Notice
  • The was a problem converting the source image.
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

TEST: Renault Clio EDITION ONE Blue dCi 115

Automobil je vraćen, pa dok sam još svjež da napišem i koju riječ o Cliju pete generacije. Prvo, kao i zadnjih par puta na...

... testovima malo uvoda o modelu Clio ili Lutécia, kako se prodaje na tržištima gdje ne može nositi naziv Clio.

A ne smije jer je svojevremeno i Honda imala model sa identičnim imenom, pa na nekim tržištima ima trgovačka prava na ime Clio. Renault Clio se prvi put pojavljuje 1990. godine, i postaje jedan od najprodavanijih automobila u svojem segmentu u Evropi. Pretposljednja generacija modela se proizvodila od 2012. godine, što je relativno dug period zadržavanja modela na tržištu, a to se ne bi ni desilo da automobil nije prihvaćen na tržištu i da se i četvrta generacija nije odlično prodavala i za vrijeme predstavljanja pete generacije. Iako, ja lično, nisam neki poštovalac titule Evropski automobil godine, uzimajući u obzir da ne postoje mjerila ko smije, a ko ne smije, i kako smije i ne smije upotrebljavati prefiks "evropski", jer može izazvati različite ikonotacije i biti shvaćen doslovno, Renault je sa modelom Clio uspio dva puta osigurati ovu titulu za sebe! Ne znam za baš puno automobila da su ponijeti tu titulu više od jednom. Evo pada mi na pamet Opelova Astra i Golf.

Kada je u pitanju prva generacija, vrijedno je, u stvari pod moranje je spomenuti varijantu Clio Williams. Planirali su svega nekoliko hiljada primjeraka, da se zadovolji homologacija, ali su dodatno izrađivali serije radi velike potražnje. Danas imaju jako veliku tržišnu vrijednost, a evo jedan link za primjer: kliknite ovdje

Clio druge generacije se pojavio 09. marta 1998. godine. Od te druge generacije, za one sportski natsrojene najzanimljiviji je bio Clio R.S. sa svoje 172 konjske snage, ali i Renault Clio V6 sa svojih 255 KS. Clio druge generacije imao je i sedan varijantu, koja je bila ružna onoliko koliko može automobil biti ružan, i prodavao se pod raznim imenima, jedno od njih je Thalia. Ne treba ga se niti prisjećati i nemojte ni "guglati" ovo ime.

Godina je 2005. i Renault pokazuje treću generaciju Clia. Napravljen je na Nissan B platformi, a to znači i veću masu za nešto više od 100-ak kilograma. Izabran je kao Evropski automobil godine 2006. Na bazi njega je i Clio Gordini sa 200 KS najveće snage iz 2-litarskog F4R motora (kliknuti ovdje za cijene). Inače regularne tržišne varijante imaju tako ružan volan da bi ga trebalo izučavati na fakultetima primijenjene umjetnosti.

Četvrta generacija je pokazana 2012. godine. O Cliu četvrte generacije i motorima, moglo bi se napisati podosta toga, no ovo je čisto podsjećanje na prošlost modela, i nema potrebe trošiti riječi na "četvorku". Možda eto da je najjača verzija bila Renault R.S. sa 1,6 litarskim turbom od 200 KS. 

A na proljeće ove (2019.) godine je došla peta generacija, koja je, evo, na testu. Pokazana je prvi put na sajmu automobila u Ženevi ove godine. Novinarska premijera je bila u Portugalu, a tamo, naravno, nema nikoga sa ovog portala. To je dio politike Public Relations odjela Renaulta, i ne samo njega, jer je*e se ikoga od njih koliko se ko od portala, magazina, emisija .... časopisa čita ili gleda. I to je tako. Ali kad imate dobar automobil i trebate dobar test onda je ovaj portal OK. 

Dakle peta generacija Clia. Rađena je nanovo, od starta, dakle nije ovo nekakav redizajn, ili šminkanje postojećeg. Izrađen je od početka, i to na novorazvijenoj platformi koju zovu CMF-B (Common Module Family B segment) i koja ima 85 posto novih elemenata. na istoj su još i Capture, Sandero, Juke, Loga čini mi se. Zbog toga, u stvari - uglavnom zbog toga, ali i novih elemanata karoserije novi Clio je lakši 50-ak kilograma. Posvećena je pažnja i donjem dijelu vozila, pa se tu gledalo kako da se smanji otpor strujanjama zraka. Ravniji je, pa je i aerodinamika bolja, što je dodatno doprinijelo smanjenju potrošnje, a samim tim i emisije štetnih plinova što je zapadno od nas itekako bitno. Nova platforma je omogućila ugradnju nove opreme i naprednih sistema. 

Clio je, po dužini, manji i to za 12 milimetara pa je dug 4.050 mm. Širi je, a širina je 1.798 mm. I iako je manji u dužinu, unutra je veći, ali i kvalitetniji u šta sam se uvjerio i na testu. Spojler pozadi je postavljen niže, mislim bliže tlu, ne niže u odnosu na automobil kao referentno tijelo, a time se doprinjelo na smanjenju vrtložnih struja pozadi (čitaj, aerodinamičniji je).

Umjesto specifikacija testnog automobila na kraju članka, kako je to praksa posljednih par testova bila, evo ih odmah:


Testni model: Renault Clio EDITION ONE Blue dCi 115

Motor: dizel, turbopunjač, četiri cilindra, dva ventila po cilindru
Radna zapremina motora: 1.461 cm3
Prečnik cilindra x hod klipa: 72,2 x 81,3 mm
 Najveća snaga: 85kW/115KS @ 3.750 min-1
Najveći obrtni moment: 260Nm @ 2.000 min-1
Ubrizgavanje: Common Rail
Mjenjač ručni sa šest stepeni prenosa
Električni varijabilni servo volana
Diskovi kočnica naprijed: 258x22 mm ventilirani
Diskovi kočnica straga: 260x8
Najveća brzina automobila: 197 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 sekundi
Potrošnja na testu: 4,5 litra / 100 km
Masa praznog vozila: cca 1.277 kg
Raspored mase naprijed/nazad: 792/485 kg
Najveća masa prikolice bez kočnica: 630 kg
Najveća masa prikolice sa kočnicama: 900 kg
Ovjes točkova naprijed: McPherson
Ovjes točkova straga: Elastična osovina / spiralne opruge
Krug okretanja automobila: 10,42 m

Službena stranica za tržište Bosne i Hercegovine je ovdje
https://www.renault.ba/vozila/novi-clio/index.html 

Dodatno na paket Edition One Blie dCi 115

 Cijena

Paket CITY MULTISENSE (2)
- Sistem za pomoć pri parkiranju360° + kamera za vožnju unatrag
- Kamera 360°
- Sistem za nadzor mrtvog kuta
- Sistem Multi-Sense®

1.500 KM

Paket ZIMA (4)(5)
- Grijanje upravljača
- Prednja grijana sjedala

700 KM

Paket BOSE
- Multimedijski sustav s ugrađenim dodirnim ekranom veličine 9,3", navigaciju, MP3, Bluetooth,AUX, USB, DAB, funkciju povezivosti s aplikacijama Android Auto™ i Apple CarPlay i sustavom 9 zvučnika s pojačalom BOSE®

800 KM

Metalik boja - posebna

1.100 KM

Bežično punjenje mobilnog uređaja

200 KM

Cijena testnog vozila

40.000 KM


Renault Clio sa osnovnim motorom i paketom košta 23.700 KM!

Model na testu je bio sa paketom opreme Edition One, prostonarodnim žargonom rečeno - zakucan, a tu su i neke dodatne igračkice (nabrojano iznad). To podrazumijeva zaista mnogo svega, da se i ja sam pitao treba li sve to nekome, pogotovo na ovako malom automobilu. Onda razmišljam ovako: Živim u Rimu, Parizu, Madridu, dakle velikim gradovima gdje je svuda gužva, a vozači u ovim gradovima nisu baš onako brižni ni prema svojem vozilu, a kamoli prema tuđim, pa je automobil dimenzija kao Clio savršen! A ako još uključuje svu ovu opremu koju ima i testni automobil, uz njihove prosječne plaće, onda je to nešto zaista logično. Imate automobil za gradske gužve, ali i gomilu sistema koji su primjereniji višim segmentima, pa se i u malom Cliu zbog opreme, ali i prostora uopće ne osjećate loše niti zakinuto za nešto.


Napomena: klik na velike fotografije vodi vas na web stranicu zastupnika, a klikovi na manje fotke u galerijama otvaraju fotografiju veće rezolucijeTreba napomenuti da na našem tržištu nećete naći LIFE paket opreme! U Renaultu BiH ne žele da prodaju automobil bez klima uređaja u današnje vrijeme. Naime pošto klima nije uključena u taj paket, izbačen je. Na kraju krajeva, ko danas kupuje automobil bez klime? Serijska oprema u BiH početnom Zen paketu je zaista bogata, ali evo ispod šta spada u koji paket opreme (kliknuti za uvećanje):

Kada je Renault u pitanju, mnogo puta sam ponovio da me izgledom ne oduševljavaju, i pri tome uglavnom mislim na prednji kraj automobila. To sviđa li se ili ne sviđa nekome nešto je subjektivna stvar, a kada je ovaj automobil u pitanju, i sudeći po prodajnim rezultatima, mnogi se ne slažu sa ovim mojim stajalištem o izgledu. Izgleda da se to počinje mijenjati, jer novi Clio sa svake strane izgleda lijepo, pogotovo gledajući s boka gdje se primijete i one, nazvat ću, obline, gdje su zadnja vrata i blatobrani. Kliknite gore na fotografiju bočnog pogleda iznad i vidjet ćete na šta mislim. Sa bočne strane ostala je i ona linija u donjem dijelu vrata koja je kao nekakav zaštitni znak renault vozila posljednjih godina. Hromirana lasna vizuelno se slaže sa felgama, pogođena je, a malo luksuznije izgleda kada se na kraju nalazi utisnuto ime modela automobila. Slaže se i sa okvirima oko prozora! Pogledajte i felge. Kao da su spojene od dva dijela, i to: oboda na koji se montira pneumatik i unutrašnjeg koji se pričvršćuje za glavčinu. Opet lijepo. Ručka na zadnjim vratima je skrivena, kao kod prethodnika, ali na drugačiji način. Donja linija na prozoru na zadnjim vratima da se nastavi unazad poklopila bi se sa donjom konturoms pojlera. 

Ma dalo bi se sada ovdje pričati o proporcijama, i kako je to sve složeno, no imate fotku, gledajte i sami zaključujte. Mene nije bilo strah reći za neke modele Renaulta ili da nisu dobri ili da su neki ružni, .. za ovoga ne mogu reći da je ružan, a vidjet ćete na kraju da ne mogu reći i da nije dobar!

Dalje, radikalno su izmijenjena svjetla naprijed, pa su sada slična na ostalim modelima i prepoznatljivo renoovska. Opet pogledajte fotografiju prednjeg kraja iznad. Dnevna svjetla. Nije to jedna obična linija koja svijetli, ima tu najmanje četiri površine koje se mogu nazvati razdvojenim, a koje predstavljaju dnevno svjetlo. Potrudili su se, ne može se reći da nisu! Nema više onih dnevnih svjetla koja, kada su, kada su uključena, podsjećaju na vozila iz drugog svjetskog rata, ona sa navlakama gdje na sredini imamo tanki pravougaonik koji propušta svijetlo. A ruku na srce, kao da i ne spadaju tu, kao da su tu na silu stavljena jer nema gdje drugo (unutar maske hladnjaka). Ovdje mislim na četvrtu generaciju, da ne bi bilo zabune. Sada je to nemjerljivo ljepše, a nekako su i simetrični nastavak onoga ispod svjetla, utora i svjetla za maglu. LED tehnologija je standardna i 100 posto su na LED tehnologiji! I za osnovni model. I još nešto, nekome glupost, čak je i tablica stavljena na najbolje moguće mjesto na prednjem dijelu!

Idemo sada do zadnjeg kraja vozila, oper imate fotografije iznad. Vide se gore spomenute obline čije vanjske konture su iznad zadnjih svjetla, i kao da su izvedene da pokrivaju zadnje točkove. To daje i dozu agresivnosti u pogledu straga. Nova su i svjetla sa ove strane, a čiste plohe na prtljažniku razbija jedna kontura koja ide ispod svjetala i nastavlja iznad značke Renaulta. Unutar te značke se nalazi kamera, i ona je dakle standardna za sve modele. Pogledajte sliku iznad, i vidjet ćete da je i zadnji kraj lijepo urađen. Kamere sa strane su u donjem dijelu bočnih retrovizora, a ona naprijed opet unutar značke. Zaista bi mi bilo neobično drago da renault redizajnira ovu svoju značku i zatvori ravnom plohom onaj otvor u sredini. 

Ne znam da sam ikada u testu ovoliko prostora posvetio izgledu nekog automobila, ali ovdje je zaista bilo stvari za skrenuti pažnju. Evo i dimenzija:

U unutrašnjosti je ta neka osnova od generacije prije, mislim na razmještaj svega, ali napravljeno na lješi način. Kada vidim ovaj oku ugodni volan nemogu da se ne sjetim volana iz genereacije tri koji je toliko nakaradan da mi skoro izazove osip kada pomislim da je ispred mene. Bilo - prošlo!

Dakle, mjesto događanja unutrašnjost, lokacija vozačko sjedište, 195 centimetara mene sjedi jako dobro, iako se radi o malom gradskom automobilu. Ne mislim ja tu samo na sjedište koje je nešto mekše nego sam očekivao, baš kako je bilo u prethodnom Renaultu na testu što me je malo onako i iznenadilo. A iznenadio me je i sam prostor unutra. Konkretno, malo je automobila gdje ja mogu sjesti podesiti sve spram sebe i da mogu staviti nogu skoro pa uz nogu dok su stopala na pedalama, a da potpuno normalno sjedim. I ne samo to nego da su noge nekoliko centimetara ispod volana i ne dodiruju ga. Pogledajte slike:

A jedna stvar koja me brine kod malih automobila jest i udaljenost između pedala, pogotovo pedale gasa i pedale kočnice. Kod Clia je to sve ok. Nema nikakvih problema. 

Iz Renaulta navode da je tu sada 25 posto više površina sa mekšim materijalima umjesto tvrde plastike. Ne znam za osnovni model, ovaj testni je tu tvrđu plastiku imao samo u donjem dijelu tapacirunga na vratima. I iako je tvrda, ne znam zašto se svi po medijima, forumima, dohvate te tvrde plastike. Pa lakše se čisti, a ako je još i elastična može sama biti sposobna i kod popuštanja veza i kopči, i to nakon više od jedne decenije korištenja, anulirati sve to nešto što bi cvrčalo u automobilu. Naravno mekši materijali djeluju luksuznije, udobnije, pogotovo ako imaju i kakvu lijepu teksturu, a poželjni su na mjestima gdje naslanjamo ruke, laktove konkretno, ali i na gornjoj površini prednjeg panela jer manje emituju toplinu kada su izloženi direktnom sunčevom zračenju. Ali opet treba izdržati sve te promjene, sunce, hladno, minus, a da se ne pojave pukotine. Niko, ali doslovno niko, sem proizvođača ne može za nešto reći "kvalitetni materijali"! Niko! Samo oni koji su sve to osmišljavali znaju koliko su svi ti materijali sposobni izdržati svih vrsta naprezanja, a da ne dođe do deformiteta. I zato gdje god pročitate "nisu kvalitetni", a skoro svi mediji, posebno oni u trač portalima, gdje potpisnik obično nema blage veze o definiciji kvaliteta, dakle ne uzimajte to kao da se misli na kvalitet! Misli on i oni samo na udobnost korištenja i na dodir i vizuelno. Ništa više!

Sjedišta imaju bočnu podršku za tijelo, i ti dijelovi sjedišta su nešto tvrđi od sjedeće površine. A volan je konačno jako lijepo urađen. E šta su pokvarili kada je u pitanju unutrašnjost, to je rješenje podešavanja glasnoće audio uređaja. Onaj mostić ispod poluge za upravljanje radom brisača, sada ima dugmiće koji se trebaju pristisnuti okomito na osu vratila volana. Prije je to bilo povlačenje k sebi, što je bilo ergonomičnije. A nisu nigdje ostavili malo točkića oko 9,3 inčnog displeja da se to može raditi na njemu. 

Ovo na slikama je moja radna pozicija za volanom ovog automobila. Uredno mogu plesati, a da pri tome ne diram do volana. Odmah se osjećam neklaustrofobično. Evo nova riješ u našim jezicima! Dalje, ergonomija. Ovako, ne volim ekrane, kao što sam svaki put to rekao. Kod ovog automobila mi je zasmetala jedna jedina stvar - nedostatak točkića za podešavanje glasnoće radia ili bilo čega sa čega sistem reprodukuje zvuk. Što se tiče ostalih komandi, klima je na mjestu, upravlja se bez potrebe da pipkanjem ekrana, tri okrugla potenciometra sa prikazom zauzete opcije u njima samima. Sa lijeve strane na mjestu sakrivenom iza volana imamo prekidače za aktiviranje sistema za držanje vozila u kolovoznoj tracu (radi u intervalu od 70 do 180 km/h), za regulisanje intenziteta osvjetljenja instrument table, za usmjeravanje svjetlosnog snopa i za grijanje volana. Ova posljednja je po hladnom korisnija opcija od grijanja sjedišta. 


Slične takve prekidače Clio ima i ispod ekrana, a iznad komandi klime, uredno poslagani, uredno označeno sa ravnom crtom svjetla iznad, ako je nešto od toga aktivirano. Uredno, na mjestu i nema previše pametovanja. I nekoliko integrisana u komande klime. Pretinaca ima, u stvari iz renaulta navode da predinci sada imaju ukupnu zapreminu 26 litara. Stari klio imao je četiri litra manje. Onaj između sjedišta ima neprirodne proporcije, jer je zaista predubok. Dubina je oko 23 cm, a stranice su 9x12 cm. Između sjedišta su dva držača za čaše sa po tri distancera koji se prilagođavaju različitim prečnicima čaša, limenki, ... Može se i pokriti. Ispred do mjenjača je mjesto za privjesak koji nazivaju ključ. Predviđeno trajanje baterije u ključu je dvije godine, usput da napomenem. Kompletan taj greben je nekako podignut. Pogledajte fotke toga dijela sa strane. U stvari možete pogledati na gornjoj glavnoj fotografiji. Vidjet ćete da je to nekako neobično podignuto, cijeli taj greben, a ručica mjenjača je baš gdje treba da bude. Hod taman, i izgleda da je kvalitetno urađena. Sa desne strane ima jedna crta koja svijetli, ne smeta, mislim naveče, a može se to pogledati dole na slikama detalja, fotka ovog dijela u mraku. Boje se mogu mijenjati na centralnom ekranu (9,3 inča dijagonale). Pogledajte na grebenu onaj otvor sa strane. To je zvučnik i odnosi se na SOS sistem, a tu je kako bi se smanjila mogućnost da us lučaju nesreće bude iskopčan ili kabal prekinut ili takvo nešto. Mikrofon za SOS je gore iznad, pored dugmeta SOS iznad retrovizora. SOS se aktivira ako se dugme drži pritisnuto tri sekunde i više, i ne igrajte se sa ovim, jer u pojedinim zemljama postoje kazne za radoznale koji iz tog razloga pritisnu ovo dugme. 

Otključavanje, a i zaključavanje ću nazvati prostornim. Jer samim primicanje, automobil se otključa, a odmicanjem par metara otključa. Ne treba se dakle niti pritiskati dugme na daljinskom (ključ), niti se treba češkati ručka na vratima da se automobil smiluje i otključa se. Meni se ova opcija baš dopala! Jedna od sigurnosnih opcija je i upozorenje na objekat u mrtvom uglu, što se vozaču uredno dojavi, a sistem radi os 15 km/h pa nadalje. 

Instrument tabla je nešto što je prepoznatljivo za Renault, i meni ovaj srednji dio intrument table sliči na one kod jednog japanskog proizvođača. Zakleo bih se da imaju istog dobavljača! Ukusna grafika, i ne samo ukusna nego se da mijenjati izgled,a preovladavju boje ugodne oku. Imaju četiri grafička rješenja, meni je Sport bio najuredniji, jer ima obrtomjer. Ne zato što mi treba kod ovog automobila, nego što sam neko ko je žedan da zna svaki mogući parametar rada motora. Inače za vožnju teško da će ikome zatrebati. Trebat će kod kakvog benzinca, kada se malo nagazi, da se vidi gdje promijeniti brzinu, mada se vremenom i tu počne oslanjati na sluh. 


Instrument tabla je baš zanimljiva. Ima tu i podatak koliko efektno trošimo gorivo, ima i podatak o konjskim snagama i obrtnom momentu, ima i trenutna i prosječna potrošnja, ima i slika Clia straga ispred kojeg će se na instrument tabli pojaviti drugi automobil, kada ga registruje radar ispred. I ispisat će vrijeme koje nam treba da dođemo do njega trenutnom brzinom, da kojim slučajem on stane. I prostor između je obojen nekom bojom, ako je zelena, onda je udaljenost od automobila ispred sigurna. Ako je žuto, e to je ono nije dobro ali može gore, a crveno će biti ako vozimo preblizu, kako vozi 40 posto vozača u BiH. Na tome automobilčiću će i pokazivač pravca treptati ako ga uključimo. Radar radi od 30 km/h. Kao i tempomat! 
Lijevo je temperatura motora, desno pokazivač nivoa goriva. Zanimljivo grafički riješeni i opet je to nešto karakteristično za Renault. 

Centralni ekran i sve šta prikazuje je priča za sebe, a na video snimku zauzima praktično drugu polovinu snimka Predstavlja ulaznu i izlaznu jedinicu za Multi-Sense sistem. Mislim da je ovaj ekran i on najveći u segmentu trenutno. Kod ovoga je sve lijepo prikazano. Može se podešavati i ono što treba i ono što sam mislio da ne treba, a može se mijenjati raspored modula na ekranu. Dakle sve se može individualizirati. Kao i režim rada motora i vožnje. A mijenjanje režima rada podrazumijeva i podešavanje rada serva volana (električno je i varijabilno), podešavanje rada klima-uređaja, podešavanje rada motora i mjenjača (kod automatika), podešavanje ESP sistema. Individualizirani način podrazumijeva samostalan odabir ovih parametara, a i to je prikazano na videu iznad. Jednostavno kliknete na klimu i odaberete hoće li da radi najjače što može ili neki eko mod, da troši najmanje goriva. Ili za servo volana, očekujete njegovu najveću pomoć ili ne .... i tako.
Ekran ima odličnan prikaz slike, zakrenut je prema vozačui i ima neobične proporcije stranice, tako da mene najviše podsjeća na iPad tablete. Rekoh da je dijagonala 9,3 inča, a u Renaultu tvrde da je isti površinom 2x veći od 7 inčnog. 

 Ako pogledate video vidjet ćete i kako radi sistem za polusamostalno parkiranje, a nazivam ga tako jer automobil meni naređuje kada ću stati, krenuti, krenuti unazad, unaprijed, a on manevriše volanom. Pogledajte na video snimku dva primjera ovog parkiranja, gdje sam kod onoga drugog (pod 90 stepeni), namjerno bio bezobrazan, previše se primakao automobilima, tek da vidim hoće li sistem manevrisati ili ima jedan pokušaj. Parking mislim traži ako se vozi ispod 30 km/h, a za parkiranje se ne smije preći brzina 7 km/h. 

Sa Cliom se može dobiti i aktivno kočenje koje prepoznaje bicikliste i pješake, kao i kameru koja sklapa pogleda oko vozila da na ekranu izgleda kao da je iz ptičje perspektive. Ovo je prvi put da Renault ugrađuje ove sisteme u neki svoj automobil. Sistem za prepoznavanje saobraćajnih snakova je imao aktiviran zvuk za upozorenje kada se prekorači brzina. Nailazim gdje je neki srećković nakačio ograničenje 20 km/h jer su tu bili radovi na putu, ali se nije sjetio da isti skloni, valjda gradska uprava plaća sve radove onoliko vremena koliko takvi znakovi tu stoje, ja sam vozio po ograničenju koje je 50, i sistem se oglašava zvučnim signalom. Upozorava me i ističe znak ograničenja na ekranu. Isključio sam to! Ovo je za normalne države, ili normalno uređene gradove i mjesta u našoj zemlji. Clio se može dobiti i sa prilagodljivim tempomatom, ali kako mu samo ime kaže, onda bi automobil trebalo da ima mogućnost samostalnog odabira stepena prenosa, dakle ovo se može dobiti uz EDC mjenjač sa dvostrukim kvačilom. I ne samo to, ovdje se u stvari radi o drugom stepenu autonomne vožnje, a to znači i kretanja u gradskim gužvama, a sistem radi od 0 do 160 km/h. Nije to bilo na ovom vozilu, pa neću trošiti prostor na to.

Tu je i bežični punjač za mobitele. Srećom imam mobitel sa tom mogućnošću pa sam se zabavljao i sa ovim. Izgleda da dozira punjenje u skladu sa kretanjem, dakle ako se kreće nizbrdo i imamo kočenje motorom, kao da je punjač konkretniji nego ako se krećemo sa automobilom uzbrdo. Punjenje se kretalo, u zavisnosti od vožnje, od 400 do 1120 mAh na sat! Podlog za punjenje je površina ispred mjenjača, a tu su i iulaz 12Voltnog napona i utori za dva USB memorijska privjeska, ili kabla koja će se povezati sa uređajima, obično mobitelima.

A kako je pozadi, na zadnjoj klupi?

Meni tijesno. Visok sam. Ako imate mlađu djecu, sve ok. Ili manju, kako hoćete, znate na šta se misli. Nije tu Renault uštinuo na dužini sjedeće površine, kako bi od nje do naslonjača prednjih sjedišta ostao isti prostor. Nije. Sve su one tu negdje od 44 do 46 cm dužine. Ni u Renaultu ne tvrde da je zadnja klupa za imalo visočije. Nema se puno šta reći. Nema na sredini otvore za ventilaciju, a mogli su ih uglaviti. Da su smanjili onu dubinu predinca između sjedišta, provukli cijevi za zrak ispod, moglo se nešto uraditi. U naslonima zadnjih sjedišta imaju džepovi, korisni za raznorazne časopise, tablete, i slično. 

Prtljažnik .. nema se tu šta puno reći. U testnom smo imali pregradnu ploču koja dijeli prtljažnik u dva nivoa, a ispod donjeg je i rezervni točak. Prtljažnik je zapremine 366 litara. Kod benzinca je veći 25 litara, a to je zato što kod benzinca nema potrebe za smještajem rezervoara za Adblue tekućinu. Mislim da je zapremina prtljažnika i rekord u ovom segmentu automobila. Sa lijeve strane je zvučnik sistema Bose, i nisam rekao, ime garantuje zaista jako dobar audio doživljaj.


Vožnja?

Automobil ima dovoljno snage, a to može zahvaliti turbodizel motoru od 115 KS najveće snage pri 3.750 obrtaja radilice motora u minuti, ali i 260Nm obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja iste te radilice u minuti. Masa automobila je oko 1.300 kilograma, pa je specifična masa po jednoj konjskoj snazi nešto iznad 11 kilograma. Što bliže deset to bolje. Sve ispod spada u automobile za zabavljanje na zavojima. Elastičnost od 60 do 80 km/h, moj omiljeni režim za mjerenje, u trećem stepenu prenosa, je oko 3 sekunde. Ovo je dobro. Pitao sam se kako sve to ide uzbrdo, i to na mjestu gdje se na osam kilometara savlada nadmorska visina od oko 800 metara, dakle 100 metara po kilometru, pa je mali Clio i to savladao. I to na način da sam uživao u vožnji. Naravno, svi bi mi što više konja u motoru, ali treba nekada znati pomiriti konje, kubike, snagu kako radi potrošnje tako i radi troškova registracije automobila. Znao sam se sa iste ceste vratiti sa pola puta sa nekim automobilima, i vratiti automobile. Ovdje sam uživao! Iako se radi o prednjem pogonu, podupravljanja skoro pa da nema, i češće mi se znalo desiti da se zanese, bolje reći, zabaci zadnji kraj automobila, od pojave podupravljanja. Ovo se može zahvaliti i kratkom osovinskom razmaku. A samo ovo zanošenje ili zabacivanje nije nešto čega se treba plašiti, sve se to jako brzo popravi, ako neko želi da se zabavlja. 

Sa druge strane, volio bih da sam imao nekakve vjetrovite prilike pa da se automobil proba u neko toj situaciji na magistralnom putu, na pravcima, čisto da vidim kako se ponaša u tim uslovima. Je li ga naporno voziti.

Odaziv na volanu je nekako dosadan, ali je upravljanje precizno, i s obzirom na masu i dimenziju automobila, sve je i predvidivo i osjetimo kroz automobil sve što neko želi osjetiti na voanu. Dimenzij ei masa to dozvoljavaju. Uglavnom što se tiče, reći ću, normalne vožnje, moram napomenuti da je automobil mali potrošač. Jako mali potrošač. Iako je najveći obrtni moment pri 2.000 obrtaja radilice motora, vožnja pri 60 km/h u četvrtom stepenu prenosa traži svega 1.500 obrtaja radilice motora, a ako odaberemo stepen više, dakle peti, broj obrtaja se smanjuje za 250 ako želimo da održimo istu brzinu kretanja. Ova razlika za po 250 obrtaja mi je nekako svojstvena za Renault automobile.

Natprosječno oštra vožnja je dala prosjek od 4,6 litara na 100 kilometara. Normalna vožnja bi sve ovo mogla spustiti i na broju koji je bliže okrugloj četvorki! I uzimajući u obzir da imamo dovoljno snage, dobar položaj za volanom, dobra sjedišta i sisteme svojstvenije premium automobilima, .. dalje,  najbolju izolaciju od buke koju ima neki Clio, najbolji pakete opreme sa dodacima, i prtljažnik čija je litraža primjerenije segmentu više, može se reći da je svakodnevno korištenje ovog automobila uživanje. 

Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.


EuroNCAP testovi (kliknuti za detalje):{gallery}galerije/2019/clio115/detaljiunutra{/gallery}  

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward