TEST Renault CAPTUR Intens Energy dCi 110

Ako ste muškarac, i pođete da kupite Megane, a sa vama bude ljepša polovina, a u salonu bude izložen Capture, budite sigurni da iz salona neće otići sa automobilom po koji ste pošli, odvest ćete se sa Capturom!!
Posljednje generacije Renault vozila dizajnirane su tako da me baš i ne oduševljava njihov izgled. Captur je jedan od takvih. I Kadjar. I … ali tu je i potpuno inverzni primjer, Espace kojeg smatram ubjedljivo najmarkantnije dizajniranim vozilom ...

... u svojem segmentu. U one bezlične mi spada i Captur. Ne znam, nekako mi je kompletan taj izgled pomalo dosadan, pomalo i kičast, pogotovo ako posmatramo sa strane,možda i zato jer se ne sastoji od dvije nego od više od dvije boje. Karoserija, pa krov, pa plastika sa strane, pa onda ona hromirana lajsna. Ma jednostavno sve mi je to nekako preobično, dosadno, takvo da ne traži da se okrenem za njim kada prođe pored.

A onda sa istim dođem pred kuću, parkiram. Uđem. Komentar moje “rođene” supruge na automobil je bio “jooooj kako je sladak” !?!?!? Ma šta je slatko tu, onda salva optužbi kako se meni nikad ništa ne sviđa, kako sam ovakav onakav … ćutim radi mira u kući! Pustim je da se malo istrese na mene tako, bolje radi auta nego radi nečeg drugog, je l’ tako! Gledam ja onako, onaj predimenzionisana Renault značka na nosu, obične linije, ona "juvelirska" hromirana lajsna sa strane, šta to ona vidi drugačije .. ali hajde, dobro!

Sada šalu na stranu!

Ne znam koliko pratite automobilske testove, ovaj je već bio i na testovima čak i kod trač-magazina prije više od pola godine. Možda je ovo sve i bezveze, jer eto odavno je na tržištu, i prenošenja iskustava sa vlasnika na potencijalnog vlasnika već sada imaju taj intenzitet da nema potrebe neko nešto da piše. Ipak, nevažno kako je ovaj automobil zalutao i na ovaj portal, red je nešto i napisati.


/klikni na fotografije ispod za uvećan prikaz/

Hajde da se opet vratim na sam izgled. Koliko god se on meni vizuelno ne sviđao, to ne znači da je moj ukus i ukus većine, a to pokazuju i prodajni rezultati ovog modela. U Ujedinjenom Kraljevstvu, ne samo da je najprodavaniji crossover nego je i prodavaniji od modela Clio i Megane. U Francuskoj nije prodavaniji od modela Clio, koji je najprodavaniji u Francuskoj, ali je u 2017. Godini završio na četvrtom mjestu po prodaji. Prošle godine tržište Evropske Unije je apsorbovalo 211.321 ovaj automobil. E to je potvrda onoga da se o ukusima i bojama ne raspravlja. Da budem odmah jasan, ne sviđaju mi se ni konkurenti, koji dolaze od korejskih i Francuskih proizvođača. 
Gledajući onaj prednji kraj, one linije prate linije i u svjetlima, ipak je neko i o tim sitnim detaljima vodio računa. A kada se kod
 boja, koliko sam ja shvatio sa stranica proizvođača, ovaj model se nudi u 36 kombinacija boja krova i ostatka karoserije. 

A šta to nudi ovaj automobil?

Ima on svoje kvalitete. Automobil je relativno skromnih dimenzija. Napravljen je na platformi modela Clio, a to znači da spada u red najmanjih crossover vozila. U odnosu na klio osovinski razmak je veći za 17 milimetara, ali zahvaljujući pomičnoj zadnjoj klupi (hoda naprijed-nazad po 16 cm), prostor za noge pozadi porastao je za čak 80 milimetara. Automobil je viši, visočiji, od Clia za 13 cm, a i širi za 45 mm (1.778 mm). Duži je 6 cm (dužina 4.121 mm), a klirens, nešto što je jako korisno je povećan za 8 cm u odnosu na Clio. Kada smo kod dimenzija i prostora, red je spomenuti prtljažnik. Najmanja zapreima mu je 377 litara, i tada ima najviše mjesta na zadnjoj klupi. Neka gornja granica osobe koja može pozadi sjesti je 190 cm, a da frizura još uvijek ne dodiruje plafon ili koljena sjedište ispred. Nije to ništa loše za ovaj automobil, naprotiv, dobro je to! Ovaj automobil se ne uzima da se košarkaši voze na zadnjoj klupi.
A ako je prtljažnik mali, tačnije, treba nam veći, onda se zadnja klupa gurne ka naprijed, i tako će se ista transformisati samo u odlagalište za torbe, ali će prtljažnik porasti na 455 litara (ovo je više nego nude Opel Mokka i Peugeot 2008). Postoje tu i međupoložaji, pa ovoje može biti jako iskoristivo!

Prtljažnik ima i dva nivoa, ako policu postavimo u ravan sa dnom vrata prtljažnika. Donji dio je pozamašan, moja procjena je oko 100 litara!


/klikni na fotografije ispod za uvećan prikaz/

Postavljate sada pitanje zašto ovo pomjeranje klupe ako je beskorisna kada se postavi u krajnji prednji položaj?? Odgovaram pitanjem, da li nekome uvijek treba maksimalan kapacitet prtljažnika? Jasno da ne treba, a oni kojima to treba kupuju dostavna vozila. Ovo je divan primjer kako se prostor može posmatrati i postaviti modularno. Zašto ne bismo na račun prtljažnika raskomotili zadnju klupu, kada nam ne treba? I obrnuto po analognom principu! E baš to je ovdje urađeno (kao nekada kod Twinga)!

Prostor unutra je praktično opisan u gornjem dijelu teksta, no trebam još napomenuti da su sjedišta jako udobna, i možda najudobnija u ovom segmentu. Nisu ona školjkasta, nisu “sport-look” niti na oči obaraju s nogu. No udobna su, a ja sam natprosječne visine (1,95m) tako da sam potpuno siguran da nižim osobama mogu biti samo još ugodnija i udobnija. Ako naprijed sjede dvije krupnije muške osobe, ramenima će se skoro pa i dodirivati. Kako god, vozač ima poziciju sjedeće površine visočiju nego kod Clia za 10-ak centimetara.

/klikni na fotografije ispod za uvećan prikaz/

Volan, ili kako kažu moderno “kolo upravljača” je idealne debljine, i idealnog prečnika, a to idealno ja smatram volan prečnika oko 35 do 36 cm. Podesiv je, i svi će naći položaj koji im najbolje odgovara. Preglednost naprijed je dobra, iako su A-nosači masivni. Gledajući sa strane 20-ak cm širine, no sa pozicije vozača, to se posmatra “na kant” pa se smanjuje sve na 10-12 cm, i to na mjestima gdje će nam jako teško predstavljati poteškoću da vidimo šta je ispred nas. Preglednost pozadi … može biti bolja, no svakako se orjentišem retrovizorima pa ovome i ne pridajem veliku pažnju (iako sam imao i kameru za prikaz kod vožnje unazad, sa predviđanjem putanje u funkciji zakrenutosti prednjih točkova).

Kada je zadnja klupa u pitanju, tri odrasle osobe neće moći udobno sjediti. Već je napisano kod opisivanja pomjeranja klupe i prtljažnika koliko je tu prostora, a imate i na video snimku prikaz kako to izgleda sa osobom od 190 cm. Dvoje-troje djece, to je već OK. Pogledajte i donju fotku, i sve će biti dosta jasnije.


/klikni na fotografije ispod za uvećan prikaz/

A kakva je unutrašnjost?
Opet, meni pomalo dosadno dizajnerski riješena, i opet ponavljam da tržište tako ne misli. Komande su praktično postavljene, sem one za radio, koja je na stupu volana. Zanimljivo je da sam se nakon nekoliko dana čak i na nju navikao. Bar na komande podešavanja jačine zvuka i na mijenjanje pjesama USB memorijskog privjeska ili radio stanica. I stekao naviku, glupu, da mi je praktično jedna ruka u vožnji bila na volanu, a druga na ovom grozdu komandi.

Instrument tabla je kombinacija analogija i digitale. Mnogima to izgleda smeta, dok meni ne. Centralno mjesto zauzima broj koji digitalno pokazuje trenutnu brzinu kretanja, lijevo je obrtomjer, uvijek dobrodošao, a desno veliki pokazivač nivoa goriva. Nakon par dana kuckao sam ga da vidim je li ispravan, nikako da malo jače opada kazaljka.
Postoji u dnu, na sredini, ispod pokazivača trenutne brzine, i jedna linija, koja nekada svijetli zelenom, i tako svijetli kada je motor zahvalan kako ga koristite. To je indikator načina vožnje! Može svijetliti i narančasto što je poruka vozaču “hej šta ti je, jesi normalan, nisi u bolidu F1 ….. ili na traktoru”. Dakle narandžasta kaže da je vožnja previše dinamična. A može biti i crvena, što znači da vožnja nije optimalna i daleko od dinamične.  (na slici se nalazi ispod onoga znaka STOP i viljuškastog ključa, trenutno ne svijetli)!


/klikni na fotografije ispod za uvećan prikaz/

Digitalno prikazivanje brojeva pokazuje trenutnu brzinu, vidljiv je i na direkton sunčevoj svjetlosti. Na centralnom mjestu prednjeg panela je 7-inčni displej i pokazuje slične stvari kao i kod drugih proizvođača. On je izlazna jedinica infotaiment sistema, navigacije (TomTom, sa užasnim kartama BiH, ali valjda treba ažuriranje), pokazuje i informacije o tome kako je postavljen klima uređaj, i informacije o tačnom vremenu, temperaturi vani, …. Uglavnom prikaz slike je OK. Pored je i dugme za samostalno parkiranje. Ono me je i iznerviralo! Do mene je, jer nisam pročitao uputstvo niti konsultovao Youtube kako sve to radi! A evo šta je bilo: pokušaj samostalnog parkiranja, na mjestu gdje sam sa desne strane imao parking prostor paralelan trotoaru, a sa lijeve parking mjesta pod 90 stepeni, propao je. Pritisnem dugme, sistem nađe parking mjesto, kaže "evo mogu tu" ali ništa. A gdje je bila greška? Da bi automobil znao gdje parkirati treba uključiti pokazivače pravca sa te strane, i sve funkcioniše “kao podmazano”!

Vratimo se unutrašnjosti. Pretinaca ima dovoljno, onaj na sredini između sjedišta, okrugli sa ispupčenjem na sredini je zgodan za sitni novac koji neće bježati po dnu, kao da je na ravnoj površini. Ima i onaj na vrhu prednjeg panela, dublji je, tu mogu stati ključevi, mobitel, novčanik (nemojte u kombinaciji sa mobitelom ako imate kreditne kartice sa čipom unutar njih). Imaju i oni u vratima, svim vratima. A ispred suvozača nije predinac, nego prava pravcata ladica. Ima zapreminu 11 litara, a ako neko sjedi na suvozačkom mjestu bit će teško pristupiti svim mjestima u njoj. Zanimljivo rješenje, a u Renaultu je zovu Easy Life. Ko će znati zašto! Inače navodi se da je zapremina svih pretinaca u unutrašnjosti kabine čak 27 litara! Ima i pretinac u naslonu za ruku, koji se doplaćuje kod ovog paketa opreme.
Između sjedišta je i prekidač za ECO način vožnje koji drugačije upravlja potrošnjom električne energije i snabdijevanjem gorivom, koliko sam shvatio, da bi se smanjila potrošnja, a za to nema potrebe! Nagli pritisak na pedalu gasa isključuje ovaj režim rada.  I dugme tempomata! Ispred mjenjača su i utor za USB kao i mjesto za 12 Voltnu utičnicu! 

Zamjerit ću otvorima za ventilaciju u sredini gdje su dizajneri objedinili funkcije otvaranja i usmjeravanja zraka po vertikali. Znači ne možete imati potpun protok zraka i usmjerenje po vertikali kako želite, jer u jednu stranu su klapne otvorene potpuno, a usmjeravanjem klapni na drugu potpuno se zatvore (video). Ovaj srednji dio mi je nekako prejednostavan, a to je zato što je većina komadi raspoređena drugdje. A nema duplih za radio npr. Oni od klime djeluju malo staromodno, i to za mene lično nije minus, nego suprotno plus. Mogu se koristiti bez skretanja pogleda sa ceste na ekran! Hajde probajte isto uraditi bez skretanja pogleda sa ceste u Citroenovom Cactusu (prije bih pješke išao nego da me u njemu neko vidi), ili kod Peugeota 2008!? Nećete moći!

Materijali u unutrašnjosti uglavnom bi mogli, možda je ispravnije reći, volio bih da su neki ugodniji. Ne posmatram kvalitet materijala i ugodnost kao nešto jednako. Nešto ugodno može trajati višestruko manje od nečeg neugodnog. Eto volio bih da su ugodniji, mekši, ali i takvi kakvi su, jako su dobro uklopljeni, i spojevi djeluju jako jako dobro urađeni, a to je bitno!

Ima i još nešto zanimljivo, a i to se može vidjeti na video snimku koji je sklopljen za ovaj test. Presvlake na sjedištima se mogu skinuti. Oprati. Ili zamijeniti drugim, a Renault daje čak 12 dezena. Jako praktična stvar sa više aspekata. Daje taj neki mali stepen personalizacije, ali i praktičnosti kod održavanja vozila.

Vrata se otvaraju skoro pod uglom od 90 stepeni, što maksimalno olakšava pristup u vozilo i izlazak!

Na retrovizorima je signalizacija prisutva objekta u tzv. mrtvom uglu, a to je onaj prostor koji ne vidimo na retrovizorima. Funkcioniše od 30 do 140 km/h brzine vozila. Senzori koji šalju signal se nalaze na ćoškovima vozila, i ne smiju biti zaprljani!

Kada je vožnja u pitanju, moram priznati da sam fasciniran sa izolacijom od buke. Motor praktično nećete čuti. I to je za svaku pohvalu, pogotovo jer je ispod haube dizel agregat. Mjenjač, volio bih da je uglađeniji, da lakše klizi iz brzine u brzinu, no obavlja svoj posao uredno, a to je najvažnije. A ovaj dizel agregat su u Renaultu pojačali za 20 KS, pa sada ima ukupno 110 KS, kada je konkurencija predstavila agregate jače od devedeset konja. Iako je jači, manje troši. Potrošnja na testu je bila oko 5,2 / 5,3 litra na 100 pređenih kilometara, a mogu reći da je više bilo sporije - gradske vožnje, nego one na otvorenim putevima. Potpuno sam siguran da se vozeći po otvorenoj cesti i ne prelazeći 90 km/h ista može zadržati u području od oko 4 litra na 100 kilometara.
A ovih 20-ak KS koji su dodati 1.5 litarskom dCi agregatu, smanjili su vrijeme koje je automobilu potrebno da ubrza do 100 km/h za oko 2 sekundice. Iako je oko 11 sekundi još uvijek puno, recimo da je ipak za naše uslove relevantnije ono 0-80 km/h. Koje nažalost nisam izmjerio! Obrtni moment, onaj najveći je oko 260 Nm i to pri 1.750 obr/min i mogu reći da je motor dovoljno elastičan (onaj od 90 konja ima najveći moment 220 Nm). Onaj interval sa 60 do 80 km/h “pretrči” u trećem stepenu prenosa u manje od ili najviše tri sekunde što je neki minimum po meni, da bi rezultat bio ok. A i odnos provrta cilindra i hoda klipa ide u prilog elastičnosti, on je kod ovog motora 76 x 80,5 milimetara! 

Pošto automobil ima i veće opruge od Clia, ima i mekše ogibljenje točkova. Ljuljat će se on u zavojima, ali nećete se prevrnuti. Hoće prednji kraj htjeti, i uspjeti izaći iz putanje koja bi bila matematički logična, s obzirom na položaj točkova, i to tako da taj radijus malo proširi prednjim dijelom. Dakle prednji točkovi imaju tu tendenciju da isklizaju na vanju stranu zavoja. No to se sve da držati pod kontrolom, možda će osjećaj biti malo čudniji radi mekšeg ogibljenja, no ništa strašno. A na kraju krajeva ko normalan vozi automobil do krajnjih granica izdržljivosti i prijanjanja u zavojima?!
Niko!
Ima tu i tzv. Turbo rupa, pogotovo ćete je osjetiti ako vozite ispod cca 1.500 obr/min. Možda je obrtni moment ispod prosjeka u segmentu, no imajte u vidu da je masa automobila 1.205 kg.

Kočenje sa 80 km/h do potpunog zaustavljanja imate na video snimku, a zanimljivo je da ni u kojoj opciji ovaj automobil ne dolazi sa zadnjim disk kočnicama. Razlog je mala masa automobila, pa je ovo čisto zbog praktičnih razloga.

Ovo mekše ogibljenje je zahvalno za odličnu amortizaciju neravnina, nije bučno. A kada kada se prelazi preko ležećih policajaca, naravno da ćete ga čuti, jer inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini nemaju pojma da se isti trebaju raditi po standardima, i tu ne pomaže ništa, i to nije do automobila.

Namjena automobila nije off road vožnja, a kakav god da je automobil ogromna većina provodi većinu vremena za volanom u urbanim mjestima. A tu su ceste u nas uglavnom lošije, i ovakvo ogibljenje je upravo nešto što je baš potrebno za ovakve ceste. Klirens je dobar, pa se može popeti i na trotoar, ako se javi potreba. I ako nas organi reda neće sankcionisati za to!

Možda je nekome zanimljivo reći da se pri brzini od 130 km/h na autoputu, u šestom stepenu prenosa motor vrti nešto ispod 2.500 obrtaja u minuti.

Ako tražite pogon na sva četiri točka, ne nudi se. Ako biste mjenjač uparen sa motorom preko dva kvačila, nema ni to. Za sada! Extend Grip diferencijal, koji ima sposobnost prebacivanja snage na točak koji ima bolji kontakt sa tlom, i to 100 postotno, nije dostupan kod ovoga paketa (isključivo Outdoor paket). Zanimljiv je samo nekome ko pravi ekskurzije van asfaltnih puteva. I trebamo biti načisto, to što vozilo ima visočiji klirens, ne čini ga terencem! Ovaj automobil možda može preći neke off-road prepreke radi klirensa i osovinskog razmaka. No to ne znači da bi ih mogao neprestalno prelaziti, a da konstrukcija ne trpi zbog toga. Zato sam mišljenja, a volio bih da griješim, da će ovo i u budućnosti ostati mali crossover sa pogonom na prednje točkove.

Zaključak na kraju? Ma kakav zaključak, sve što gore vidite je taj zaključak nakon višednevne vožnje, ali može savjet: Ako se mislite uzeti onaj sa 90 KS ili ovaj sa 110 KS, uzmite ovaj jači, ako treba i nauštrb dijela opreme. Pored veće snage, automobil je zaista živahan sa ovim motorom, a dobit ćete i šest-stepeni mjenjač (ne dolazi uz onaj od 90 konja). Što se tiče opreme, standardno svakako dođe dosta toga od opreme (pogledajte ispod članka specifikacije)!

I da ponovim rečenicu sa početka testa, ako ste muškarac, i pođete da kupite Megane, a sa vama bude ljepša polovina, a u salonu bude izložen Capture, budite sigurni da iz salona neće otići sa automobilom po koji ste pošli, odvest ćete se sa Capturom!!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Specifikacije testnog vozila i cijena:

Renault CAPTUR  Intens Energy dCi 110 34.600 KM 

Opcije:

  • Središnji naslon za ruke sprijeda 290  KM
  • Paket SIGURNOST R-LINK 800 KM

- Multimedijski sustav R-LINK EVOLUTION s 7" zaslonom na dodir  s funkcijama MP3, AUX, Bluetooth, USB, DAB
- Navigacijski sustav TOMTOM
- Kartica SD s kartografijom Europe
- Internet povezivost
- Funkcija preslikavanja zaslona pametnoga telefona za Android
- Parkirni senzori 360°
- Kamera za vožnju unatrag
- Sistem za parkiranje Slobodne ruke (Easy Park Assist)
- Sistem za nadzor mrtvog kuta

Motor: smješten poprečno, naprijed. Ima četiri cilindra i dva ventila po cilindru, radi na dizel principu, a snabdijevanje zrakom je uz pomoć turbokompresora. Radna zapremina je 1.461 kubni centimetar. Najveća snaga je 81 kW / 110 KS pri 4.000 obrtaja radilice motora, a najveći moment je 260 Nm pri 1.750 obrtaja radilice motora.

Ogibljenje: Naprijed Mac-Pherson sa stabilizatorom, a pozadi elastična osovina sa spiralnim oprugama.

Performanse: Ubrzanje 0-100 km/h doseže u 11 sekundi, a najveća brzina je 180 km/h. Potrošnja na testu cca 5,3 litra na 100 pređenih kilometara.

Dimenzije: Dužina x širina x visina: 4.121 x 1.778 (bez retrovizora) x 1.566 mm 
Osovinsko rastojanje: 2.606 mm
Zapremina prtljažnika 377/455 (zavisno od položaja zadnje klupe), a sa oborenom zadnjom klupom 1.235 litara 
Rezervoar za gorivo je zapremine 45 litara 
Prosječna emisija ugljen-dioksida je 98 grama po kilometru
Masa vozila i ukupna dozvoljena masa: 1.205 kg / 1.762 kg

Cijena testnog modela: 36.690 KM
Akcijska cijena testnog modela: 34.860 KM 

Osnovni benzinac: Zen Energy TCe 90 – akcijska cijena: 26.410 KM
Osnovni dizel: Zen Energy dCi 90 – akcijska cijena: 28.980 KM

Više informacija o vozilu možete vidjeti na našoj službenoj stranici: https://www.renault.ba/vozila/captur/index.html
Aktualni cjenik vozila: https://www.renault.ba/CountriesData/Bosnia/images/Cjenici/201803/Captur_20180301.pdf


Renault CAPTUR Intens Energy dCi 110


Euro NCAP test sigurnosti:


Održavanje automobila: Renault Captur 1.5 dCi 110 KS
(cijene važile za vrijeme objave testa, PDV uključen)

Nakon 30.000 pređenih kilometara ili kad protekne 1 godina (cca: 247,54 KM):
- promjena ulja (4,8 litara)
- filter ulja
- filter zraka
- filter ventilacije
- tekućina za vjetrobransko staklo
- brtva vijka kartera

Nakon 60.000 pređenih kilometara ili 1 godina od posljednjeg servisa (cca 366,40 KM)
(sve kao nakon 30.000 pređenih kilometara + filter goriva)

Nakon 90.000 pređenih kilometara ili 1 godina od posljednjeg servisa (cca 247,54 KM)
(sve kao nakon 300.000 pređenih kilometara)

Nakon 120.000 pređenih kilometara ili 1 godina od posljednjeg servisa (cca 366,40 KM)
(sve kao nakon 60.000 pređenih kilometara)

Nakon 150.000 pređenih kilometara ili 1 godina od posljednjeg servisa, a veliki servis nakon 150.000 pređenih kilometara ili nakon što proteknu 4 godine (cca 1.183,54 KM)
(sve kao nakon 90.000 pređenih kilometara plus tzv Veliki servis)


/klikni na fotografije ispod za uvećan prikaz/POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward