Test: Toyota Corolla 1.6 ValveMatic SOL sedan (トヨタ・カローラ)

Priča o modelu Corolla nas vraća u davnu 1966. godinu kada Toyota je pokazala prvu generaciju i nazvala je トヨタ・カローラ (ne zvuči baš kao Corolla, ali jako slično svakako cool ), a bio je mjesec novembar. Do 1974. godine ...

... postaje najprodavaniji model na svijetu, a godine 1997. dostiže toliki broj prodatih automobila da se može pohvaliti kako su najprodavaniji automobili na svijetu do tog momenta bili oni koji su nosili baš to ime na sebi - Corolla! Sa prvog mjesta je potisnula legendarnu Bubu. U julu 2013. godine broj prodatih Corolla dosegla je brojku 40.000.000! 

Otkud baš ime Corolla? Dolazi od imena Toyota Crown za sedan vozila, pa je od Corolla došlo od "small Crown" ili "mali Crown" - "Corolla". Prvi modeli su imali pogon na zadnji par točkova, a danas je to prednji par točkova. Proizvodi se, koliko ja znam, na najmanje 12 lokacija na planeti širom planete! Meni lično su najljepše šesta generacija i ova trenutna koja je dvanaesta po redu, a koja je prvi put pokazana u novembru prošle godine. Eto, može se reći da na testu imam Corollu MK12!

Kada je izgled u pitanju, onda se može reći da se radi o lijepom automobilu, a sve što je možda čudno naprijed pripisati japanskom shvatanju dizajna. To je tako, i ako se detaljnije posmatra, lijepo je. neobično ali i lijepo. U stvari, sada se možda ljudi u Toyoti i naljute, ali ja bih, kada bih kupovao, kupio ovaj automobil sa najobičnijim paketom opreme (čelične felge), odabrao bih boju koja se slaže sa nekim mojim zamišljenim felgama koje bih kasnije nabavio, pa bih automobil spustio 2-3 centimetra, pa stavio te nove felge, ali i ofarbao neke dijelove automobila u tu boju ili jednu od boja koja je na novim felgama.
Ovim hoću da kažem da automobil ima ogroman potencijal za kretivno igranje sa izgledom, a da to puno ne košta, da su svi zahvati jednostavni, a kao rezultat se radikalno djeluje na izgled, u stvari na agresivnost. Može se igrati i sa motorom, ali o tome negdje dole u nastavku teksta.

Kao što se vidi sa fotografija izgled slijedi nove trendove kada je Toyota u pitanju, a iskren da budem, dosta mi je ljepši model Corolla hatchback. Kod ovog modela umjesto opisivanja izgleda bolje je da gledate fotografije. Skrenutu ću pažnju na rješenje prednjeg kraja automobila. Pogledajte masku rešetke hladnjaka, pogledajte kako završava u donjem dijelu, pogledajte svjetla naprijed koja da su sastavljena iz tri cjeline, gdje je svaka nešto manja od prethodne ali zadržava oblik. Odmah iznad prednjeg točka polazi kontura koja se bokovima automobila proteže iznad ručki na vratima i kako ide unazad penje se, a ovo ima najveći uticaj na razbijanje moguće monotonije bočnog profila automobila. Uz ovo i dio oko praga je uradjen da nema monotonije, i to od početka do kraja. 

Zanimljivo mi je i da se gornji dio okvira oko prozora izveo hromom, a donji dio crnim okvirima. Ovo mi je diskutabilno, možda bi bolje bilo da je sve isto, iste boje. Možda! ne znam! Vratimo se malo maski hladnjaka, ona je u donjem dijelu, ispod značke Toyote na nosu, i nosi na sebi registarsku tablicu. Tako je to sve nekako nenametljivo urađeno. Posmatrajući s boka, automobil je dizajniran kao cjelina, ne kao obično nadograđivanje sedan-prtljažnika na kraći karoserijski oblik. 

Pogled straga otkriva da je i taj kraj dizajnerski zaokružena cjelina. Poklopac prtljažnika se ne otvara do krajnih ivica sa strane, nešto je povučen ka unutra, ka centralnoj osi automobila, dok donji dio poklopca ide do masivnog zadnjeg odbojnika. Dovoljno da se prtljag može smjestiti unutar velikog prtljažnog prostora. I tu imamo svjetlosne elemente lijepo i elegantno uklopljene, a povezani, ili razdvojeni, zavisi kako ko gleda, su hromiranom, nazvat ću je lajsnom, a na poklopcu pored toga dominantna je i Toyotina značka. 


I unutrašnjost je kao i vanjština, novi Toyotin pravac, i meni je ljepše nego dosadašnji. Ima tu ravnih ploha, ali i pravih linija i oblika koji ne robuju pravilnim geometrijskim oblicima. Pogledajte otvore za ventilaciju, pogledajte  umetke od tzv. klavir plastike i oko mjenjača i gdje su komande klime, pogledajte i sam displej kako je namješten, pogledajte kako je uokvirena instrument tabla, a i gornji dio kao da je dodatno natkriven potpuno odvojenom cjelinom prednjeg panela. Pogledajte i same oblike tapacirunga prednjeg para vrata.

Sjedi se onako kako se očekuje, nema tu neke posebne bočne potpore na sjedištima, u stvari ima, ali nije previše izražena niti su ti elementi tako tvrdi da je tijelo zagipsovano na jednu statičnu poziciju. A nije ni automobil pravljen tako da ta tako jaka potpora baš treba. Materijal na sjedištima je, bar tkanina, nešto tanja, kako je to izgleda praksa kod današnjih automobila u ovom segmentu. Prednja vrata imaju isto nešto te tkanine na mjestu gdje se naslanja lakat, i to je nešto što vrijedi, jer znam šta znači kada je tu plastika i kada se nešti duže vremena lakat drži na tvrdoj podlozi. U prednjim vratima imaju mjesta za osvježavajuća pića, kao i između sjedišta dva mjesta za "čaše". Postavljena su jedno iza drugog, ili ispred, zavisi kako ko gleda na to, i povučena su nešto nazad ispred naslona za laktove između sjedišta. U tom naslonu se nalazi i pretinac, sa USB utorom preko kojeg se može dopunjavati mobitel. Kod mjenjača je parkirna kočnica, električna, deaktivira se samo ako je nogom protisnuta nožna kočnica, onda penjući se ka prednjem dijelu nalazi se ručica mjenjača, dugme za isključenje ESP-a, i ispred, i ispod prednjeg panela jako zgodan pretinac za novčanik ili mobitel. Sa donje strane toga panela je utor za USB privjesak za audio zapisima koje želite slušati, malo je na nezgodnom mjestu, ali bar ne smeta ničemu. Svakako se neće svakih 10 minuta posezati za njim. I bolje je nego rješenje da se isti nalazi u pretincu između sjedišta. 

Instrument ploča je opet nešto što Toyota praktikuje kod svojih automobila danas, digitalna sa par analognih pokazivača, u ovom slučaju ovakva ne dolazi kao standard. Informativna je, posebno njen centralni dio gdje ima displej i pokazuje trenutnu brzinu, vrijeme,  prosječnu potrošnju, trenutnu potrošnju, koliko se može voziti dok ne bude potrebno dosipanje goriva, vanjsku temperaturu, tu je odometar, a ako se promijeni pjesma ili radio stanica, to će na par sekundi tu biti i pokazano, a mogu se mijenjati prikazi (mislim da se to može vidjeti na video snimku). Na vrhu, gore lijevo vidite i dvije linije koje čine nezavršeni trapez, a to je indikacija da je uključen sistem za upozorenje napuštanja svoje kolovozne trake (uključuje se i isključuje na volanu sa desne strane). Uglavnom dole vidite sve dugmiće na volanu, i siguran sam da ćete prepoznati šta koji radi, da se ovaj tekst ne otegne previše.

A u noćnim uslovima je ugodna za oči, kao što se vidi na slici ispod. uglavnom, skroz lijevo je obrtomjer, i neka ga! Ovaj motor može imati i koju konjsku snagu više, ali to je nešto što se uradi nakon kupovine automobila, i savjetovanjem sa Toyotinim prodavačima šta se time dobija, a šta gubi. Pored svih ovih podataka na sipleju ovaj za količinu goriva sa desne strane skoro da je nepotreban, a ispod njega je temperatura rashladne tekućine motora. Volim ja ove kazaljke, volim da te kazaljke postoje stvarno, opipljivo, a ne digitalna imitacija, pa i da ima još dvije-tri ne bih se bunio, šta god da pokazuju! 

I sjedi se japanski! Ja sa svojom visinom od 1,95 sam sjedio potpuno normalno, i nešto niže, zato i kažem to je japanski. prostora ima, a to je možda i najveći adut ovog automobila, naravno uz garanciju od 5 godina i bez ograničenja kilometraže u tih 5 godina. 

Na sredini prednjeg panela nalazi se centralni displej, visoko postavljen, i pokazuje neke informacije koje već vidimo na sredini instrument table u ovom automobilu. Opet kažem, neki automobili imaju analogne instrumente, pa se to ne dešava, a i ako je to slučaj uduplavanja prikaza istih informacija, šta ima veze! Vozaču je lakše pogledati instrument tablu, a displej iznad klime ostaviti za nešto drugo. Na video snimku se vidi šta on može da prikazuje, i moram reći da testni automobil nije bio opremljen navigacijom, pa je taj displej meni služio kao izlazna jedinica koja prikazuje šta se reproducira na zvučnicima. 

Kada je radio u pitanju, u stvari sve komande reproduciranja zvuka, trenutna radio stanica ili trenutno odabran zvučni zapis (čitaj pjesma) može se mijenjati i na volanu, i na točkiću dole desno na samom ekranu, i na dugmićima sa iste strane ekrana u gornjem desnom dijelu! Nemoguće je da neko kaže kako mu smeta način kako može promijeniti stanicu i da je to moglo ergonomičnije. Dalje, zanimljivo je kod točkića na ekeranu, ako ga okrenemo za jedan zub promijenit ćemo pjesmu ili radio stanicu, ali ako okrenemo odjednom za deset, uslovno, zubaca, opet će se promijeniti za jedno mjesto u jednu stranu. Lijepo je neko ovo osmislio, da se u vožnji ne mora biti precizan sa ovim točkićem, kao da prespajamo kartiodu pacijenta u hirurškoj sali. Točkići su i na komandama klima uređaja, a sa ergonomske strane to je savršeno rješenje!

Baš se evo sada sjećam opisivanja položaja ekrana dole ispred mjenjača, i mojeg ubjeđivanja da je najbolje mjesto gore, iznad ili pored otvora za ventilaciju u nivou instrument table ili visočije, baš kao što je to ovaj postavljen. Istovremeno su te nakaradne položaje, dole ispred mjenjača, ispod otvora za ventilaciju svaštara-portali nazivali savršenim. Isto zovu i ovaj položaj sada! Pa eto, gdje je sada taj savršeni položaj, ili ispred mjenjača kako su govorili, ili ovaj "pola metra" iznad?? Danas svaki portal ima rubriku automobili, pa je to sve posljedica te epidemije!

Zadnja klupa ima mjesta, a da ima mjesta govori i vrijednost osovinskog razmaka od 2.700 milimetara. Evo odmah i dimenzije automobila:

Udobna je, mislim na zadnju klupu, a tu su i posebni otvori za ventilaciju između prednjih sjedišta usmjereni ka zadnjoj klupi. Šteta što nema kakav USB utor za punjenje mobitela, tableta, tu negdje, za one što sjede na zadnjim sjedištima. Vrata, kao i ona naprijed se dovoljno široko otvaraju, imaju posebne pretince za osvježavajuća pića, a i dizajnirana su lijepo, samo kao i kod prednjih volio bih da su materijali na vratima manje elastični i da je to razbijeno korištenjem više tipova materijala i više boja. Ne treba zaboraviti da je ovo ipak automobil koji cjenovno spada u donji cjenovni rang automobila u ovom segmentu. U vratima u donjem dijelu ima mjesto za odlaganje sokova ili flaše sa vodom. 

Zanimljivo je što kod Toyotinih automobila, ne samo ovoga, ima jedan džep na naslonu sjedišta i to na suvozačkom mjestu. Ne znam zašto je to tako. Možda jer ne žele da neko (djeca) stave i taj džep nešto takvog oblika da ometa udobnost vozača, a ko će se sa djecom prepirati, ili možda je za vozača jer je njemu ovaj suvozački dostupan za ostavljanje nekakvih novina, magazina, ... pa je tu samo taj jedan. A možda je razlog nešto treće. Ovo ne smatram ni kao plus ni kao minus. Jednostavno sam primijetio ovu asimetričnost, i to je sve!


Prtljažnik je već spominjan, ali da ponovim, zapremina je 471 litar, i skoro je pravilnog oblika, pa će primiti dosta stvari. Nije karavan da se sve slaže jedno na drugo "odozgo", pa ćete koju minuticu provesti duže slažeći stvari. To je sedan karoserija, i to je tako, a oni koji traže sedan karoseriju svjesni su toga. Naslon zadnje klupe se preklapa u odnosu 1/3 : 2/3 ali otvor iz prtljažnika nije baš širok, opet kažem, ne radi se o karavanu ili SUV vozilu, pa je to tako i ne može biti drugačije. Dimenzije koje sam mjerio su na prikazu ispod: 


Što se tiče vožnje izgleda da je pravljenja za fina, blaga, mirna krstarenja dozvoljenim brzinama. Volan je lagan, da ne kažem pliva u ruci, a automobil se jedva čuje. Iako nema zvučne izolacije na donjem dijelu poklopca motora, zvuka skoro nikakvog nema pri nižim obrtajima. A kad sam kod njih evo nekoliko zanimljivh činjenica. Kada se vozi brzino 60 km/h u 4. brzini onda je broj obrtaja cca 2.000, kada je to 5. stepen prenosa broj obrtaja je oko 1.750, a kada je to 6. stepen prenosa, najštedniji, broj obrtaja motora je 1.500 min-1. Što ovo pišem? Da drugim riječima kažem da je ovo štedljiv benzinski motor, i da je prosječna potrošnja, kada je dominirala lokalna vožnja, malo je preoštro reći gradska. Dakle, prosječna potrošnja je bila 6,9 litara na 100 pređenih kilometara. Mjerenje pri brzini od 70-80 km/h u 6.stepenu prenosa, pa i u 5. pokazuje potrošnju pri toj brzini od oko 3-4 litra na stotinu pređenih kilometara. Dakle kada bi bilo nekih dužih tura po magistralnim putevima, ovaj prosjek bi bio manji. Ovo je jako lijep rezultat za jedan benzinski motor. Nije on nešto živ, treba se zavrtjeti kada se želi malo oštrije voziti ili se peti uzbrdicama, pa ipak je to benzinac. Najbolje je prije kupovine probati ga, pa eventualni vlasnik da vidi je li to to.  Mjenjač je za lagano i udobno korištenje, i teško bi se mogao nositi sa nekim sportskim ambicijama. E sada o onome sa početka ovog članka. Ovaj automobil je moguće, kako kažu "ćipovati". Profesionalne i certificirane elektronske komponente se mogu kupiti, a cijene su od 300-ak maraka do 800. Snaga se poveća za  npr. 13KS pa do 20 KS, a obrtni moment za 16Nm, pa do preko 20 Nm. Neki nude i više režima rada, biraju se preko mobitela, od Sport+ do Eco! Uz nadgradnju vizelnog doživljaja spomenut je gore i ne bi bio skup, ovo bi bio šlag na tortu za jedan ovakav automobil, a sve se može uraditi i u vlastitoj režiji. Naravno o ovome bi, bar dok traje garancija, trebalo potražiti savjet kod onih kod kojih se automobil kupuje

Automobil je na TNGA (Toyota new generation Architecture) platformi, što znači da je težište automobila niže. Ovo svakako doprinosi stabilnosti, ali kao što rekoh automobil nema sportske ambicije. Termin podupravljanje, a to se javlja kod automobila sa prednjim pogonom i motorom postavljenim naprijed bi trebalo potpuno izbaciti jer se to javlja kod svakog automobila sa takvim rasporedom pogona i mase. Sad zavisi gdje, a ova Toyota ima nešto mekše ogibljenje, i nećete je htjeti voziti po krivinama na način da izigravate kakvog rally vozača. Kao što rekoh prije, namijenjena je udobnom i ugodnom prevozu, i jasno je da će se to "podupravljanje" javiti u nekim situacijama, i ne zavisi to samo od brzine, nego i konfiguracije puta, pneumatika, je li mokar asfalt ili ne, kakav je asfalt, kakva je krivina, ... tako da je to zaista nepotrebno spominjati. Automobil je tih, i normalna vožnja će sa te strane predstavljati pravi užitak.

Negdje, čak i na službenim Toyota stranicama, naći ćete podatak da je ovo motor sa VVT-i upravljanjem ventilima. Greška, nije, ovo je ValveMatic, i on je na nešto većem nivou razvoja od VVT-i sistema (VVT-I dolazi od variable Valve Timing - inteligent). U stvari Valvcematic u suštini govori da sam akcelerator djeluje na ventile, i da nema tu nekog klasičnog leptira kojim se utiče na protok zraka u cilindre. ovo je za rubriku tehnika, a još da kažem da je najsličniji BMW-ovom sistemu ValveTronic. ValveMatic upravljanje smanjuje potrošnju za oko 5-10 posto, poboljšava ubrzanje za 10-ak posto, dakle VVT-i je u odnosu na ovo rješenje, recimo, starije i zaostalije. ovo je ipak za rubriku Tehnika, a ne za test.

Ima kod automobila sistema koji pomažu kod vožnje, kao što su automatska svjetla. U stvari imamo dvije komande za to, jedna na ručici iza volana sa lijeve strane, i ona se brine da se uključe dnevna, ili ako senzor za svjetlo odluči da je mračno, onda oborena svjetla. A želi li se automatsko upravljanje dugim svjetlima, onda se tom ručicom zauzme položaj kao da su uključena duga svjetla, i klikne dugme sa simbolom dugog svjetla i slovom "A" u sredini istog, a nalazi se da lijeve strane u dnu panela, negdje kod lijevog koljena. Opisano je u upustvu kako taj sistem radi, i tamo gdje ima i rasvjete na putu, iako nema automobila, sistem neće uključiti duga svjetla. Spomenut je sistem za upozorenje ako automobil pokuša da napusti svoju kolovoznu traku, pa tu je prilagodljivi tempomat punog raspona (održava stalnu brzinu automobila bez korištenja papučice gasa, održavajući istovremeno, minimalni postavljeni razmak od vozila ispred vas, a ako se razmak smanji ili poveća, sistem smanjuje ili povećava brzinu radi održavanja razmaka od vozila ispred vas), dalje, tu je sistem za čitanje saobraćajnih znakove, gdje onda učitani znak prezentira na instrument tabli (ograničenje brzine), sistem predsudarne zaštite, .... funkcija HOLD, prekidač je iza mjenjača (kada se pritisne, i automobil zakočimo, nakon otpuštanja pedale kočnice, automobil je još uvijek zakočen do pritiska papučice gasa), ... ima dosta toga. Paket opreme automobila je SOL, a sve ovo je bilo dodatno na taj paket, plus digitalna instrument tabla i felge sa 10 krakova prečnika 17 inča (pneumatici su 225/45 R17) i dobri su su (Dunlop). 

Toyota kupcima nudi i uslugu EUROCARE (klikni ovdje), a to podrazumijeva besplatnu pomoć u preko 40 država Evrope (traje koliko i garancija). Ovo je jako obimno i više informacija možete naći ako kliknete OVDJE, a to je i jedan od argumenata radi kojeg će se kupci opredijeliti za ovo vozilo, uz jednostavnost, prostor koji nudi, potrošnju motora, udobnost, garanciju .... 

Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.


Automobil na testu: Toyota Corolla Sedan 1.6 ValveMatic, paket opreme SOL

Motor: benzinski, radna zapremina 1.598 cm3
Kompresija: 10,7 : 1
Najveća snaga: 97 kW / 132 KS pri 6.400 obr/min radilice motora
Najveći obrtni moment: 159 Nm pri 4.200 obr/min radilice motora
Najveća brzina: 200 km/h
Ogibljenje naprijed: McPherson
Ogibljenje nazad: Dvostruka poprečna ramena
Kočnice naprijed/nazad: samoventilirajući diskovi / diskovi
Zapremina prtljažnika: 471 litar
Dužina x visina x širina: 4.630 mm x 1.780 mm x 1.435 mm
Međuosovinski razmak: 2.700 mm
Garancija na motor i mehanizme: 5 godina i neograničen broj pređenih kilometara

Cijena do registracije automobila sa testa: 38.940,00 KM (sa PDV-om)
Cijena osnovnog modela: 33.000 KM (sa PDV-om)


Euro NCAP crash test:

Automobil još nije testiran kod ove institucije (kliknuti ovdje)


 Katalog:


Fotografije detalja: 
 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward