TEST: Kia Sportage 1.7 CRDi EX Fresh (Mk4)

Kada su bile najave da Kia pravi novi Sportage, nisam baš bio oduševljen. Tadašnja, ta prethodna, treća generacija Sportagea imala je taj neki izgled, prepoznatljiv, uredan i sa pokojom crtom robustan, da sam mislio da se teško može šta nabolje promijeniti. Pa ako hoćete i sama unutrašnjost je bila nešto drugačije, nešto na što i nismo navikli, kod drugih, ali i kod Kijinih drugih modela.

Ona podignutija ručica mjenjača, minimalizirana instrument tabla, a opet sa svime, pa ona prednja konzola, uredna i stepenasta, sve je to nešto što je baš karakterisalo taj automobil. I mislim da sam na ovom portalu to i napisao ... par puta, nešto u stilu “čemu mijenjati izgled, nije li bolje malo onaj postojeći nadograditi”, skoro pa da sam mislio da me neko tamo čuje pa kao da molim "ne dirajte ništa". 

A onda su došle prve fotke, koje me nisu oduševile. Malo iza dolazi poziv na bh premijeru, negdje na Jahorini. Takvi pozivi su jako rijeti na adresi ovog portala, problem je jer kažemo što mislimo. A i ako dođu, obično ja to sve fino ignorišem, ali se i zahvalim i uredno objavim saopštenje o događaju. Ako ga dobijem!
U ovom slučaju sam bio jako radoznao, a na Jahorini je svakako tada bio snijeg, a ja volim snijeg. Onako razmišljam, pa hajde, nemam pametnijeg posla, što se ne bih provozao. I tako uzmem Sportage Mk3 i skoknem ja do Hotela Pino na Jahorini gdje se održava spomenuta premijera. Odmah da napomenem, ovaj Mk3 koji sam vozio do gore nije vlasništvo nekog lokalnog dilera, niti ima ikakve veze sa predstavnikom brenda na ovom tržištu. To je čisto radi mene, radi boljeg poređenja Mk3 i Mk4! Da uporedim vani i unutra. Da provozam.

I nisam! Mislim nisam provozao niti sam uporedio iznutra išta. Razlog je to sve zbog čega i ne idem na te prezentacije. One su takve, udaljavam se od teme, no neka znate, da neke redakcije, hm, redakcije, ako se mogu nazvati redakcijama, dođu kao nekadašnja istočnonjemačka ekipa za bob, sa dvije tri posade. Onda se dešava to da većina prvo napadne kese sa press materijalima nadajući se poklončiću unutra, pa onda se razgrabe automobili prije nego neko drugi sjedne i skine jaknu sa sebe. Zatim slijedi free ručak! Bezveze. Nisam niti sjeo u automobil, jer mi je muka od kompletne te atmosfere, ali ipak sam i pozitivno iznenađen. Jest, i Hotelom sam iznenađen, pozitivno, ali ovdje je automobil teme, iznenađen sam izgledom! Napadao sam ga kada sam vidio prve fotografije. Ipak uživo je to kud i kamo elegantnije, tako da mi treća generacije više nije djelovala nepromjenjiva, ili da je mijenja ti je nekakav grijeh. Doduše, kod dizajna ovdje je vladao potpuno drugačiji pristup. I ovaj novi je kudikamo lijep, ali i elegantan, nema crta robusnosti koje su mi se sviđaje kod mk3, i mogu reći da je uz još jedan SUV u ovom segmentu, a neću spominjati koji je, ovo njemu rame uz rame po izgledu u pozitivnom smislu. Baš pogodak. Pravi pogodak. I opet, ovo je stvar ukusa, ali želim da kažem ne sudite po fotografijama ako vam "to nije to". Pogledajte uživo. A ne znam ni otkud mi pravo da sumnjam u pero gospodina Schreyera koji je Kiu preporodio. Da, on je preporodio, jer su im automobili sada i te kako primijećeni na cestama.

Evo ga sa svih strana:

A onda, poziv na test, da odaberem termin koji mi odgovara. Ma ko će birati termin, hoću što prije. Kada volite automobile, onda je to tako. I novi Sportage je preuzet.

Već sam pisao o izgledu, a sada sam ga mogao parkirati pred kuću, sjesti na klupe i posmatrati detaljno i polagano, bez ometanja. Ove nove linije su zaista elegantne. Kada bih zamišljao SUV ovog segmenta, ma istina je da bih nekoliko centimetara umanjio Porscheov Macan, ali to je liga iznad. Ako ćemo se spustiti duboko u realnost, onda ne znam šta bih tražio da bude ljepše od ovoga u ovom rangu. Po izgledu! Ima tu još konkurenata. Uzmimo za primjer ix35 koji dolazi iz Kijine sestrinske kuće, Hyundaija, nekada sam napisao u testu da nisam siguran da će te linije biti dopadljive i za koju godinu, iako su u tom momentu bile drugačije, ili što moja ljepša polovina reče tada “baš je neobičan”. Tada je bio radi toga i jako privlačan. No kada ga gledam danas, nije mi jasno da ga neko može nazvati lijepim, elegantnim, urednim. Surovo ću se izraziti, po onome što danas izlazi iz pogona raznih proizvođača, ix35 ne sliči ama baš ni na šta. Niti ima početak, niti sredinu, niti kraj kada je dizajn u pitanju. Kao da ga je neko ko nije "sav svoj" crtao nogom. Eto rekoh, sad pljujte po meni koliko god hoćete. Moje mišljenje i to je to, imam pravo na to, a i svi vi koji ovo čitate na svoje mišljenje.

Prednji kraj kod novog Sportagea je najradikalniji, kada je dizajn u pitanju. Najveća promjena. Mnogima se ne dopada, meni se itekako dopada. Hauba je sa svojim oštrim linijama po gornjoj površini očito imala uzor, dobar uzor. Prednja svjetla su podignutija, ali su se razvukla i bokovima, pa su se stopila sa tijelom automobila. Vjerovatno bih onaj zadji dio u gornjem dijelu izveo drugačije, možda bih izbjegao spojler i sve riješio nešto tupljim nagibom zadnjeg stakla, koje bi u gornjem dijelu bilo savijeno, i tako ušlo u liniju krova. Ipak, treba biti realan, da sam ja autoritativan u dizajnu sad bih s jedio negdje za Wacomovim uređajem CINTIC 27QHD, i crtao za kakvu automobilsku kuću, i usput se svađao sa kolegama inžinjerima koji bi mi tvrdili da se nešto ne može napraviti, a ja tvrdoglav, kakav jesam, kao mutav tvrdio da može. 

Kako god, možda da su izbjegli one oštre linije koje oblikuju blatobrane oko točkova, možda bi sve bilo još ljepše jer bi se uklapalo u koncept. Bit će facelifting, ko zna šta on nosi!

A unutra?

Prvo što sam primijetio kada sam sjeo i okrenuo se oko sebe jest prostor. Ispred zadnje klupe ima dosta više prostora nego u prethodne generacije. I to je činjenica za koju ne treba metar, niti pogled na skicu automobila sa kotama unutrašnjih dimenzija. Ali ipak, šta bi metar rekao? Rekao bi da je međuosovinski razmak porastao za 30 mm. I opet ovaj prostor ispred zadnje klupe je veći od tog povećanja u odnosu na prethodnika.


I to nije sve, jer unutrašnjost je potpuno izmijenjena. Nema ništa kao na prethodnoj generaciji. Bolje? Možda! Vjerovatno! Savremenije? Definitivno! Urednije? Dakako! Volim kada je volan prečnika oko 36 cm, volim i kada je LCD na prednjoj konzoli podignut, kada nije ispod otvora za ventilaciju, u ovom slučaju je u istoj ravni sa njim, bolje i to nego da je ispod, pa da se mora skretati pogled sa puta da bi vidjeli ono što je na ekranu.

Neko će naći zamjerku tipa "puno plastike". U koga nije?? Šta je u drugih? Orahovina i koža krava sa Bjelašnice ili ovaca iz Hercegovine? Nije. Možda su u Kiji odabrali pogrešan reljef za ovu plastiku, ali nije takva kako se sa fotografija čini. Nije ova što pokriva prednju konzolu i instrumente onakva da lupate po njoj kao po bubnju. Mehka je, nije to loše. Zato kažem svaki put, fotografija je jedno, uživo drugo. Video je nešto između, otuda sam i zadržao objavu videa i kod ovog testa.


Ovaj, kao i prethodnik ima zaista dovoljno prostora za odlaganje kojekakvih sitnica. U nekim automobilima ne znamo ni gdje sa mobilnim telefonom, kamoli sa drugim budalaštinama koje smatramo neophodnim da bi živjeli. Tu je i navigacija, na 7-inčnom ekranu. Hajde da napomenem šta to dolai u osnovnom paketu opreme, a što je zaista značajno. uz sve druge zračne jastuke, dolaze i zračne zavjese. Dalje, tu je HAC, ili sistem za pomoć kod kretanja vozila na uzbrdici. Kasnije ću napisati kako radi. Onda, dolazi i DBC što je sistem za automatsko kočenje pri vožnji nizbrdicama. Sa sljedećim sistemom se zaista mogu pohvaliti, a skraćeno ga zovu ISA, a to je sistem za upravljanje stabilnošću prikolicom! Ima tu toliko toga u osnovnoj opremi da se čovjek pita šta nam još treba. Testni automobil je bio opremljem paketom opreme koji je četvrti po redu.

U stvari, evo pakete opreme, cijene, ono što vas zanima:


Instrument tabla je pregledna, dva velika okrugla pokazivača (brzinomjer i obrtomjer) i mali displej između na kojem birate šta da prikazuje. A šta može prikazivati pogledajte na video snimku koji je dio ovog članka. Tu se i podešava mnoštvo opcija kod ovog automobila. Uredno. Ja bih volio da su ova dva okrugla pokazivača bliže jedan drugom. No nije nepregledno, jedno su nečije lične preferencije, a drugo preferencije i potrebe većine. 


Vrata se široko otvaraju, a kada je mrak, pristup vozilu je osvijetljen, pa nećete ugaziti u blato, lokvu, ...

Klima uređaj, dvozonski, ima i ionizator zraka, a kako on djeluje na zdravlje potražite na internet pretraživačima. Naći ćete da ga je korisno i poželjno imati i u kući, kamoli u automobilu!

A evo i kako je to na zadnjoj klupi. Očito je i sa fotografija da ima jako puno prostora. I kada je ova fotka u pitanju imajte u vidu da su prednja sjedišta namještena za osobe visine 1,95 m (vozačko) i 1,90 m (suvozačko).


Nažalost testni model, hm, nažalost, možda sam pogriješio. Kako god, ovo nije bio model sa pogonom na sve točkove, pa ne mogu ocijeniti ima li kakvog napretka u mehanizmu za upravljanje. Kod prethodne generacije volan je, ne znam kako bih to rekao, sa malo previše pomoći servo uređaja. Volio bih osjetiti novi Sportage AWD model! Kod ovog sa dva pogonska može se reći da se vozi kao prethodnik, jako lijepo, a čak mi je i upravljiviji u zavojima. Kod one turističke vožnje, sve to ide uredno, glatko, bez napora na dugim putovanjima (imao sam podršku za lumbalni dio u sjedištu). Neko će pitati šta je sa sportskom vožnjom? Ovo je SUV, kakvu sportku vožnju očekujete od SUV-a od 1,5 tone mase sa 115 KS? Ali ipak, čini mi se upravljiviji i stabilniji. No da ne pametujem, sada ću uporediti svoje mišljenje sa nekim kompetentnijim ko automobil dobije sedmicama, mjesecima, pa i godinam ana test. Dakle, sada je pauza u tipkanju, idem na google da vidim šta drugi kažu....................... 

Našao sam. Još impresivnija tvrdnja koju piše, niko drugi do sam Top Gear.

Citiram :
Body control is impressive enough that a couple of quick laps of the GP circuit didn’t turn into a tyre-howling mess and yet out on the roads and Autobahns leading to and from Frankfurt airport, the Kia proved to have a very comfortable ride. The brakes are impressive in terms of bite and pedal feel, while the two engines and transmissions we tried were excellent.”

Ja ovdje nemam šta dodati!!

Možete pitati za elastičnost motora (1.7 litarski sa 115-116 KS) npr. A i ne morate, ako pogledate specifikacije uočit ćete da je najveći obrtni moment dostupan već od 1.250 obrtaja radilice motora u minuti! Kod Volkswagenovih TDI motora je oko 1.750 čini mi se (provjerite). Dakle za 500 obrtaja motora manje imate najveći obrtni moment 1.7 litarskog 115 KS jakog motora. Prosječna potrošnja je bila veća nego kod prethodnika sa istim motorom, možda je do mene, malo se više vozilo po urbanim područjima, a brojem to je iznosilo 7,3 litra na 100 pređenih kilometara. Kia u svojoj deklaraciji navodi niže vrijednosti, no one su podljedica propisa nametnutih od EU i jasnih procedura kako se mjeri potrošnja, a one su daleko od onoga što odgovara stvarnosti. Nemojte kriviti proizvođače ako se njihove vrijednosti ne slažu sa stvarnosti. Nisu oni krivi za to. Niko od njih! Dakle, SUV sa 115 KS i potrošnja dizela do 7,5 litara, ne bi se moglo nazvati neprihvatljivim. Mislim da se to može smanjiti, i to na način da se vodi računa o vožnji, i iskoristi to bogatstvo momenta u području niskih obrtaja. Ja nisam. Zašto bih!  wink

Mjenjač! Desetke puta sam napisao da Kia ima možda mjenjač sa najboljim mehanizmom za promjenu brzina kada su u pitanju proizvođači koji prave automobile velikoserijski ili masovno. I ovdje ostajem pri toj tvrdnji. Odličan je. 

Automobil je, kako rekoh, bio opremljen sa četvrtim po redu paketom opreme, zovu ga "EX Fresh", a to znači i da je automobil imao i LKAS što je skraćenica za sistem za zadržavanje vozila unutar kolovozne trake. Dakle ne samo za upozorenje nego i za zadržavanje. Ovo znači da će sistem djelovati i na volan i zakrenuti točkove ukoliko zaključi da ste napustili automobilom svoju traku. Ovo se može desiti ako ste dekoncetrisani ili nemate snage za dovoljno koncetracije, sklapaju se oči, ili ako gledate kakav “objekat” pored puta, ako … ko zna kakvi sve razlozi mogu biti. Probao sam ovo i po kišnom vremenu, pa i tada funkcioniše, iako su linije slabije vidljive kameri zbog odbljeska svjetla od mokre površine (ima dio na videu ispod).

Pored nabrojanih sistema, tu je i sistem za povećanje sile kočenja ukoliko se registruje potreba za naglim zaustavljanjem (već u osnovnom paketu), onda elektronska raspodjela sile kočenja. Ostao sam dužan pojasniti sistem za kretanje na uzbrdici, tačnije za pomoć pri takvom kretanju. Ovo je prvenstveno za dame, a radi tako što na par sekundi automobil drži nepokretnim i ako je automobil na uzbrdici i skinuto stopalo sa pedale kočnice, kako bi se ostavilo dovoljno vremena da se pritisne pedala akceleratora (gasa), i automobil krene naprijed bez vraćanja unazad. Onda tu su i tempomat, kožni volan i ručica mjenjača, limitator brzine, pomoć kamere za vožnju unazad, unutrašnji retrovizor se sam zatamni ako registruje svjetla iza vozila koja smetaju, navigacija ima besplatno ažuriranje za karte u periodu trajanja garancije (7 godina). Unutra su i priključci USB za punjenje mobilnih uređaja, ali i 12 Voltne utičnice, i to dvije naprijed i jedna ispred zadnje klupe. Dovoljne za punjenje i laptopa uz odgovarajuće invertere. Stakla imaju električne podizače, a tu je i sistem za zaštitu od uklještenja kod istih. …. 

I Kia se slaže da ovo nije off-road vozilo, ali je ipak koristan po makadamu, van asfalta. Prethodnu generaciju sam probao i u varijanti sa dva i sa svim točkovima kao pogonskim, a prohodnost van asfalta je kod ovog sa svim pogonskim točkovima je nemjerljivo veća. Sa ovim, vodeći se tim iskustvom, nisam ni pokušavao ono što sam sa prethodnom generacijom i dva pogonska točka. Znate kuda vozite, valjda svi znamo, i svako treba sebi odgovoriti trebaju li mu dva ili četiri pogonska na automobilu. Mislim na automobil iz ovog ili ovakvog segmenta!

.be 

Prtljažnik je ogroman, do poklopca bez sklapanja zadnje klupe na raspolaganju je skoro pa pola kubika prostora (tačnije 491 kubni decimetar ili litar, kako vam je draže). Kao što na videu i fotkama možete vidjeti, takvog je oblika da se može praktično svaki litar iskoristiti, a ispod podnice ima ogroman prostor za sitnice koje bi se premještale po prtljažniku  prolazeći kroz zavoje. Plus za udobnost ide i za samu buku motora. Kao da su dodatno radi i na izolaciji od buke, pa je i pri vožnji na autoputevima buka je na niskom nivou, po vožnji autoputem se može potpuno normalno razgovarati pri malo većim brzinama od ograničenja. Neko će vjerovatno naći zamjerku, što nisu i one bočne strane tapacirane. Može, ja gledam pozitivnu stranu, lakše se čiste. 


A Kia ima i centar za razvoj i istraživanje i pored staze u Nurburgring, pa na licu mjesta mogu isprobati sve što im padne napamet. Svaki iole ozbiljniji proizvođač bi trebao imati tako lociran centar za istraživanje i razvoj, ili kakvo “istureno komandno mjesto” tako locirano od istog odjela. Kod Kije to nije nešto privremeno, radi se o stalnom centru. Kako god, ne možete pored Louvra imati Centar za razvoj i očekivati da imate dobre rezultate.

I šta na kraju reći. Ništa, sem napomenuti da je kraj godine kada su automobili najjeftiniji i kada oni neracionalni čekaju januar da kupe automobil koji će kod preprodaje biti kao “godinu noviji”. Koliko je to glupo pokazuju oni praktičniji koji kažu kupili su automobil pravljen i decembru neke godine, smatrajući ga već automobilom koji spada u noviju godinu. I automobil kupujete da vas služi, ako vam se kupuje nešto za preprodaju, kupujte umjetničke slike, automobile koji se više ne proizvode, satove, … Ako razmišljate o vozilu iz ovog segmenta, ovaj model morate uključiti u najuži izbor, jer je praktičan, komotan, ugodan za voziti. Ozbiljan sam! 

I da, da napomenem, nerelevantno možda za sam test, ali relevantno za formiranje mišljenja o automobilu. Kia ima običaj zovnuti novinare najboljih redakcija (jasno, nema niko iz bivše SFRJ) da provozaju nove modele u fazi prototipa, dakle neposredno prije početka proizvodnje. Tako ih mudro dovedu u situaciju da samo mogu uticati na to šta promijeniti na automobilu, prije nego poče proizvodnja na tržište. Kia je to uradila i sa Sportageom o kojem čitate! 

 Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.

 .......................................
Proizvodnja u Slovačkoj

Novi Sportage, kao i modeli cee'd i Venga, proizvode u slovačkom gradu Žilina. Vrlo popularni kompaktni sportski terenac iz Žiline je posebno ispostavljen očima javnosti zbog nedavnog 1. mjesta u istraživanju pouzdanosti čuvene kompanije J.D. Power za 2016.  a u testu izdržljivosti njemačke revije Auto Motor und Sport (100.000 km) imao je ‘nula kvarova’. U testu izdržljivosti (100.000 km) čuvenog Auto Bilda Sportage je zauzeo 1. mjesto na rang-listi svih vozila koje su ikada testirali (vidi priog).

Sportage čini dvije trećine proizvodnje u Žilini

Četvrta generacija Kia Sportaga brzo je nastavila tamo gdje je stao uspješni prethodnik. Sadašnja verzija najprodavanijeg sportskog terenca je najpopularnije vozilo iz te slovačke fabrike, jer predstavlja čak 64% ukupne proizvodnje i trećinu Kijine ovogodišnje prodaje u Evropi.
Porodica cee’d (hatchback, karavan i kupe) predstavlja 28%, dok jednovolumen Venga čini preostalih 8% polugodišnje proizvodnje. Vozila, koja proizvode u Žilini čine 59% Kijine prodaje u Evropi u ovoj godini. Najznačajnija tržišta za Kijinu jedinu fabriku u Evropi su Velika Britanija (15%), Njemačka (9%), Španija (8%) i Italija (8%).


Euro NCAP - Kia je dobila najveću ocjenu za sigurnost - pet zvjezdica

  


 


 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward