Vožnja: Škoda Scala 1.6 TDI

Dobar je naslov, radi se o jednodnevnom druženju sa automobilom, pa eto, u nastavku možete pročitati iskustva sa toga kratkog druženja sa Škodinim modelom Scala. Scala, kao projekat, je sigurno  ...

... osporavana od strane Volkswagena, jer su tu vidjeli opasnost od konkurisanja Golfu. Ali ima i Seat nešto slično, pa je jasno da će naći rješenje i za Škodu. I izgleda da su se i zeznuli! Škoda Scala je, po mojem ličnom mišljenju postala konkurent i Golfu, pa i Hyundaijevom modelu i30, zašto to ne kazati! Istina je da je Scala je uža 2 milimetra, i da ima osovinski razmak manji samo jedan milimetar. Spominjem samo dimenzije. Mogu ja i o motorima, ni tu i30 nije ništa bolji! Kad ih spominjem da i kažem, kod Scale je onaj osnovni motor radne zapremine 1,0 litar, baš kao i kod Škode. Njajači benzinac kod i30 je radne zapremine 1,4 litra, a kod Škode 1,5 litara. Škodin je jak 150KS, a onaj kod Hyundaija 140 KS. I kada je moment u pitanju Scala sa ovim motorom ima najveći moment od 250Nm, a i30 nešto manje - 243 Nm. Neću spominjati onaj drugi benzinac kod Hyundaija, do bola dosadni 1,4 MPI. Ima obrtni moment skoro kao motor Lade 1600 sa kraja 70-ih godina prošlog vijeka, u stvari za 20Nm veći!

Kada su dizeli u pitanju i jedan i drugi automobil imaju 1,6 litarske motore. Hyundai ima sa dvije postavke snage, a konkurent ovome koji je pogonio Scalu ima 5 KS manje. Imaju u Hyundaiju i slabiji i jači. Hyundai i30 ima i prtljažni prostor manji za oko 150 litara. Bitna stavka, jer ipak ovdje govorim o automobilima koji se kupuju kao porodični automobili. 

I sve to iako je Scala naslonjena na MQB A0 platformu, dakle onu na kojoj su A1 i Polo, automobili iz B segmenta. I nije samo to razlog zašto u VW-u misle da ovo nije konkurent Golfu. Izgled je bitan. Kod Scale je to potpuno drugi koncept! Koncept koji mene podsjeća na koncept na osnovu kojeg su nekada davno nastali, tj. nastao, Citroen ZX. Uostalom pogledajte fotke:


Koncept je akcenat bacao na cija jeija, laganija, opuštenija, nekome možda i dosadnija, i za mene je dosadnija, sve dok se malo ne poigra sa opremom. Malo felgice, kao obraz automobila, pa malo krov u skladu sa trendovima - panorama, i to prava panorama, velika staklena površina, sa električnim putem upravljanom roletnom. Onda pozadi staklo ide sve do donje linije svjetlosnih sklopova. A i ove felge odlično stoje ovom automobilu. Kako reče Jeremy Clarkson, felge su obraz automobila, kada je izgled u pitanju, pa se ovako, iznova uvjerim da je u pravu! 

Kao što rekoh akcenat je na praktičnosti automobila, a sa tom idejom su nekada izradili i ono što su nazvali Rapid. Zamrzio sam i onaj austrijski nogometni klub istog imena zbog toga što dijeli isto ime sa ovim četverotočkašem. Možda malo grubo, ali napisao sam na ovom portalu nekoliko puta i ponovit ću - Rapid je smeće! Ne znam kvalitetniji izraz da ga bolje definišem! I da, vozio sam ga, i samo sam zadnjih desetak godina jednom sjeo u gori automobil od njega. Kažu prodavat će ga u Indiji, i što se mene tiče samo što dalje od Evrope. Dizajniran kao umanjena Octavia, a nije se čak niti pravio od lima iste kvalitete kao Octavia! Svjesni su u Škodi svega toga, a to pokazuje i činjenica, da iako Scalu nazivaju automobilom koji smjenjuje Rapid, nisu zadržali ime! Nisu rekli, e ovo je Rapid Mk2, nego ovo je Scala! Bilo je još tih primjera u prošlosti, kao Focus umjesto Escorta, pa Astra umjesto Kadeta.

Ipak i pored toga što je na MQB A0 platformi, ima dovoljno prostora za četvoro odraslih osoba plus 467 litara prtljažnika. Kako stoje stvari sa Golfom? Osovinski razmak kod aktuelnog Golfa je 2620 mm, što je manje od Scalinog (2649). Najveća brzina u Golfa je 198 km/h, a u Scale 201 km/h (isti motor). Golf je širok 1790 mm, a to je 3 mm manje od Scale. Golf je i manji od Scale u dužinu (4258mm naspram 4362mm). Zapremina prtljažnika aktuelnog Golfa je 380 litara / 1270 litara. Krug okretanja Golfa je 10,6 metara, a Scale 10,2 metra.

A kako taj prostor izgleda i na praktičnom primjeru pokazuje video ispod. Visina osobe na prikazu je 190 cm, pa pogledajte je li ima prostora za sjesti:Šta hoću da kažem sa ovim iznad. Da je Scala automobil koji konkurenciju pravi automobilima u C segmentu, a ne onima u B segmentu uproskos MQB A0 platformi! Evo fotke zadnje klupe (pogledajte oblik sjedišta za vozača i suvozača).

Zanimljivi su rezultati i EuroNCAP crash testova, pa evo ih:

I opet Scala!

Unutrašnjost je nekoliko nivoa iznad Rapidove. Pogotovo po kvaliteti materijala, ali prema tome kako je sve uklopljeno i kakvo kvalitetno izgleda. One tvrde plastike ima još, ali je u donjem dijelu, i na dijelu tapacirunga na vratima. Ostatak je, reći ću odličan, a i odlično je dizajnirana unutrašnjost. Lijepo su izveli upliv onih bočnih otvora ventilacije u vrata (pogledajte fotke). Eto to sam nekako primijetio. Ekran na prednjem panelu je postavljen gdje mu je i mjesto, na najvisočiji položaj i može se pohvaliti lijepim grafičkim prikazom. 

Stvarno je lijepo, uredno je sve složeno i mirne duše ću reći teško da se neko od konkurenata može pohvaliti ovakvom izradom i dizajnom. I otvori za ventilaciju su na mjestu, ispod ekrana, i nisu tu da bi nekome smanjili vijek trajanja sinusa. ispod njih su komande klime, i tu imam zamjerku. Naime, ako želite da uključite A/C, onda to nećete moći tu, nego morate na ekranu. Baš kao i brzinu ventilatora. Srećom ima dugme "menu" pa se njima odmah prebaci prikaz kontrola klimatizacije na centralni ekran. I opet jako lijep grafički prikaz. Eto, to nekako nedostaje, komanda brzinom ventilatora i A/C uključi isključi na tim komandama ispred mjenjača.

Pogledajte i pedale na gornjoj fotografiji. Opet lijepo. I što se tiče funkcionalnosti to je to. Ne mogu nešto više pričati jer automobil je bio na raspolaganju tek 7-8 sati. Stoga ćete ostati i uskraćeni za nešto više iskustava, zapažanja, videa, fotografija.

Instrument tabla je, reći ću klasično njihova, kazaljke, u sredini ekran sa pokazivačima informacija koje biramo, ima i temperatura ulja, i ubijte me ako znam što će nekome podatak o temperaturi ulja u motoru. Da je pritisak ulja u sistemu, poštujem. Podržava. Skoro pa bih i zahtijevao takvu informaciju, ali ovo .. ne znam. Sjećam se jedne prilike, put je bio Mostar-Beč, automobil Octavia, na tom malom displeju je bio baš ta informacija, temperatura ulja, i pola puta sam razmišljao o tome zašto će to tu. neznam. Nebitno. 

 

Volan je odličan u ruci, pogođen i obim i širina obruča. Ali i materijali i kako sve to djeluje u ruci. Jednostavne komande na volanu, opet sa točkićima, što ja jako volim, i nije sve svedeno na dugmiće. U donjem dijelu je zaravnjen, eto čisto da vizualno djeluje nešto sportskije. Ne kažem da je beskorisno ili korisno, nego je vizuelno efektno, a ako je nešto lijepo onda se i čovjek ugodnije osjeća. I gornja polovina obruča nije jednostavan krug, nego je profilisan i površina podijeljena i vizuelno i fizički. Gornji dio, koji se najmanje dodiruje rukom je gladak.

Mogu se kod Scale dobiti i digitalni instrumenti sa mogućnošću mijenjanja grafičkog prikaza. Pronaći ćete to negdje po internetu i vjerujte da je i to lijepo izvedeno. A može se i mapa navigacije razvući preko cijele instrument table. Kad smo kod opreme, svjetla u LED tehnologiji dolaze kod svih Scala (i zadnja), s tim da kod onih jeftinijih duga svjetla nisu LED. Scala može da ima i sistem za automatsko kočenje, ali i tempomat koji održava rastojanje vozila od onoga ispred. Standardno ima sedam zračnih jastuka (neparan broj je radi onoga za koljena na strani vozača), a čak se mogu dobiti izadnji bočni zračni jastuci, što nije praksa u ovom segmentu, nego za veće is kuplje automobile. Može se dobiti i sistem za bežično punjenje mobitela, sistem za upozorenje na saobraćaj iza vozila prilikom kretanja u unazad. Scala može da se dobije i sa kukom za vuču koja se izvlači električnim putem!

E da, tu je i kišobran u vratima vozača. Ako nekome to nešto znači. Meni znači, jer ne zaboravlja se, a i ne isparava u unutrašnjosti automobila. E da, da ne zaboravim, ispred mjenjača su dva USB-C utora. Ne znam koji đavo im je ovo trebalo i zašto nisu stavili normalne USB utore. Ovako će za vaš memorijski privjesak sa satima muzike namijenjene putovanju trebati i adapter. Motor se startovao na dugme koje je bilo na stupu upravljača, na mjestu gdje inače stoji brava za ključ. Nikad nisam ni u jednog automobila vidio ovako smješteno dugme, i mogli su ga staviti negdje na prednji panel ispred vozača, u blizini volana. Ali nisu. hajde, nema veze. Reći ću d aje ovo neobičan položaj.

Prtljažnik je već spominjan. Evo dole fotke, a vidite da ipak ima dovoljnu širinu u najužem dijelu (kada se odbiju ispupčenja od blatobrana zadnjih točkova) za uredan smještaj stvari. Ima sa strana u zadnjem dijelu i dva jako praktična udubljenja - pretinca, za stvari koje bi se inače premiještale po prtljažniku u svakoj krivini.


Kada malo razmislim, prtljažnici su ono gdje u Škodi ne štede. Uvijek ima natprosječno prostora s obzirom na segment u koji automobil spada. I ovdje se potvrđuje to pravilo.

Vjerujem da ste mogli zaključiti da se lijepo sjedi na vozačkom sjedištu. Osjetio sam, odmah po sjedanju, i bočnu potporu tijelu na sjedećem dijelu površine (ne samo na naslonjaču). Sa ovim motorom, automobil se vozi, reći ću, uredno. Lijepo drži pravac, a u zavojima se može lijepo upravljati, i podupravljanje se ne javlja onako neočekivano s obzirom na brzinu prolaska kroz zavoj. Vožnja uzbrdo pokazuje da se ne radi o sportskom automobilu, mislim na zavoje, i mislim da bi tu opcija sa 1.5 litarskim benzincem bila bolja opcija, ali i žednija. Ovaj automobil je trošio prosječno 4,2 litra goriva na 100 kilometara (gradska vožnja je bila malo zastupljena). Elastičnost motora, gdje ja uzimam interval ubrzanja sa 60 na 80 km/h je ona najmanja prihvatljiva, oko 3 sekunde ili nešto više. U šestom stepenu prenosa, pri 1.500 obrtaja u minuti radilice motora brzina je 80 km/h, dakle ona neka putna na magistralnim putevima.

Ako se dopusti odstupanje od 10-ak posto, dakle brzina da je oko 90 km/h, a vozi se u "šestoj", po ravnom, trenutna potrošnja će iznositi oko 3,5 litra na 100 pređenih kilometara. Ovako pokušavam da predstavim šta to znači da motor razvija najveći obrtni moment (250 Nm) već od 1.500 obr/min (do 3.250) onima koji ne znaju i neće da znaju šta je obrtni moment i što su važni obrtaji pri kojima se razvija.
Signalu na instrument tabli, koji savjetuje da se brzina prebaci u prvu veću, ne treba vjerovati. Ako budete slijepo slijedili ovaj pokazivač, onda će se nekada desiti da se automobil kreće pri manje od 1.300 obrtaja motora, a iskreno ja lično volim da se vozi pri obrtajima gdje ima najvećiobrtni moment, jer tako i najuspješnije raspolaže sa gorivom. Dakle, ja ne bih preporučio da se odmah nužno posluša savjet da se prebaci u "šestu" iz "pete". 

Vozaču su na raspolaganju „normal“, „sport“, „eko“ i „personalizirani“ režim rada. Biraju se klikom na dugme iza ručice mjenjača (koji jako lijepo radi svoj posao), a režimi se pojavljuju na centralnom ekranu. Sport Chassic Control (SCC) bi se moglo interpretirati kao "sportska kontrola šasije", i podrazumijeva da su amortizeri podesivi (ne prilagodljivi), gdje odabirom režima SPORT amortizeri postaju "najtvrđi", a time se smanjuje naginjanje karoserije u zavojima, ali se i sve rupe i neravnine osjete. 

Kako god, ovo je automobil koji smjenjuje Rapid i nemjerljivo je bolji od njega. Nudi dosta prostora, nudi veliki broj opcija i kupac zaista od njega može sebi složiti i lijep i koristan i štedljiv automobil kojeg je zadovoljstvo koristiti kako individualno tako i kao porodični automobil. 

Nedžad Grebović 


 


 

Specifikacije:
Model: Škoda Scala 1.6 TDI
Gorivo: Diesel
Motor: četiri cilindra
Radna zapremina: 1.598 cm3
Snabdijevanje zrakom: turbokompresor
Pogon: na prednji par točkova
Najveća snaga: 85 kW / 115 KS @ 3.250 - 4.000 obr/min
Torque: 250 Nm @ 1.500 - 3.250 obr/min
Ubrzanje 0-100 km/h: 10.1 sekund
Najveća brzina: 201 km/h
Mjenjač: šest stepeni prenosa, ručni
Potrošnja (l/100 km): 5.1 / 3.6 / 4.2 (deklarisana)
CO2 emisija: 108 grama/km
Rezervoar: 50 litara
Dužina: 4.362 mm
Širina: 1.793 mm (1.988 mm - sa retrovizorima)
Visina: 1.471 mm
Osovinski razmak: 2.649 mm 
Masa: cca 1340 kg
Prtljažnik: 467 litara / 1.410 litara
Cijena: 46.313,56 KM

 

Serijska oprema:

Prostiračni naprijed i nazad
ESC
Rezervni točak umanjenih dimenzija
Disk kočnice nazad
Alat
Dodatna zaštita ispod vozila
Rashlađeni pretinac za rukavice
Disk kočnice naprijed
MF sportski upravljač presvučen kožom sa DSG funkcijama
ISOFIX sjedišta
Manuelno podešavanje visine prednjih sjedišta
Pretinci u prtljažniku
Preklopiva stražnja klupa
Treći naslon za glavu
Alu točak 6,5 x 17" ET40 "Stratos"
Keyless GO sistem
Termoizolaciona stakla
Samozatamnjujuće unutarnje ogledalo
Električni prozori naprijed i nazad
Opcija isključenja zračnog jastuka suvozača
Bočni zračni jastuci naprijed
Osvijetljeni pretinac za rukavice
Centralni naslon za ruku naprijed
Ručke vrata i vanjski retrovizori boji karoserije
"FRONT ASSIST" opcija
Krom paket u unutrašnjosti
Ručica mjenjača presvučena kožom
Vanjski retrovizori samozatamnjujući, elektro podesivi i preklopivi + grijani
12V utičnica u prtljažniku
Indikator pritiska u gumama
Start Stop sistem
Podrška za lumbalni dio leđa kod prednjih sjedišta
Stražnji parking senzori
Lane assist
LED dnevna svjetla
Kontrola dugih i kratkih svjetala
Automatska dnevna svjetla sa funkcijom "Coming home" i "Leaving home"
Stražnji brisač
Senzor za kišu
8 zvučnika
Tempomat + limitator brzine
Full LED stražnja svjetla
Prednja svjetla za maglu
Automatski klima uređaj CLIMATRONIC
Osvijetljenje u prtljažniku
Paket za pušače
Indikator za nevezan pojas
MAXI DOT
"SMART LINK" funkcija
Bluetooth
Radio uređaj Bolero 8" J59
Gume 205/50 R17 89V
Style sjedišta - crna/siva boja - SUEDIA
Kišobran u vratima
Pretinci ispod prednjih sjedišta
Ambijentalno osvijetljenje u unutrašnjosti
2x USB-C utora naprijed
Pomoć pri kretanju u brdu 


Dodatna oprema:

Sunset 
Kromirani okvir oko prozora
Parking senzori naprijed i nazad
Bežični Smart Link+
Produžena garancija 4 godine, ili 120000 km
Stražnja kamera
Alu točkovi 7J x 18 Vega AERO, crne-polirane
Emotion Paket ( Panoramski krov + duboko vjetrobransko staklo pozadi i sa spojlerom + FULL LED svjetla naprijed i nazad + dinamička kontrola svjetala + prednja svjetla za maglu) SPORTSKA kontrola šasije (-15mm) adaptivna suspenzija + izbor načina vožnje Dynamic paket 
Proaktivni servis


 

Za više informacija posjetite: https://www.apolomo.com/POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward