TEST Peugeot 308 HDI Premium

Na testu smo imali i model Peugeot 308 sa 1.6 litarskim motorom HDI motorom najveće snage 68kW/92KS...

...i PREMIUM paketom opreme. Iako je 308-ca već osvježena, o čemu smo prvi u BiH opširno pisali, sličnost je takva da test ove 308-ce koja je prvi put pokazana u septembru 2007. godine itekako ima smisla.

Da vidimo koliko je on danas konkurentan, i da ocijenimo dizel motor koji smatramo jednim od najboljih dizel motora na planeti koji se ugrađuje u putničke automobile (naše mišljenje).

Krenimo redom....


Peugeot 308 1.6 HDI je predstavljen u novembru 2007. godine

MOTOR:
Motor: 1,6 HDI 16v
Broj cilindara: 4 postavljena redno
Prečnik i hod klipa: 75,0 x 88,6 mm
Ubrizgavanje: Common Rail (zajednički vod)
Bregasta osovina: dvije u glavi (DOHC)
Snabdijevanje zrakom: turbopunjač promjenjive geometrije sa izmjenjivačem toplote zraka (intercooler)
Ventila po cilindru: 4
Radna zapremina: 1.560 cm3
Stepen kompresije: 17,6 : 1
Najveća snaga: cca 68kW/92KS pri 4.000 obr/min
Najveći obrtni moment: 215Nm pri 1.750 obr/min


TRANSMISIJA:
Mjenjač: 5 stepeni prenosa, ručn;, pogon na prednji par točkova

DIMENZIJE I MASE:

Dužina x širina x visina: 4.276 × 1.815 × 1.498 mm (Golf 4.119 x 1.779 x 1.512;  Astra 4.419 x 1.814 x 1.510)
Prednji/zadnji prepust: 926/742 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.608mm
Masa: 1.303kg
Prtljažnik: 430 litara
Prtljažnik (preklopljena zadnja sjedišta): 1.201 litara
Rezervoar goriva: 60 litara

PERFORMANSE:
Ubrzanje do 100km/h: 12,4 sekundi
Najveća brzina: 181 km/h
Emisija CO2: 120 grama po pređenom kilometru
Deklarisana potrošnja: otvoreno/grad/mješovito - 3,8/5,3/4,4 lit/100km
Potrošnja na testu: prosječno 4,9 litara/100km (2/3 gradska i vožnja van asfaltnih puteva)
Potrošnja na testu, magistralni putevi: 3,6 litara/100km

OGIBLJENJE I KOČNICE:
Naprijed: Nezavisni MacPherson sa spiralnim oprugama i stabilizatorskom šipkom
Nazad: Torzioni profil sa spiralnim oprugama i stabilizatorskom šipkom
Naprijed:ventilirani diskovi
Nazad: diskovi
Krug okretanja: 10,9m

PRIKOLICA:
Bez kočnice: 690kg
Sa kočnicom: 1.520kg (nagibi 10 do 12%: 1.270kg)
Najveće opterećenje na kuku za vuču: 61kg
Najveće opterećenje na krovne nosače: 80kg

GARANCIJE:
Na motor i sisteme: 2 godine
Na lak: 3 godine
Na koroziju (iznutra prema van): 12 godina

SISTEMI:
ABS - sistem protiv blokiranja kočnica
EBD - elektronska raspodjela sile kočenja
BA - pomoć pri naglom kočenju
ESP - (opcija, testni automobil nije bio opremljen ovim sistemom)

ODRŽAVANJE (normalni uslovi):
Servisni interval 15.000 pređenih km ili 12 mjeseci (šta prije nastupi)
Zamjena zupčastog remena: prva zamjena najkasnije nakon 180.000 km ili 10 godina (šta prije nastupi)
Zamjena klinastog remena: nakon 180.000km ili 10 godina (šta prije nastupi)
Zamjena ulja: nakon 15.000km ili 12 mjeseci (šta prije nastupi)
Količina ulja za podmazivanje: 3,75 litra
Zamjena filtera za gorivo: nakon 45.000km
Zamjena filtera za zrak: nakon 30.000km
Aditiv u filteru čestica: 120.000km
Zamjena filtera čestica ispušnih plinova: 180.000km

Cijena testnog modela do registracije: 30.890 KM

Osnovni paket opreme (CONFORT) podrazumijeva: električne retrovizore sa integrisanim grijačima reflektujućih površina, klima-uređaj, svjetla za maglu, autoradio sa mp3 podrškom i komandama na upravljaču, prednji i bočni zračni jastuci za vozača i suvozača, varijabilni servo uređaj upravljača, upravljač podesiv po visini i dubini, bežično centralno zaključavanje vrata, ABS, EBD (sistem za elektronsku raspodjelu sile kočenja), EBA (pomoć kod naglog kočenja), električni podizači prednjih stakala sa zaštitom od priklještenja, putni računar, detalji u unutrašnjosti izgleda srebra, vozačko sjedište podesivo po visini, dnevna svjetla, rezervna guma standardnih dimenzija, ručke na vratima i retrovizoru u boji karoserije, prednje staklo sa UV zaštitom.

Paket opreme "PREMIUM" uključuje i: prednja rešetka sa hromiranim prednjim površinama, bočne zaštitne lajsne, okvir branika u boji karoserije, dvozonski i automatski klima-uređaj, aluminijske felge, kožni paket (ručica mjenjača, volan, parkirna kočnica), električni podizači zadnjih prozora sa zaštitom od priklještenja, suvozačko sjedište podesivo po visini, monohromatski ekran audio i klima uređaja, naslon za ruke sa pretincem između prednjih sjedišta, ESP (samo za 2.0 HDI i 1.6 THP motore).


IZGLED

Kako je običaj, nikada ne komentarišemo izgled automobila u smislu lijep ili ružan. Tako nećemo ni kod ovog Peugeota, ali ćemo svakako skrenuti pažnju na neke detalje. Prednji kraj se ne može zaobići iz ovog opisivanja, jer je urađen zaista maštovito. Svi oni koji misle da je jednostavno dizajnirati bilo koji dio vozila, evo neka uzmu olovku i neka pokušaju zamisliti i prenijeti na papir prednji kraj nekog hatchback-a. U stvari neka pokušaju osmisliti rješenje koje je drugačije od svega na šta smo navikli, a da nije odbojno. Uvjerit ćete se da to ide jako teško i nikako. E, u Peugeotu su uspjeli dizajnirati najnekonvencionalniji prednji kraj jednog automobila iz ovog segmenta. Sa druge strane zaista nisu morali po svaku cijenu mijenjati zadnji kraj vozila, koji je nama ipak monoton, da ne kažemo dosadan. Izgleda jako glomazno, što govori da je i prtljažnik upotrebljiviji nego bismo očekivali od vozila ovog segmenta. Ako posmatrate parking gdje su automobili okrenuti prednjim krajem, teško da ćete prvo primijetiti bilo koje drugo vozilo, ali ako te iste automobile posmatrate sa suprotne strane, 308-ca neće privući vaš pogled.


Elemente prednjeg kraja vozila, preciznije sam nos vozila je nemoguće isplativo napraviti od metala. Proces obrade bi tražio više prolazaka kroz specijalne alate montirane na prese. Zbog jednostavnosti on nije izrađen od metala. Niti je hauba izrađena od željeza ili čelika. Odlično kada je u pitanju rat protiv korozije. I mase.

Detalji koji su još zanimljivi, a tiču se izgleda jesu i položaj vanjskih retrovizora koji su nešto povučeni, ali i ogromno prednje vjetrobransko staklo, srećom sa UV zaštitom. Sve ovo u zbiru daje jednu čistu, nekonvencionalnu siluetu, koja kao da je nagnuta naprijed i spremna za trku, a teško je neprimijetiti i samo vizuelno veliki prednji prevjes automobila (udaljenost od prednje osovine do najisturenije tačke prednjeg kraja vozila iznosi 926mm). Zašto samo vizuelno? Oblik prednjeg kraja ističe ovu vrijednost, a na prevjesi, na koje 308-ce otpada ukupno 1.668 milimetara, dok kod Astre otpada 1.734 mm, a kod Golfa 6 1.624mm. Prepust naprijed djeluje veći nego jest. Razlog je manje zaobljene bočne strane vozila u vertikalnoj projekciji vozila. Međuosovinsko rastojanje, baš radi ove optičke varke djeluje manje nego je kod konkurencije. Istina je ovakva: Peugeot 2.608mm; Golf 6 2.575mm i Opel Astra 2.685mm, dakle Peugeot je na sredini. Astra jest pobjednik, ali je i dosta duža (Peugeot 4.276mm, Astra 4.419mm).

Povučeni retrovizor? Veći je ugao za koji moramo skrenuti pogled, ali je ugao pokrivanja takozvanog mrtvog ugla iza vozila širi, dakle vidimo više nego bismo vidjeli da je pomaknut naprijed. A i morao je biti pomaknut radi one vertikalne prečke u prednjem dijelu prozora na vratima.

UNUTRA

Unutrašnjost je ono što se i očekuje od jednog Peugeota, uzimajuću u obzir sve ono na šta nas je navikao u zadnjem desetljeću. Doslovno, sve na svojem mjestu, a opet smo fascinirani (sad će se neko smijati) ergonomijom komandi klima-uređaja koje bi trebali svi preuzeti ili kopirati ili ukrasti ili kupiti licencu ili... šta god. Klima na testnom vozilu je bila dvozonska, automatska. Upravljanje najjednostavnije koj emože biti!

Detalj koji još upada u oči je i treći ventilacioni otvor na vrhu centralnog dijela prednjeg panela. Rješenje koje je zamijenilo dva četverouglasta otvora u prethodnoj verziji. Unutrašnjosti daje dodatnu dimenziju, ali i upotrebljivost. Otvori su oivičeni hromiranim obručom, za koji bismo se onako vizuelno mogli zakleti da se radi o metalu. Hoćemo da kažemo da i ne mora biti metal, jer je ovakva izrada fantastična.

Ova tri otvora daju psihološki doprinos osjećaju da smo u automobilu veće klase nego jesmo.Plastika upotrijebljena unutra je, kako mi to volimo reći ugodna i udobna. Reći kvalitetna bi bilo nebulozno, ali i neozbiljno sa naše strane. Automobil bi godinama trebalo izlagati raznim uslovima, temperaturama, i temperaturnim promjenama, UV valovima, pa da možemo mi ili bilo ko drugi reći da li je kvalitetna. Nemamo razloga sumnjati u kvalitet, jer ipak, 308-ica ima i polovnih, pa se može provjeriti stanje i poslije višegodišnjeg korištenja.

Nije loš smještaj jednostavnog LCD-a nešto naprijed, jer se i oči brže prilagode kada skrenemo pogled sa puta na ovaj mali LCD prejednostavne grafike. I ne samo da se oči brže naviknu na način da skupe i sire očnu jabučicu za manju vrijednost, nego se i pogled skreće za manji ugao u odnosu na put, na koji moramo biti koncetrisani. Ova koncetracija je, nažalost, u Bosni i Hercegovini nekada doslovno od životne važnosti!


Grafika na displeju jest prejednostavna, no pohvalit ćemo kako jednostavnost predstavljanja svih podataka i njihovu čitljivost, tako i funkcionalno upravljanje. Mada u vrijeme jeftinih ekrana sa tečnim kristalima u boji, ne bi bilo loše da se u budućim verzijama i grafički zaokruži ovaj korisni detalj.

Audio uređaj je dobar, nećemo reći odličan i predložili bismo nešto kvalitetnije, a iza obruča volana smo imali komande upravljanja audio sistemom. Rijetko smo ih koristili, nekako su skrivene, a dugmad tih komadi se “ne ubijaju” od ergonomije. Ne doplaćuju se posebno pa nema razloga za neke posebne kritike. Više više volimo one smještene na samom volanu.

Centralni dio prednjeg panela se spušta prema mjenjaču, pa je osjećaj kao da se sjedi u kakvom borbenom avionu - lovcu, naprosto je stvoren da se koriste komande raspodijeljene na centralnom dijelu, pa tako i one na audio uređaju, potpuno zanemarujući ove na volanu.

Unutrašnjost je kod bilo kojeg Peugeota posebna priča. Vozač ima osjećaj da se nalazi u automobilu iz nekog većeg segmenta, a osjećaj ovolikog prostora je postignut vrlo jednostavno. Spoj donjeg dijela vjetrobranskog stakla i automobila teško se može dohvatiti rukom i ako se nagnemo tijelom do volana. Ovo se ne može ne primijetiti, a onda mozak sam stvara percepciju prostora. Zbog ovoga je i površina prednjeg panela ispod vjetrobrana, blago kazano: ogromna. Zahvaljujući ovome, monohromatski displej se mogao izmaći toliko da ga se ne može dohvatiti rukom sa sjedišta. Kao da smo gdje u kakvoj prostoriji, a ne u automobilu.

Vozačko sjedište (i suvozačko u paketu PREMIUM) je podesivo po visini, a ima izražene bočne podupirače. Sjedeća površina dovoljno duga i dovoljno tvrda. Nemamo primjedbe. Imamo pohvale prema korištenim materijalima za sjedišta. Super, a kvalitet se ne da sakriti.

Na suvozačevoj strani, lijevo od njega ima jedna kvačica koja služi, kako kaže uputstvo Peugeota, za vješanje odijela. I to bi se moglo povjerovati da je neko visok 30cm. Ipak je koristan detalj, jer nakon kupovine može poslužiti da zakačimo plastičnu vrećicu da ne hoda po podu! (vidi se na gornjoj slici)

Mjesta za odlaganje sitnica je dovoljno, i to onog “brzodostupnog” za mobilni telefon i novčanik npr, do većih pretinaca (ispred suvozača, u vratima, između sjedišta, za naočale na krovu).

Čini se da Peugeot ima najkapacitativnije pretice od svih smještenih između sjedišta. Sjećamo se onoga u modelu 3008 koji smo nekada vozili, i koji je zaista monstruznih dimenzija, i “ubio se” za duplo dno.

Nismo bili optimisti kada je zadnja kupa u pitanju. Nismo, jer je međuosovinski razmak 2.608 mm. Ipak smo iznenađeni, a kao što vidite na slici kolega visine 1.90m je sjeo na suvozačko mjesto, podesio sjedište spram sebe, a onda prošao iza i sjeo.

PRTLJAŽNIK

Kod ovakvih karoserijskih verzija automobila od prtljažnika se ne očekuje čudo. Tako je i ovdje, ali 430 litara (sa preklopljenim sjedištima 1.201 litar), kakvi su fabrički navodi, ne smatramo nikako malim prostorom.

Moramo reći da smo na nekim mjestima našli da je prtljažnik 308-ce svega 380 litara. Uzeti metar izmjeriti najbliže razmake unutar prtljažnika i sve to pomnožiti traži svega minut vremena pa smo to uradili. Rezultat koji smo dobili, a koji se odnosi samo na prostor iznad prostora za rezervnu gumu, i bez pretinaca sa strane ima zapreminu cca 436 litara! Dakle vjerujemo fabričkim specifikacijama od 430 litara!

Posljednja generacija Golfa ima, prema fabričkim navodima 350 litara zapreminu prtljažnika (volkswagen.ba), Opel Astra im 370 litarski prtljažnik (sa opel.ba). Naslon zadnje klupe se može preklopiti u odnosu 1/3 + 2/3 što prtljažnik čini dodatno upotrebljivijim, ali ovu opciju imaju skoro pa svi današnji automobili.


Pored prtljažnika bitne stavke kod odabira automobila su cijena ali i garantni period. Opel Astra ima recimo garanciju da korozija neće sa unutrašnje strane progristi lim pet godina nakon kupovine, a 308 čak 12 godina (informacija koju smo mi našli, a koju savjetujemo da provjerite za svaki slučaj). I definitivno treba uporediti i cijene svih zanimljivih automobila i vidjeti ko najviše nudi.

Nama je misterija to što neko još uvijek zamjera da se prtljažnik ne otvara do dna prtljažnog prostora, kao eto to će otežati utovar kabastih predmeta. Pa ljudi moji, danas u trgovinama friždera, mašina za posuđe ili veš, jedva čekaju da neko uđe, nešto kupi pa da mu svojim vozilom odvuku kupljeni uređaj do kućne adrese, a nerijetko iznesu i stari uređaj iz kuće. Čemu dakle otvaranje vrata do poda prtljažnog prostora? Kod jednog ovakvog automobila, u stvari kod automobila iz ovog segmenta je bitno potrpati što više stvari potrebnih porodici. A uvijek se može namontirati “eksterni” prtljažnik na krov vozila, ako se putuje gdje dalje. S tim da podrazumijevamo napuštanje BiH, jer prtljažnik na krovu na parkiranom autu u noći u BiH je kao mamac za budaletinu koja misli da je neko u njega ostavio laptop, digitalnu kameru, ili šta slično.

VOŽNJA

Iako bez ESP-a, automobil se u zavojima pri natprosječno brzoj vožnji ponašao stabilno. Nismo glumili Airtona Senu (sem par kilometara), jer je ovo automobil koji ima petora vrata i koji je namijenjen porodicama, ne ograničavajući se samo na njih, ali njima prvenstveno.

Volan je direktan, odaziva se tako da je zaista uživanje prolaziti kroz zavoje sa ovim vozilom. U ovo se uvjerio i jedan vozač Audija na zavojitoj cesti koja se blago uspinjala. Valjda mu se životinjski nagon za dokazivanjem na teritoriji (cesta) pobudio kada je primijetio naljepnicu TEST/AutoMotoSvijet na vozilu, pa to odmah shvati na način “ma kome ćeš ti...” i dao se u jurnjavu. Inače ove naljepnice tako djeluju na jedan znatan broj idiota na cesti! Nakon svega 3-4 kilometra smo stali na prvo proširenje, pričekali 20-ak sekundi, da ga propustimo nadajući se da je ponešto naučio. Onako, u prolasku, vozio je skroz normalno i djelovao je ljut. I svi zadovoljni, mi izbjegli daljnu jurnjavu, a on ispred nas! A zašto ovo pišemo? Zato da kažemo kako ovo nije sportski automobil, a nakon tih 3-4 kilometra uključio se ventilator na hladnjaku, što znači da smo motor izložili većem broju obrtaja i naporu koji on ne želi. Da neko ne shvati pogrešno, nismo napisali "koji on ne može podnijeti"! Uključenje hladnjaka je jednostavno potez koji treba da pripremi sistem na nastavak takvog naprezanja i režima rada sa nešto većim obrtajima. Uostalom HDI ima pobjede na Le Mans-u, što opet govori samo za sebe!

Elastičnost motora, koju su, kako primjećujemo i neki drugi uveli u svoje (hard) testove, što će svakako doprinijeti konkretnijem informisanju o automobilu, smo mjerili u 3. i 4. stepenu prenosa kod našeg uobičajnog brzinskog intervala, onoga od 60km/h do 80km/h.

Kad kažemo da su i drugi uveli ovo mjerenje, moramo reći da mi još nećemo uvoditi više intervala promjene brzine sve dok imamo 20-ak km autoputa. Neka drugi to rade, i zbunjuju ono malo čitaoca gomilom beskorisnih podataka, a sve zato da bi takvi hard-testovi izgledali profesionalnije (šarenije).

U stvari hajdemo pogledati jedan interval ubrzanja, onaj od 60km/h do 120km/h. Kada će to nekom zatrebati sem za divljanje. Na autoputu?? Zašto? Ne možemo sa bilo kakvih ubrzanjem zaobići kamion koji ispred nas vozi 60km/h jer nam neko moće doći u susret? Ili na magistrali gdje je sve preko 80km/h kršenje zakona? Budalaštine!!!!

Peugeotu je trebalo u 3. stepenu prenosa 4,5 sekunde da ubrza sa 60 na 80km/h, i sekund više i 4. stepenu prenosa.

Kočenje, u stvari zaustavni put sa 80km/h do potpuno zaustavljanja je iznosio 16,6 metara. Sa drugim gumama sigurno može biti i bolji.

 

Dakle vožnja ugodna i mogu se postizati veće prosječne brzine od uobičajnih, ali je prvenstveno stvoren za uživanje u vožnji, koja skoro ništa ne košta s obzirom na prosječnu potrošnju na testu!

Napisali smo da testni automobil nije imao ESP. Koliko se ljudi unose u automobil koji dobiju na test govori i primjer Avaza gdje se ESP nahvalio "na sva usta". Još da ga je automobil imao!

Ono najbolje za kraj.

Neki automobilski mediji, koji su vozili Volkswagen Polo na tzv. hard testu šta god to značilo, tvrde da je VW-ov motor 1.2 TDI kojim je pokretan pomenuti Polo “tačka na i” među SUS motorima, što je inače budalaština reći za bilo koji proizvod ljudske ruke, Pogotovo za nešto gdje je stepen iskorištenja goriva ispod 50 posto. To su pravdali činjenicom da je potrošnja na testu bila okruglo 5 litara u prosjeku.
A pazite sad: Peugeot 308 koji je cca 250 kilograma teži automobil je, na našem testu, koji je uključio 2/3 gradske vožnje (i par desetaka km malo ekstremnije) i 1/3 magistralnih puteva, trošio svega 4,9 litara na 100 pređenih kilometara!!!

Pored toga ima bolju elastičnost i bolja ubrzanja. I više prostora. I duže servisne intervale! I nije mu morala biti "preventivo zamijenjena vodena pumpa jer je voda curila kroz zaptivke" kako je to na ovome za koji kažu da je "tačka na i"! Glupost je l' da? Preventivo, a zato što je voda curila!?!? Da tako je u stvari napisano na tom kvazitestu!

Mišljenja smo da ako neko nešto tvrdi, to što se radi o nekakvom magazinu ne isključuje da se pruže bar neki osnovni dokazi za konkretne tvrdnje. A ovi koje navodimo su konkretni. Dakle, naše je mišljenje da su HDi motori sa promjenjivom geometrijom turbopunjača trenutno najbolji ili jedni od najboljih dizel motora koji postoje na tržištu. U stvari mikro-hibridna tehnologija koja će se ugrađivati, tačnije već je počela proizvodnja, u ove motore, će HDI motore učiniti još boljim! Oznaka takvih motora je e-HDI.

Motor koji smo mi imali na testu je 1.6 litarski sa najvećih 92KS što je sasvim dovoljno za normalnu upotrebu, ali pošto smi prije imali priliku probati i jaču verziju ovogo motora (110KS), iskoristit ćemo ovaj članak da ipak preporučimo ovih dvadesetak “konja” više. Neka ih “na klupi za rezerve”, ne moraju svi uvijek biti upregnuti.

Sigurnost,...zračni jastuci isprde, sa strane, po krovu, predzatezači pojaseva, rezultat crash testova je dao maksimalnih pet zvjezdica ovom automobilu (video na dnu)! Nemamo tu šta dodati!

Prtljžanik bolji od većine konkurencije, motor odličan, mjesta za putnike više nego dovoljno, potrošnja sa kojom se teško može takmičiti, servisni intervali kako smo gore naveli....šta više poželjeti. Da priznamo nešto. Da je cijena ovog automobila onakva kakva je bila prije 5 mjeseci članak bi imao i nekakav drugačiji tok koji bi bio više kritički nastrojen. I odmjerili bismo tu cijenu sa konkurencijom. Onda bismo uključili matematiku, servisne intervale, potrošnju,.... Trebaju popraviti mjenjač, u stvari nanovo ga konstruisati. Malo radi onoga osjećaja koji imamo na ručici. I bit će sve OK. 

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Peugeot 308 EuroNCAP crash test (najvećih ):

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward