Test: Volvo S60 T5 R-Design

Volvo S60 je model koji je svoj životni vijek počeo, sada već davne, 2000. godine, a namjera je bila konkurisati modelu BMW serije 3 (generacija E46) i Mercedesovoj C-klasi (generacija W203). Proizvodnja ove prve generacije je trajala ...

... do 2009. godine. Godine 2005. godine desio se i prvi redizajn. Tada su zamijenjena sjedišta, S60 je dobio drugačija svjetla, odbojnike, ... da ne nabrajam, a drugi redizajn je bio pred završetak proizvodnje, godina je 2008. Taj redizajn značio je i nove odbojnike koji su potpuno u boji vozila, što je eto zanimljivo za one koji zagledaju polovne automobile za sebe. A bilo je tu promjena i u načinu ispisivanja natpisa imena brenda pozadi, dezenu tkanina u unutrašnjosti, ... itd.
Testni model je S60 R-Design, a i kod te prve generacije postojao je model S60 R, dakle sa ovom oznakom koja upućuje na nešto interesantniji automobil. Njega su pokazali 2004. godine. Dolazio je sa 300 KS jakim benzincem koji je imao 400Nm najveći obrtni moment i pogon na sve točkove (Haldex). Imao je veće kočione diskove u odnosu na standardni model, imao je kočiona klještav sa četiri klipa koje je potpisivao Brembo. Imao je i takozvano poluaktivno ogibljenje točkova (Four-C ili Četiri C što je dolazilo od Continuously Controlled Chassis Concept). Kod odabira režima vožnje, Comfort je nudio najbolju amortizaciju neravnina, a Advanced režim je nudio najtvrđi ovjes, dakle mogućnost nešto sportskijeg zalijetanja u zavoje. Volvo je napominjao da je ovaj režim, najekstremniji, namijenjen u stvari za korištenje na trkaćim stazama. Prije tog režima bio je i  režim rada Sport, što je bio kao sportski režim za javne ceste. Amortizeri su se podešavali 500 puta u jednoj sekundi, a i veza pedale akceleratora (gasa) sa motorom je bila električna, dakle nema sajli, nema poluha, signal se slao električnim impulsima, a i to se prilagođavalo odabranom režimu rada. Treba reći i da su im kod kalibracije ovjesa pomagali stručnjaci koji rade za Ohlins Racing AB (same amortizere je pravio, mislim, Monroe). Model S60 R je dolazio i sa tri boje unutrašnjosti kako bi se dodatno napravila razlika u odnosu na "obični" S60, a onaj spojler na prtljažniku nije bio samo za ukras. Povećavao je aeropotisnu silu kod velikih brzina (na zadnji par točkova) za čak 20 posto! Koeficijent otpora zraka je stoga bio 0,29 kod modela S60 R što je za 0,01 više u odnosu na S60. 

Druga generacija S60-ke pokazana preko fotografija 2009. godine, a proizvodnja je krenula 2010. godine. Zadržane su osnovne konture, ali je model dobio agresivniji oblik. U toku proizvodnje automobila, motor T5 doživljava osvježenje, a godinu prije i automobil je vizuelno osvježen. Postojala je i hibridna verzija sa baterijama punjivim na NND mreži, ali samo za tržište Narodne Republike Kine. Iako sedan, postojala je i verzija Cross Country, nešto većeg klirensa sa plastičnim obrubima oko blatobrana radi povećanja voznih sposobnosti van asfaltnih puteva.

Sada dolazim i do testnog modela, a to je treća generacija modela S60. S obzirom na podneblje u kojem se nalazimo, treba odmah reći i da ovaj model ne možete dobiti sa diesel agregatom! Kratko i jasno! Pozadi na S60 može biti samo oznaka "T" ali ne i "D", i to je to. Ili ih možete skinuti, pa da nema ništa. Model koji je na testu je na testu je T5, sa benzincem naravno, a benzinac koji je zadužen za pogon može isporučiti do 250 KS. Model S60 se proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama (South Caroline), i ovo je mislim prvi model Volva sa "Made in USA" oznakom! Ispravit će me trgovci ako griješim!


Napomena: klik na velike fotografije vodi vas na web stranicu zastupnika, a klikovi na manje fotke u galerijama otvaraju fotografiju veće rezolucijeKod Volva oznaka S je za "sedan" karoserijske izvedbe, a dizajneri su, u ovom slučaju odradili fantastičan posao. Meni lično i bolje nego kod većeg brata S90! Fotografije su iznad pa poogledajte sami. Uživo je sve to jednako lijepo. Da ne filozofiram, S60 je, po meni, ali i ne samo po meni, to kažu i mnogi iz drugih automobilskih medija, najljepši automobil u svojem segmentu!! Audijevci izvinite! Ne kažem ima najagresivniji izgled, ne kažem ni da je veći magnet za ljepši spol od BMW-a, ali ima i jednog i drugog plus ta neka elegancija ili rafiniranost. Elegantan i jednostavan dizajn koji nije izbjegavao oštre prelaze na karoseriji prisutan je već prednjeg kraja. Ako pogledate fotografije, primijetit ćete i da je lijepo što automobil nije crne boje, jer bi se sakrili svi oni crni detalji koji na ovom automobilu dođu, i treba da dođu, do izražaja. Tu su svjetla kroz čiji se srednji dio proteže figura koju u Skandinaviji prepoznaju kao Thorov čekić. Ista ta figura u svjetlima se vidi i ako se automobil posmatra sa strane! Lijepo osmišljeno! Sigurno je to detalj koji identifikuje posljednje generacije Volvoovih automobila, a čovjek koji je došao na ideju da se to sve tako integriše je ovim elementom i te kako zadužio Volvo. Možda zvuči senzacionalno, i neka zvuči. Otkako postoje dnevna svjetla, svi brendovi u tome traže nešto po čemu će se prepoznati, nekakav potpis. Neki još lutaju, pa na svakom modelu imaju različit "potpis". Neki po svaku cijenu žele samo da su drugačiji, pa nerijetko to izgleda kao dječja škrabotina. Volvo je ubjedljivo najbolje uradio posao kada je u pitanju ovaj, na prvi pogled, nevažan detalj! I mirni su dugo vremena! Thorov čekić se se godinama nalaziti na prednjem dijelu njihovih automobila kao njihov potpis. A tu se ne završava uspješna priča oko dizajna. Kod Volva imate, pored S60 i druge modele: S90, V90, XC90, XC40, a ovaj posljednji je možda i najljepši SUV u svojem segmentu trenutno. Imaju i V40, a on je vremešan i mijenjat će ga! Izgled se zna!

Znam šta hejteri sada razmišljaju ... Kinez. Kineski je kapital, kakve veze ima čiji je kapital, bitno je da ga je bilo, da se nije štedjelo i da su ga dobili ljudi koji znaju posao, znaju razviti automobil, tehnološke postupke, kontrolu kvaliteta, i sve što treba da bi jedan automobil bio uspješan proizvod. I poželjan! I u Manchester Cityiju i Paris Saint Garmenu je arapski kapital, pa ne idu na zajedničke džume, ili niko ne kaže za PSG da je arapski klub. Ni za MC. Ni za Manchester United da je američki. Pa pogledajte opozive automobila u Evropi i uporedite premium brendove posljednjih godina! Lijeno vam tražiti po RAPEX-u? Evo ja ću, pa je tako najgori, sa najviše opoziva u posljednjih šest godina u EU: Mercedes-Benz! Slijedi VW, pa Peugeot, pa Citroen, pa BMW, .... 

Iako je, par stepenica ispod modela S90 (kraći nešto više od 20 cm), automobil iznenađuje prostorom. Ne treba tu puno ni pisati, sve se da reći u par rečenica. Ja sam visok 195 centimetara. Kada sjednem na vozačko sjedište, iza mene ostane dovoljno prostora za još jednog mene (mislim na visinu), i opet taj drugi ja neće koljenima dohvatati naslon sjedišta vozača. Na suvozačkom i iza suvozačkog sjediša je još bolja situacija, logično, jer kod suvozača nema volana, pa se može zgodnije namjestiti, a da pozadi ostane više mjesta. Ima mjesta, a ako hoćete nešto da zamjerim u ovom momentu, mogu, a to je da bih da se zadnji par vrata otvara nešto šire, bar još par stepeni. No ko će Volvu znati zašto je to tako, poznato je njima najvažnija sigurnost, pa onda se posvete njoj, paralelno sa ostalim najvažnijim stvarima, ali sigurnost ima glavnu riječ.

U odnosu na praksu kod dosadašnjih testova, krenut ću naopako pa ću ovdje par riječi i o prtljažniku. Tek eto da ga skinem sa dnevnog reda, jer se tu i nema šta puno pisati niti pričati!


Ima par zakački sa strane koje su u gornjem dijelu, za kojekakve vrećice ili torbice ... kako bi se učvrstile da ne klizaju po prtljažniku za vrijeme vožnje. Ima dva svjetla, dole i iznad, a izgled prostora je kakav mora biti u sedan vozilu. Mjerenjem se dođe do zapremine koja se približava cifri od skoro pa pola kubika, što pokazuu i mjere sa gornje fotke, ali je to nešto manje u stvarnosti radi nagiba naslona zadnje klube, i kojekakvih izbočina, ali i gornjeg dijela. Podizanjem donje prostirke dođe se do rezervnog točka. I to je to! Vrata prtljažnika se otvaraju dovoljno da ne smetaju kada se slaže prtljag. Ono što je nerijetko izvedeno, reći ću bez pažnje, je dio prtljažnika koji bi mogli nazvati plafonom, dio koji je iznad prtljažnika ali ne pripada poklopcu, pogotovo dio koji se odnosi na šarke vrata prtljažnika koji se nalazi na tom dijelu. Uredno je to sve spakovano i zaštićeno, pa se ni slučajno neće moći ništa prikliještiti, pobucati, uništiti zatvaranjem prtljažnika, radi elemenata koji drže poklopac. 

O prtljažniku se nema ama baš ništa više napisati, ne znam ni kako sam ovoliko napisao! Službeno mu je zapremina 392 litra čistog prostora plus 28 plus 4 litra pretinaca, pa je sve ukupno zapremina prtljažnika 442 litra. 

A kakva je unutrašnjost? Kao kod današnjih novih Volvo automobila. Neobična i originalna, na način koji se danas naziva švedski dizajn. Čiste linije, nekako je sve minimalistički uredno, a opet ništa nije viška niti nešto nedostaje. Kod ovog paketa opreme nema elementa drveta, jer nisu za R-Design koji je ipak sportski paket. Inscription je ime za luksuzni paket, a tamo je to opet ovakvo sa nešto drugačijim pogledom na materijale. Eto i sama maska je drugačija, ima vertikalno postavljena rebra. Može se postaviti pitanje: Kako to da ne promijene interijer i da ne bude isti kod svih modela? Na to se odgovori pitanjem: A zašto bi to radili? Kao prvo brend pravi samo premium automobile, dakle i ako se nešto dijeli između modela, ne može se desiti da vidite prekidač iz nečeg manjeg, jeftinijeg, u nečem što je premium. Pogledajte Volskwagen, tu je UP! a onda imate Arteon. Pogledajte koje elemente dijele međusobno automobili nekog proizvođača koji dozvoljava da ima i  onih najobičnijih, do onih koje nazivaju premium modeli. I šta to dijele međusobno! Toga kod Volva nema. Volvo to ne radi, oni su odabrali da budu premium. I to je to, tačka!

Sada neko može ići i dalje i reći: A zašto ne promijene interijer pa da bude različit u svakom modelu, nema veze što su svi premium? Mogu to oni. Ali, onda bi se izgubio dio imidža, ta neka prepoznatljivost, jer Volvo je danas poznat i po "tablet" orjentaciji ekrana koji je zakrenut i ka vozaču, i onakvom prekidaču za start motora, i onome za odabir režima rada sliči kao da je došao iz kakve juvelirnice, i obliku volana, ... i ja bih želio baš sve to takvo! Bez obzira koji Volvo vozim. A to nije sve, postoje i drugi razlozi, pa bi za sve za različite interijere trebalo razvijati posebne alate, plaćati tehnologe, dizajnere, formirati proizvodne linije, što sve poskupljuje proizvodnju. Na kraju bi efekat, vrlo moguće, bio suprotan kada je u pitanju prihvatanje od strane tržišta i loš bi bio po imidž. Sve bi to postalo nekako bezlično. 

A evo i slikama kakva je to ta unutrašnjost?


Prošli Volvo na testu bio je XC60 i imao je sjedišta komplikovana kao manji automobil. Kod ovoga nisu takva, ali jesu kožna, namještaju se električnim putem, vrlo jednostavno, položaj se može memorisati, a nisu imala masažu. Nisu ni provjetravanje, ali jesu grijanje u tri nivoa. Imaju sjedeću površinu koja se može produžiti ako za to ima potrebe (opet električnim putem). Može se podesiti lumbalni dio, ne samo po horizontali nego i po vertikali. Bočne stranice naslonjača se ne pomjeraju, ali ovo ne napominjem ovdje kao minus, nego jednostavno napominjem da se od Volva i to može dobiti. Udobna su, a u kombinaciji sa podešavanjem volana i oni natprosječno visoki mogu naći položaj koji im odgovara. Evo dimenzija automlbila (kliknite za uvećan prikaz).

Volan je onog prečnika koji ja preferiram, oko 35 centimetara, izrađen je od kože, a debljina obruča je opet po mojem ukusu. Odmah mi padne napamet Passat i njegov volan čija je debljina obruča takva kao da se radi o bakelitnom kolu upravljača, a ne o automobilu iz druge dekate 21. vijeka. Komande na volanu nisu u vidu izdvojenih dugmića, nego svi skupa čline površinu spojenih površina od tzv "klavir" plastike. Možete vidjeti i na slikama kako je sve to jako uredno napravljeno. I vizuelno ali i praktično. Tu birate i ipciju izdavanja glasovnih komandi, pa bira se upravljanje i podešavanje tempomata. kada to spominjem, da ne zaboravim, u ovom slučaju tempomat i nije baš riječ koju treba koristiti! Ja jesam jer, eto razumljiva je kod nas, ali u ovoms lučaju taj termin Volvo diže nekoliko nivoa gore. Ovo je sve toliko sofisticirano, da treba zaista pročitati upute prije nego se počne koristiti. Tu su Speed limiter, Cruise Control (što bi bilo ekvivalent tempomatu kakvog znamo), pa Adaptive Cruise Control što održava i brzinu, ali i razmak, u stvari vremenski interval od vozila ispred (lijevo na volanu one vodoravne crtice, time se bira ta udaljenost od vozila ispred), pa je tu i Pilot Assist, koji zadržava automobil u svojoj traci uz održavanje brzine i vremenski interval od vozila ispred. Kod ovog vozila sam imao osjećaj da se treba boriti sa automobilom, ako se želi promijeniti saobraćajna traka. Toliko mi se učinilo da je jak moment kojim sistem djeluje na volan da ga vrati u traku u kojoj je bio. Naravno, ovo je korisno na nekim putevima, ali na našim magistralnim i regionalnim sam isključio ovu opciju. Korisna je na putevima sa više traka. A samo isključivanje je vrlo jednostavno, jednom se svlada uključivanje jednog od sistema na centralnom ekranu, i savladali ste sve. Jer volvo je tako intuitivno osmislio sučenje na ekranu. Eto neki ga i kritikuju, a hvale neka druga, koja su kudikamo komplikovanija. Valjda treba nešto pokuditi. A najlakše je pokuditi ono što se ne razumije. 

Dakle, taj ekran, displej, kako hoćete, je i glavno komando mjesto za ovaj automobil. Vizuelno lijepo i jedinstveno integrisano u prednji panel, a sam displej je "naopako okrenut". Bar bi tako rekli praktično svi drugi proizvođači, a ovo naopako je tzv. "portrait" položaj. Da pojednostavnim: kao tablet, ili kao mobitel. I moram priznati da su veličine komandi (popvršina koju zauzimaju na ekranu) i ovakav položaj savršeno pogođeni za korištenje. Već sam to napisao, a i opet ću, ovo prvi put da mi se sviđa neki ovakav ekran u automobilu. Ne kažem da više volim ekran od klasičnih dugmića, ali ako ih je previše ovo je najjednostavniji način da se ta gužva riješi. Da nema ekrana, znate koliko biste dugmića imali na ovom mjestu? Pa barem 60-ak. Ovako su uredno riješili gužvu, a ja ipak više volim i voljet ću diugmiće i okrugle potenciometre za radio i klimu. Naišao sam negdje i na kritike upravljanja klimom preko ovog ekrana. Uvjeravam vas da se jednostavnije nije moglo riješiti od ovoga kako je Volvo to riješio. Snimljeni video govori sve o ekranu, i nikad ga ja ne bih mogao opisati da bude razumljivo ono o čemu govorim, kao što to video snimak može uraditi.I to je to, sve je to tu, komotno i lagano za zapamtiti i naći, nema previše koraka u dubinu. Mislim na ekran (12,3 incha), a ispod je jedno veliko dugme, kojim se sve vraća na početni ekran (kao kod iPada), a ako se drži dvije sekunde, onda ekran izgubi emocije i postane neosjetljiv na dodir, i tada se može očistiti (krpica dođe uza utomobil) bez uticaja na komande. Ponovnim pritiskanjem, vraća se u život i spreman je za korištenje. Može se koristiti i u rukavicama, jer ipak se tu dodirom ne djeluje na ekran nego na jedno polje odmah ispred ekrana. Inače infotaiment sistem nazivaju Sensus, ako želite nešto više informacija, pa da znate kako ga tražiti. 

Idemo dalje sa unutrašnjosti; pored ekrana su dva visoka otvora za ventilaciju. Otvaraju se zakretanjem valjčića na srediti istih, a pomjeranjem toga valjka se usmjerava strujanje zraka.

Instrument ploča je u stvari još jedan ekran. Lijevo je brzinomjer, a desno je položaj ručice mjenjača unutar obrtomjera koji se nalazi sa te strane, ali nestaje ako je odabran ECO režim rada. Tada se pojavljuje nekakav prikaz, koji ni sam nisam shvatio, uglavnom, ako se "kazaljke" na takvom instrumentu poklopne na lijevoj strani instrumenta i to što horizontalnije, vožnja je ekonomičnija. To je sve što znam. Ako ste me shvatili!

I nevažno mi je šta prikazuje vjerujte. 
U sredini je ilustracija vozila sa sjedištima, a ako neko od putnika (ili vozač) nije vezao pojas onda je to sjedište crvene boje. Tu se prikaže i ako su koja vrata ostala otvorena. Ako su svi vezani, zatvorena vrata, onda je u tom dijelu prikazana navigacija. Lijepa komandna tabla, kazaljke, iako su nacrtane ponašaju se kao da imaju neku masu, i sve je to ok, ali opet ja lično volim klasiku. Volim da je kazaklja kazaljka, a ne crtež na ekranu kako god on dobro simulirao kazaljku. Ipak ta vremena su iza nas, u jednom momentu će najmanje 9 od 10 novih automobila umjesto tih klasičnih pokazivača imati ovdje ekrane, bez doplate, i to je činjenica. Ispod je slika instrument table, ali i grafičkog izgleda i boja, pa i moja radna temperatura u jednom momentu (temperatura vani), radi koje ću jako dobro zapamtiti druženje sa ovim automobilom, htio ne htio!


Moglo bi se stvarno pisati o svakoj komandi, ali to bi zaista bilo previše teksta. Znam ja da pretjeram i sa tekstom i sa fotografijama i ovako, ali računam ako neko kupuje automobil onda traži baš taj iscrpan prikaz automobila. Jer ipak je ovo specijaliziran portal za ovu oblast, a svi mi na njima tražimo informacije kada nešto kupujemo, a ne na komentatorluk-portalima. Komande radia/odabira zvučnog zapisa i glasnoće su i ispred mjenjača, fizičke su, a sve se to može uraditi i preko ekrana. I preko volana. Ipak, ovaj veliki lijepi okrugli potenciometar ispred mjenjača, služi za podešavanje glasnoće, i koristio sam njega! A ove strelice su sljedeća/prethodna radio stanica/zvučni zapis. Skroz lijevo, u tom nizu je prekidač za sve žmigavce, i nije na sredini. Nije ni mjenjač na sredini, pa nema veze. U mraku su osvijetljene i oznake na ručici mjenjača. Osvijetljeni su i pretinci. I prosotor za noge. I prilaz vozilu. I ručke .... ma sve je osvijetljeno! A sve zbog praktičnosti i udobnosti. Prošli put na testu Volva me je nerviralo to što svaki put moram paliti senzor za kišu, nakon starta motora,  kako bi brisači radili automatskim režimom u zavisnosti od padavina. E pa ne mora! Našao sam u komandama da se to može zapamtiti, pa sa idućim startom motora to se ne mora paliti ručno. A uključuje se zaista jednostavno: jednostavnom pritiskom na prednju plohu komande rada brisača. Prskanje tekućinom za čišćenje vjetrobrana ide ispred metlice brisača, dakle nije sa haube ili odnekud ispod haube, nego sa metlice brisača i praktično je! 

Audio sistem podrazumijeva Harman-Kardon gomilu zvučnika svuda raspoređenih, a kao rezultat zvuk je fenomenalan. Naravno nije to kao Sonus Faber, neće ga nikada ni biti u automobilima, stoga je ovo što imamo ovdje, uz Bowers & Wilkins, ovo najbolje što možete dobiti u automobilima koji se prave u ovolikim serijama. Neko će ovo "gomilu" uzeti neozbiljno, pa evo pojašnjenje. Ima ih 12, a snaga pojačala je 650 Watti. Dva su "woofera" i prečnika su 165 mm u prednjim i isto toliko u zadnjim vratima, jedan zvučnik je prečnika 80 mm smješten centralno, pet ih je po 25 mm razbacani svuda, tu su i 2 prečnika membrane od 80 mm u prednjim vratima, i na kraju pojačalo je klase D (oni koje ovo zanima, znaju o čemu pišem), 5-kanalno je i svaki kanal je snage 130 Watti što u totalu daje 650 Watti. Mogu ja sada za svaki nabrojati imaterijal membrane, ali mislim da to ovdje nema smisla.

Idemo dalje!

Prošli put sam imao primjedbu mijenjanju položaja ručice mjenjača iz jednog položaja u drugi, nekako mi je to bilo prebrzo. Ovdje to nisam primijetio. E sada, ili je to stvar navike, ili je ovo bolje. A trebalo bi biti isto! Ne znam odgovoriti, a jedini način bi bio da sada odjednom imam oba automobila za probu. Uglavnom, upravljanje režimima rada mjenjača je odlično. A mjenjač radi svoj posao jednako dobro (ima osam stepeni prenosa). Iza volana su i polugice za promjenu stepena prenosa ako se odabere ručno mijenjanje. A kod ovog automobila to i te kako može doći do izražaja, jer ipak imamo 250 konjskih snaga na raspolaganja koji se dobiju transformacijom hemijske energije iz benzina! Malo bih povećao ručice i 10-ak milimetara ih primakao ka vani, prema ovruču volana po dijametru.

Evo nešto i o zadnjoj klupi, pa da dođem i do vožnje. Zadnja klupa nije uštinuta ni po dužini ni po širini kako bi se dobio prostor za noge. Klupa je komotna, a kao što rekoh negdje prije, kada sjednem na vozačko sjedište, ja od 1,95 visine, isti ja mogu sjesti pozadi komotno da koljena ne dodiruju naslon vozača sa druge strane. Moram reći da mi je ovo neuobičajno za jedan ovakav automobil, jer ipak je ovo S60, a ne S90. I uzimajući u obzir moju visinu. Lijepo se sjedi. Ima taj tunel na podu između dva sjedišta na zadnjoj klupi, ali bar je i širok, pa ako sjedi dijete na sredini pozadi ima mjesto za staviti noge - i to baš na taj tunel. Odrasla osoba se na sredini zadnje klupe neće osjećati najkomotnije. A gdje se to osjeća treća odrasla osoba komotno na zadnjoj klupi? I pozadi imamo druge dvije zone klime, dakle i onaj lijevo i onaj desno mogu birati svoju temperaturu, a tu su otvori za strujanje zraka, i nisu jedini. Imaju i oni u bokovima - u B-nosačima. Klima je dakle četverozonska! Nešto ispod komandi za temperaturu i brzinu ventilatora za zadnja sjedišta nalazi se i pravi pravcati priključak za 220-230 Volti. Dakle, laptop se može ukopčati. Pravi punjač za mobitel ..... sve što ne traži više od 150W snage! Nisam ovo prije vidio u automobilima, iskren da budem. Osim u mene, ali morao sam stavljati inverter. Ali zaista nisam prije vidio da ovo dođe ovako serijski, a namijenjen je za utikače Tip C. 


Sada na vožnju. Automobil se svrstava u, neće biti grubo, sportska vozila sa sedan karoserijskom izvedbom. Ovo sportski može nekome zvučati grubo, ali nije to moja definicija, nego je to od samog starta vezano za model S60. Odavno! Ubrzanje do stotke mu je 6,5 sekundi. I ako se prisjetite, postojao je nekada i model 850 T5R koji je imao i 250 KS i identično ubrzanje do stotke. Eto pade mi napamet, jer je automobil u to vrijeme bio stvarno ispred svog vremena. I danas bih se okrenuo za njim da ga vidim! I ne samo ja!
Testni S60 se sportski vozi, ali treba uvijek imati na umu da se radi o prednjem pogonu, a auto ima i dovoljno strpljenja prije nego odbije da slijedi ono što mu nametnemo zakretanjem prednjih točkova (tzv. podupravljanje). Kažem prednji je pogon, a ipak ne možete poisključivati sve silne sisteme koji pomažu da se ne zalijepite za kakvu stijenu kao u crtanom filmu.  Jest da su ti sistemi tolerantniji što se uzima sportskiji sistem vožnje, ali mogu staviti ruku u vatru da nikada nisu potpuno isključeni. Bar nakon ovo nekoliko dana iskustva sa ovim automobilom. Zaključak je, hoćete sportsku vožnju, a put je krivudav, onda obavezno DYNAMIC režim rada! I nemojte izgubiti iz vida da zakoni fizike važe za sve, šta god vozili! Ako bih ja morao dati kvalifikaciju ovog automobila onda bih ga nazvao "sportskiji sedan", a ne sportski. Treba sačekati T6, a prema nekim informacijama spremaju ga u Volvu, i imat će trista ili malo više konjskihs naga, a to će onda biti i nešto drugačije. Postoji i varijanta T8 Twin-Engine, a sa svojih oko 390 hibridnih konja mi miriše na nešto zaista i neuhvatljivo na cesti, ali i zahvalno kada je potrošnja goriva u pitanju. 

Kako rekoh, ispod haube je motor koji razvija 250 KS pri 5.500 obrtaja u minuti, i kao svaki benzinac morate ga zavrtiti ako želite da uživate u tome. A tu je i najveći obrtni moment od 350 Nm kojeg razvija pri 30 do 80 obrtaja radilice u sekundi, ili 1.800 do 4.800 obrtaja u minuti, a to je da se i neki dizel agregati postide. 

Inače, trebam i to ovdje napisati, automobil pozadi nema zavojne opruge. Pogledajte fotku ispod:

Poznavaoci će uočiti nešto, na prvi pogled, čudno: plastični element spregnut sa elementima ovjesa na zadnjim točkovima. E to vam je kompozitna lisnata opruga koju koristi Volvo. Dobro poznati recept - lisnata opruga, na najmoderniji način! Kako najmoderniji? Fino! Postavljena je poprečno, ili transverzalno, izrađena je od dvije trake stegnute jedna uz drugu i od najmodernijih i najizdržljivijih kompozitnih materijala za ovu namjenu. Henkelov dvokomponentni poliuretan je dakle našao mjesto kod Volvo ovjesa, a za Volvo ove opruge izrađuje Benteler (SGL grupa). Ako vas zanima šta sve Benteler radi u automobilskoj industriji pogledajte klikom OVDJE. Masa spomenute opruge je svega 4,5 kilograma, a na ovjesu doprinosi glatkoći vožnje. Ne znam kako drugačije da kažem (upijaju buku, eliminišu vibracije, ..). Uglavnom imate i video i fotografije! na ovaj način i elminacijom spiralnih opruga straga dobije se i više prostora u prtljažniku po širini. 

Ne smijem zaboraviti i da mi je par puta sam zakočio. Jednom idući unazad, pod 90 stepeni se uključujem na lokalni put, ali senzori su regostrovali da se automobili kreću putem, i automobil se zakopao u mjestu. Drugi put kretao sam se unazad kod jedne od stambenih zgrada, u pravcu vrata garaže. U međuvremenu su se otvorila, automobil je izlazio, a Volvo se opet ukopao u mjestu. Ne kažem da meni ovaj ne bi svirnuo i ja odglumio sistem za prevenciju sudara, ali eto u par primjera sam se uvjerio da ovi sistemi rade, reaguju, i imam pozitivno mišljenje o njima! 

Pročitam ponekad i neke druge automobilske medije, pa tamo nerijetko nađem da za niskoprofilne gume kažu da su osjetljive na neravnine. To je toliko nebulozno kao da kažete, "hladno je na minus osamdeset, što je jako neobično". Jasno da je hladno, i jasno da osjećate neravnine! Pa to ide uz to. Je li to postoje niskoprofilne gume koje ne prenose neravnine na sa ceste na felgu i dalje? Ne smatram da svi što ovo čitaju čak i znaju šta je ta niskoprofilna guma, pa je red i pojasniti. Najjednostavnije, to su gume koje imaju "malo mesa" na sebi ili drugačije rečeno, kod kojih je od ivice do gaznog sloja mali razmak. Dakle što je taj razmak manji, normalno, manje ima prostora da upijaju neravnine sa ceste. Kod ovog testa, ni kod bilo kojeg drugog, nisam i neću reći, osjećaju se neravnine sa ceste, ako je na automobilu niskoprofilni pneumatik ili guma, kako hoćete. Znate šta vozite,. memorišete u glavi koji su pneumatici i koji je automobil, i prilagodite se tome. 

Ubrzanje od 60 do 80 km/h smatram važnim. Naravno mogu se i drugi intervali smatrati važnim ili važnijim, ali i ovaj, koji je u okviru nekih zakonskih granica u BiH može dati sliku i nekim intervalima koji sadrže i ovaj. Kod ovog automobila to je za sekund i nešto. I šta god je to nešto, manje je od dvije sekunde, a to je fantastičan rezultat! Zamalo da zaboravim i pokazivanje informacija projekcijom na vjetrobransko staklo. nema tu posebnog staklenog zaslona kao kod Peugeota, u Volvu su to uredno uradili na vjetrobransko staklo, i to na način da podaci koji se prikazuju kao da lebdje negdje iznad prednjeg dijela haube, kao da po focusi ili žarišnoj daljini ne odgovaraju položaju na kojem i jesu - na površini vjetrobrana. Zašto je ovo važno? Manje naprežete oči kada obraćate pažnju na iste, ali i brže se desi to izoštravanje nakon gledanja na put, ili obrnuto pri povratu pogleda na cestu. Prikazuju se podaci o trenutnoj brzini, saobraćajnim znacima, nešto veći žuti zaobljeni kvadrat signalizira uz zvučni signal i opasnost od eventualnog udara u objekat ispred sebe, ili iza sebe. I ovo su odlično napravili! Može se isključiti, i jesam, ali nedostajalo mi je odmah, pa je cijelo vrijeme testa ovaj prikaz bio uključen. Niti je dosadan niti nametljiv.

Ne znam ima li smisla spominjati potrošnju, jer kod automobila čija je cijena skoro 120.000 KM, i koji ima 250 benzinskih konja, to je nevažan podatak. Ali hajde, možda mi je zgodno i napisati zaključak baš spominjući tu potrošnju. Obrtni moment je, kako rekoh, najveći već od 1.800 obrtaja radilice motora, i takav je do 4.800 obrtaja. Može se ovo koristiti u vožnji, da pazite na brzinu, ne ubrzavate naglo i koristite ovo da bi potrošnja bila što manja, a to vam je odricanje toliko teško da je skoro kao da postite Ramazan! Ali je moguće, evo i primjer, na magistralnim putevima prosječna potrošnja je bila 6,9 litara na 100 pređenih kilometara, i to na dionicama dužim od 100 kilometara. I to je bilo to odricanje, od vožnje, od uživanja, ali to je radi moje radoznalosti. Inače, nisam se baš toliko žrtvovao za test, ili da štedim gorivo. Nisam, trudio sam se da uživam, a to je značilo 11,0 litara prosječne potrošnje u kombinovanom ciklusu. Neko kaže puno! Taj neko ga nikada neće ni voziti nego će kupovati nešto "te-de-i", i taj neko nije u stanju da skonta da je tih 11 litara, u stvari 4,4 litara na 100 KS. A evo i najavljenog zaključka: S obzirom šta nudi, kako se vozi, kako se uživa, dakle s obzirom na kompletan ugođaj, halal mu svaki potrošeni litar!

Nedžad GREBOVIĆ,dipl.ing.maš.


Testni model - specifikacije:

Volvo S60 T5 R-Design
Motor / Broj cilindara benzinski / 4
Napajanje cilindara turbokompresor
Radna zapremina 1.969 cm3
Prečnik cilindra 82,3 mm
Hod klipa 93,2 mm
Blok motora aluminijski
Glava motora aluminijska
Stepen kompresije 10,8:1
Broj ventila po cilindru 4
Broj bregastih vratila 2, u glavi motora
Najveća snaga 184kW / 250 KS @ 5.500 min-1
Najveći obrtni moment 350 Nm @ 30-80 sec-1
Prenosni odnosi u mjenjaču:
1. stepen prenosa
2. stepen prenosa
3. stepen prenosa
4. stepen prenosa
5. stepen prenosa
6. stepen prenosa
7. stepen prenosa
8. stepen prenosa
Hod unazad
5,25
3,029
1,950
1,457
1,221
1,000
0,809
0,673
4,015
Ubrzanje 0 - 100 km/h 6,5 sekundi
Najveća brzina 240 km/h
dužina
širina
širina (sa retrovizorima)
visina
osovinski razmak
4.761 mm
1.850 mm
2.040 mm
1.431 mm
1.797 mm
Klirens 142 mm
Masa 1.677 - 2.055 kg
Vuča:
- prikolica bez kočnice
- prikolica sa kočnicom
- 750 kg
- 1.800 kg
Rezervoar goriva 60 litara
Cd 0,27
Površina projekcije 2,22 m2
Prtljažnik (glavni prostor + pregrade) 442 litra (382+28+4)
servo upravljačkog mehanizma električni
krug okretanja 11,0 - 11,7 metara
kočnice diskovi naprijed i nazad sa ABS, EBD i EBA sistemima
zaustavni put sa 100 km/h 35 metara
Ovjes naprijed / straga dvostruka ramena, stabilizacijska torziona šipka, hidraulički amortizeri, zavoijne opruge / integralna osovina sa kompozitnom lisnatom oprugom transverzalno postavljenom, hidraulički amortizeri, stabilizacijska torziona šika


 Cijena: 118.969 (PDV u cijeni)

Fabrička garancija: dvije godine i neograničen broj pređenih kilometara, s mogućnošću dokupa dvije ili tri godine

STANDARDNA OPREMA VOLVO S60
*Elektronski klima uređaj (ECC) - dvozonska *Senzor vlažnosti zraka * Mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla ugrađene u brisače *Daljinsko centralno zaključavanje *Zadnji i bočni brozori od kaljenog stakla * Digitalna instrument tabla 12,3" *Mehanički podesiva prednja sjedišta s električnim podešavanjem visine *Osvetljena kozmetička ogledala, sprijeda *Držač parkirnih listića na vjetrobranskom staklu *Trokraki kožni upravljač s ukrasnim uloškom Uni Deco *Kožom presvučena ručica mjenjača *12V utičnica na zadnjoj strani podne konzole *Automatski zatamnjiv vanjski i unutarnji retrovizor *Komplet podnih tepiha, tkanina *Mreža za manje predmete u prtljažniku *Okviri vanjskih retrovizora i kvake vrata u boji vozila *Dvostruke ispušne cijevi *Prednja i dnevna svjetla u LED tehnologiji *Trepćuća stop svjeta pri naglom kočenju *Branici u boji vozila *City Safety - sistem pomoći za sprečavanje sudara sa vozilima, biciklistima, pješacima i većim životinjama *Sistem za ograničavanje brzine kretanja *Tempomat *Asistent za sprječavanje oduzimanja prednosti pri skretanju ulijevo *Pomoćni sistem održavanja smjera vožnje *Pomoć za kretanje na uzbrdici *Senzor kiše *Zračni jastuci, naprijed *SIPS - bočni zračni jastuci na prednjim sjedištima *SIPS - zračne zavjese za glavu i ramena *SIPS - sistem zaštite kod bočnog udara *WHIPS - sistem zaštite kičme na prednjim sjedištima *Podsjetnik za korištenje sigurnosnog pojasa *Mogućnost isključenja suvozačevog zračnog jastuka *ISOFIX učvršćivač dječijih sjedišta na zadnjim vanjskim sjedištima u drugom redu *Inteligentni sistem informisanja vozača (IDIS) *Audio sistem High Performance *Multifunkcionalne tipke na upravljaču *2x USB priključak *Bluetooth  *Prepoznavanje saobraćajnih znakova (RSI) *Volvo On Call *Glasovno upravljanje *Start / Stop funkcija *Dynamic šasija *Nadzor pritiska u gumama - TPMS *12 V utičnica u prtljažniku

VOLVO 60 R-DESIGN OPREMA
*R-Design ključ presvučen kožom *Digitalna instrument tabla 12,3'' *Električno podesivo vozačevo sjedalo s memorijom *Lumbalna podrška električno podesiva u četiri pravca *Naslon za ruke, držači za čaše i prostor za skladištenje u centralnoj konzoli *Automatski zatamnjiv vanjski i unutarnji retrovizor *Proširiv sjedeći dio sjedišta na vozačevoj i suvozaćevoj strani *Ukrasni umeci Metal Mesh *Strop crne boje *R-Design trokraki sportski upravljač *R-Design ručica menjača sa perforiranom kožom *R-Design papučice *Mreža za manje predmete, naprijed *R-Design komplet podnih tepiha *R-Design ukrasni metalni natpis na pragovima *Ambijentalno osvjetljenje, srednji nivo *12V utičnica u prtljažniku *R-Design prednja maska *Crni obrubi oko bočnih stakala *Dvostruke integrisane ispušne cijevi *Električno preklopivi vanjski retrovizori *Mogućnost odabira postavki načina vožnje *R-Design aluminijski naplaci 18'' *R-Design presvlake Tkanina / Koža *Prednja i dnevna svjetla u LED tehnologiji *Pomoć pri parkiranju, nazad *Navigacijski sistem Sensus *Apple Carplay i Android Auto

Dodatna oprema: 
✔ Fusion Red Metalic (boja karoserije)
✔ Grijana prednja sjedišta
✔ Električno podesivo suvozačevo sjedište
✔ Panorama krov
✔ Sjenila na stražnjim bočnim prozorima
✔ Grijane mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla
✔ Električne sigurnosne dječije brave na zadnjim vratima
✔ Head-up Display
✔ 360 Kamera
✔ Rezervni točak Tempa
✔ Laminirana bočna i stražnja stakla
✔ Memorija na suvozačevom sjedištu
✔ Električno preklopivi nasloni za glavu na zadnjim sjedištima
✔ Električno preklopiva zadnja sjedišta
✔ DAB- Digital Audio Broadcasting
✔ Aktivna šasija (4C)
✔ Grijanje volana
✔ Poluge za mjenjanje brzina na upravljaču
✔ Zaključavanje suvozačevog pretinca
✔ UtičniCA 230 V na centralnoj tunel konzoli
✔ Aluminijski Naplaci 19”
✔ Držač torbe za kupovinu
✔ LED svjetla za maglu u prednjem spojleru
✔ Visokotlačno pranje prednjih svjetala
✔ Adaptivni tempomat sa funkcijom Pilot Assist
✔ BLIS- sistem kontrole mrtvog ugla
✔ Pametni ključ za „handsfree” pokretanje sistema pogona i za otvaranje/zatvaranje prtljažnika
✔ Audio sistem Harman/Kardon high performance pro
✔ Pomoć pri parkiranju naprijed i nazad
✔ LED aktivna svijetla
✔ ECC-elektronski klima uređaj- 4 zone
✔ Ambijentalno osvjetljenje-visoki nivo


EuroNCAP crash test:

 


FOTOGRAFIJE DETALJA:


 


 ZANIMLJIVO: 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward