Warning
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/mehanika
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/dizajn
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/detalji
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/it
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/detalji-unutra
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/pretinci
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/prtljaznik
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/spark/unutra
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

TEST Chevrolet Spark 1.2 LS+

Sada bi trebali početi ovaj test sa "Chevrolet je imao sporednu ulogu...." no nećemo. Svi koji prate automobilizam znaju da je Chevrolet kupovinom korejskog Daewoo-a "nanišanio" tržišta sa neameričkim ukusom, i da želi da igra značajniju ulogu na njima.

Onda je uslijedilo osavremenjavanje postojećih modela, a preko tri milijarde dolara je uloženo u model Cruze kako bi Chevrolet dobio konkurentsko vozilo u Evropi i Aziji. I dobio ga je, i to ne samo u Evropi i Aziji nego je Cruze konkurentan i u SAD-u. A onda, ohrabreni modelom Cruze počeli su razvoj i ostalih modela. Spark smo nekoliko puta spominjali, detaljno obrađivali, a evo i imali priliku voziti šest dana. Kakvo je bilo to naše druženje pročitajte u nastavku!


Motor:
Benzinski, 4 cilindra, smješten naprijed - poprečno
Ventili: 4 po cilindru i pokretani su lancem preko dvije bregaste osovine
Radna zapremina: 1.206 cm3
Najveća snaga: 81KS / 6.400 obr/min
Najveći obrtni moment: 111Nm pri 4.800 obr/min
Mjenjač: ručni sa 5 stepeni prenosa

Dimenzije i masa:
Dužina x širina x visina : 3.640 x 1.597 x 1.522 (bez krovnog nosača) mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.375mm
Masa vozila bez vozača: 983kg
Najveća dopuštena masa: 1.360kg
Prtljažnik: dužina 548mm; širina 987mm; visina 435mm

Performanse i potrošnja:
Najveća brzina 164km/h
Ubrzanje 0-100km/h : 12,1 sekund
Deklarisana potrošnja: otvoreno/grad/mješovito: 4,2/6,6/5,1 litar/100km
Emisija ugljen-dioksida: 119 grama po kilometru
Rezervoar za gorivo: 35 litara

Kočnice:
Naprijed disk 236mm / nazad doboš 200mm

Održavanje:
Količina ulja (uz zamjenu filtera): 3,75 litara
Lanac bregastih osovina se mijenja svakih 250.000km ili jednom u 10 godina (šta prije nastupi)
Interval zamjene motornog ulja i filtera ulja: 15.000 km ili jednom godišnje (šta prije nastupi)
Interval zamjene svjećica: 30.000km ili svake druge godine (šta prije nastupi)
Interval zamjene kabla paljenja: 45.000km ili svake tri godine


{gallery}10/12/spark/mehanika{/gallery}


Chevrolet Spark je tipični predstavnik gradskog automobila koji cilja na kupce nudeći praktičnost, ali i poseban prepoznatljiv i jedinstven izgled. To se najbolje vidi kroz prednji kraj vozila koji krasi maska sa prugom preko sredine koja nosi Cehvroletovu stiliziranu leptir-mašnu. Svaki put napominjemo, jer ne čitaju svi sve naše testove, a napomenut ćemo i sada, da nećemo nametati svoj ukusu kao jedini i nazvati nešto ružnim ili lijepim bez da se ogradimo da je to samo naše mišljenje. Nastavimo, Spark ima nešto širi "nos" vozila, a ova zatupljenost je skoro pa neophodna radi maske hladnjaka ovakve kakva jeste i koja je zaštiti znak Chevroleta. Moderan izgled je prožet linijama sa strana koje silueti vozila žele da dodaju dovoljno primjetne epitete vajarskog djela. Zadnji kraj je ravan i jedva naget, a na testnom vozilu smo imali paket opreme koji podrazumijeva i spojler iznad zadnjeg stakla što daje dozu agresivnosti. Zadnje svjetlosne baterije su dizajnirane sa krugovima kao dominirajućim geometrijskim figurama, što je u trendu posljednih godina. Zadnja vrata imaju ručku za otvaranje izvedenu u gornjem dijelu, pa ovako, reći ćemo, kamuflirane ručke pri pogledu sa boka vozilu daju u kupeovski začin izgledu. Inače Spark je nastao je na bazi konceptnog vozila Beat i skoro pa da se ništa nije promijenilo u izgledu u odnosu na konceptni automobil! A kako je odabran dizajn novog Sparka? Unikatno, jer iz Chevroleta su ponudili tri rješenja izgleda i pitali publiku koji im se najviše dopada. Preko dva miliona anketiranih je na kraju najviše glasova dalo rješenju koje vidite na slikama.

{gallery}10/12/spark/dizajn{/gallery}


{gallery}10/12/spark/detalji{/gallery}

Sve u svemu, reći ćemo da se nama dopada izgled. I nekako nam je više prikladniji ljepšem spolu, mada bi neka tamnija boja možda promijenila stvar. Usput, u odnosu na stari Spark ovaj novi je duži 14 i širi 10cm. Međuosovinski razmak je povećan 3 mm.

Unutrašnjost je, kako bi trebalo i priličiti vozilima ove namjene (gradski prevoz). Svježa je i daleko od dosadnog što zna uticati i na raspoloženje pogotovo ako se radi o vozilu za svakid an. Upotrijebljeni materijali vizuelno izgledaju više nego dobro. Doduše sve površine su krute i nema tu ništa od mekših materijala. Ali su obrada, dizajn, površine visokog sjaja, pretinci, spojevi zaista za svaku pohvalu. Pristup prednjim sjedištima je odličan, kao u kakvog većeg automobila, a pozadi...šta očekivati od automobila dugog 3.640 mm? Opet ponavljamo, ne radi se o limuzini za prevoz visokih osoba pozadi, no one visine 180cm pa i nešti više neće imati primjedbe na prostor pozadi, i ako se ispred smjestila osoba iste te visine.
Sjedi se relativno visoko, a baš zahvaljujući upravo toj činjenici ovaj automobil je relativno prostran s obzirom na dimenzije. Sjedišta su dobra, dobro drže tijelo, što na kraju krajeva i nije problem za automobil ovih mogućnosti.


{gallery}10/12/spark/it{/gallery}

Iza volana, na istoj konzoli je smještena motociklistička instrument tabla. S tim da se ovdje na analognom okruglom instrumentu pokazuje brzina, a digitalno, na malom displeju desno broj obrtaja i ostale podatke (pređena kilometraža, temperatura, sat, dnevna kilometraža, količina goriva u rezervoaru, koliko se može preći sa trenutnom količinom goriva). Još jedan od "cool" detalja Sparka. No nije baš zgodno mijenjati opcije putnog računara, s obzirom da je dugme za mijenjanje smješteno na vrhu ploče sa instrumentima što traži dobro razrađene ručne zglobove. Nikako ne možemo shvatiti šta je problem postaviti komande putnog računara negdje na pristupačnije mjesto, jer nije ovo jedini put da se sretnemo sa ovakvim, uslovno, problemom. Instrumenti su na svojem mjestu baš kao i prekidači. Doduše možda su malo nabacani oni na volanu sa lijeve strane za upravljanje audio uređajem, no zato su komande istog na prednjem panelu više nego ergonomski smještene. Baš kao i komande klima uređaja kod kojeg je mehaničko razdvajanje puteva za zrak (sa vana, ili recirkulacija unutrašnjeg). Ono što nam je malo zasmetalo je nemogućnost smanjenja intenziteta osvjetljenja instrumenata.

Rekli smo da je instrument tabla smještena na istoj konzoli kao i volan, a to znači da će se spuštanjem ili dizanjem volana i instrument tabla pomicati. Tako je obezbijeđeno da se instrumenti uvijek dobro vide. Osvjetljenje samih pokazivača....slike govore sve.


{gallery}10/12/spark/detalji-unutra{/gallery}

Pretinaca ima na svakom koraku. Gdje god da se okrenete vidjet ćete nekoliko njih. Na vratima ih ima više nego u nekim automobilima. Gradski automobil i treba da ih ima, i svaki je koristan. Onaj za sitan novac je na mjestu za neke civilizirane države, dok bi bilo koja metalna novčana jedinica veća od 50 feninga mogla biti stimulator idiotu da razvije staklo. Nažalost u takvim vremenima živimo. No zato postoje i oni skriveniji. Za onaj ispred mjenjača u Chevroletu su se dosjetili i izbušili rupe sa gornje strane, pa je isti blago osvijetljen. Previše bi ih bilo sve nabrajati, pokazujemo ih na sljedećim slikama, i iako ih je dosta nismo sigurno da neki nismo izostavili.

{gallery}10/12/spark/pretinci{/gallery}

Prtljažnik je zapremine 170 litara. Nije ovo skromno za automobil ove dužine i namjene, ali ima automobila ove klase i sa većim prtljažnicima. Ali i manje prostora za putnike. Ipak ovo je dovoljno da posluži za svakodnevnu upotrebu. (Prtljkažnik: dužina 548mm; širina 987mm; visina 435mm)

{gallery}10/12/spark/prtljaznik{/gallery}

Upravljač je u skladu sa namjenom, podesiv po visini, ne i dubini sa dobro pogođenim prečnikom. I servo uređaj upravljača radi odlično. Prilagođen je gradskoj vožnji. Retrovizori su opet na mjestu, pohvalit ćemo bočne koji su zamjena za lošiju vidljivost unazad ako praktikujemo okretati glavu unazad jer C nosači i posebno rješenje ručke na zadnjim parom vrata čine ovaj dio loš(ij)e preglednim iz unutrašnjosti vozila. Ipak ne radi se o kakvoj limuzini, pa je manevrisanje jednostavno. Imamo osjećaj da bi tako bilo i da nema nikako zadnje staklo na petim vratima. Parkiranje i vožnja uskim uličicama je dječija igra. Stoga nam je nejasno da su neke kolege parking senzore za ovako mali automobil stavili pod "must have" (eng. obavezni)!

{gallery}10/12/spark/unutra{/gallery}

Automobil nismo vozili do krajnjih granica. Napisali smo da pod jednim testom automobila ne smatramo puko jurcanje do krajnjih granica, nego isprobavanje svih upotrebnih vrijednosti koje automobil nudi. Negdje smo pročitali da je ovaj automobil takav da se možete zaputiti i na dalje destinacije na godišnji odmor??!!

Da istina je, može se zaputiti i sa biciklom do Norveške, niko to ne spori. No da li je automobil sa međuosovinskim rastojanjem 2.375mm pogodan za daleke destinacije? I iz Chevroleta će reći da nije. Matematika i fizika će zajedno reći da nije. Prtljažnik od 170 litara (568 lit sa oborenim sjedištima) će reći da nije, sem ako nemate namjeru odmarati usput ili ne skidati oči sa automobila, pa se stvari koje ne mogu stati u prtljažnik tada mogu odložiti na zadnje sjedište. I tu su mamac idiotima koji će momentalno razbiti staklo da vide ima li tu šta zanimljivo za njih. Maltretiranje sa Policijom bi vjerovatno počelo sa pitanjem "jeste li sigurni da vam staklo nije bilo razbijeno već otprije?" Ali, spustiti se do Jadrana iz BiH, ne bi trebao biti problem. Svakako bi dole uslijedilo psihofizičko razelektrisavanje (čitaj odmor svake vrste)! Poći ka Švajcarskoj....može, kao što rekosmo može i biciklom, ali nepreporučljivo!
Rezervni točak nema, ali ima set za brzu popravku. I ovo je razumljivo s obzirom na namjenu automobila.

Kao što rekosmo, nismo se bavili ni sa "s" od sportske vožnje, automobil smo koristili kako bi ga bilo ko koristio, s tim da smo pokušavali zapasti u što više nekih situacija kako bismo stekli što više iskustva. Krug okretanja je 9,9 metara, i to je dobro za automobil ovih dimenzija. Mjenjač ima pet stepeni prenosa, ručica je visoka, ali i pored toga hod nije prevelik i ugodno ga je koristiti mada bi mogao biti za nijansu precizniji. Ubrzanje od 60 do 80 km u trećem stepenu prenosa je ispod 6 sekundi, što je odličan rezultat. Iako se radi o malom motoru sa 1,2 litra radne zapremine, ovaj rezultat se može zahvaliti maloj masi vozila (983 kilograma) i dobro odmjerenom prenosu. Ono što nas je pozitivno iznenadilo jeste sama vožnja u funkciji broja obrtaja. Zvučat će nevjerovatno, ali smo se potpuno normalno mogli voziti, a da obrtomjer ne prelazi 2.000 obrtaja! Kao da vozimo kakav turbodizel! Nemamo dijagram obrtnog momenta, a podatak koji imamo o tome gdje je moment najveći ne daje nam objašnjenje ove sposobnosti. Ova mogućnost se pozitivno odrazila i na potrošnju, pa je ista na magistralnim putevima iznosila i čak 4,1 litar na 100 kilometara, dok se u miješanom ciklusu (sa natpolovičnom gradskom kilometražom) pela na 6,1 litar (napominjemo nismo "maltretirali" automobil).


 

Ogibljenje, klasika, McPherson naprijed i torziona osovina ili više volimo reći profil pozadi. Relativno mali prečnici točkova brže transformišu nervaninu u vertikalno kretanje točka i elemenata ogibljenja po jedinici vremena, a sve zna biti bučno, tako da je ovih 14 inča na testnom modelu nekakav, rekli bismo, preporuka (dolaze uz LS+ ili bolji paket)!

Rezervoar za gorivo je zapremine svega 35 litara, i zaista da se pitamo donijeli bismo propis da automobili ne smiju imati rezervoar manji od 50 litara, a za sve motore preko 100KS, svaka KS više bi značila i jedan litar više na ovih 50!

Najveću deklarisanu brzinu nismo u mogućnosti izmjeriti. U stvari koliko mi znamo nije niko od automobilskih magazina u BiH i šire. Čak se i nekada u prijeratnog, čuvenog, Auto Magazina, ista mjerila sa ispravno baždarenim radarom, a danas se došlo do toga da se samo napiše kako je ista dostignuta. Koliko je sve to istina neka posluži podatak da se kod pomenutog Auto Magazina najveća brzina mjerila baždarenim radarom, i koliko se autor ovoga sjeća nikada nije odgovarala deklarisanoj. Uvijek je bilo odstupanja, a odstupanja ispravnog pokazivanja brzinomjera su na velikim brzinama bila i preko 20 posto! Sasvim sigurno i danas ima odstupanja, te nećemo pametovati da smo postigli deklarisanih 164km/h. Deklarisano ubrzanje do 100km/h je za 12,1 sekund! I ovo se nekada mjerilo, i ako neko tvrdi da se ovo ne može postići...možda samo priznaje da sportski dio vožnje nije njegova naj naj strana!
Ali mi zato isprobamo kočenje sa 80km/h do potpunog zaustavljanja, što nas u svakom momentu može "snaći", pa je fino znati na šta su kočnice sposobne. Zaustavni put nas je jako prijatno iznenadio - svega 14,2 metra!!! Jednostavno odlično!


 

Ono što smo zaista zamjerili ovom automobilu je praktično nepostojanje odmorišta za lijevu nogu kada nije na kvačilu! Razumijemo mi odlično da je automobil gradski, i da će lijeva noga u tim uslovima uglavnom biti "na gotovs" na pedali kvačila, ali zaista se moglo povesti računa o ovome puno puno više!

Cijena modela sa testa je do registracije 18.825 KM (16.859KM bez metalik boje i alu-felgi). S obzirom da je prosječna plata u FBiH iznosila 799KM automobil potpada pod algoritamsko ocjenjivanje "uloženo/dobijeno" i ocjena je:

Da smo kojim slučajem imali ESP koji se doplaćuje sa nešto više od 500KM, ocjena bi bila čak 9!!

Početna cijena osnovnog modela je 13.880KM, a model se nudi sa pet paketa opreme. Kao što vidite od testa ne pravimo samo još jedan prospekt, pa ćete najrelevantnije informacije o paketima opreme dobiti na službenim mrežnim stranicama Chevroleta u BiH (www.chevrolet.ba)  ili gdje već živite. Uglavnom, servo, ABS, ISOFIX, prednji zračni jastuci, bočni zračni jastuci, krovni zračni jastuci, djeljiva klupa, imobilizator motora su standard i sa osnovnom verzijom!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


EuroNCAP test je rezultirao sa četiri zvjezdice za Spark. Ispod je video snimak sa crash testa Sparka:

 


Pošto na različitim testovima ima različitih podataka o masi i dimenzijama, evo, evo iz službenog uputstva za upotrebu par izvadaka (zanemarite širinu sa ogledalima, radi se o štamparskoj grešci):POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward