KRATKI TEST: Dacia Sandero Stepway LPG

Ovo je u stvari KRATKI TEST, što ne znači da smo automobil vozili 2 ili 3 sata, nego ne manje od dva...

...dana, a konkretno u ovom slučaju 55 sati. Imidž se stvara istinom i objektivnošću, ne hvalospjevima i izigravanjem veličine. 

Jedne prilike, prije desetak godina bio sam pozvan na “okrugli stol” oko uvođenja plina kao pogona za vozila u sarajevskom gradskom saobraćaju. Nakon par sati slušanja naporne rasprave, shvatio sam da cijelo vrijeme pričaju o mogućnostima korištenja “ukapljenog naftnog plina”, a pri tom pogrešno računajući na resusrse prirodnog plina. Napravio sam jednu opasku upoznajući ih sa činjenicom da su to dvoje samo plinovi i to im je sve što imaju zajedničko. Epilog je bio raspuštanje okruglog stola i ta ideja više nikada nije spomenuta.

Ukapljeni naftni plin (LPG ili UNP), ili kako ga još zovu “autoplin” nastaje kao derivat u postupku rafiniranja sirove nafte. Nastaje u plinovitom stanju, a pod određenim pritiskom prelazi u tekuće stanje. Sastoji se od gasova propana i butana (najčešće oba). Zato se nekad naziva i propan-butan plin!
Prirodni plin (CNG ili LNG) se u stanju u kojem se troši nalazi u zemljinoj utrobi, a dovoljno je reći da je uglavnom sastavljen od gasa metana (85 do 95 posto) koji u određenim količinama pomiješan sa zrakom szvara eksplozivnu smjesu.

Vozili smo dakle nešto više od dva dana Daciu Stepway koja je imala ugrađen sistem za pogon plinom kojeg proizvodi svjetski autoritet u ovoj oblasti Landi Renzo.


motor 1,6 MPI 90 (1.598 ccm, 4 cilindra)
najveća snaga 87KS pri 5.500 obr/min
najveći obrtni moment 128 pri 3.000 obr/min
dužina x širia x visina 4.020mm x 1.746mm x 1.534mm
međuosovinsko rastojanje 2.588mm
Rezervoar za benzin 50 litara
Rezervoar za plin 40 litara
Prtljažnik 320 litara
Prtljažnik (preklopljena zadnja klupa) 1.200 litara
Ubrzanje 0-100km/h 11,5 sekundi (deklarisano)
Elastičnost 60-80 km/h 4 sekunde u III. brzini (test)
LPG instalacija Landi Renzo (cijena 2.000KM)

Dacia Sandero je jedan od najprodavanijih automobila u Bosni i Hercegovini, a iako se misli da je za to zaslužna samo cijena, to i nije baš tako. Tačno je da je i cijena važna, ali tu su i Renaultova tehnologija i atraktivan vanjski izgled. Da nema ovo dvoje automobil bi bio osuđen na propast. Na kraju krajeva ima i jeftinijih automobila na tržištu, pa nemaju niti približno ovakav uspjeh.

O automobilu kao automobilu za ovaj kratki članak nećemo puno trošiti riječi pošto smo ovaj model već opisivali u ovoj rubrici.

Ipak ukratko, o samoj Daciji Sandero Stepway mnogi kažu “koliko para toliko i muzike”. To je skoro tačno, jer se za ovaj novac dobija vizuelno atraktivan automobil, a sa druge strane ne dobijaju se najnovije tehnologije i najbolji materijali srednje klase. Na gore spomenutom testu smo imali jednu zamjerku koja se ticala plastike i neugodnog mirisa. Bilo bi nepravedno ne reći da problem tog intenzivnog neugodnog mirisa radi kojeg smo taj test od prije godinu dana obavili sa svim otvorenim prozorima, uz svakodnevnu glavobolju, ovdje nije postojao. Ne znamo šta se desilo, samo ovdje smo automobil vozili potpuno normalno, kao i svaki drugi. To je sve što imamo za nadovezati na gore pomenuti članak testa otprije.

Benzinac je baziran na tehnologiji iz devedesetih godina i skromnih je karakteristika. Automobil ima malu masu (980kg) što olakšava posao motoru ili motorima. Sa druge strane, ovakav automobil ne pretenduje da bude niti sportski niti luksuzni, treba zadovoljiti osnovno - prevesti osobu ili više njih od jedne do druge tačke.

Unutrašnjost je jednostavna, prekidači nisu najmoderniji niti digitalni, praktično sve je mehanika. Pokazivači nivoa goriva i temperature motora (s tim da ovaj za gorivo nekada poludi, no dođe na svoje) su elektronski. Najnoebičniji položaj imaju prekidači za prozore na vratima koji se nalaze stakala na središnjem dijelu prednje konzole. Uglavnom svi prekidači su na dohvat su ruke i jednostavni su za razumijevanje i upravljanje. I džaba, uz sav trud nismo se mogli navići na ove za spuštanje prozora koji su iznad komandi klima uređaja.
Pohvalno je što su sjedeće površine visoko u odnosu na tlo pa je preglednost iz automobila odlična, a i sam klirens automobila dopušta izlete van asfalta. Naravno automobil nije terenski, niti pretenduje da to bude.

Ono radi čega pišemo ovaj kratki test je pogon na plin. Cijena ugradnje koja traje dva radna dana je oko 2.000 Konvertibilnih Maraka. Proizvođač cijelog sistema je Landi Renzo (ugrađen od strane koncesionara i servisera ta Renault-Nissan u Mostaru, Guma M doo), a garancija na sistem traje koliko i garancija na automobil što je u ovom slučaju 5 godina ili 150.000 pređenih kilometara.

Rezervoar plina je smješten ispod prtljažnika, na mjestu gdje bi inače stajala rezervna guma koja se sada smjestila na toplije i udobnije mjesto - prtljažnik. A to je nama bilo baš bezveze, kao da vozimo kakvu radnu mašinu, ne automobil. Pogotovo što je rezervni točak bio punih dimenzija, dakle ne neka pljosnata zamjena do prvog vulkanizera. Stoga bismo mi savjetovali, a to bismo sami uradili, nabavku kita za brzu popravku gume umjesto vozikanja ovog rezervnog u prtljažniku. Donja slika govori i zašto.Što se same vožnje tiče, prikupili smo nekih informacija koje se tiču ovakvog načina pogona automobila i krenuli "na teren" da sve to provjerimo. Kao prvo, nema nikakve promjene zvuka na način da je automobil bučniji ili da se javljaju neke veće vibracije. Mi od toga nismo sojetili ama baš ništa! Kod uključivanja motora, za start se koristi benzin, dok se priprema isparivač i prelazak na plinsko sagorijevanje. U momentu kada se isključi dotok benzina, iz ispušne cijevi izađe jedva primijetna količina dima i to je to. Zvuk ostaje isti i nema nikakve promjene.

Vožnja automobila....kao da vozimo na benzin. Elastičnost mjerena u trećem stepenu prenosa pri dosezanju brzine 80km/h polazeći sa 60km/h je oko četiri sekunde. Ništa specijalno, ali ispod haube je benzinac koji je baziran na starijim tehnologijama i ništa drugačije se ne može niti očekivati.

Potrošnja automobila kada je pogonjen benzinom na našim testovima je imala sljedeće vrijednosti. Mješovito, 7,3 litra, a u uslovima gradske vožnje sa klima uređajem na ON je bila i preko 10 litara. Ako se za pogon koristi autoplin onda su vrijednosti sljedeće: gradska vožnja više od 11 litara i to je u novcu ekvivalent potrošnji od 5,7 litara benzina. Van grada sa nešto bržom vožnjom je oko 8 litara što je u novcu ekvivalent za nešto više od 4 litra benzina. Ponavljamo da je automobil kod nas bio svega dva dana, a klasičan način mjerenja potrošnje nismo mogli koristiti, jer je rezeroar pod pritiskom što našu aparaturu stavlja van funkcije!. Stoga dopuštamo da ove vrijednosti variraju do najviše 10 posto.
Rezervoar plina ima otvor za dopunu pored otvora za dosipanje benzina, dakle pod istim poklopcem. Sve je jako uredno urađeno. Kapacitet mu je 40 litara, a što se samo unutrašnjosti tiče postoji jedan jedini indikator jako mali i jako pregledan kojim nadziremo kompletan sistem, odnosno instalaciju. Na donjoj slici svijetli donja desna lampica koja signalizira da je automobil pogonjen benzinom, dok donja lijeva trepće, što znači da se priprema prelazak na plinski pogon. Nakon stvaranja uslova, isključuje se donja desna, a svijetli donja lijeva (ispod ilustracije plinske boce sa slobom G u sredini). pritiskom na sredinu indikatora mijenjamo gorivo koje se isporučuje motoru. Gornji indikatori (5 LE dioda) pokazuju situaciju u rezervoaru plina (ovdje smo na kraju zaliha koje smo imali).

Na srednjoj fotografiji dole se vidi filter plina, čiji uložak je izmjenjiv, a izuzetno je jeftin (10 do 15KM). A zadnja slika u donjem nizu pokazuje rezervoar tekućeg naftnog plina!

I pored toga, treba li kakav drugi pokazatelj o opravdanosti investicije? Uzimajući u obzir cijenu ugradnje, uštedom u potrošnji, sa dvije trećine gradske vožnje, investicija će se otplatiti nakon otprilike 20.400 pređenih kilometara! Pozabavili smo se matematikom koja kaže da će ova investicija otplatit će se kompletan automobil automobil (17.510 KM) nakon dodatnih 178.000 pređenih kilometara.

Ako bismo morali izdvojiti neke pozitivne strane ovog automobila, to su: visok položaj sjedeće površine, klirens koji dopušta izlete van asfalta ali i neporblematična penjanja po trotoarima (svi se mi na njih penjemo, ako ništa da se sklonimo sa ceste minut-dva dok kupujemo u trgovini) i kod ovoga automobila pogon autoplinom koji vožnju čini, pa u odnosu na benzin skoro pa dvostruko jeftinijom! A što se tiče kvaliteta, materijala, ...... sve ćete sami vidjeti u automobilu ako uđete u njega! Zadnja klasa svega.

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.

Cijena: 17.510 KM (nije uključena plinska instalacija koja košta dodatnih 2.000KM)

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward