TEST: Mercedes-Benz C180 Coupe AMG Line

Jedan uobičajan dan i poziv sa nepoznatog broja. Javim se, a sa druge strane gospođa ili gospođica (prije će biti ovo drugo) se učtivo predstavlja i pita
- "Da li je ...." ...
- Jeste

- "Da li ste zainteresovani za test nove C-klase model u Coupe varijanti" ....... još je ona nešto pričala, no ko je slušao, jasno da sam zainteresovan.

Koji to muškarac nije zainteresovan da se nekoliko dana druži sa coupeom, a još ako je to Mercedes. I nakon desetak dana preuzeo sam Mercedes-Benz C-class Coupe u STARline-u.

Automobil sam vozio na proljeće nekada, ta četiri skoro potpuno kišna dana ganjao sam ugrabiti svaki sekund Sunca radi fotkanja, jer bez svjetlosti i Sunca nema ni fine fotke, pogotovo što nemam fotografsku opremu u vrijednosti objekta koji ovdje fotkam. Video sam nekako sklopio i evo ima skoro 1.000 gledanja do sada, neki se ne mogu pohvaliti ni da je test pročitao deseti dio toga.


Da ne duljim, svakako kažu da sam ekstreman u svojim testovima, u pisanjima, radi čega me se i spominje od pojedinaca u negativnom kontekstu, ali i od većine dilera. Da budem iskren, najradije bih o ovome automobilu napisao samo par rečenica i završio test. U stvari evo ih, smatrajte sljededeći tekst poglavlje kao test u nekoj skraćenoj varijanti:

Automobil je jako kvalitetno urađen i to se vidi doslovno na svakom milmetru, bilo vani bilo unutra. S obzirom da se radi o automobilu sa zadnjim pogonom, posebna pažnja trebala biti posvećena na ogibljenje točkova i raspored masa, a inžinjeri u Mercedesu su uradili fantastičan posao. Bolji posao su mogli uraditi sa dužinom sjedeće površine prednjih sjedišta, pa i visini onog suvozačkog, no dobro. Automobil se kontroliše u svakom trenutnku upravo nako kako treba da se kontroliše automobil sa zadnjim pogonom, bez bilo kakvog nepredvidivog i neugodnog ponašanja! Jednostavno prelijepo ga je voziti, uključujući i tjeranje do krajnjih kranica u zavojima. Motor 1,6 litarski od 156 KS i te kako može povući automobil, ali morate ga zavrtjeti. Ipak ako želite da se kvalitetnije izražavate po asfaltu (čitaj - zavojima), onda uzmite nešto jače! Manom bi se mogao nazvati rezervoar za gorivo kapacitta 41/7 litara (kapacitet/rezerva), što je baš nikakvo s obzirom da je ovo benzinac. I možda, ali možda, nedostatak funkcije "keyless", dakle da je za sve dovoljno imati ključ u džepu, a ne samo za start motora. 

I to bi bilo to - kraj testa.

 

No to bi bilo krajnje nefer kao onima koji vole ili žele nešto više da čitaju o Mercedesu, pa ću ipak biti malo opširniji u nastavku.

O izgledu ću kratko. Sve novije generacije Mercedesa mi se vizuelno sviđaju. Tako je i sa ovom. Slike govore kao hiljadu riječi, a skrećem pažnju na poklopac motora u odnosu na ostatak automobila, kao da su htjeli napraviti neki povratak u prošlost sa ovom siluetom. Koeficijent otpora zraka od samo 0,29 garantuje odsustvo šumova vjetra dok se vozi većim brzinama, kao i smanjenje potrošnje pri istim. Najljepši dio mi je zadnji kraj automobila. Kao da se spušta dijelom i prema zadnjem kraju, ali sa vrha i prema centralnoj osi automobila. Sve jako lijepo izvedeno, privlači poglede, a i zadnje svjetlosne baterije kao da su dio karoserije, tako su lijepo i precizno uklopljene. I pružaju lijep vizuelni doživljaj kada se uključe (svjetla). Ne može se ne primijetiti linija koja spaja prednje svjetlo sa zadnjim i proteže se cijelom bočnom linijom automobila. Ali ako pogledate sprijeda ta linija se nastavlja i kroz prednja svjetla i ide do ili od poklopca hladnjaka koji poznajemo kao maska. Ove neke sitnice zaista volim. Pokazuje posvećenost poslu, u ovom slučaju, poslu dizajnera! Pomenuta linija u sebi sadrži i ručke za vrata. A tu je i slična linija koja odvaja dio koji bismo mogli nazvati prag automobila. Pogledajte kako su vrata u zadnjem donjem dijelu zaobljena, nije to samo rez pod 90 stepeni! Fin je ovo rad dizajnera. Mislim da vremenom neće zastarijevati i postajati dosadan!

Automobil, koliko god se čino mali, bar po imenu, i nije takav. Evo dimenzija. 


Vrata su široka, i nemaju okvir oko stakla, što bi trebala, tačnije MORALA da bude jedna od odlika coupe automobila. Nije to neki vizuelni detalj onako vidljiv nekome dok gleda automobil u prolazu, ali vlasniku pruža to neko zadovoljstvo koje se teško može definisati riječima. Sjedišta su sportska, prelijepo dizajnirana, ali baš baš prelijepo, i to pogotovo u gornjem dijelu. Ja lično bih volio da se sjedeća površina može malo povećati,  u stvari produžiti, i to ću smatrati manom. Pa i visinom onog na suvozačkom sjedištu, no nismo svi visine 2 metra. Podešavaju se električnim putem, a imaju i grijanje, koje se aktivira lijepo smještenim prekidačem na vratima, što je inače jedna od prepiznatljivih osobina Mercedesa (mislim na smještaj tih dugmića na tom dijelu vrata). Još kada se to uradi u auminijumskoj režiji, djeluje zaista luksuzno, i opet je to onaj neki osjećaj koji se teško opisuje riječima. Sjedišta su kožna, kako i dolikuje, a i prednja konzola je u koži, i to je jako lijepo urađeno. Svaki milimetar! I konačno sviđa mi se da je dubina gornjeg dijela prednje konzole do početka vjetrobrana odmjerena, i nije ona što slijedi amerikanizirane automobile, pa da se nekadašnje Oslobođenje može razlistiti bez problema po vrhu iste. Ovo je baš lijepo i primjereno jednom Coupe automobilu. Mnogi se neće složiti!

Prostora pozadi i ima i nema. Ako je pozadi kakav klinac, OK je. Klinceza, isto tako!

Ako sam ja, onda bih radije trčao pored automobila nego sjedio pozadi, a morao sam i sjediti. Pružio sam se dijagonalno koliko sam mogao. Ovo je minus? Ma kakav minus, kod kojeg je to coupe automobila zadnja klupa pravljenja da bude upotrebljiva? Ni kod jednog, bar ne bi trebala. Taj dio mi treba da stavim kakvu kožnu torbu, i da je uzimam sa tog mjesta bez otvaranja prtljažnika. Ali opet kažem, korisno je, ako ste mladi, imate suprugu i klinca ili klincezu ili oboje. Vjerujte da će se i on ili oni i ona ili one radije tu pristati voziti nego u mnogim drugim automobilima i maštati o tome kako će svom starom maznuti nekad ključ! A može se tu voziti i osoba do 1,6 m visine. Doduše i ovo je relativno i zavisi koliko su visoke osobe na prednjim sjedištima, što ima direktan uticaj na to koliko će prednja sjedišta biti pomaknuta naprijed.

 

Preglednost sa vozačkog sjedišta je dobra posmatramo li samo naprijed. Oni koji ne koriste retrovizore reći će da je preglednost pozadi loša, no to je coupe. Ne može se očekivati ništa spektakularno. Kamera se može dobiti i ako razmišljate o ovom automobilu uključite je u opremu. Ja lično koristim retrovizore jako često, a i isključivo za vožnju unazad, no ovdje bi mi zaista dobro došla kamera. 

 

Unutra preovladava crna boja i po gornjem dijelu kabine, i to je i te kako ugodnije oku od svijetlih koje su nekako više uobičajne. 

Materijali su više nego OK, koža preovladava, a prednji panel, njegov centralni dio je neobično riješen. Drugačije je od svega na šta se navikne čovjek. Komande klima uređaja traže navikavanje, no ako očekujete da ćete voziti Golf i imati istu analogiju kod komandi u ovom automobilu, grdno se varate. Naviknut ćete se i na komande klime, a to će tražiti vremena. Navikne se čovjek na svašta, što ne bi na njih. Ja nisam, ali automobil sam vozio samo 3-4 dana. A i na sve druge komande. Tri su otvora za ventilaciju na centralnom dijelu prednjeg panela i jako kvalitetno i precizno su urađeni što se vidi kod njihov zakretanja. Kao da između pokretnog i nepokretnog dijela nema ni zazor ni zador. 

Te komande za upravljanje klimom zauzimaju cijelu širinu srednjeg dijela prednje konzole, i u jednom su redu. Odlično su urađeni i složeni, a traže ipak malo vremena na navikavanje na to gdje koja komanda stoji. THERMATIC odlično obavlja posao, i radi se o dvozonskoj klimi. Informacije o klimi su vidljive na odlično uklopljenom "kao tablet" ekranu (mislim da je dijagonala 7 nča) u gornjem dijelu prednjeg panela. I to je jedino mjesto gdje i treba da stoji ekran. Iznad ventilacije, pa manje odvraća pažnju od vožnje. Fantastično je vidljiv u svim uslovima vožnje, mislim na prikaz slike, a komandama se upravlja na točkiću i površini osjetljivoj na dodir tamo gdje bi otprilike ručica mjenjača trebala biti. I to traži malo navikavanja, ali sve to ide. Inače ovaj oblik ekrana kao i njegov smještaj se dosta kritikuje. Nema ama baš nikakve osnove za to, pogotovo jer se kritike odnose na dizajnersko rješenje. I svi spominju da je kao tablet, pa je zato bezveze. Ma bezveze su ti njihovi komentari, nešto treba naći da se kritikuje, a da se Mercedesovi zastupnici ne uvrijede. Kao da ne mogu prihvatiti da nema za kritiku ništa.

Instrument tabla je pregledna i ugodno osvijetljenja. Lijevo je brzinomjer, a desno je pokazivač broja obrtaja. Lijevo je pokazivač količine goriva, a desno je pokazivač temperature rashladne tekućine u motoru. U sredini je mali displej koji služi za odabir pojedinih opcija (radio, navigacija, režim rada), pokazivač vanjske temperature, vrijeme, status mjenjača, pređeni kilometri, mjerač puta (dva su), status Eko start-stop sistema, trenutna potrošnja goriva, prosječna potrošnja, kompas, pravac na putu, naziv autoputa kojim vozite, .... itd.

Ima zanimljivo mjesto za dugmić, tačnije valjčić za povećanje glasnoće audio uređaja. Tamo gdje je kod drugih automobila mjenjač, pa na desnoj strani plohe. SUprotno od valjčića za odabir režima rada, koji je na lijevoj strani. Odlično ergonomski. Malo ćete se pozabaviti ako stavit USB i želite slušati muziku sa njega. Naime, treba ga po menijima pronaći. Kako i rekoh, tražit će navikavanje. Kao i neke druge stvari. No bolje je navikavanje na komande, nego navikavanje na ponašanje na cesti!

A gdje je ručica mjenjača? Američki recept, sa desne strane volana. Na ovo se već ne treba navikavati, upitat ćete se što ovaj položaj nije i kod svih drugih automobila koji imaju automatski mjenjač. Pored njega, iza volana sa ovje strane su i polugice za ručno prebacivanje brzina kada odaberemo taj način mijenjanja brzina. pitate se šta kada se kod 6.000 obrtaja vratimo iz sedme u prvu brzinu ili stepen prenosa. Takve manifestacije gluposti elektronika ne dopušta. Takvo što neće ići i postoje granice.

Inače taj prednji panel je urađen od, kako se danas kaže, klavir plastike. Lijepo izgleda, luksuzno, ali otisci prstiju ili ogrebotine, ako ih ima prosto vrište sa nje. Možda i namjerno stavljeno, da bi se sve držalo urednim i čistim.

Prtljažnik je upotrebljiv. Mislio sam napisati da bi možda bilo dobro da ima malo više pristupne površine, da je taj otvor nešto veći. Ali poBogu neće niko prevoziti frižider u njemu, a putne torbe i najvećih dimenzija mogu se smjestiti unutra, prtljažnik je dovoljno dubok i visok. Dakle nema zamjerke. A uredno je i kvalitetno urađen i tapaciran. Zadnja klupa se dijeli u omjeru 40:20:40, što znači da kroz srednji dio možemo provući i skije na primjer. Sasvim OK. Kažu da je kapaciteta oko 400 litara. Mjerenjem, savršenog prostora, dakle bez izbočina dobija se 470 litara. Teško da izbočine uzmu toliko, i moje je mišljenje da je veći od 400 litara. Dubok je i širok, pa i kofer 1x1 metar bi se mogao staviti u njega. Ili dva ako im je debljina 20-ak cm. Treba li više? Ima zadnja klupa za ostale stvari. Da nema zadnje klupe koja je skoro beskorisna za odrasle ljude, onda bih kritikovao prtljažnik.

 

Kako se vozi, kako troši?

Vožnja je nekako neuobičajno udobna i po neravnijem putu. Fino je to sve Mercedes odradio, jer za ovakav automobil za očekivati je bilo onaj osjećaj kada se u prsima osjećate streseni, no toga nema. Zaista udobno. To je možda i suprotno onome što omogućava ugodne prolaske kroz zavoje. Automobil se u zavojima ponaša, po mojem ukusu, skoro savršeno. Jednostavno kao suvozač ne bi bilo svejedno da vas neko tako vozi kroz zavoje, no kada provozate automobil shvatite da taj strah nema mjesta, tako da sa finim pneumaticima, po asfaltu bez lišća i pijeska možete sa automobilom raditi praktično šta hoćete.

Ko je "krivac" za ovakvo ogibljenje?
Odgovor je: Mercedesov Agility Control.
A šta je to?
Pokušat ću objasniti najjednostavnije moguće. Imate amortizer sa dvije komore ispunjene uljem. Između te dvije komore imate ventil, a one su spojene i bez toga ventila, dakle ventil je samo dodatni prolaz za fluid između te dvije komore. Kada je ventil otvoren fluidu se suprotstavlja manji otpor strujanju iz jedne u drugu komoru, pa je prilikom opuštenije vožnje ventil otvoren i omogućava lakšu cirkulaciju ulja između komora, dakle vožnja je udobnija je vožnja, a neravnine se lakše absorbuju. No kada se vožnja zahtjevnija, ventil reaguje na naglija naginjanja karoserije, tako da aktivira, i time smanjuje se ili zatvara taj drugi otvor za prolaz ulja iz jedne u drugu komoru, pravi se veći otvor strujanju ulja, i amortizeri postaju, uslovno, tvrđi. Tako se stvaraju svi uslovi za uživanje u zavojima. Vrlo jednostavno rješenje, a takva rješenja krase dobre inžinjere.

Upravljač je isto po mojem ukusu, mislim da mu je prečnik oko 35-36 cm, onako od oka i iskustveno, što smatram savršenim. Debljina obruča kola upravljača je takođe ona koju preferiram. Sad će neko pomisliti, a Bože dragi što ga hvali. Sačekajte test DS5-ce nekada kasnije, ako se nekome čita nešto loše, a ovdje ga namjerno spominjem jer je cijenom otprilike kao i ovaj automobil. Volan je u donjem dijelu ravan, i trokraki je, što mu daje i sportskiji izgled. Komande na volanu su dugmići, i volio bih da ima kakav točkić, kao što je onaj dole pored sjedišta za odabir režima vožnje. 

Mjerenje zaustavnog puta vidite na donjem videu, i to je ono što čini razliku između velikih diskova i onih koji zadovoljavaju. Ako se češće pritiskaju, ove su jedine prihvatljive, dok druge mogu da posluže svrsi (mislim da od ovog videa ukidam snimanje zaustavnog puta u budućim testovima). Ipak ovo je coupe i pravljen je za uživanje, a istraživanja pokazuju da je u vellikoj većini slučajeva u ovakvim automobilima samo vozač. Dakle ne mora se voditi računa  strahu i stepenu ukočenosti saputnika. 

Pedale, aluminijske, sa rupicama, opet nešto sportskog štiha. 

.be 

Dynamic Select sistem omogućava vozaču jedan od nekoliko režima vožnje, koji djeluje na rad motora, mjenjač, vrijeme kada se promijeni brzina u mjenjaču (7G-Tronic Plus) i sistem ogibljenja. Najjednostavnija i najdosadnija opcija je ECO, a ona, kako sama riječ kaže, vodi računa da se potroši najmanje goriva. Po meni je mogu izbaciti. Dalje, opcija Sport i Sport + su itekako bolji izbor, a tu je i Comfort. S obzirom da sam automobil vozio četiri dana, opciju Individual nisam imao priliku isprobati, jer bi to tražilo bar još par dana ekstra. Uglavnom i ona je tu, i vlasnici se mogu igrati sa ovim odabirom. 

Potrošnja na testu je bila oko 9 litara na 100 kilometara, nekada i više, no kada ste za upravljačem jednostavno ne možete odoljeti, a motor je svega 1,6 litara zapremine. A može i drugačije, automobil možete voziti 80-ak km/sat pri manje od 1.500 obrtaja radilice motora u minuti, što je praktično kao da vozite dizel. Može se voziti i 100 km/h a da obrtaji ostanu na 1.800 obrtaja u sedmom stepenu prenosa (170 km/h sa oko 3.750 obr/min). Ovo se može zahvaliti relativno obrtnom momentu od 250 Nm dostupan već od svega 1.200 obrtaja u minuti (i takav je do 4.000, dok snaga raste radi povećanja broja obrtaja). Meni je obrtni moment bolji pokazatelj za snagu nekog motora od jedinice koja je mjerilo za snagu (Watt), a imam i uporište za ovo u fizici! A to je da je jedinica za snagu u ovom slučaju izvedenica od momenta i ugaone brzine koljenastog vratila. A sada pogledajte kako je to npr kod nekog dizela, uzmite TDI od VW-a, gdje je najveći obrtni moment je pri većim obrtajima. Kako su to izveli kod Mercedesa pitate se? Pa pametnim algoritmom za upravljanjem motorom, preciznom izradom, korištenjem kvalitetnih materijala za pokretne dijelove, i korištenjem turbo kompresora. 

I za koga je ovakav automobil? Ma ovo je za ljude sa ukusom, oni istetovirani (većina) će birati BMW ili Audi, jer oni koji traže ovakav automobil neće ni pogledati BMW (i obrnuto), ili Audi. Može se ovo sve zvati veliki trojac ili četvorka (ako uključimo Lexus), no još sam pri ubjeđenju da niko od njih nije konkurencija jedno drugom! Kada promijenim mišljenje to ću nekada i napisati. A sumnjam da ću! Na zapadu će ga birati mladi ili oni koji se osjećaju tako, koji nose odijelo cijeli dan ili se sportski odijevaju ali se opet bave poslom gdje je jedan od uslova da bi se uspjelo bonton!

 

Nema smisla pisati ili pričati o Mercedesu, a da se ne spomene sigurnost. Ovdje ću spomenuti sistem za zaštitu pješaka, mada teško ko vodi računa o tome. Mercedesov, kako su ga nazvali, "aktivni poklopac motora" funkcioniše na način da kod registrovanja udara pješaka sistem podigne haubu 50-ak milimetara i na taj način kod udara pješaka taj dio amortizuje energiju kretanja, umjesto da se ista absorbuje od strane haube i pješaka, što smanjuje stepen ozljeda. Hauba se osloni na zračne jastuke što doprinosi amortizaciji energije kretanja, i ovo je bolje i ispravnije reći od amortizacija udara.
Pored ovoga tu je i nešto što se zove i COLLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Ovaj sistem radi na način da radar mjeri brzinu, tačnije razliku u brzini vozila u kojem se vozimo i vozilo ispred. Ukoliko je razlika takva da je potrebno kočiti da bi se izbjegao sudar, onda se pojavljuje crveni trokutić na instrument tabli, a to može pratiti i zvučni signal, i od vozača se traži da uspori (ako nema namjeru obilaziti automobil). Kod pritiska na kočnicu, sila kojom se djeluje je takva da se automobil sigurno uspori, bez ozira da li je vozač samo lagano pritisnuo pedalu kočnice (zahvaljujući nećemu što se zove Adaptive Brake Assist sistem). Dalje, sistem može biti i takav da se do brzine 105 km/h sistem sam opredijeli za smanjenje brzine vozila kako bi preduprijedio ili smanjio posljedice eventualnog udara prednjim krajem (to je sistem sa ovim PLUS na kraju).
Distronic Plus Adaptive Cruise Controle može mijenjati ovaj sistem, a u tom slučaju on funkcionira do brzine od 200 km/h. Ne treba napominjati da u ovom slučaju sistem pali svjetla za kočnice, da bi i vozač iza mogao reagovati na vrijeme. Divna i korisna stvar!

Euro NCAP, u momentu dok ovo pišem, još nije testirao ovaj model Mercedesa, kao što vidite na prikazu sa njihove web stranice ispod!


I šta reći na kraju? Ako bih ocjenjivao ovaj automobil, ako u obzir uzmemo i dijapazon motora koji se nudi uz njega (odabrao bih C300 ili C220d, ako AMG nije izbor), a ako su ocjene od 1 do 10, onda bih ovome automobilu dao devetku sa minusom iza. A ako uključim i cijenu i ono što Mercedes nudi uz ovaj automobil, naprimjer besplatno održavanje narednih pet godina, ili do 100.000 kilometara, onda mi ne preostaje ništa drugo nego dati mu oduzeti taj minus, jer im ne mogu oprostiti ovako mali rezervoar za jednog benzinca. Ipak neki automobili na pogon baterijama imaju veću autonomiju nego ovaj model ako se da malo oduška sa pedalom gasa, a morat ćete, ipak je 1,6 litarski. I još jedna stvar mi nije jasna, a to je da ima veće osovinsko rastojanje od coupe varijante E-klase, dakle starijeg brata! Eto meni teme za razmišljanje, pa završavam test.


Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.

__________________________

Dimenzije:
dužina x širina x visina: 4.686 x  1.810 (bez retrovizora) x  1.405 mm
prevjes naprijed/nazad: 790/1.056 mm
osovinski razmak 2.840 mm
zapremina rezervoara 41/7 litara (rezervoar/rezerva)
zapremina prtljažnika 400 dm3
krug okretanja: 11,22 metra
Cd=0,29

Ovjes:
Multilink i naprijed i nazad

Motor:
radna zapremina: 1.595 cm3
broj cilindara/raspored: 4/R
stepen kompresije: 10,3:1
najveća snaga: 115 kW / 156 KS pri 5.300 min-1
najveći obrtni moment: 250 Nm @ 1.200 - 4.000 min-1
CO2: 130 gr/km

Performanse:
ubrzanje 0 do -100 km/h: 8,8 sek
najveća brzina 223 km/h
Prosječna potrošnnmja na testu: 8,9 litara/100 km

Mjenjač:
Automatski 7G TRONIC PLUS; Pogon: Na zadnje kotače.

Cijena vozila (do registracije) fco Vogošća: 87.892,00 KM
_______________________

 
 
 

_______________________

Tip vozila: C 180 Coupe;
Boja vozila: 988 Dijamant srebrena;
Boja unutrašnjosti: 651 Crna;

ISP integrirani servisni paket FORTE 5,
besplatno redovno servisno održavanje, 5 godina
ili 100.000 km (koji uvjet se prije ispuni)

Dodatna oprema:
988      Metalik boja
B03     ECO start stop funkcija
B16     Dvije vidljive izduvne cijevi
B51     TIREFIT set
B59     DYNAMIC SELECT
P29     AMG Line Interieur
           U26   AMG prostirači
           287    Sklopivi nasloni zadnih sjedala
           739    Ukrasni detalji aluminijum
           876    Paket unutarnjeg osvijetljenja
P31     AMG Line Exterieur
           5U4   Dijamant gril
           677   AGILITY CONTROL podvozje, selektivno prigušenje udara
           772   AMG STYLING
           782   AMG kotači od lakog metala, 5 krakova dizajn, 18"
P49     Paket ogledala
           249  Automatsko zatamnjenje unutarnjeg i vozačevog ogledala
           500  Vanjska ogledala električno sklopiva
           611  Osvijetljenje okoline u vanjskim ogledalima
R01     Ljetne gume
U09     Instrument tabla i gornji dio obloge vrata ARTICO koža
U60     Aktivni poklopaca motora, zaštita pješaka
213     Direktno upravljanje  
235     Aktivni park asistent, PARKTRONIC
258    COLLLISION PREVENTION ASSIST PLUS
301     Paket za pušača
345     Kišni senzor
355     Priprema za Garmin MAP PILOT
357     Garmin MAP PILOT
427     7G TRONIC PLUS automatski mjenjač
440     TEMPOMAT
448     Touchpad
475     RDK kontrola pritiska u gumama
522     Audio 20 CD
579     THERMATIC automatski klima uređaj, 1 Zona
632     LED SVIJETLA
840     Zatamnjena bočna stražnja i stražnje staklo
873     Grijanje prednjih sjedala
893     KEYLESS GO start funkcija
927     EU6 Standard 

______________________

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward