TEST Kia Rio 1.25 CVVT Urban

Kia je iznenadila i nas, vjerujem i druge koji se bave automobilima i novinarstvom istovremeno. Zašto? Pa, kao da su imali politiku, u stvari ne politiku nego nisu imali mogućnost ostvarivanja bilo kakve ozbiljnije komunikacije sa automobilskim medijima. Odjednom se to promijenilo, ... i to čini se radikalno, a mislim da uzroci te promjene dolaze iz Koreje (naknadno smo dobili informaciju da ipak nisu Korejci...

...razlog, nego predstavnici Kia marke za regiju). Kako god, dobro za ljude koji za sebe traže automobile, dobro za medije koji će bolje popunjavati sve svoje rubrike u magazinima. Što se nas tiče jedini uslov sa naše strane je bio da ne šaljemo članak testa na pregled bilo kome prije objave, i mi pišemo šta i kako hoćemo, bez obzira koliko nas to koštalo. Odgovor je bilo jedno glatko "Nema problema". Hm, zanimljivo, utoliko jer te riječi dolaze iz usta čovjeka koem se sviđa otvorenos i način kako smo iskritikovali Megane CC, a radi čega je Renault prekinuo svaki vid saradnje sa nama. Uglavnom kao prvi automobil na test je došao model Rio sa 1,25 litarskim CVVT benzinskim motorom i troja vrata (CVVT je oznaka za promjenjivo upravljanje vremenom otvaranja ventila).

Nekako sam mišljenja da bi bilo korisnije da se na test novinarima daju automobili sa najosnovnijom opremom. Reklame obično počinju sa "osnovna cijena je ....". Sa druge strane više opreme znači i veće zadovoljstvo (ne uvijek) kod vožnje, ali i provjeru tih nekih dodataka koji predstavljaju opciju kod kupovine. Krenimo prvo sa podacima koji se odnose na testni model Kia Rio 1.25 sa paketom opreme URBAN. Skrećem pažnju na spisak opreme iz osnovnog paketa, a onaj opisan u zelenom području u tabeli se odnosi na testni automobil.

Motor: 1.2 CVVT (benzin)
Radna zapremina: 1.248 cm3
Najveća snaga/obr-1: 62,5 kW (85KS) / 6.000
Najveći moment /obr-1: 120,7 / 4.000
Cilindara: 4
Prečnik cilindra x hod klipa: 71 mm x 78,86 mm
Stepen kompresije: 10,5 : 1
Dimenzije, mase, karakteristike:
Dužina x širina x visina: 4.045 x 1.720 x 1.455 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.570 mm
Masa praznog vozila: 1.029-1.136 kg
Kočnice naprijed: Ventilirani diskovi
Kočnice pozadi: Puni diskovi
Krug okretanja: 10,52 metara
Prtljažnik: 288/923 litra
Prenos:
Ogibljenje naprijed: McPherson stabilizator, spiralne opruge, plinski amortizeri
Ogibljenje nazad: Torzioni profil, spiralne opruge, poprečni stabilizator
Pneumatici: 185/65 R15
Mjenjač: ručni sa pet stepeni prenosa (I - 3,545; II - 1,895; III 1,192; IV - 0,906; V - 0,719; R - 3,636; diferencijal 4,6)
Pogon: na prednje točkove
Performanse:
Najveaa brzina: 172 km/h
Ubrzanje od 0 do 100km/h: 13,1 sekundi
Potrošnja (deklarisana): grad/otvoreno/mješovito: 6,0/4,3/5,0 litra na 100 km
Potrošnja na testu (mješovito): 6,3 litra / 100 km
Potošnja na testu (otvoreno): od 4,1 do 5,6 litara / 100km
Emisija ugljen-dioksid (CO2): 114 grama/km
Rezervoar: 43 litra
OPREMA (testni automobil je imao paket URBAN)
Serijska oprema (paket Cool), izdvajamo: ABS, zračni jastuci za vozača i suvozača (suvozačev sa mogućnošću isključivanja), imobilizer, el. blokada paljenja motora, prekid dovoda goriva i automatsko otključavanje vozila u slučaju sudara, sigurnosni pojasevi sa graničnikom sile zatezanja, dnevna svjetla, zadnja svjetla za maglu, ISOFIX, ručni klima uređaj, radio-CD-mp3-RDS audio sistem sa 4 ugrađena zvučnika i komandama audio uređaja na volanu, USB + 3,5mm priključak za audio uređaj, progresivni servo upravljač podesiv po visini i dubini, sjenilo za sunce sa ogledalima na vozačevoj i suvozačevoj strani, putni računar, mjerač vanjske temperature, hromirani umeci u unutrašnjosti, postepeno gašenje osvjetljenja u
kabini nakon izlaska iz vozila, pretinac sa osvjetljenjem na suvozačevoj strani, osvjetljenje prtljažnika, zadnja klupa sklopiva i djeljiva u odnosu 60:40, battery saver - automatsko isključenje el. potrošača pri zaključavanju vozila, džepovi na stražnjoj strani prednjih sjedala, 14'' čelične felge sa gumama 185/75 R14H, branici u boji karoserije, itd.
Paket FUN (dodato na paket Cool): bočni sigurnosni zračni jastuci, bočne zračne zavjese, aktivni nasloni za glavu na prednjim sjedalima, ESP sa TCS-om i VSM-om (Vehicle Stability Management), HAC sistem za pomoć pri kretanju vozila na uzbrdici, EBD - elektronska raspodjela kočione sile, BAS automatsko pojačavanje sile kočenja, ESS – sistem upozorenja u slučaju naglog kočenja, disk kočnice i pozadi i straga, alarm, centralno daljinsko zaključavanje sa preklopnim ključem, vozačko sjedalo podesivo po visini, električno pokretanje prednjih stakala sa funkcijom za automatsko spuštanje i dizanje i zaštitom protiv uklještenja na vozačevoj strani. električno podesiva i grijana vanjska ogledala u boji karoserije, ručice vrata u boji karoserije, hromirani rubovi maske motora, tonirana stakla, 15'' čelične felge sa pneumaticima 185/65 R15H i ukrasnim poklopcioma.
Paket opreme URBAN (dodato na prethodne pakete): prednja svjetla za maglu, automatski klima uređaj, senzor za kišu, kožom obloženi upravljač i ručica mjenjača, naslon za ruku sprijeda, sjenilo za sunce sa dodatnim osvjetljenjem, 15'' aluminijske felge sa gumama 185/65 R15, prednja svjetla sa funkcijom "follow me home" kod zaključavanja vozila, električno sklopiva vanjska ogledala sa integrisanim pokazivačima smjera, vjetrobransko staklo sa zaštitom protiv UV zračenja.
Paket opreme STYLE (dodatno na prethodne pakete): bluetooth veza sa mobitelom, komande za telefoniranje na volanu, visokotonski zvučnici, električno pokretana prednja i zadnja stakla, parkirni senzori pozadi, aluminijske sportske papučice, unutrašnjost vrata obložena "eko" kožom, 16'' aluminijske felge 195/55 R16, LED dnevna svjetla sprijeda i LED svjetla pozadi, projekcijska prednja svjetla sa funkcijom za automatsko paljenje i gašenje. (STYLE plus podrazumijeva i 17'' felge - Technical design i gume 205/45 R17)
LUXURY paket (dodatno na prethodne pakete): Grijani obruč volana, "Smart Key&Button Start" – pokretanje vozila bez ključa, "Supervision" sportski mjerni instrumenti, tempomat sa komandama na upravljaču, električni grijači prednjih sjedišta.
Održavanje:
Garancija na motor i sisiteme 7 godina ili 150.000 km
Garancija, dopuna - prve 3 godine bez obzira na pređenu kilometražu
Zupčasti remen: Nema, ima lanac koji se ne mijenja
Ulje u motoru: 3,5 litara
Zamjena ulja i filtera ulja: 15.000 km ili 1 godina
Zamjena filtera zraka 30.000 km
Zamjena filtera goriva: 120.000 km
Zamjena svjećica: 45.000 km
CIJENA
21.490 KM (osnovni model 16.990 KM)


Kao prvo sjetimo se početaka korejske ekspanzije kada su u pitanju ekonomija i proizvodnja. LG je nekada bio marka nikakvog ugleda, Samsung takođe baš kao i proizvođači automobila koji su radili po licencama, a onda pravili svoje nimalo oku ugodne automobile. No poslije svega 20-ak godina smo došli u fazu da su korejski brendovi skoro pa etalon za nešto dobro. Lično sam prestao pisati o automobilima prije otprilike 3,5 godine, a onda opet počeo samo pola godine kasnije jer pisanje o automobilima je preraslo u neki vid ovisnosti. Preduslov je da se vole automobili. iskustva sa Kia ili Hyundai automobilima prije 7-8 godina su bila sve samo ne sjajna. U stvari prvenstveno mislim na dizajn, ne na kvarove, a mislim na to kako su izgledali tadašnji koji su namirili desetak godina starosti. A onda se sve promijenilo. Otprilike prije godinu, godinu i pol, nisam se mogao načuditi kako je izrađen jedan korejski automobil koji je došao na test. Raspitivanja po servisima, onako usputno uključujući i one ovlaštene, drugih brendova i iznenađenje. Sve se svodi na to "samo promjena ulja, pločica,.." uglavnom svodi se na potrošne dijelove. Tako je to kada se ulaže u nauku i ljude koji vrijede i znaju i hoće da rade.

Jedne prilike na jednom sajmu, prenosim priču drugih, pričaju osoba iz VW-a i Kie. Ovaj drugi kaže, mi nudimo sada sedam godina garancije, a ovaj prvi mu odgovara "mi ćemo zavariti haubu". Zapamtite ovo, nastavak ove priče ide na kraju teksta.

Kia Rio je ispred mene, a kolega koji je vozio automobil do Mostara je izmjerio prosječnu potrošnju od 4,1 litar na 100 kilometara (relacija Sarajevo - Mostar sa jednom osobom u automobilu). Hm, zanimljivo. Uslijedio je detaljan pregled automobila, i to s vana - konkretno pregled spojeva (zazori), načina spajanja pokretnih elemanata karoserije, zvukove, kvalitet materijala, boju, doslovno sve do čega se moglo doći. I nigdje nema nikakve nedovršenosti, nema lošeg spoja, nema apsolutno ničeg što bi probudilo crv sumnje da ipak nije sve tako kako se možda čini. Ili možda baš to treba biti sumnjivo! U stvari svi smo mi krivi radi ovakvog, nazvat ću - statusa. I KIA, jer bez kontakta uživo ne možemo pratiti kako nego raste, a Hyundai-Kia rastu nabrže na planeti. Otprilike ovo je kao kada neko dijete ne gledate pola godine - godinu - dvije i primijetite kako raste, dok njegovi roditelji koji us sa njim svaki dan ne mogu primijetiti sve to tako očito jer sve prate u "real-time"!

Vizelno, automobil definitivno ima prepznatljivu liniju, prepoznatljiv oblik, možda je ona druga polovina od prednjih vrata ka zadnjem dijelu malo neoriginalna, ali je svakako lijepa. Oblina koja se u radijusu nastavlja po bokovima ispod prozora pomalo podsjeća na neka već viđena rješenja, možda kao kod modela Bravo. Ali prednji kraj je poseban. Viuzelno! Možda je i najljepši u ovoj klasi automobila. To kako su oblikovana prednja svjetla, spajanje sa maskom hladnjaka, sa branikom, onda proširivanja blatobrana kako se udaljava od prednjeg kraja, a koje je dosta primjetno, predstavlja prelijepo riješenu vizuelnu cjelinu. A ovo proširenje blatobrana, uz sve ostalo, daje jedan efekat koji se jako rijetko vidi kod ove klase automobila - da nije isključivo, ne zamjerite mi, ženski. Ovdje je u stvari suprotno. I nadam se da će Kia sve ovo iskoristiti za nekakvu RS verziju ovog automobila. Osvježenje je i dizajn svjetla za maglu koje nisu kao većina rješenja koje gledamo na današnjim automobilima.

A šta očekivati od unutrašnjosti automobila ovih dimenzija? Da se nekako smjestim za volan, da samog sebe ubijedim da 1,25 litarski motor može povući bar dvije osobe i automobil pristojnom brzinom. Ulazak, vrata su kupeovska, možda malo i preduga (postoji verzija i sa 5 vrata), no valjda to tako mora ako se želi osigurati dovoljno prostora za vozača i suvozača, ali i kakav takav ulazak na zadnju klupu. prolaz na zadnju klupu ometa i nosač prednjeg pojasa. U stvari nosači prednjih pojaseva. Sjedište, čini se fenomenalno. Super odmjerena tvrdoća, čini se da ne bi trebalo zamarati na dugim putovanjima, a takvo jedno će se i desiti na ovom testu. Instrument tabla, tu je obrtomjer, to volim, jer su današnji motori toliko tihi da se teško može pretpostaviti broj obrtaja radilice, a sa desne strane je veliki pokazivač stanja u rezervoaru. Valjda da se napravi simetrija obrtomjeru. U sredini je komotan i veliki brzinomjer. Neko će primijetiti da nema hromiranih ili falsifikata hroma po obrubima oko elemenata. S obzirom da se oko brziniomjera nalazi obrub, u stvari dodatna zaštita za smanjenje refleksije, taj ili ti detalji bi možda bili i kičasti. I ne sviđa mi se boja kazaljki na okruglim pokazivačima. Ona siva mi je dosadna. Ono su mogli izvesti elegantnije i tanje.

Tu je putni računar (koji je standard i za osnovni paket opreme). Zanimljivo dizajniran audio uređaj, bar onaj vidljivi dio. Sa desne strane je jedan manji pretinac, baš mali, dovoljan je za naočale ili mobitel. Gumirana podloga je nešto što je za očekivati i što je normalno, no nije tako. Neki drugi ne gumiraju dna pretinaca što je, pa ne znam, nikakav trošak. A ako se tu štedi, e onda ne trebaji ugrađivati ni sve sijalice. Ispod audio uređaja su komande klima uređaja, sa jako lijepim displejom, i do sada neviđenim rješenjem dugmića, tj. dugmadi. Ona nekako vire, recimo "konzolno" iz armature. Fantastično izgleda, fantastično je i na dodir i definitivno ubija bilo kakvu monotoniju prednje armature, tačnije njenog centralnog dijela. mogli su ove dugmiće nabacati kao Renault, pa da zauzmu što manje prostora. Da ih jedva pogodimo prstima. No za šta će nam prostor koji ne možemo iskoristiti ni za šta drugo, i zašto skretati pogled sa ceste ako želimo pojačati obrtaje ventilatora? 

A taj centralni dio je širok kao da nije iz ove klase automobila. Opet vizuelno jako lijepo. Doduše, dugme MODE je takvo da se kruži u opcijama odabira prolaza za upuhavanje zraka, pa ako promašimo željenu opciju moramo još nekoliko puta kliknuti da dođemo na željeni odabir. Nije ergonomski, ali jest to samo konzolno digme koje je veće nego druga, dakle računa se na njegovo češće korištenje u odnosu na druga. Srećom svaka promjena odabranih otvora za upuhavanje na ekranu se ne prikazuje statično, nego trepće, pa oči i mozak drugačije (lakše i brže) percipiraju nastalu promjenu.
Ispod se nalazi USB priključak, dostupan bez problema i prepreka okolo koje bi smetale. A sa njegovih strana dva 12 Voltna priključka. Zašto dva? Kažu Amerikancima treba jedan za brijaći aparat, drugi za punjenje telefona. Evropljanima .... dovoljan jedan, no šta ako je pored i ljepša polovina koja treba dopuniti telefon. Jedan možda dovoljan, dva su "dovoljnija"! I na dnu ispred mjenjača je jedan pretinac, gumiran je, ali i udubljen kao da je namjenski pravljen za mobitel (vidjeti slike detalja unutra) kako ovaj ne bi u zavojima klizio lijevo i desno. Sitnice govore kolikos e računa vodilo o svemu.

Da ne zaboravimo, pogledajte na slikama lijevo od audio uređaja onu prazninu - komad plohe bez ikakvih komandi na njoj. Zanimljiva praznina. Kad sjedite na suvozačkom mjestu ili pozadi djeluje neiskorišteno. Ali kada sjedite na mjestu vozača onda obruč volana prelazi upravo u tom dijelu vidnog polja, pa vozač svakako tu ne bi ništa ni vidio i da ima. To je upravo radi šireg centralnog dijela prednje armature. A materijali? Rekli smo 100 puta, a reći ću i ja sada opet. Kvalitet materijala se procjenjuje nakon godina korištenja ili u laboratorijskim uslovima simuliranjem stvarnih uslova u pogledu vibracija, uticaja UV zraka i izmjena temperature. I glupo je nešto nazvati kvalitetnim ili nekvalitetnim bez ikakvog osnova. To kako je obrađena površina na dijelovima armature gdje su intrumenti, kao što je onaj dio oko audio uređaja, je odlična. Ostala plastika je tvrda na dodir, ali površina je urađena na način da stvori što ljepši ugođaj u automobilu - ima neku teksturu, reljep na sebi. Naravno da ima ugodnije plastike, ali sumnjamo da bi sve to moglo ući u ovu cijenu automobila. 

Na krovu, pored retrovizora gdje se nalazi i osvjetljenje je ugrađena i jedna svijetleća dioda koja se praktično i ne primjećuje a koja svijetli stalno. Čemu služi? Kada u mraku primaknemo prst da uključimo neko svjetlo, refleksija od prsta tako lijepo osvijetli taj dio da se paljenje svjetla ne svodi na "ispispavanje i pogađanje". Lijep detalj. Mislim, lijepo je kada se misli i na sitnice poput ove, a to govori koliko je pažnje poklonjeno razvoju automobila. 
Volan, komande za audio uređaj su već u osnovnoj (najjeftinijoj verziji). Najviše koristim one za audio uređaj, a u ovom slučaju jednom rukom se upravlja jačinom zvuka, drugom promjenom pjesme, ili radio stanice. Još da imamo "paddle shift" za mjenjač iza volana, ugođaj bi bio potpun. Prečnik volana, širina obruča, osjećaj materijala kada se prihvatimo obruča, su .... ma uveo bih ih kao standard. Jednostavno savršen. Pogledajte onaj donji krak na volanu, koji je kod drugih sužen, a ovdje praktično predstavlja dva kraka ili jedan sa dva odmaknuta oslonca za obruč. Vizuelno sve ovo čini punijim. I da ne krijem, osjećaj koji vozač ima na svojem mjestu je osjećaj kakav nema ni u nekim većim automobilima, pogotovo uz onaj širi dio centralnog dijela armaturne ploče.

Pretinaca, onako ukupno, pa ima ih, taman dovoljno. Onaj ispred suvozača je ogroman. Pored toga imaju i oni u vratima, a i između sjedišta (i onaj kojeg zatvara naslon za lakat). Između sjedišta su i oni za čaše, različitih su prečnika, kako bi bili prilagodljivi za što više konzervi, flaša, sokova, i slično. I opet gumirano dno. Doduše više bih volio da su što širi sa nekim oprugama sa strane da pridržavaju osvježavajući napitak na tom mjestu. Mjesto gdje stavljamo ključ da uključimo motor je osvijetljeno, odnosno svijetli obruč oko brave, što je itekako korisno u mraku. Opet sitnica koja olakšava život.

Sveukupno, kokpit dobija - nategnutu desetku! U stvari nije, zamalo da zaboravim, kada se vozim na način koji nautičari nazivaju - krstarenjem, imam običaj i lijevi lakat nasloniti na naslon na vratima. E u ove Kie on bi trebao biti nešto mekši. Naslon za lakat između sjedišta se može pomicati naprijed, ako nekome treba i to. Dakle, može kokpitu "10 minus" ili "9 plus". 

Zadnja klupa, šta napisati. Očekuje li neko da se udobno naprijed smjesti dvometraš i pozadi neko natrpsoječno visok. Da, može, ali u automobilu dužem pola metra. U ovome? Pa evo ovako, ja sam visok 1,95 i više nego savršeno sjedim na mjestu vozača. Iza mene, može se smjestiti neko visine 1,80 (jedna od fotografija prikazuje osobu visine 1,80 upravo na tom mjestu).

A ako je ista ta osoba na suvozačkom mjestu, onda se iza nje može smjestiti isto tolika osoba i da joj bude relativno OK. Automobil i nije namijenjen za košarkaški tim, niti za vozilo gdje će businessman sjediti pozadi. Porodica sa jednim ili dvoje djece, ... mislim da se automobil može preporučiti baš njima. I da, rekoh dvoje djece. Ako nekome zafali prostora za prtljag, može onu jednu "trećinu" naslona preklopiti pa i to iskoristiti za prtljag. Mada sam mišljenja da će se rijetko javiti takvi slučajevi. Zašto? Konkretno, situacija da moram prevesti suprugu i 3,5 godišnjeg klinca sa prtljagom dovoljnim za boravak od desetak dana uz nepoznanicu kakvo će ih vrijeme pratiti. Dakle garedroba širokog raspona. Slijedi pakiranje .... hvatanje za glavu, jer tu su jedan mamutski kofer, drugi nešto manji, dvije torbe....sitnice. I meni padne mrak na oči, ništa od vožnje, potrpat ću ja ovo u porodični karavan. No, Rio je već bio vani sa otvorenim prtljažnikom. Hajde da probam! Malo egzibicije, pošto u dnu prtljažnika nema rezervni točak punih dimenzija izvadim podnu prostorku koja dijeli taj prostor od gornjeg. Torbe malo raskomotim i popunim dio gdje bi inače išao rezervni točak. Smještam jedan kofer, veći, može. Drugi manji, malo manevrišem sa njim da može druga torba i onaj preostali dio prve. Par minuta, i sve je stalo! Naravno, onaj dio koji dijeli prtljažni prostor od kabine - pokrivku, sam odstranio. ne toliko da mi je unutrašnji retrovizor beskorisan. I ne bi loše bilo da se pokrivka izvodi na način da je savitljiva i da se skuplja u rolnu naprijed. Zatvorim prtljažnik, izmaknem se par metara, sjednem i ne mogu da vjerujem da je sve stalo. Naše mjerenje pokazuje da je kapacitet preko 320 litara, dakle više od specificiranog. Put će trajati par sati, a ima pojavilo se mjesto i za kolegu. SMS poruka "ideš li" .... odgovor: "naravno" i uskoro smo svi bili na putu. Poništavam prosječnu potrošnju. Tri odrasle osobe, pun prtljažnik, par sati puta pred nama ...

Promjena nadmorske visine za više od 1.000 metara (ilustracija ispod donjeg video snimka) i to na način da smo se morali peti, ne spuštati. nakon par sati u automobilu ostajemo ja i kolega, pravimo pauzu od 15-ak minuta, i nastavljamo vožnju neopterećeni vremenskim okvirima ili ikakvim obavezama sem vožnje. Slijede sati i sati vožnje. tada saznajem, da su svi ti sati rezervisani samo za mene jer je kolega zaboravio vozačku u brzini. A preći ćemo pored, jedne, dvije, tri, .... devet graničnih kućica. Hm, jako lijepo. Jedan dio vožnje se nalazi na video snimku, a prije nego počnem o samoj vožnji, od sjedanja do završetka vožnje prošlo je nekih 10-ak sati uz pauzu od 30-ak minuta i drugu od 5-minuta, i sat vremena sjedenja u autu radi čekanja zbog radova na izgradnji jednog puta. Bilo je i par kilometara makadama radi radova. Ali i to sjedenje u automobilu se računa kod procjene udobnosti sjedišta. A šta nakon završetka vožnje od skoro 500 km? Dok bi me iz nekih automobila (iskustvo) trebao vaditi ortoped, ovdje sam izašao kao da sam vozio sveukupno 20-ak minuta! Ima li bolje mjerilo za udobnost ili kokpit?

 

A još da kažem da je cijelim putem padala kiša koja je prelazila u potpuno više vodene mase nego zraka pa smo se osjećali kao u podmornici. Kad spomenuh kišu, brisači odlično rade svoj posao, pa je površina između brisača, u donjem dijelu vjetrobrana, a koja je neobrisana, manja od površine kutije šibica ud onjem dijelu. Prosječna potrošnja? Prvo da kažemo da vožnja nije bila štedljiva, u stvari nisam se trudio da vozim štedljivo. A nismo vozili po suhom, savladali smo uspon od 1.000 i više metara nadmorske visine, spuštali se, peli, vozili natrpsječno brzo, a automobil je na cca 1/3 puta bio opterećen sa 3 osobe (dvije odrasle osobe i djetetom uz pun prtljažnik), na drugoj trećini sa samo 2 osobe (AMS posada :) ), a na zadnjoj trećini sa nama dvojicom i još tri odrasle osobe uz popunjen prtljažnik, a koje smo pokupili pošto su oni polomili svoj automobil na odronu kamenja gradacije 30 do 40 cm.

Motor nije "startan", to govori i sam podatak o ubrzanju. Nije niti elastičan, pokazatelj je to da mu u trećem stepenu prenosa za ubrzanje od 60 do 80 km/h treba više od 4 sekunde, ali ima nešto drugo. nakon postizanja brzine, održavanje iste nije nikakav problem (video iznad). Sportske ambicije? Nema ih, a da napišemo da ima možda bi nas i sama Kia predala na sud. Mjenjač je odmjeren, prvi stepen djeluje kao da je kraći nego jest, a to je valjda radi karakteristika motora. Volimo na AMS-u prokomentarisati sve kada je mjenjač u pitanju, pa ću i ja sada: ručica mjenjača - odlična, mehanizam prenosa kretanja od ručice do samog mjenjača između prednjih točkova - možda najbolji, nevjerovatno precizan. Možda mogu reći, među najudobnijim za korištenje na tržištu. Ručica mjenjača je na mjestu. Buke u automobilu nema. Skoro nema, ovjes je tih, motor takođe, ali nije sve potpuna tišina jer smo čuli (jedino) zvukove koji potiču od kontakta guma sa podlogom. Gume kod kojih se pažnja posveti postizanju što manjeg otpora kotroljanja inače imaju nešto veći nivo buke od onih koje su posvećene performansama.

Automobil ima izuzetno kratak zaustavni put sa brzine 80 km/h do zaustavljanja, što doprinosi sigurnosti. Potrošnja na testu, prosječna 6,3 što uključuje i gradsku vožnju, a najniža ostvarena je 4,1 je opet pohvalan rezultat. Iako je motor mali, on mora pokretati tonu - "tonu i sto" mase. Mora se nekad i zavrtjeti nešto jače. 

I vratimo se sada na početak gdje smo spominjali da će neko zavariti haubu ako Kia počne da nudi 7-godšnju garanciju. Garancija je tu evo godinama, a onaj ko je tu ideju ismijavao (početak ovog članka), ne da nije zavario haubu nego još uvijek nudi skoro dvostruko manju garanciju kako po vremenu, tako i po kilometrima. I još gore kada je u pitanju kilometraža, jer Kia ne ograničava kilometražnu prve tri godine garancije. A sama garancija je fabrička, pa akovlasnik proda automobil nakon pet godina, novi vlasnik ima još dvije godine garancije.

I šta reći na kraju. Bila bi korisna jedna vrata za zadnju klupu, a ni veći motor ne bi bio loše rješenje. Ima model sa petoro vrata, a i ovo nije jedini motor koji se može dobiti. Jako koristan automobil, i praktičniji nego se to čini na prvi pogled. 

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Cijena police obaveznog osiguranja (od automobilske odgovornosti) sa 50 posto popusta: 263,00 KM
Uporedili smo najbolje pakete opreme kod Volkswagenovog modela Polo i Kia Rio modela i to možete pogledati ako kliknete OVDJE


Euro NCAP:

 


Detalji unutra:Detalji vani:
 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward