, a to što radi toga trpi prečnik volana nema veze. A ako volan podignemo u neki visočiji položaj, obruč počinje da zaklanja dio instrument table. Ovo je pomalo bilo frustrirajuće.


Inače, odabir materijala nam se sviđa, ovaj displej u sredini je "na ruku" ali je nasađen kao da priordno tu ne spada. Neki surogat Toyotinog posljednjeg stila. Recimo da nam se polovično sviđa. Uklapanje nikako, a ergonomija smještaja LCD-a osjetljivog na dodir i otvora ventilacije je za primjer. Tu se i završava ono što bi i drugi trebali naučiti. 

Mjenjač, stvarno ne znam šta je problem napraviti mehanizam da ga je zadovoljstvo "šaltati". O čemu govorim. Uzmete ručicu, pogodite prvi stepen prenosa, i onda pokušajte pomaći ručicu lijevo desno. Ima toliki prazan hod da nećete biti sigurni je li ovo u neutralnom položaju ili u nekoj brzini!

Evo što se tiče 208-ce predstavili smo neke one prve utiske, nekome mogu da smetaju nekome ne. Uglavnom ovo je sve što ćete od iskustava o 208-ci pročitati na našem portalu ove godine. Neki dan smo objavili neko službeno saopštenje Peugeota, gdje smo napomenuli da je to sve ono što Peugeot smatra saradnjom. Sutri dan nam je ponuđen 208 na test u terminu krajem avgusta, no ovo je već bilo pripremljeno pa nismo mogli prihvatiti taj termin. Uglavnom, vjerovatno kod drugih automobilskih medija, i neautomobilskih sa automobilskim rubrikama kao usputnim (radi marketinga) možete pročitati i drugačija i detaljnija viđenja ovog automobila.

Nije mi se baš pretjerano boravilo u automobilu na suncu, radi temperature od 40 stepeni Celzijusa u hladu,a ovo se osjetilo i na motoru. Ovom malom benzincu je klima oduzimala dobar dio snage, pa sam na raskrsnicama gdje sam se morao "ubacivati" obavezno isključivao klimu kako bi što više snage ostalo za točkove.

Može Peugeot praviti puno bolje. To najbolje pokazuju sa fascinantnim modelom 3008!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.

 Cjenovnik, specifikacije i opremu možete pogledati ako kliknete OVDJE.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward