TEST: Volvo XC40 D4 AWD A R-Design

"Dobar dan, imamo na raspolaganju Volvo XC40 za test na period sedam dana, jeste li zainteresirani" čulo se sa druge strane, .... "eto nisam" pomislio sam u sebi sarkastično, ...

..., ali je ono što sam rekao bilo onako malo kao odmjerenije, nezainteresovanije - "Pa eto mislim da imam vremena, zainteresovan sam". Jasno da jesam, ko ne bi bio! 

Šalu na stranu, iznenadio me je poziv!
Zašto?
Prosto zbog toga što se automobil pojavio na tržištu prije više od dvije godine, a nije rijetka pojava na cestama, bar u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ja živim. Možda će iznenaditi sljedeći podatak, ali ovo je najprodavaniji automobil u svom segmentu u Bosni i Hercegovini. Takve informacije ja imam, a brojke ću zadržati za sebe. Iza Volvoovog XC40 su, zadnje dvije godine, svi drugi, uključujući i Audijev Q3, i Mercedesov GLA, i Jaguarov E-pace, i BMW-ov X1. Znači u Volvo salonima u Bosni i Hercegovini ne mogu se žaliti na prodaju kada je u pitanju ovaj model, pa je eto i to razlog iznenađenja.

Modelu XC40 prethodio je Concept koji su zvali 40.1. Kada je on u pitanju, naći ćete ponegdje da je taj dizajn potpisao Thomas Ingenlath, ali mislim da je to greška. Vodeći u timu za dizajn i koncepta, ali i proizvodne verzije bio je Ian Kettle. Koncept je pokazan nekada u 2016. godini i to je bila prva naznaka kompaktnog SUV vozila koji je Volvo ikada napravio. CMA platforma na koju je naslonjen je zaslužna i za postojanje kompaktnog SUV-ja iz Volva, prvog od kada Volvo postoji, ali i za to što je ovakav.

Model XC40 je, kao prvo, originalan, i tu prvenstveno mislim na dizajn spolja. Mislim da ne postoji ništa na tržištu ovako lijepo upakovano spolja, originalan je toliko da niti jedan njegov detalj spolja ne podsjeća na ostale SUV modele Volva. ma ne samo Volva, kad bolje razmislim, nijedan detalj ne podsjeća niti na jedan SUV koji se nalazi na tržištu danas. Dovoljno je konvencionalan, a istovremeno i dovoljno moderan. Mislim da će ga vrijeme teško pregaziti kada je dizajn u pitanju. Mislim da rijetko ko i obraća pažnju na njegov dizajn. A možda je baš to i recept, niti futuristički, niti zaostalo.
Ono što je najupečatljivije jeste taj neki oblik sa oštrijim konturama osnovnog oblika, uz nagib prednje maske koja je blago nageta suprotno u odnosu na sve danas. Podsjeća pomalo na sličan detalj kod CSi modela jednog drugog brenda iz prošlosti. Nisu se u Volvu ustručavali prihvatiti ovakvo dizajnersko rješenje na automobiu za treću deceniju 21. stoljeća! I pogodili su! Pored toga i bočne linije, pa nagib prednjeg stakla, pa zadnji kraj automobila, sve je to nekako kovencionalnije u odnosu na današnja rješenja. Oštre linije su izraženije, a bočni profil zadnjeg kraja, u dijelu C-nosača je samo šlag na tortu dizajna. Automobil u dvije boje, na ovakav način, krov jedna, a ostatak automobila druga boja, daje ovom dizajnu i poseban naglasak. 

Hajde sada da pogledamo, najbližeg konkurenta na tržištu Bosne i Hercegovine, a to je Audi Q3. Svi su oni isto kao one ruske lutke babuške, gdje je svaka ista samo jedna veća od druge. Inače to je karakteristično za Audijeva vozila, da su skoro pa isti samo dimenzije drugačije. Nerijetko sam svjedok da ljudi ne znaju je li ispred njih recimo Q3 ili Q5; A7 ili A5 ... da o onim parnim brojevima i ne govorim. Ono što su pogodili, ponovio sam to i kod prošlih testova, a i kod ovoga ću, jeste da su pogodili sa onim što je svojevrsni potpis kod današnjih automobila, a to je oblik dnevnih svjetala. Kod Volva su poznata kao "Thorov čekić", i to je vjerovatno i najprepoznatljivije dnevno svjetlo od svih današnjih brendova. A da nije ružno, to se podrazumijeva. Ni zadnja nisu izuzetak, a njih su dizajneri baš nekako raskomotili pozadi. A kad sam kod svjetla, fantastična su. Prate okretanje volana, i stvarno su odlična. 

Još nešto vezano za dizajnera, a to je da gospodin Iak Kettle, čovjek koji je bio vodeći u timu odgovornom za dizajn eksterijera, nije više u Volvu! Promijenio je dres i sada je u Tesli, gdje je na poslu koji se opisuje sa Senior dizajner.

Pobrao je XC40 i dosta nagrada koje ovdje neću nabrajati. To možete sami proguglati. Pogledajte opet taj kutijasti oblik, čeonih površina koje su skoro pa pod 90 stepeni u odnosu na podlogu. Tabloidi bi rekli za automobila tima babuške, kao aerodinamični su. Ma šta žurnalista zna o aerodinamici, ili neko ko nema pojma ni šta je koeficijent otpora zraka. Oni i takve oblike nazivaju aerodinamičnim, ali bi onda i ovaj, jer bitno je nešto napisati. Ne može biti i ovo i ono, jer je takvo. Ali kontaju svi su glupi pa niko i ne primijeti sve to kopiranje samog sebe.
Sjećam se i vremena gdje su one ručke na vratima koje su bile u ravni sa plohom vrata nazivali aerodinamikom, kao tako se znatno smanjuje potrošnja goriva. Smanjuje se, istina, cijeli fildžan goriva nakon 200 - 300 miliona pređenih kilometaraa. Tako se to piše kada se nema šta drugo, pa se onda pokušava ispasti pametan. Ma nemaju ručke na vratima nikakve veze sa aerodinamikom kakve god da su. Ko danas ima te ravne ručke na vratimo? Audi A3 star 20 godina. od novih, meni trenutno niko ne pada napamet. A stručnjaci žute štampe su se odjednom ućutali kada su nestale te ručke u ravni plohe vrata, a za ove ne govore da nisu aerodinamične. Ćute kao da niko ništa nije niti tvrdio niti napisao. 

Kod aerodinamike je bitnija izvedba zadnjeg kraja od prednjeg, a da je to tako pogledajte najaerodinamičniji oblik u prirodi - kapljicu vode. Naprijed je površina, da se ovako izrazim: tuplja od završetka! Završetak, ili rep oblikuje prirodnim putem na način da smanji vrtloženje i stvaranje podpritiska, pa slobodan pad oblikuje kapljicu vode da ima najaerodinamičniji oblik u prirodi. 

I da zaključim, u pogledu dizajna, ako ne najljepši onda jedan od najljepših automobila u svojem segmentu, ali je definitivno najoriginalniji!

Unutrašnjost je kao kod ostalih Volvo modela, ali je, bar mi se tako čini, onaj prostor između sjedišta je nešto uži u odnosu na veću braću. Stoga je i koncipiran na drugi način, a ispred ručice mjenjača ima i otvoren i osvijetljen pretinac, sa bežičnim punjačem na sredini površine. Sa strana ima malo prostora da može stati par hemijskih olovaka. Malo nespretno rješenje, možda, jer korisnije bi bilo da je površina bežičnog punjača mobitela pomaknuta lijevo ili desno, a tada bi ostalo prostora za još jedan mobitel, za suvozača na primjer. Ili novčanik. Ili šta god drugo, kako god bilo bi upotrebljivije. 
Pored ručice mjenjača su i držači za čaše, a oni nemaju poklopac kao kod starijeg brata (XC60). Ili braće, ako računamo i devedesetku. Ručica mjenjača je lijepo urađena, urednih dimenzija i reaguje na pomicanje naprijed i nazad, znači nema te nema neke statične i određene položaje za određene pozicije. Pomicanjem naprijed ili nazad samo se daje impuls da mjenjač zauzme neki naredni položaj unaprijed ili unazad (vidjeti video uz ovaj članak). Pametno rješenje i brzo se navikne na njega. 

Sjedišta se ne podešavaju električnim putem, osim podrške za lumbalni dio. Ovdje bi se moglo završiti pisanje o istim, ali onda to ne bi bio Volvo. Pored ovih uobičajnih podešavanja, kod sjedišta se može produžiti sjedeća površina (video), a može se podešavati i nagib sjedeće površine (opet video). I to nije sve, jer se lumbalna podrška može podešavati i po osi paralelnoj uzdužnoj osi vozila, ali i po visini. 

SUV vozila su kao takva nerijetko osporavana od nekolicine, hajde recimo, novinara, ili onih koji se ne bave prodajom SUV vozila. Naravno, bez ikakvog argumenta. Ako ćemo pošteno, u SUV vozilu leđa će uvijek biti u prirodnijem položaju, bit će manje su posljedice nakon višesatne vožnje i na umor, ali i manji negativan uticaj na kičmu. Preglednost je bolja, a sa SUV vozilima se komotnije i lakše može i sa asfalta. Zbog toga se vlasnik ili korisnik SUV vozila osjeća i nekako slobodnije. Uz sve to obično imaju veći i pristupačniji prtljažnik. I ovdje sam dosta toga rekao i o ovom automobilu, bar što se tiče namjene i zadovoljstva posjedovanja, ali i konkretnih koristi.

Unutra je i sve na ruku, doduše moram priznati da sam u startu tražio "drive-mode" selektor! Nema onoga draguljastog valjka kao kod drugih Volvo modela posljednjih godina, ali ipak postoji dugme. Lijepo su ga smjestili na desnu stranu od velikog okrugog podešivača glasnoće audio sistema ispred mjenjača. To je posljedica manje širine vozila. Unutra za vozača i suvozača itekako ima prostora i za natprosječno visoke osobe i udobno se sjedi. A sjedišta su fantastična. Ima tu još jedan detalj o njima, ali to će negdje ispod pisati kada se bude spominjala sigurnost. 


Ako ste čitali prethodne testove Volvo automobila, ovaj dio, gdje je tema instrument tabla, možete preskočiti. Ekran umjesto analognih instrumenata sa kazaljkama. Ekranu se u određenim granicama može mijenjati i izgled pojedinih elemenata, dakle grafika, a mijenjaju se i u funkciji odabira režima rada (kako ga gore nazvah "drive-mode"). Video pokazuje i  to, a i dole ispod članka imaju negdje i fotke instrument table u zavisnosti od režima rada:Volio bih da je malo više nageto staklo ispred instrument table, na način da se smanji refleksija, da je okrenuto tako da odbija refleksiju s vana ka dole. Ne zamjeram, samo bi bilo praktičnije. A sa takvim nagibom bilo bi i manje zadržavanje prašine. Lijevo je brzinomjer, i to simulacijom prikaza kazaljke, ali i pokazivanje ciframa u sredini. Duplo, meni nepotrebno, ali je ovo u sredini i preciznije, do preciznosti 1 km/h. Valjda je to razlog, ali i lakše se uprati ta cifra dok se vozi. Ispod, na brzinomjeru, između nule i najveće brzine na ekranu se pojavljuju očitani saobraćajni znakovi. U skladu sa očitanjem dozvoljene brzine, na okruglom brzinomjeru crtica sa brzinom koja je najveća dopuštena mijenja boju u crvenu. Problem je kada naiđete preko ležećeg policajca, pa onda ono 30 km/h ostane i iza do idućeg saobraćajnog znaka. Možda pretjerujem, ali i to se moglo riješiti. U sredini, između lijevo okruglog brzinomjera, i desno, obrtomjera ili ekonometra, smješten je umanjeni prikaz navigacije. Ona može biti i na velikom ekranu ispred mjenjača. Sa desne strane, rekoh, da je obrtomjer ili ekonometar (za ECO režim rada), a u sredini njega je pokazivač položaja mjenjača, uslovno rečeno. Iznad i ispod ovih glavnih površina su trake sa većim brojrm informacija koje uključuju: aktivnost sistema za zadržavanje u traci, sat, vanjska temperatura, koliko kilometara se može preći sa preostalim gorivom, položaj tempomata, kilometraža i ona ukupna i ona koju mjerimo, prosječna potrošnja, aktivnost automatskog rada brisača, aktivnost automatskog rada dugih svjetla, ...... dosta toga ha? I sve se to lijepo da upratiti i lijepo je raspoređeno. Pogledajte ispod.


 


A kada se uključi motor na instrument tabli se pokazuje aktivnost sistema (mala sličica gore skroz lijevo, kliknuti na nju za uvećanje). Ono kao "oil - checked, pilot assist - checked, ....", a zelene tačkice desno od sistema govore da su svi sistemi u redu i potpuno operabilni. 

Desno od instrument table je veliki ekran, a u drugom dijelu video snimka sa testa je najbolje pokazano šta se to na njemu sve podešava. Najbolje je pomaknuti video na zadnju trećinu pa pogledati (9 min 15 sek):  Vrlo je jednostavan za upravljanje. Već sam nekoliko puta napisao da je možda i najjednostavniji i najpraktičniji na automobilskom tržištu od svih  ekrana osjetljivih na dodir u kabinama. Stoga se ne mogu načuditi nekima koji kažu da je nepraktičan, da odvraća sa ceste. Ne kažem da ne odvraća, samo bi to trebali pisati i za druge, a ovaj je ubjedljivo najjednostavniji ekran odjetljiv na dodir u automobilskom svijetu. Možete i rukavice imati na ruci, on će i tada primati komande. Na startnom ekranu je, odozgo ka dole,  položaj gdje se nalazimo (GPS) na prvoj traci, pa ispod šta se trenutno pušta sa zvučnika, pa još ispod status konekcije sa mobitelom, i na kraju neka od veličina koja se odabere. Ja sam recimo tu držao uglavnom prosječnu potrošnju, samo zbog potreba mjerenja za test. Inače bi tu bila situacija sa pneumaticima, tačnije, pritiskom u njima, ili ... 
Ispod svih tih polja su temperatura koju klimatizacija treba da postigne u putničkom prostoru, odabrani otvori za strujanje zraka, sve prikazano lijepim i jednostavnim grafičkim prikazom. Lijevo od toga, a i desno, su sjedišta i dodirom istih bira se jedan od nivoa grijanja sjedišta Imaju tri nivoa). Dodirom temperature otvara se temperaturna skala za promjenu te veličine, a dodirom na ventilator i smjer strujanja zraka otvara se novi prikaz preko cijelog ekrana za odabir svih ostalih elemenata ventiulacionog uređaja uključujući i odmrzavanje i odmagljivanje prednjeg i zadnjeg stakla. 

Možda glupo opisivati ovako ove komande, ali ne znam kako drugačije da dočaram koliko je sve to jednostavno, a ovakva orjentacija koju znao kao "portrait" sa računara je daleko praktičnija. Podešavanja opcija vozila i uputstvo se dosegne ako se dodirom povuče sa gornjeg kraja ekrana ka donjem. Podešavanje i čitanje uputstva za automobil zaista traži vremena, ali je i zadovoljstvo, pogotovo podešavanje svih dostupnih opcija. To ne može u vožnji!

Pozadi ima mjesta. Onako na prvu, vjerujem radi konfiguracije površine, učinilo mi se da je klupa nešti manje dužine za sjedenje nego bi trebala biti, a mjerenje je pokazalo  da je dužina sjedeće površine oko 45 cm. Može i par cm više. Ima mjesta, a primjerom to izgleda ovako, ako je na vozačkom mjestu osoba visine 1,95 m, iza može normalno sjesti osoba visine bar 180 cm. Ima na video snimku sa testa i primjer koliko mjesta ima, a demo osoba je bila niska 1,80 m. Možda bi djeci bilo neobično sjediti radi smanjivanja visine stakla zadnjih vrata u dijelu gdje se sjedi (bočni profil - radi podizanja kontura ispod prozora kako se ide prema zadnjem kraju vozila), pa možda djeca i neće imati neki Bog zna kako dobar pogled. U stvari i ne znam je li to mana, djeca ispred sebe očekuju kakav LCD displej ili igraju Brawl Stars na mobitelima. Ne mislim da je današnjoj većini mlađe populacije zanimljivije gledati kroz prozor ako se vozi automobilom pored jedine evropske prašume, ili nacionalnim parkom, od igranja Robloxa ili Brawl Starsa na mobitelu. Završna obrda je očekivano dobra. Uredno i kvalitetno složeno, a navečer ima osvjetljenja, diskretnog, unutra gdje su ta udubljenja, da ne kažem, kanali ili lajsne na vratima, ali i ispred suvozača. Svjetlo je blago, diskretno, i sa gornje strane tih utora, putnici vide samo refleksiju ne i izvor svjetla, pa ne smeta, i ne da ne smeta nego je naprotiv čak i ugodno. Osvijetljen je i prostor za noge, pretinci, osvijetljen je i prilaz, i ručke na vratima. Nema prostora da se kaže da su nešto zaboravili. Nisu. Možda su mogli malo sakriti kablove, ispod sjedišta recimo, ili u dnu prtljažnog prostora. Ali dobro. Ovo je ono kao da po svaku cijenu želim da nađem nešto da zamjerim. Ima veliki broj pretinaca, i teško ko može biti nezadovoljan. 

Prtljažnik je zapremine 460 kubnih decimetara, ili litara, kako vam je draže, i uredno je tapaciran sa svake strane. Iskoristivog je oblika, a to se vidi i na donjim slikama. Ima i odvojen prostor u dnu, visine 10-11 centimetara cijelom površinom, i taj prostor je namijenjen za stvari koje bi onako po prtljažniku neuredno stajale. Ima i sa strane par udubljenja koja su takođe iskoristiva za odlaganje stvari, poput tekućinje za pranje vjetrobrana. U sredini naslona ima otvor koji je tu da se mogu skije staviti u prtljažnik. Klupa je djeljiva u omjeru cca 60:40 posto, a preklapanjem kompletnog naslona zadnje klupe dobije se jako iskoristiv prostor čija je dužina otprilike 170 cm. U nuždi se može i prespavati. Može i dvoje wink

Ako bi sada tjerali mak na konac, pa da se odredi zapremina najveće kutije koja može stati u prtljažni prostor ona bi bila oko 370-380 litara zapremine, s tim da bi još uvijek tu bio ostatak prostora, za odlaganje stvari, ali i prostor u donjem dijelu podnice. I ispod tog prostora nalazi se prostor, ali on je zauzet rezervnim točkom. Dakle, prtljažnik je ogroman.
Vrata prtljažnika se zatvaraju električnim putem, a ako ste se slučajno našli ispod vrata prtljažnika, a neko neodgovoran ili neko šti bi da se našali, klikne dugme za zatvaranje, nema brige. Vrata reaguju na prepreku i vrate se u položaj "otvoreno", dakle skroz nazad u polazno stanje prije zatvaranja. Ista je stvar i sa prozorima na vratima, nema opasnosti od ikakvih povreda.  

Automobil se vozi kao SUV, i nema tu neke velike priče. Prirodnije se sjedi, ali za one koji više iskustva imaju sa nižim automobilima, ima i ta neka mentalna blokada koja ne dopušta slobodnije ponašanje u zavojima, a uzrok nje je svjesnost o visočijem težištu. Danas ga moderno zovu - centar gravitacije. I to je potpuno normalno. Automobil je odlično zvučno izolovan. Ovjes ne pravi buku preko neravnina, i ne samo da ne pravi, nego ćete su uloviti da ga vozite i po makadamskom putu neprirodno brzo, upravo zbog ovjesa. Pa i van makadama ako je prohodno. Ne vjerujem da će ga iko nazvati pravim terencem, uglavnom danas se ne misli i za prava offroad vozila da su to. Sve je to nekako vremenom degradirano, a razlog je veliki broj SUV vozila. Neko će sada reći: pa ne može biti terenac, nema redukciju! Pa nije traktor, čuj nema redukciju. A treba li mu uz hidrodinamičku spojnicu ili kako Amerikanci kažu "pretvarač momenta"? Hoće li vući plug za sobom? Neće! Ima li samo 60-70 KS pa nekako to treba nadomjestiti? Nema! Ima 190 KS, ima ovakav prvi stepen prenosa, ima hidrodinamičku spojnicu između motora i mjenjača, i klirens, čini mi se oko 21 centimetar, da se može uputiti i van asfalta. Ne tvrdim ja da je ovo pravo off-road vozilo. Kao prvo, bio bi ga grijeh uzeti isključivo za tu namjenu, ali da ima potencijal za vozikanje van asfalta - ima! Snalazi se i to jako dobro! 

U vožnji u zavojima nisam primijetio neku sklonost niti podupravljanju, a to se može zahvaliti pogonu na sve točkove. Volan je praktičan za korištenje, ima onaj moj omiljeni prečnik od oko 35 cm, centimetar gore dole. Kao i svaki Volvo danas, i ovaj je pun je sistema koji olakšavaju vožnju, ali i brinu se o sigurnosti. Oni imaju taj paket Intelisafe, koji podrazumijeva i pozamašnu kutiju ispred unutrašnjeg retrovizora zalijepljenju za prednje vjetrobransko staklo u vrhu, i punu kojekakvih senzora i kamera koje trebaju ovome sistemu. I nisu oni jedini, ali su najvidljiviji. Intelisafe je zamišljen tako da poveća sigurnost svih u automobilu. Ako uzmemo princip kako radi možemo ga nazvati i Napredni sigurnosni senzorski sistem automobila. Sigurnosni pojasevi također se mogu automatski prilagoditi u svim trenucima udara, dok su okviri sjedišta takvi da apsorbiraju energiju i postavljeni su tako da spriječe ozljede kičme. Nemojte zaboraviti da se ovo ne vidi kada razgledate automobil, a ova tehnologija je razvijena na osnovu podataka iz stvarnog života i različitih metoda praćenja sudara! Vidjet ćete sjedište i ništa vam neće pasti napamet možda o ovim činjenicama, a posljedica te razlike može biti fatalna. To vam trebaju znati reći trgovci. Ovo u Volvu zovu Whiplash

Ima tu sistema koji olakšavaju vožnju, a samim tim se i vozač manje umara. Pomoćni pilot, pa adaptivna kontrola krstarenja, primitivno kazano neke vrste tempomat, ako ga gledamo kroz prizmu onoga što smo do sada zvali tempomat. Pomoćni pilot sam zakreće upravljač da automobil zadržava u sredini trake, prilagođava brzinu u funkciji rastojanja, i radi do 130 km/h, i predstavlja pomoć i u gradskoj vožnji, ali od vozača očekuje da drži ruke na upravljaču, ili će se isključiti. Neće da pruzme odgovornost! Adaptivna kontrola krstarenja radi do 200 km/h, a ovo je baš zanimljiv sistem. Olakšava i preticanje automobila ispred, tako što, ako se vozi iznad 70 km/h, a ispred se nalazi sporije vozilo, uključivanjem pokazivač pravca koji signalizira namjeru preticanja ili zaobilaženja vozila ispred, sistem nakratko ubrza automobil da olakša preticanje/zaobilaženje. Prilagođava se ECO režimu rada i tako štedi gorivo. Dio je IntelliSafe Assist paketa. Asistent za sprječavanje slučajnog napuštanja ceste radi pri brzinama 65-140 km/h i prati vanjsku liniju, aktivira i kočnice kako bi automobil zadržala na putu, ali i djeluje na uipravljanje. Ono kao hrvete se sa volanom ako hoćete da skrenete desno sa asfalta, a sistem vam ne da. Automatsko kočenje; i ovo mi se dešavalo kada idem unazad a BLIS detektuje da se na ulici koja je pod uglom 90 stepeni u odnosu na onu sa koje izlazim unazad kreće vozil/a. Automobil zakoči i to je to. Nekako je malo i neugodno kada automobil sam zakoči, ali navikne se. Ima i automatsko kočenje nakon sudara, kako si smanjio nastajanje većih povreda, jer se pretpostavlja d avozač možda nije u stanju da koči. Nadam se da to nikada neću isprobati ni nenamjerno. Sklopivi stub volana u slučaju sudara, udaljava volan od vozača usljed nesreće kako bi se elminisale povrede od volana. Pogledajte dole ispod članka opremu. Kada bi se svaka stavka pojašnjavala, trebalo bi vremena. I to nije test, to je čitanje uputstva pa se ovdje zaustavljam. Za pregled opreme kliknite ovdje. Pa i sam brisačm u stvari prskanje tekućine po volanu, ide ispred metlica brisača, a ne sa mlaznice sa haube. I ovo olakšava vožnju i vidljivost. I ne prska one iza, da počnu spominjati familiju vozaču Volva. 

Elastičnost motora, koju posmatram kao ubrzanje sa 60 do 80 km/h je oko 2 sekunde, a to je odlično. I ubrzanje do 100-ke je ispod 8 sekundi, a i to je odlično. Kod naglog pritiska osjeti se trenutak kašnjenja odaziva na nagli pritisak pedale gasa, ali onda to sve dođe na svoje. Volio bih da toga kašnjenja nema, ili da je jedva primjetno. Ali to je tako danas.

Prosječna potrošnja na testu je iznosila 5,9 litara na magistralnim putevima na 100 pređenih kilometara, a sa većinom vožnje koja se smatra gradskom bila je oko 8,4 litra na 100 kilometara! Na donjim slikama se da izračunati i prosječna brzina kako bi se dobila i bolja slika o relevantnosti podataka (magistralom, prosječna brzina je bila iznad 66 km/h, a to je i više od prosjeka normalne vožnje, relacija je vila Mostar-Sarajevo). Priča o vožnji ne bi bila kompletna da ne napišem da ovjes nije kao kod ostale XC game koja dolazi iz Volva. U stvari najbolje je pojasniti na čemu je temeljen ovaj automobil. To je CMA - Compact Modular Architecture, a razvili su je švedski inžinjeri u Gothenburgu, i koristit će se i za Lynk & Co brend, i XC40 od Volva. Uglavnom je čelične osnove, i dizajnirana je i za automobile sa prednjim pogonom, ali kao što se vidi sasvim uredno može ugostiti i pogon na sve točkove (sa Haldex spojnicom), hibridni pogon i čisti električni pogon.  
Pozadi nema, a spominjao sam je prije, onu lisnatu oprugu od lamelarnih vještačkih materijala koja je postavljena poprečno na uzdužnu osu (još se kao inžinjer divim genijalnosti ovog rješenja i njegovim prednostima), a kod XC40 nema niti pet tačaka vezanja multilink ovjesa straga. Imaju četiri, poprečna ramena su od čelika, a umjesto lisnate tu su spiralne opruge. Jeftinije rješenje nego kod starije braće, ali ova platforma na kojoj je automobil, ovako kompaktan, omogućava i više prostora i bolju iskoristivost prostora. Automobil je tih i kada je u pitanju nuka od motora. 

Pogledao sam šta kažu britanski novinari, realniji su od Nijemaca, pa tako Top Gear daje Volvoovom XC40 ocjenu 8/10, a Audiju Q3 su dali 7/10, dok su varijanti RS Q3 dali svega 6/10! Dalje, britanski WhatCar mu je dao pet zvjezdica, a konkurentu sa značkom Audija tek četiri zvjezdice od najvećih pet. Volvo XC40 je komotniji je od BMW-ovog X1, od Jaguarovog E-Pace modela, Tiguan bi bilo grijeh i spomenuti kao konkurenciju, iako se i to može naći po kojekakvim portalima.

I na kraju zaključak je: XC40 je odličan automobil!

Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.


Motor: Diesel radni ciklus, Bi-turbo
O motoru: 1.969 cm3 - 4 cilindra - 4 ventila po cilindru
Najveća snaga motora: 140 KW / 190 KS pri 4.000 obrtaja u minuti koljenastog vratila
Najveći obrtni moment motora: 400 Nm pri 1.750 obrtaja u minuti koljenastog vratila
Provrt cilindra x hod klipa: 82,0 x 93,2 mm

Mjenjač: 8-brzina, automatski (Japan)
Prenos: AWD - na sve točkove

Dimenzije: 4.425 x 1.863 (2.034 sa retrovizorima) x 1.652 mm
Osovinski razmak: 2.702 mm
Prtljažnik: 460 litara

Kočnice: ventilirani diskovi naprijed, diskovi pozadi
Ovjes naprijed: McPherson, spiralne opruge, anti-roll šipka
Ovjes straga: multilink, spiralne opruge, anti-roll šipka

Masa: 1.735 kilograma

Najveća brzina: 210 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: u 7,9 sekundi

Zemlja porijekla: Belgija

Fotografije detalja: kliknuti ovdje

Volvo XC40 standardna oprema:*

Elektronski klimatizacijski uredaj  /  Sustav kakvoće zraka CleanZone AQS  / Daljinsko centralno zaključavanje / Stražnji i bočni prozori od kaljenog stakla  / Mehaniči podesiva prednja sjedala sa električnim podešavanjem visine / Lumbalna potpora električno podesiva u cetiri smjera / Stražnji nasloni za glavu / Osvijetljenja kozmetička ogledala sprijeda / Kožom presvučena ručica mjenjača / Unutarnji  retrovizor  ručno zatamnjiv  / Komplet  podnih  tepiha / Držač parkirnih listića na vjetrobranskom staklu / Držač za odjecu straga / Pretinac za odlaganje smeća  u središnjoj konzoli / Set  za izmjenu kotača / Standardni okviri bočnih prozora / Trepćuća stop svjetla pri naglom kočenju / Sustav  za  ograničavanje  brzine  kretanja / Tempomat / City Safety -  sustav za sprječavanje sudara s vozilima, biciklistima, pješacima i većim životinjama / Asistent za sprječavanje oduzimanja prednosti pri skretanju u lijevo / Asistent za sprječavanje sudara s vozilom iz  suprotnog smjera / Asistent za  sprječavanje slučajnog napuštanja ceste / Pomoćni sustav održavanja smjera vožnje / Pomoć za kretanje na uzbrdici / Sustav  pomoći vožnje na nizbrdici / Senzor kiše / Zračni jastuci sprijeda / Zračni jastuk za koljena vozača / Podsjetnik za korištenje sigurnosnog pojasa / Mogućnost isključenja suvozačevog zračnog jastuka / Audio sustav High performance sa 8 zvučnika / USB  priključak na središnjoj konzoli sprijeda i straga / Prepoznavanje prometnih znakova  (RSI) / Glasovno upravljanje / Dynamic podvozje / Nadzor  tlaka  u gumama / Pogon  na sve  kotače (D4  AWD) / Bluetooth / SIPS  - bočni zračni  jastuci na  prednjim sjedalima / SIPS  - zračne  zavjese za glavu i ramena / SIPS  - sustav  zaštite kod  bočnog udara / Whiplash - sustav zaštite kralježnice na prednjim sjedalima / ISOFIX učvršćivač dječjih sjedala na stražnjim vanjskim sjedalima u drugom redu / Multifunkcijske tipke na volanu / Bluetooth / Start­-Stop funkcija

* - podaci od ovlaštenog trgovca i servisera

Volvo XC40 R-Design oprema:*

R-Design ključ presvučen u kožu / Digitalna instrumentna ploča dijagonale 12,3 inča / Ručno proširiv sjedeći dio sjedišta na vozačevoj strani / Ručno proširiv sjedeći dio  sjedišta na suvozačevoj strani / R-Design ukrasni aluminijski umeci / Strop kabine presvučen crnom oblogom / R-Design trokraki sportski kožni volan sa ukrasnim uloškom Uni Deco / R-Design ručica mjenjača / R-Design papučice / Automatski zatamnjiv unutarnji i vanjski retrovizor / R-Design prostirke, sprijeda i straga / R-Design metalni natpis na pragu / Ambijentalno osvjetljenje, visoka razina / Središnja konzola crne boje visokog sjaja / Električno otvaranje vrata prtljažnika / lntegrirani krovni nosaci crne boje visokog sjaja / R-Design prednja maska / Crni okviri bočnih prozora visokog sjaja / Dvostruke integrirane ispušne cijevi / Pokrovi bočnih retrovizora crne  boje visokog sjaja / LED glavna i dnevna svjetla / R-Design natpis na C nosaču / Pomoć pri parkiranju, straga / Osobne postavke volana / Mogućnost odabira postavki načina vožnje / Navigacijski sistem Sensus / Sportska šasija / Aluminijski naplaci 18" R-Design / Presvlake R-Design koža/Nubuck / Apple Carplay i Android auto / 12 Voltna utičnica u prtljažniku i u kabini

* - podaci od ovlaštenog trgovca i servisera

DODATNE OPCIJE:

Paket  Fleksibilnosti: 1.298.00 KM
Sigurnosna mreža u prtljažniku, Držač torbe za kupovinu u prtljažniku, Električno sklopiva sjedala i nasloni u drugom redu, Pametni ključ za "handsfree" pokretanje sistema pogona i otvaranje/zatvaranje prtljažnika, Ladica ispod vozacevog sjedala

Paket Parkiranje: 1.298.00 KM
Pomoć pri parkiranju naprijed i nazad, Parking kamera nazad

Paket Svjetla: 1.900.00 KM
Svjetla  za maglu u prednjem spojleru, Visokotlačno pranje farova, LED aktivna svjetla

Paket lntelliSafe Pro: 3.198.00 KM
Aktivni tempomat sa funkcijom Pilot Assist, BLIS sistem nadzora mrtvog ugla

Zimski paket: 699.00 KM
Grijanje prednjih sjedišta, Grijane mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla

• Rezervni točak Tempa: 192,00 KM

• Zatamnjena stakla za donjih vrata i prtljažnika: 795,00 KM

• Bežično punjenje mobitela: 433,00 KM

 CIJENA DO REGISTRACIJE: 100.868.,00 KM


Rezultat sa crash-testa EuroNCAP-a (za detalje kliknuti na sliku ispod):

 


Detalji unutra:


Detalji spolja:


Mehanika:


Ključ:


 


 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details