KRATKI TEST: DS5 So Chic BluHdi 160

Jednostavno, za one kojima se ne čita, automobil je uglavnom nedovršen. Kao da se po svaku cijenu trčalo sa "daj izbacujte na tržište, daj počnite prodaju,...", tako su vrištali ekonomisti, a inžinjeri sklepali šta su sklepali.                 Ukratko: užasan je!                    Za one kojima je ovo pretežak izraz imaju ovdje negdje na portalu nešto što se zove ...

... Pravno odricanje, pa preporučujem da pročitaju. Ja jednostavno ovdje to imam pravo napisati, jer to je moje mišljenje. Cijena ovakvog modela je oko 81.000 maraka na BH tržištu, pa je u redu i očekivati nešto za taj novac. Pogotovo jer sam dva-tri automobila prije ovoga vozio i Mercedesovu C-klasu u Coupe karoserijskoj varijanti, koja je sa AMG Line interior paketom opreme skuplja svega 5.000 maraka od ovoga. 

A kako počinje jedan test, proba, vožnja, kako hoćete. Pa potrebna je fotografska oprema. Otvaram zadnja vrata, stavljam na zadnju klubu torbicu sa Canonom koji koristim za ove stvari, uz dva prateća objektiva, zatvaram vrata .... uh. U vražju repu, nešto sam udario vratima. Brzo otvaram vrata, tražim zaboravljenju kopču od pojasa za koju sam mislio da se našla između lima karoserije i vrata .. nema je. Kontam, povukla se, ne vidim oštećenje nigdje. Haj, dobro je. Zatvaram vrata opet, onako ležerno, a u mislima već otvaram vozačka ....  i opet isti zvuk!!! Ma koji mu je đavo. Opet otvaranje, detaljno zagledanje, tražim zaboravljeni komad metala, nema ništa. Sada već sumnjam na vrata i izradu. Nekoliko puta ponavljam, užasan zvuk. Prolazim na druga, ona na suprotnoj strani, vrata. Ponavljam radnju. Ista stvar, vadim mobitel i snimam, pošto nisam još došao do kamere. Nemam profesionalnu audio opremu, pa taj zvuk ne mogu dočarati ovdje, a ne petlja mi se oko friziranja zvuka na videu.

Zaključak: do izrade je.
Užas!
Slušati onakav zvuk kod zatvaranja automobila koji košta koliko košta je recept da se svaki dan osjećate loše misleći koliko novca sam bacio za to. 

I tako je sve počelo. 

Sjedam, vežem se, razgledam malo unutra. Sve je to nekako futuristički, podsjeća me na neke detalje iz filmova o kakvim vanzemaljcima, da iskren budem ne znam koji Alien ili Predator, ali to je nešto takvo. Nekakva udubljenja, futuristički prekidači, nagibi, kombinacije boja ... I sve to fino izgleda onako "na prvu". Na drugu, treću i sve ostalo, ma ko će se naviknuti gdje je šta i ko će to sve čistiti od prašine i kako. Treba sanduk bočica sa komprimiranim zrakom kao za čišćenje tastatura svaki put. Ako hoćemo da je unutra sve uvijek uredno. Malo blesavo riješeno. Može sve biti i futuristički, ali da je usput jednostavno i za održavanje.

Sjednem, startuje HDi motor, krenem. Sjedišta su fina. I ona su futuristički urađena, ali fina su. Udobna. A zbog svih onih silnih jastučića i kanala, i izmjena zraka između tijela i sjedišta je brža, pa je i to jedan plus za ovakvo rješenje. Ležeći policajac ... ogibljenje je bučno. Ili bučnije nego bi trebalo biti kod automobila koji ovoliko košta. I kod nižih automobila, sa gumom nižeg profila, nije se čuo ovakav zvuk. Ne sviđa mi se! Dakle pored zatvaranja vrata, i ovo bih kao vlasnik morao slušati. Jer imamo ovdje u Mostaru ležećih policajaca čija je zbirna površina skoro kao ostatak puteva. Tako mi se bar čini! Sve zbog toga što Policija ne smije oduzeti 100-ak vozačkih dozvola i eliminisati one zbog kojih se postavljaju, pa svi plaćamo cijenu tih idiota na cesti, i to elementima ovjesa točkova naših automobila, i našim živcima. A u ovom automobilu, ležeće prepreke podsjećale bi vlasnika i kako je bacio 80-ak hiljada niz vodu.

Dalje, skretanje na jednom od semafora, i izmicanje glavom kao da mi je cilja sam Mike Tyson alias Malik Abdul Aziz! Zašto? Neki idiot se sjetio da nagne srednji dio instrument table, da tu stavi nekakav "fancy" sat, poklopi ga površinom od koje se sunce odbije direktno u oči pod nekim uglovima. Upadni ugao svjetla je jadnak onoma pod kojim se svjetlo odbije, i na trenutak nisam vidio ništa ispred sebe.
Kao da je problem bio riješiti to drugačije, no robovalo se tom nekom stilu bez vođenja računa o ergonomiji, funkcionalnosti, održavanju. I tako sam ja mahao glavom lijevo desno tih sekund dva. Da Bog dragi sačuva!

Da ne lažem, od tog momenta mi se ovaj automobil više nije vozio. O vožnji nemam poslije ovoga šta pričati, ni kako drži zavoje, ni kako ne drži, ni kako se ponaša, jer jednostavno ne želim dalje ići, pošto ga smatram potpuno nepoželjnim, a njegovu kupovinu već nelogičnom. Ovo neko kratko vrijeme prosječna potrošnja je bila preko 7,2 litra, što je za jedan HDi neobično puno. HDi motore smatram dobrim (ako se paze), ugodnim, ali i štedljivim i ne znam šta je razlog ovoj potrošnji. Možda je razlog mjenjač (EAT6), automatski je, i njegovi prenosni odnosi. Iz Citro.... pardon, DS Automobiles, navode da je prosječna potrošnja 4,4 litra, a gradska 5,1. Nisu puno promašili, "samo" oko 50-60 posto. A to nije sve. Elastičnost motora, ali i performanse nikako ne odgovaraju snazi, i trebalo bi da su itekako bolje, pogotovo uzimajući prosječnu potrošnju. Trebale bi biti bolje!

Idem ja negdje sada fotkati automobil. Eto da pokušam fotkama uljepšati ovaj mučni tekst i mučne impresije.

I tako, mjesto fotkanja je Univerzitet Džemal Bijedić, bivši Sjeverni Logor, ovdje u Mostaru, a slijedi i malo detaljnije zagledanje.

Plastika, način na koji je sklopljena je baš onako razočaravajući. Mislim, kad se o nečemu ne vodi računa, onda se baš ne vodi računa, a ovaj automobil je i školski primjer za to. Ne treba se puno tražiti, pogledate dio kod malog prozora (koji dodatno radi poduplavanja A nosača čini automobil nepreglednim i kod vožnje naprijed), lijevo od volana. Uklapanja plastike su nikakva. Prevelika su odstupanja .. zazori. Nisu ravnomjerni da stvar bude gora. A sve izgleda kao da je sve to sklapao neko ko pravi one jeftine igračne po pijacama. Pa onda sa strane, kada se otvore vrata, pogled na konzolu. Nisu se ni potrudili da promijene ni onaj reljef plastike, jer i on je mučan i dosadan. Pa i plastika, takva kakva je. Opet bezvezno sklopljeno. Možda je to čvrsto, možda se nikada neće razmrdati, neće se čuti "cvrčci", ali bezveze izgleda. Da bezveznije ne može. Možda je samo Dacia bezveznija. A ovdje kao da se radi o Škodi Rapid, a ne o automobilu brenda koji pretenduje na premium segment.


Da ne zaboravim na instrument tablu. Ne znam otkud im ideja za ovakvu jednostavnost koju prati vrišteća crvena boja koja iritira u ovoj količini. Pa svjetla pozadi na automobilima su crvena, jer se ta boja primijeti sa najveće daljine. A sa druge strane, španski toreadori je koriste da razbjesne one muške krave po španskim arenama, kako bi dokazali svoju muškost (znam da se zovu bikovi, no izraz je da se malo u ovoj muci nasmijete). Dakle em vrišti, em iritira. Je li moglo gore rješenje? Jeste naravno, da su stavili bijelu i da su stavili snagu 55 Watti i sve usmjerili u oči. Da ubija za volanom. Ovdje kKao da su uzeli tehnologiju prikaza brojeva Brother kalkulatora sa početka 80-ih ili kraja 70-ih godina. Nevjerovatno zaista!!!

E da. Znate li koliki je brisač zadnjeg stakla? Toliki da bi efekat na čistoću bio skoro isti i da ga nema. Uštedjeli bi u proizvodnji, vozač ne bi ništa trpio, a bilo bi i manje elemenata za pokvariti. 

Primijetio sam i kod zadnjih vrata, između zadnjeg kraja stakla i ručne na vratima nešto što me tjera da zaključim da ni proces nanošenja laka nije prilagođen automobilu. Kao one neke jedva primjetne neravnine. Kao da se lak ne raspodjeljuje ravnomjerno. 

I šta reći o dizajnu automobila? Kičasto. Gdje su god mogli nabacali su nekih kičastih detalja. Ima li kičastiji automobil od ovoga? Nećete vjerovati, ali evo pao mi je jedan napamet - Renault Kadjar. Tu su negdje, na istoj valnoj dužini po kiču. Kao da su uzeli neki normalan automobill, polijepili po njemu stvari da blješti po tim mjestima, a onda ga napumpali iznutra, pa izgleda skoro kao balon. Možda su tu napuhanost ubijali sa ovim sjajnim lajsnama po cijelom vozilu. A napuhani su i mjesto za motor, i ostatak karoserije. Cirkus!


Iako ima osovinski razmak veći od 2,7 metara, i možda ne mogu pozadi sjediti oni moje visine, ali komotno bi trebalo biti za sve one druge, one, uslovno, normalnije visine. Ovo je OK. A dosta je širok i naslon za laktove koji se vadi iz naslon azadnje klupe. Služi i za smještaj pića. 

Skoro je za nepovjerovati da bih se moglo naviknuti na onaj dio ispod ventilacije, do komandi klime. Ima tu kružnih elemenata, doduše u njima su i digmići, u najmanje pola njih, no svaki zauzima istu površinu, pa se može na to naviknuti - ergonomski je. Fino je to urađeno. Malo su poblegli sa onim prekidačem za sve pokazivače pravca, no bas se ističe bojom, pa ga se neće tražiti gdje je. I ručica mjenjača je fino urađena. 

Pretinac ispred suvozača ima oooogromna vrata. Ne bi loše bilo da ima mehanizam koji ih nakon otvaranja polagano spušta. Nema, pa sve sliči kao da ispadne iz ruke pod noge, a ako u tom momentu umate u vratima na mjestu za flašu, bilo kakvu flašu (na videu je najmanja koja se mogla kupiti), ona neće ostati na svojem mjestu. Hajde, velika vrata, mora da i pretinac vrijedi. Opet nedovršeno i bezveze, a prikazano je na videu, a i slici ispod:

Možete praktično koristiti samo lijevu trećinu ili četvrtinu prostora koji pokrivaju vrata. Cirkus. A ležište za flašu (u vratima) je takvo da će ona u vožnji, pretpostavljam, i sama ispadati. 

.be

Vožnja unazad. Sve ok, samo da nisu povezali senzore sa ekranom, jer je to beskorisno. Pogledajte foku. Iimate senzore za vožnju unazad, imate ekran u automobilu, i imate ovakav grafički prikaz kod vožnje unazad:

Stvarno sramota. Bolje je da su ostavili samo zvuk, nek zvoni, jer ovaaj grafički prikaz je ružniji od onoga što djeca u prvim razredima osnovnih škola crtaju na nastavi iz likovnog. 

Ne smijem zaboraviti ni prtljažnik. Znate kako se svi trude da u putnički prostor stave zvučnike, upravo zato da između njih i uha putnika nema preprekao koji bi ometao rasprostiranje zvuka, kako bi se uživalo u muzici. Ovaj automobil ne slijedi tu logiku, tačnije oni koji su ga pravili, pa ćete u prtljažniku naći zučnik čije uležištenje (u bezveznoj plastiketini, koja i ne liči ni na šta) je uzelo veliki dio prostora kojis e mogao pametnije iskoristiti. S obzirom na ovaj položaj, očito je namjena slušanje por*o-folk muzike, ili ekvivalenta njoj u drugim (nebalkanskim) društvima. Ali uzimajući u obzir kakva je ta tzv. muzika, potpuno je svejedno hoće li zvuk do uha doći nedeformisan ili ne. Kvalitet se ne može pokvariti, u startu je nikakav. A izgleda da se ovdje vodilo računa da drugi okolo čuju bubnjanje, vrištanje, kreveljenje, s obzirom na položaj ovog zvučnika.

I sve to na štetu ni krivog ni družnog prtljažnog prostora!

I na kraju, nije ovo usmjereno niti protiv Citroena, da sad ne bi neko pametovao "... posvađali ste se sa ..." niti njegovih dilera. Nisam ja svađao sa bilo kime. Ovaj automobil je užasan, i prije bih uzeo C4, a pogotovo C5, nego ovo. I uštedio brdo novca. U stvari toliko da mogu vikendicu napraviti i imao bih automobil koji vijedi koliko se plati. A C5 iako je i vremešan, za ovo Star Enterprise iz Zvjezdanih Staza! 

DS Automobiles bi trebao da gradi imidž, ako želi u premium segment. Sa ovim automobilom ide u negativnu stranu, a onda će puno teži biti povratak u pozitivni dio skale koji se naziva "dobar imidž". Ne znam što je DS-u ili Citroenu trebala ovakva avantura po svaku cijenu. Imidž ili ugled se stvara godinama, decenijama, a može se uništiti u desetom ili stotom dijelu toga vremena.
Ovdje se odmah počelo sa uništavanjem, iako ugled nisu niti počeli niti graditi. I šta im znači ova "petica" u imenu? Nemam pojma, jer logika kaže da bi ovo trebao biti DS4, ne DS5. Možda su i na ovaj način htjeli reći da je ovo nešto iznad Citroenovih "četvorki". A nije niti blizu! DS5 kao da nije složen, nego kao da je razložen da čini cjelinu!

I još kad pomislim da za ovaj novac mogu voziti savršeno urađen Mercedesov C-coupe, ili dobro opremljeno SUV vozilo sa pogonom na sve točkove sa možda i najboljim paketom opreme .... ili nešto iz ovog segmenta poput Golfa, cee'd-a, Audija, C4,.... ili čak nešto iz većeg segmenta, onda zaista nemam šta više reći o ovoj temi! 

Nedžad Grebović, dipl.ing.

___________________

Cijena testiranog modela iznosi cca: 81.000 KM

________________

Dimenzije:
 dužina x širina x visina: 4.530 x 2.128 x 1.505 mm
osovinski razmak: 2.727 mm; 

Motor:
turbodizel, 4 cilindra, 4 ventila po cilindru
radna zapremina 1.997 cm3
najveća snaga 181 KS @ 3.750 min-1
najveći obrtni moment: 400 Nm @ 2.000 min-1

Mjenjač:
automatski, 6 stepeni

Ovjes: 
naprijed McPherson, nazad kruta osovina

Performanse: 
ubrzanje 0-100 km/h za 9,2 sekunde
najveća brzina 220 km/h

Potrošnja:
kombinovano 4,4 lit/100 km (deklarisano)
na testu: preko 7,2 lit/100 km
 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward