Warning
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/mehanika
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/izgled
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/detalji-vani
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/prostor
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/detalji-unutra
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/it
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/pretinci
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/10/12/i30cw/prtljaznik
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

TEST Hyundai i30cw 1.4 i Like +

Još jedan model Hyundaija na testu ove godine, i to onaj koji smo nekada prvi najavili - i30cw! Moramo reći da smo ovaj model preuzeli sa nemalim iskustvom koje smo imali sa modelom i30, dakle nekaravanskom verzijom. Odakle da počnemo?

Da napravimo jedno poveće poglavlje kako se ovdje radi o osvježenom modelu? Ne, nećemo, ali tačno je da se radi o osvježenom modelu, a to osvježavanje se tiče jedva vidljivih kozmetičkih promjena spolja, uglavnom kako bi se model prilagodio novom stilu Hyundaija, po kojem želi da bude prepoznat. Tako je sprijeda sada šestougaona geometrijska figura koja zaokružuje i masku hladnjaka, odbojnici... sve ostalo je manje-više isto. Ovo zadnje oni sumnjičavi mogu shvatiti da to "isto" znači "onako" ili "loše" ili "već viđeno" ili...svakako. Nemojte, ocjenu, odnosno naše viđenje automobila cijenite tek kad dođete do kraja članka.


MOTOR:
Motor: 1,4 MPi 16v DOHC
Broj cilindara: 4 postavljena redno
Prečnik i hod klipa: 77,0 x 74,9 mm
Ubrizgavanje: indirektno, posebna brizgaljka za svaki cilindar
Bregasta osovina: Dvije u glavi, pgonjene zupčastim remenom
Ventila po cilindru: 4
Radna zapremina: 1.396 cm3
Stepen kompresije: 10,5 : 1
Najveća snaga: 80kW/109KS pri 6.200 obr/min
Najveći obrtni moment: 137Nm pri 5.000 obr/min

TRANSMISIJA:
Mjenjač: 5 brzinski, ručni
Prenosni odnosi u mjenjaču: I - 3,786; II - 2,053; III - 1,370; IV - 1,031; V - 0,837; R - 3,583

DIMENZIJE I MASE:
Dužina x širina x visina: 4475 × 1775 × 1565 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700mm
Masa: 1.340kg
Najveća ukupna masa: 1.820kg
Prtljažnik (VDA): 415 litara
Prtljžnik (preklopljena sjedišta): 1.395 litara

PERFORMANSE:
Ubrzanje do 100km/h: 11,9 sekundi
Najveća brzina: 185 km/h
Emisija CO2: 147 grama po pređenom kilometru
Deklarisana potrošnja: otvoreno/grad/mješovito - 5,3/8,1/6,3 lit/100km

OGIBLJENJE I KOČNICE:
Neovisni MacPherson sa spiralnim oprugama i »antiroll« stabilizatorom
Dvostruki spoj (poprečni podupirači-ramena) sa spiralnim oprugama i stabilizatorskom šipkom
Naprijed: 280 X 26 mm ventilisani diskovi
Nazad: 262 X 26 mm diskovi
Krug okretanja: 10,72m

ODRŽAVANJE:
Normalno održavanje (uslovi koji se smatraju otežanim):
Zamjena zupčastog remena: svakih 135.000 km ili nakon 72 mjeseca (šta prije nastupi)
Provjera zazora ventila: svakih 95.000km
Prva zamjena ulja i filtera: nakon 15.000km ili 12 mjeseci (šta prije nastupi)
Koliina ulja za podmazivanje: 3,3 litra
Svaka naredna zamjena ulja: nakon 20.000 km ili jednom godišnje (šta prije nastupi)
Zamjena filtera za gorivo: nakon 55.000km ili 36 mjeseci (šta prije nastupi)
Zamjena filtera za zrak: nakon 35.000km ili 24 mjeseca (šta prije nastupi)
Zamjena svjećica: nakon 35.000km ili 24 mjeseca (šta prije nastupi)
Sistem za hlađenje motora koristi mješavinu vode i sredstva na bazi etilen-glikola. Sredstva na bazi metanola ili alkohola se NE SMIJU KORISTITI.

Cijena testnog modela do registracije: 26.990 KM
(u vrijeme pisanja testa, cijena za gotovinsko plaćanje 24.690 KM)

U serijskom paketu opreme"i Like +" nalaze se i prednji, bočni zračni jastuci i zračne zavjese, elektrčni podizači svih prozora na vratima, tonirana stakla, krovne lajsne, podešavanje volana po visini, električno podesivi vanjski retrovizori, priključak USB (podrćava iPod) i 3,5 milimetarski ulaz, pretinac ispred suvozača sa mogućnošću rashlađivanja, progresivni servo uređaj upravljača, imobilizer, i tako dalje.{gallery}10/12/i30cw/mehanika{/gallery}


Model je naprodavaniji iz Hyundaijeve game, a to nije slučajno. Naime pravljen je za ukus prosječnog Evropljanina, i za naše tržište se proizvodi u Evropi, tačnije u Slovačkim pogonima Hyundaija. Spomenuli smo da je model osvježen, a to osvježenje podrazumijeva dodavanje šestugaone geometrijske figure naprijed, redizajn odojnika i pripadajućih svjetlosnih elemenata...uglavnom to je to. Prepoznatljivost je zadržana, a linije nemaju ništa napadno i agresivno....., a da li moraju imati? Ne, iako se takav dizajn nerijetko propagira kao jedini atraktivan, ne slažemo se. Zato su linije klasične ali opet moderne i elegantne ne narušavajući time predviđenu funkcionalnost bilo kojeg dijela vozila. Napominjemo da nećemo komentarisati izgled automobila na testovima u smislu "lijep" ili "ružan". Ako kažemo "ružan", bez ograđivanja da se radi o našem mišljenju, pokušavamo provući kroz tekst nešto što bi tekst učinilo objektivnijim dijelu publike, jer eto ima i kritičkih stvari. Jeftin fazon, i naći ćete toga dosta kod svakojakih testova, a ide se do te mjere da se tome daje ocjena od 1 do 10! Vjerujte da se ni kod Pininfarine ili Giugara ne bi usudili ocijeniti izgled bilo kojeg automobila na ovakav način!
A ako kažemo "lijep", pokušavamo nametnuti svoj ukus kao jedini ispravan i moderan. Otkud ikome na to pravo? Zato imamo običaj postaviti veći broj slika nego možete naći u bilo kojem magazinu, ponenad kakav video snimak (to nikako ne može na papir). Slike prikazujemo u smanjenom obliku kako bismo što manje opteretili vaš promet na Internetu i ostavili svakome ponaosob na volju da otvori uvećan prikaz bilo koje od slika i donosi svoj sud o izgledu. Slike su, poslije doživljaja automobila u stvarnosti, jedine relevantne za takav sud.

{gallery}10/12/i30cw/izgled{/gallery}

Nama je automobil elegantan sve skupa. Svjetlosne baterije naprijed i ogromne straga koje čak za osnovno svjetlo koriste četiri sijalice kako bi osvijetlili cijelu površinu, pa eleganti dodatak uv idu krovnih nosača, hromiran nosač logotipa sprijeda, i malo hroma na zadnjim vratima, uz skladan i nenametljiv dizajn su recept za elegantan izgled. I, u ovom slučaju, prepoznatljivost.
Nastavak u imenu "cw" dolazi od Crossover Wagon, čime u Hyundaiju žele da kažu kakva je namjena vozila. Praktično, ako se nekome sviđa i30, želi više prostora, jednako ili više privlačan automobil, svakako osobeniji, i30cw mu je jedini logičan izbor.

Pristup u unutrašnjost je vjerovatno najbolji ili jednako najboljem u klasi pošto se vrata otvaraju pod uglom od skoro 90 stepeni. Znate one situacije kada stavljate svojeg mališana ili klincezu na njihovo sjedište na zadnjoj klupi, pa biste svaki milimetar više otvorenih vrata platili dvoznamenkastom novčanom jedinicom? Ovdje nema tih problema. Oni koji su primijetili da smo spomenuli porodicu, pa se možda čude..... pa ovo je valjda i porodični automobil, pa zašto da ne spomenemo i djecu?

{gallery}10/12/i30cw/detalji-vani{/gallery}

A osjećaj za volanom, i u unutrašnjosti uopće? Sjedišta su presvučena jako privlačnim, a čini se, i jako kvalitetnim materijalima. Odlično su odmjerena, a i bez ikakvog bržeg prolaska kroz zavoj ima se onaj osjećaj da dobro drže tijelo. Jako su udobna dobro podupiru tijelo sa strana u šta smo se uvjerili u vožnji. Kada je vozačko okruženje u pitanju, svi prekidači su na svojim mjestima, treba navikavanja na onaj što uključuje svjetla za maglu i to je to. Ah da, onaj koji upravlja putnim računarom je (opet) na naopakom mjestu. Nije nam jasno kako se to dugme ne može izdvojiti na neko pristupačnije mjesto, nije samo ova marka u pitanju. Ne smatramo ovo nekom ozbiljnijom zamjerkom, ali ako se za sve druge prekidače može naći savršeno mjesto ne vidimo što se i ovom sa oznakom "trip" ne posveti slična pažnja kao ostatku vozačkog okruženja i postavi na pristupačnije i oku dostupnije mjesto. Materijali od kojih je napravljena prednja konzola, u stvari kojima je obložena djeluju odlično. Ima i elastičnih i tvrdih. Onih elastičnih je puno puno više, i stvarno moramo pohvaliti Hyundai za odabir i, nazovimo to, udobnost odabranih materijala.

{gallery}10/12/i30cw/prostor{/gallery}

Zamjerka se jednostavno ne može naći. Plastika koja ima tvrde površine ima ugodnu (oku i dodiru) završnu obradu površine. Svi zazori sa prekidačima i ubačenim elementima su savršeni, a sklopovi i prelazi sa površina od jednih na one od drugih materijala su takođe odlični. Ono što odaje koliko se pažnje posvetilo i sitnicama jeste ta integracija svih prekidača u njihova ležišta, konkretno, koliki je zazor između pokretnih dijelova i onih susjednih i nepokretnih koji ih okružuju, kao i da li je taj zazor konstantan. Hyundai je po svemu tome zaslužio najveću osjenu za ovo što vidimo u i30. Zamjerka se zaista ne može naći. Baš kao što se ne može naći niti funkcionisanju istih, sve to kao da pripada nekoj većoj klasi i skupljem razredu vozila.

{gallery}10/12/i30cw/detalji-unutra{/gallery}

Prostor naprijed je - ogroman. Prostora dovoljno na svaku stranu, i zaista je ugođaj sjediti i na vozačkom i suvozačkom mjestu. Centralni dio prednje konzole, gdje su smještene komande klima uređaja kao i audiosistem je blago zakrenut prema vozaču, što se vidi tek pri pogledu odozgo na čemu će vozači biti zahvalni (pokazano na jednoj od slika). I pored međuosovinskog rastojanja koje je među najvećim u ovom segmentu (2.700mm) ovoliki prostor i na zadnjoj i prednjoj klupi je iznenađujuće veliki, skoro pa misterija. Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da se ne radi o visočijem vozilu, gdje bismo natprosječnoj visini sjedećih povšina mogli zahvaliti na velikom prostoru. U Hyundaiju su i prednji panel gurnuli prema naprijed malo više, a na suvozačkom mjestu je i zaobljena kokveksno u odnosu na sjedište, pa se i ovako stvorio višak prostora za vozača i suvozača. Dobiti svega par centimetara na ovaj način je ogroman dobitak! Našli smo u jednom od tuđih članaka rečenicu opisa prostora na zadnjoj klupi koja počinje sa "Noge putnika na zadnjim sjedištima imat će dovoljno mjesta bez obzira na rast vozača i suvozača..." što je naravno glupost, jer ipak sve ima granice, ali govori da je ovo naše opažanje na mjestu. budimo konkretniji, na mjesto suvozača može sjesti osoba visine 1,95m i opet će na zadnjoj klupi biti mjesta više nego dovoljno za isto toliku osobu! Ova prostranost je ono što je važno za jedan porodični automobil, kakav je i i30cw i navoditi ovako konkretne činjenice je nekako najbolje da dočaramo prostor automobila. Unutrašnjost: udobna, komotna, prostrana, ugodna.
Prednji nasloni sa zadnje strane imaju plastične obloge, što umnogome olakšava čišćenje ovih površina koje su prepuštene na milost i nemilost dječijim cipelicama!

Inače međuosovinski razmak je veći za 5 cm u odnosi na i30, a automobil je duži za 23 cm.

Instrument tabla je klasično dizajnirana. Plava boja je dominantna, a obrubi instrumenata simuliraju aluminijum. I nema tu nikakvih igrarija, što je nekad i bolje od samih igrarija koje mogu rezultirati i cirkusom od instrument table. Plavo osvjetljenje je inače dominantno, a naši na nekoliko mjesta gdje se u negativnom kontekstu ovakvo plavo osvjetljenje instrumenata i ekrana na koji pokazuje sat, temperaturu vani i izlaz je za audiosistem. Ja koji ovo kuckam, mrzim plavo osvjetljenje. N jednom od svojih računara, koji je imao plavu sijalicu sa prednju stranu...pokvario sam je. Bila je prejaka i nervirala je. Dakle više sam nego pozvan da dam svoj komentar na ovakvo osvjetljenje. Komentar je, da mi uopće nije smetalo! Nije da ne bih volio bijelo, ili neku narandžastu nijansu manjeg intenziteta, ali me ovo zaista nije nerviralo. Treba pohvaliti dugme koje gasi LCD audiosistema, pa ni ono ne predstavlja smetnju prilikom noćne vožnje. Svakako su u Hyundaiju mogli staviti kakav potenciometar za regulaciju intenziteta osvjetljenja. Ako kojim slučajem i ima, dobro je sakriveno jer mi ga nismo mogli naći, a tražili smo.
A zašto baš plavo svjetlo? Kod raznih vojnih specijalnih jedinica naći ćete baterijske lampe koje imaju plavo osvjetljenje, a to je zato što se jedva ili nikako primijeti sa daljine. Drugim riječima ne bi smjelo da zamara oči, pa preko njih i mozak. Ne vjerujemo da su u Hyundaiju tek tako bez ikakvih analiza odlučili na ovakvu, kako je danas neispravno, ali moderno reći - iluminaciju, plave boje.
Ručica mjenjača sa klizačen u donjem dijelu koji služi kada se zauzima položaj za hod unazad je, reći ćemo drsko, savršeno dizajnirana!

{gallery}10/12/i30cw/it{/gallery}

Prtljažnik ima 415 litara. Neko će reći skromnih. Možda, no oblik prtljažnika i otvaranje vrata čini ga maksimalno iskoristivim, a ne treba zaboraviti ni da je zadnja klupa djeljiva, i to da se radi o karavanu, pa se može dosta prostora dobiti i iznad gornje granice prtljažnika. U podu prtljažnika se nalazi rezervni točak, a sa obje njegove strane prostor u koji se mogu odlagati manje stvari. I sa strana podnog dijela se nalaze pretinci za odlaganje sitnica, dakle svaki milimetar je iskorišten. Prtljažnik je osvijetljen i ima utičnicu 12 Volti, baš kao što ima i naprijed ispred vozača/suvozača. Ručica, ili tčnije otvor za zatvaranje prtljažnika se nalazi pored brave vrata prtljažnika, i ne zahtijeva nikakvu posebnu gimnastiku kako bismo zatvorili vrata prtlkažnika. Najbolje moguće rješenje koje se može napraviti (a da se koristi samo snaga ruke).
Pretinac ispred suvozača ima onu jednu klapnu kojom možemo dopustiti hladnom zraku da hladi njegov sadržaj, kada je uključen klima uređaj u vrelim ljetnim danima.

{gallery}10/12/i30cw/pretinci{/gallery}

Ipak da malo uporedimo veličine relevantne za prostor i prtljažnik. Neke kolege tvrde da je KIA ceed SW ipak napravio veći prostor pa se pozivaju na zapreminu prtljažnika od 534 litra, što je 119 litara više od i30cw-a. To je tačno i ne sporimo. No nigdje se nije reklo da je međuosovinski razmak toga modela manji za cijelih 50 mm, što smanjuje prostor u putničkom dijelu, a povećava prtljažnik. Niti to da je ceed SW duži i širi po 15-ak milimetara. Idemo dalje! Golfova karavanska verzija ima međuosovinski razmak manji za čak 12 cm (ili tačno 122 milimetra). idemo još dalje, Fabia karavan, koja dimenzijama nije konkurencija, ali je cjenovno zanimljiva ima međuosovinski razmak manji za skoro 25 cm (249mm). Njena sestra, Octavia Combi, koja nije konkurencija jer je veća ima identično manji međuosovinski razmak kao Golf, dakle 122 mm kraći. Doduše istina je da ima mamutski prtljažnik od 605 litara, no i iz toga se vidi da je ovo neki surogat Golfa, jer se radi o istoj platformi, pa se povećnje dužine na identičnoj platformi kao Golf može pokazati samo na prtljažniku, ali ne i u unutrašnjosti (ukupna dužina veća 10-ak cm od i30cw-a, međuosovinsko rastojanje manje 122 mm od i30cw-a).

{gallery}10/12/i30cw/prtljaznik{/gallery}

Model koji smo imali na testu je pokretao 1,4 litarski benzinski motor. I iskreno, u startu smo bili malo razočarani činjenicom da trebamo prezeti automobil ovakve karoserija sa ovako, reći ćemo, malim motorom. Ove predrasude su tu radi iskustva koje smo ne tako davno imali sa Fordovim Focusom kojeg je pokretao 1,4 litarski benzinac.

Osjećaj koji smo imali je kao da smo gurali Focus pedalama. U slučaju Hyundaija i30cw te predrasude su nestale kao balon od sapunice nakon prvih nekoliko stotina metara. Očito se radi o savremenom motoru. Uz dobro odmjeren mjenjač daje utisak da ima veću radnu zapreminu. Ovakva karoserijska verzija automobila sa ovakvim motorom (1,4 litra na 1,4 tone) simuliranje brdske trke kao dijela testa čini potpuno bespredmetnim. I nismo jer je ovo porodično vozilo, ali i vozilo za preduzeća gdje i odrasle osobe često sjede na drugoj klupi. Moramo reći da smo sve samo ne i zadovoljni pneumaticima koj srećom ne dolaze na vozilu serijski (Sava Eskimo S3). Upravo radi tih pneumatika zaustavni put sa brzine 80km/h do potpunog zaustavljanja je bio oko 20 metara nije rezultat vrijedan hvale.


 


Pripisat ćemo krivicu, u stvari najveći dio krivice pneumaticima, ali i nepostojanju sistema za pomoć pri naglom kočenju. Nećete da odustanete od sportske vožnje? Ne morate, motor neće odbijati da se rado zavrti samo imajte u vidu o kakvoj se karseriji radi. Opet ćete biti u stanju da se zabavite bolje, i da jednostavnije pretičete nego sa nekim 1,6 litarskim benzincima poput GM-ovog trenutnog 1.6 litarskog motora. Izmjerena elastičnost pri ubrzanju od 60 do 80 km/h u četvrtom stepenu prenosa koje je iznosilo oko 6 sekundi govori u prilog tome.

Potrošnja na testu, magistralni put: 5,8 litara na 100 pređenih kilometara, mješoviti ciklus: 7,4 litra/100km.Šta reći na kraju, s obzirom na cijenu, kvalitet materijala, prostor za putnike, motor.....skoro pa odličan auto!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Foto i video: AutoMotoSvijet


Hyundai i30cw do ovog momenta nije ocijenjen od strane EuroNCAP-a na crash test. Umjesto toga donosimo video snimak srodnog i30 prije osvježavanja izgleda, a koji je dobio najveću ocjenu - pet zvjezdica. Sigurni smo da se analogija može povući i na model i30cw 2010.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward