TEST Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Nakon dva Hyundaijeva modela na testu, evo i nešto sa drugačijom značkom na nosu. I manjih je dimenzija od prethodna dva automobila na testu. Vozili smo ga 11 dana, a dolazi nam iz Chevroleta: novi Aveo. Mi ćemo još reći, kao naši stari kada osjete olakšanje radi nekog događaja: Hvala Bogu pa je došao novi Aveo. Šta to mi imamo protiv starog? Ma ima toliko toga, pođemo od bezličan (naše mišljenje, ...

...svjesni smo da je ocjena izgleda subjektivna stvar) pa do toga da je na crash testovima dobio 1,5 zvjezdicu. A da li bi vas u bilo kojem razredu bilo koje škole pustili da idete u sljedeći razred naredne godine ako u knjižici imate "jedan plus", dok su škole bile "škole"? Jasno da ne! Ima popravni, a na popravnom je novi Aveo dobio čistu peticu! Bar u segmentu sigurnosti koje propisuje Euro NCAP Institut.

Testni model je imao 1,4 litarski motor i LTZ paket opreme. Prije samog članka evo podataka:


Motor: 1.4D (nije greška, ovo sa "D" je službena oznaka za ovaj benzinac)
Radna zapremina: 1.398 cm3
Najveća snaga/obr-1: 74 kW (100KS) / 6.000
Najveći moment /obr-1: 130 / 4.000
Ubrizgavanje: MPi
Cilindara / ventila po cilindru: 4 / 4
Upravljanje ventilima: DOHC
Prečnik cilindra x hod klipa: 73,4 mm x 82,6 mm
Stepen kompresije: 10,5 : 1
Dimenzije, mase, karakteristike:
Dužina x širina x visina: 4.039 x 1.735 x 1.517 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.525 mm
Masa praznog vozila: cca 1.134 kg
Kočnice naprijed: Ventilirani diskovi 259 mm
Kočnice pozadi: doboš
Krug okretanja: 10,44 metara
Prtljažnik: 290/690/1090 litara
Prenos:
Ogibljenje naprijed: McPhersonm stabilizator, spiralne opruge
Ogibljenje nazad: Uzdužna ramena spojena sa torzionim profilom
Pneumatici: 205/55 R16
Mjenjač: ručni sa pet stepeni prenosa
Pogon: na prednje točkove
Performanse:
Najveća brzina: 177 km/h
Ubrzanje od 0 do 100km/h: 12,2 sekundi
Potrošnja (deklarisana): grad/otvoreno/mješovito: 7,7/4,9/5,9 litra na 100 km
Potrošnja na testu (mješovito): 8,3 litara / 100 km
Potošnja na testu (otvoreno): 4,8 litara / 100km
Emisija ugljen-dioksid (CO2): 139 grama/km
Rezervoar: 55 litara
OPREMA (testni automobil je imao paket LTZ)
Serijska oprema (paket L, izdvajamo: 14-inčne felge, zatezači pojaseva naprijed, servo upravljač, ISOFIX kopče, zračni jastuk za suvozača sa mogućnošću isključenja, podešavanje prednjih pojaseva po visini, signal upozorenja na nevezan pojas, automatsko paljenje prednjih svjetla. Postojanje klima-uređaja kao dijela opreme zavisi od odabranog motora.
LS paket opreme (dodato na L paket): Naslon zadnje kupe djeljiv u omjeru 40:60, električni podizači prozora naprijed, daljinsko centralno zaključavanje, radio-CD-mp3, ABS, elektronska kontrola stabilnosti (ESC), zatamnjena stakla, tempomat, prednji i bočni zračni jastuci naprijed i zračne zavjese, kontrola proklizavanja (TC uz ESC), električno podešavanje vanjskih retrovizora, spojler na zadnjim vratima, volan podesiv po visini i dubini, halogena prednja svjetla sa "follow me home" opcijom, sistem za pomoć kod naglog kočenja, elektronska raspodjela sile kočenja. Postojanje klima-uređaja kao dijela opreme zavisi od odabranog motora.
LT paket opreme, dodato na prethodne pakete: USB priključak, AUX priključak, ručne na vratima u boji vozila, držač naočala, putni računar, pepeljara sa upaljačem sprijeda, hromirana ručica mjenjača, klima-uređaj.
LT Plus paket opreme (dodatno na prethodne pakete): Električni podizači i zadnjih prozora, naslon za ruku na vozačkom sjedištu , električno preklapanje i grijanje vanjskih retrovizora.
LTZ paket opreme (dodatno na prethodne pakete): Svjetla za maglu, senzori za parking u zadnjem dijelu vozila, kožom presvučen upravljač, 16 inčne alu-felge, ladica ispid suvozačkog sjedišta, hromirane ivice prednjih svjetla, bočne lajsne, ventilacija u zadnjem dijelu kabine..
LTZ Plus paket opreme (dodatno na prethodne pakete): električni krovni prozor, grijana sjedišta, mjenjač srebrene ručke sa hromiranim umecima.
Dodatna oprema na paket STYLE (automobil sa testa): metalik boja (615,00 KM)
Paketi opreme nisu nužno isti na svim tržištima bivše Jugoslavije!!
Održavanje:
Garancija na motor i sisiteme 3 godina ili 100.000 km
Zamjena lanca: 240.000 km ili 10 godina
Ulje u motoru: 4,3 litra
Zamjena ulja i filtera: 15.000 km ili 1 godina
Zamjena filtera ventilacije 15.000 km ili 1 godina
Zamjena filtera goriva i zraka 45.000 km ili 3 godine
CIJENA
23.860 KM

Nekada, januara 2010. godine smo pisali članak o konceptu Aveo RS koji je Chevrolet pokazao na sajmu u Detroitu. Tada smo se ponadali da će taj koncept postati osnova za novi Aveo, i eto ispostavilo se da jeste. Nove linije čine izgled puno agresivnijim i privlačnijim. Ovdje moramo izdvojiti to kako je zaštitni znak Chevroleta lijepo ukomponovan u jedan mali automobil. A zaštitini znak Chevroleta je maska podijeljena horizontalno na pola, sa lijepo ukomponovanom stiliziranom leptir mašnom, a donja polovina je lijepo i skladno integrisana u odbojnik. Znada da nemamo običaj pretjerano hvaliti niti kuditi izgled bilo kojeg automobila, pogotovo se kritički osvrtati na način da dizajner ne zna šta radi. Nismo kompetentni za to, svi imamo neke svoje ukuse, ali volimo skrenuti pažnju na neke stvari kada je dizajn u pitanju. Bočno od maske imamo jednostavan recept za svjetlosne baterije, po dva okrugla fara nešto uvučenija, nad koje se hauba nadvila kao obrve nad očima nekoga ko se počeo ljutiti ili je već ljut. Oko farova je crna plastika, pa se sve izdvaja kao jedna zaokružena cjelina i nama izgleda jako lijepo. I inače smo mišljenja da je u jednostavnosti ljepota! Slično je i na zadnjem dijelu automobila. Dva okrugla svjetlosna elementa i crna plastika okolo. Prednji dio djeluje jako agresivno, i kao što rekosmo i kod RS koncepta, ovdje i ima jako puno prostora za pravljenje te RS verzije. 


Lomovi karoserije u prednjem dijelu razbijaju monotoniju koju je imao prethodni Aveo, a sve upakovano u dimenzije automobila koji je i gradski, ali s obzirom na to koliko mi putujemo do posla, koliko daleko putujemo na odmor (prosječno), ovo je i vangradski automobil. Kako? Recimo to ovako: Jedan Amerikanac za jedan dan se do posla i nazad kući vozi jednako ili više vremena od onoga koje vozi prosječan građanin BH, i okolnih zemalja, do odredišta kada ide na odmor (to je pomalo i privilegija na ovim prostorima). Dakle ono što neko smatra gradskom vožnjom, mi ovdje možemo smatrati dalekim putovanjem.

Vratimo se izgledu. Jedan od upečatljivih detalja spolja je i spojler koji se pruža oko zadnjeg stakla sa njegove tri strane. Upečatljivi su još i ispupčenja blatobrana, bočni prelomi na limovima, sa koji su ubili monotoniju karakterističnu za stari Aveo, pa i felge "16-ke", itd. I svjetla za maglu su zaokružena crnim plastičnim plohama.

Pređimo na unutrašnjost. I da nema logotipa Chevrolet se prepoznaje. Volan je klasično chevroletovski, ne bi loše bilo da imaju i neke različite varijante za različite segment. Vlasnik Avea će se fino osjećati kada u svome automobilu ima nešto što imaju oni u skupljim Chevroletima, no nije baš fino kada je obrnuto. Dalje, tvrda plastika, koja nam se nije dojmila nekada u prvom Cruze modelu, no ipak u to vrijeme i za te cijene bila je više nego prikladna, je prisutna i ovdje. Ima napretka, svakako da ima, a on se sastoji u izmjeni tekstura površine ove plastike, tako da sve ovo u unutrašnjosti izgleda jako ukusno i lijepo složeno. Voljeli bismo da u Chevyiju razmisle i o uvođenju nekih mekšim materijala, bar za neke površine, nešto minimalno. Sa druge strane kada posmatramo cijenu Avea sva neka izvolijevanja se mogu podvesti pod ono "hljeba preko pogače". 

Instrument tabla je slična kao kod Sparka, samo sa inverznim pokazivanjem posmatramo li analogni-digitalni pokazivači. Dok je kod Sparka brojač obrtaja bio na displeju sa desne strane, a pokazivač brzine na okruglom analognom pokazivaču lijevo, kod Avea je obrnuto. Kod Avea instrument tabla nije vezana za stublinu volana, dakle ne pomijera se zajedno sa volanom. I nema potrebe. Pregledna je, jednostavna, skoro da jednostavnija ne može biti. Tu je i putni računar sa dovoljno informacija kojima se upravlja, odnosno koje se odabiru prstenovima na ručki iza volana sa lijeve strane. Sjedišta su dobra, u skladu sa dimenzijama automobila, a osoba koja tipka ovaj članak, a koja je visine 1,95 metara je potpuno normalno sjedila na vozačkom mjestu. I suvozačkom. Nije pozadi. E sad, ako je naprijed neko 1,95 ni kod dosta većih automobila ne možete očekivati da na zadnju klupu sjedne još jedan košarkaš. Ipak za sve one "normalnih dimenzija" ima mjesta. Vrata se otvaraju dovoljno široko da je ulazak u unutrašnjost potpuno komforan. Automobil je u odnosu na prethodnika duži 12-ak centimetara, a sa međuosovinskim rastojanjem od 2,525 metara, i nešto podignutijim sjedećim površinama, pa bi se moglo desiti i da je najkomotniji u svojem segmentu.


Još je nešto zanimljivo kod Chevroleta, bar ovih u Evropi. Broj pretinaca u unutrašnjosti. Ma ima ih svukuda, gdje god da se okrenete. Dok se dešavalo da kod limuzina, dugih skoro šest metara, nemamo gdje ostaviti mobilni telefon, kod ovog Avea se može raspodijeliti par vrećica namirnica po pretincima unutar Avea. Da ih nabrojimo (pogledajte na dnu članak is like detalja iznutra): sa strane ventilacije dva ogromna pretinca, iznad ventilacije udubljena površina za odlaganje sitnica, u vratima ogroman prostor, između sjedišta prostor za čaše ili konzerve sa opružnim elementima za učvršćivanje onih manjeg prečina od otvora, ispod sjedišta je ladica, ispred mjenjača je pretinac, ispred suvozača čak dva pretinca, oba zatvorena, iznad glave vozača pretinac za naočale. U jednom od pretinaca ispred suvozača je i mala pregrada unutar, uz utore za USB i 3,5 milimetarski port za audio uređaj. 

Kada smo već kod ovoga, kod priče o pretincima, zadržimo se na prostoru i idemo do prtljažnika. Nije veliki, ima kapacitet, po deklaraciji ima 290 litara. Naše mjerenje pokazuje da je veći. No i ovih 290 litara se mjeri na neki standardizovan način koji sa stvarnošću ima i nema veze. Baš kao i protokli za mjerenje potrošnje. Recimo da je i multifunkcionalan. Ima podnicu koja se može postaviti u gornji položaj, dakle 10-ak cm više od samog dna, i tako stvoriti prostor skriven od radoznalih pogleda (ovo zaista ne bismo trebali pisati ubuduće). Podnica može skriti određene stvari u pod prtljažnika, ali ima i drugu funkciju, a ona je da pod učini ravnim kada se obori nadlonjač zadnje klupe (pogledaj video).


Tek tada imamo ravan pod prtljažnika. Sada ćemo sve one koji ovo smatraju nečim važnim pitati: čemu nam služi ravan pod? Zašto je to plus ili minus ako ga nema, pogotovo kod automobila ovog segmenta, ali i nivo ili dva viših segmnenata automobila? Da vozimo veš mašinu na remont? Da frižider prevezemo do kuće? Daaaavno prošlo vrijeme je kada je to bilo potrebno. Ja kao i stariji, u stavri,  iskusniji među vama će se sjetiti i tih vremena. Stavi GORENJE TV u prtljažnik i kod majstora. Danas se i ne kvare, a tako su tanki i lagani da se mogu privremeno staviti i ispred noga na pod. Nema više potrebe ni za prebacivanjem veš mašina i friždera iz trgovine. Sve te trgovine će to obaviti za vas. Znate gdje ima potrebe za ravnim podom kada se obori zadnja kupa? Pošto već pišemo o Chevroletu, prisjetimo se njihovog modela Orlando. Kako i zašto? Zamislite prostor koji je ravan, i koji je s obzirom na količinu zraka sa donje strane reći ćemo i termički odvojen od vanjskog svijeta. Uplivasmo u vode termodinamike. Isprlivajmo! Automobili su zanimljivi baš zato jer se tu isprepliću doslovno sve naučne discipline. Preklapanjem sjedišta kod Orlanda, kada se dobije skoro savršena ravna površina šira od jednog metra i duga, pa oko 1,85m. Takav prostor je iskoristiv za mnogo šta. Može se tu i prileći pa i prespavati ako se javi potreba. U prirodi smo sa malim djetetom, vani je roštilj ili šta već ko voli. Neko čita knjigu, neko šeta, dobacuje se lopto. Fino vrijeme, ne ide se kući nikome. Klincu ili klincezi se spava, znate onaj njihov termin poslijepodne da resetuju svoje male pametne mozgove. Orlando, sa oborenim sjedištima je za njih kao soba. Fino se smjeste i spavaju. Još da je Orlando terenac, sve to onda još djeluje korisnije i za nas odrasle. Eto kada je ravan pod koristan.
A zamjerati automobilu iz ovog segmenta ako nema ravan pod je kao da se jednom romobilu zamjera što ne može ići 350 na sat.

Audio uređajem se jednostavno upravlja, klimom takođe. Kada smo kod komandi klima uređaja, rješenje jednog od točkića je slično kao kod Octavie, s tim što ovdje ne morate spustiti glavu do ručice mjenjača da vidite simbol onoga što pokušavate odabrati točkićem, jer isti zaklanja pogled na iscrtane simbole kada normalno sjedite na vozačkom sjedištu pa gatate jeste li pogodili pravu kombinaciju otvora za upuhavanje zraka.

A kako se vozi Aveo? Chevrolet kao Chevrolet, nešti dužii hod ručice mjenjača. Motor je definitivno nešto starije tehnologije i svoje porijeklo vuče iz Opela. Radna zapremina mu je 1,4 litra i nalazi se na optuženičkoj klupi mnogih medija kao motor koji ne pokazuje svojih 100 konjskih snaga u vožnji. A koliko su mišljenja u medijima oprečna govori i činjenica da smo u jednom članku testa jednog medija gdje su pisala dva autora našli to da je za jednog automobil težak, za drugog da automobil uopšte nije težak. E sad budite pametni. 

Niti je motor takav da nema 100 konja, niti je automobil posebno lagan ili ima natprosječno veliku masu. Jednostavno motor ima 100 konjskih snaga, ali se njihovo istrčavanje ne može očekivati na 3 ili 4 hiljade obrtaja. Ovaj motor ih razvija pri 6.000 obrtaja u minuti. Voziti automobil na 2.000 okretaja i očekivati da odmah po pritisku na pedalu gasa automobil simulira F16 na stazi za polijetanje je više nego neozbiljno. U stvari treba se upoznati sa jedinicama i korelacijama između njih. Najveća snaga je direktno u funkciji obrtnog momenta i broja obrtaja radilice. Slično je i sa obrtnim momentom koji je 130 Nm pri, reći ćemo "nemalih" 4.000 obrtaja. 

Ubrzanje do 100 km/h je nešto više od 12 sekundi. A je li ovo sve ... loše? Prije par decenija automobili sa sličnim karakteristikama u pogledu snage i mometa, i koji su bili par stotina kilograma lakši su imali 4 do 6 sekundi lošije ubrzanje i nemjerljivo veću potrošnju. Ovo namjerno pišemo da neko pogrešno ne protumači onaj termin "motor starije tehnologije". 

 

Pokušavamo reći da od ovog automobila ne očekujete jurilicu, odnosno od ovog automobila u kombinaciji sa ovim motorom. Pogotovo ne u režimima rada od dvije to 4 hiljada obrtaja. Čvrsto stojimo na stanovištu da ovaj motor, s obzirom na tehnologiju, i s obzirom na karakteristike koje smo naveli kada spominjemo snagu/moment ne smije biti predmet kritike. Nije dovoljno nakon pogleda u saobraćajnu dozvolu samo reći "super evo ga, ima 100 konja, odoh se zabavljati". Elementarna stvar je upoznati ove osnovne jedinice, pa se tek onda upustiti u rasprave na tu temu i davati ocjene. 
Dakle, hoćete nešto oštriju vožnju, e onda to mora ići preko 4 pa i 5 hiljada obrtaja, a motor neće imati problema jer ipak dobro diše sa četiri ventila po cilindru. U tom slučaju morate biti spremni na češća svraćanja na benzinske pumpe.

Dakle, nas motor nije razočarao, jer nudi upravo ono što piše, i kakvim se deklariše. Ništa više ili bolje i ništa manje. Sa druge stane glupo bi bilo da ne kažemo da bismo voljeli nešto jači agregat. Ili bar jači na nižem broju obrtaja. Ili bar štedljiviji kada je veliko učešće gradske vožnje u ukupno pređenoj kilometraži. Aveo je Aveo na našem testu prosječno trošio 8,3 litra (gradska i otvorena vožnja). Ovo odudara od deklarisanih karakteristika, ali njih nikada nemojte uzeti za relevantno pošto se mjere po posebnom standardizovanom protokolu u propisanim uslovima. I to svih kod svih brendova. I Chevrolet je svjestan da one ne odgovaraju stvarnosti. I svi drugi su svjesni da ne odgovaraju stvarnosti.
Rezultat od 8,2 litra nije nešto čime se Aveo smije hvaliti! Smije cijenom, koja je za ovaj model bila nešto manje od 24.000 Konvertibilnih Maraka u BiH.

Ipak, željeli smo vidjeti i potrošnju na otvorenoj cesti. Uslovi su bili sljedeći: magistralni putevi, Bosna i Hercegovina (ograničenje 80km/h i poštujemo ga), cesta ravna, skoro bez visinskih razlika početne i krajnje tačke, dužina puta nešto manje od 100 km. Potrošnja u prosjeku je bila pohvalnih 4,8 litara na 100 pređenih kilometara, što je bolje i od deklarisanih 4,9 litara! Jedva bolje, ali bolje. 

A kome je ovo puno, postoji i lijek za potrošnju i zove se: 1,3 litarski turbodizel, a onaj jači ima 95 konja. O čemu smo gore pisali kada smo govorili da samo čitanje "da auto ima 100 konja" ne znači ništa govori i ovaj spomenuti dizel. Sa pet konja manje najveće snage, ovaj motor je startniji! Poslije svega što smo gore napisali, ne bi trebalo biti mjesta čuđenju! Benzinci se mogu odvesti na hirurški zahvat radi ugradnje plinskih isntalacija? Tada se dobije ekstremno štedljiv automobil! No u tom slučaju se gubi garancija.

U vožnji je tih, začudo od Chevroleta, prelazak preko neravnina zadnjeg para točkova proizvodi jedva primjetnu buku, što je definitivno napredak za Chevrolet. Elastičnost motora, konkretno: treći stepen prijenosa, ubrzanje od 60 do 80 km/h je 4 sekunde. I pored ovakvog rezultata, nebrojeno puta smo se dočepali ručice mjenjača sa namjerom zauzimanja šestog stepena prenosa - kojeg nema. Možda bi u Chevroletu trebali razmisliti i o toj opciji. 

Zaustavni put sa 80 km/h je bio 19 metara. Podloga je bila aerodromska pista, a na automobilu smo imali zimske gume. Rezultat na asfaltnim podlogama magistralnih i regionalnih puteva bi trebao biti bolji. U stvari u budućnosti planiramo eksperimentisati pa naći koliko je to odstupanje ove od podloge na nekom regionalnom ili magistralnom putu. Uglavnom, ovaj rezultat je OK i očekivan. 

Konkurencija? Teško pitanje. S obzirom na cijenu, možemo reći da je konkurent i jedna Dacia Sandero, pa i Fabia. U odnosu na Sandero, Aveo je .... Enterprise (onaj svemirski brod iz serije Star Trek, op.a.). A u odnosu na Fabiu, ... pa Fabia ima, zahvaljujući VW-u, savremenije motore. Ali unutrašnjost, vanjski izgled i upotrebljivost, su po našem mišljenju na strani Avea! Ubjedljivo! Sad, svatko zna čemu treba dati prednost u skladu sa svojim afinitetima i ukusom.

Sa druge strane Clio, Polo, Punto jesu iz istog segmenta, no drastično veća cijena ne čini ih konkurencijom Aveu.

I za kraj, ne pokušavajte ovo sa donje slike :)

I šta reći kao zaključak? Lijep, praktičan, jednostavan, upotrebljiv i automobil u kojem se lijepo osjeća. Mi bismo odabrali onaj sa jačim dizel-motorom. 

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward