TEST: Kia Sorento 2.2 CRDi EX Exclusive

Novi Sorento. Hmmmm, novi, ... u stvari šta je to novi model nekog automobila? Da li je to model koji dobije nove motore, ili model sa malo izmjena oplata koje nazivamo jednim imenom - karoserija?? Ili malo izmjene odbojnika, svjetlosnih sklopva naprijed i pozadi, malo drugačije lajsne, druga boja kazaljke tahometra ili pozadine na displeju?

Nijedno od toga!

Novi model je, ili bi trebao biti, nova konstrukcija automobila, jer jedino sa time imamo potpuno nove osobine vozila kao tijela, cjeline, predmeta. Evo, jedna od tih osobina je i, na primjer, uvijanje po uzdužnoj osi vozila, koja sila, ili moment, treba da bi se konstrukcija uvila za neki određeni ugao (konkretno, ugao od jednog stepena). Eto jedna osobina. A zašto nije sa novim motorom? Pa motori su svakako izmjenjivi, dakle motori mogu biti od prethodnika, od drugog brenda čak, a i na samoj ponudi nudi se automobil i više opcija kada su motori u pitanju i onda kupac bira jedan od ponuđenih motora.

Je li vam kuća nova ukoliko je ofarbate u drugu boju ili samo promijenite krov? Nije! I pisao sam nekoliko puta da neki modeli koji su nazivani novom generacijom to u stvari nisu. To su te gore nabrojane stvari, izmjena "krova", "cipela" "cvika", malo karikiram. Ili redizajn unutrašnjosti. Ne, to nije to.

Novi Sorento je jedan klasičan primjer novog modela neke generacije.


Uporedite li bilo šta sa prethodnom generacijom, vidjet ćete da se radi o potpuno novom vozilu. A ono što je naslijedio od prethodnika, to su motori.  A to je sve samo ne loše, jer, evo konkretno, motor koji je bio u testnom automobilu pokazao se, u prethodniku, kao, pojednostavit ću - nekvarljiv!!

Automobil je potpuno promijenio i oblik i kostur, zadržavajući par detalja, mislim samo na ono što ga je vizuelno izdvajalo i činilo prepoznatljivim na vizuelne sličnosti, a po kojima ćete znati da se radi o najvećem SUV vozilu koje pravi KIA trenutno. Doduše, sad može se Kia ljutiti i na moje pisanje, ne znam kako će gledati na sljedeće što ću napisati, no ne mogu u Bosni i Hercegovini očekivati spektakularnu prodaju ovog automobila. Jednostavan razlog je mentalitet na ovim prostorima, i brendovi na koje se naviklo, bez želje za upoznavanjem drugih. Srećom po Kiu ima izuzetaka, i to sve više i više. 

Dakle Sorento, njegova treća generacija porastao je u svim smjerovima. Osjeti se to kada se sjedne za volan, pored izgleda izmijenjena je i unutrašnjost. Potpuno! Model koji sam vozio opremljen je 2.2 litarskim CRDi motorom najveće snage 200 KS, a imao je i najbolji paket opreme sa još nekim dodacima. I sve je to super! Puno je toga, a evo iz kataloga da kopiram: 

PAKET OPREME – EX LIMITED (dodatno na EX Urban): Navigacioni sistem, sjedišta obložena kožom, električno pokretanje vozačevog sjedišta u 8 smjerova, PAKET OPREME – EX EXCLUSIVE (dodatno na EX Limited): SIGURNOST: prednji brisači sa grijačem za odmrzavanje vjetrobranskog stakla, Xenon svjetla sa automatskim podešavanjem po visini, pranjem i funkcijom Follow me home prilikom zaključavanja vozila, automatsko podešavanje podvozja, aktivni sistem za zadržavanje u voznoj traci (Lane Keeping Assist System), kamere za nadzor okoline vozila 360, senzor za nadzor mrtvog ugla sa prikazom u retrovizoru, INFINITY Sound System, električno podesivo vozačevo sjedište sa memorijom, grijanjem/hlađenjem i potporom u lumbalnom dijelu, grijanje/hlađenje i podešavanje suvozačevog sjedišta u 8 smjerova, dodatno grijanje u drugom redu sjedišta, džepovi na leđnom dijelu vozačevog i suvozačevog sjedišta, nasloni za glavu podesivi po visini, potpuno sklopiva zadnja klupa djeljiva u odnosu 60:40, Supervision - mjerni instrumenti sa putnim računarom i 7'' TFT LCD ekranom u boji, Smart parking assist system – sistem pomoći pri parkiranju, Smart Key & Button Start - sistem pokretanja vozila bez ključa, GPS navigacioni sistem sa 8'' displejom osjetljivim na dodir i kartama evropskih država, sportske aluminijske papučice, panoramski krov (prednji dio električno pokretan sa zaštitom protiv uklještenja), električna parking kočnica, električno/automatsko otvaranje i zatvaranje prtljažnih vrata, mreža za teret u prtljažnom prostornom prostor, 19'' aluminijski naplaci sa pneumatikama 235/55 R19, zaštita podvozja, solarno vjetrobransko staklo, LED zadnja svjetla.  

U odnosu na stari, odmah se primijeti i jedan detalj na karoseriji, a u stvari i u odnosu na druge brendove, detalj koji će malo kome ostati neupadljiv, a to je da vrata idu skroz do dna pragova. Zanimljivo rješenje. Zašto? Ovo je jako jako korisno rješenje ... ako imate djecu ili ste niski rastom. Znate kako ono djeca kad izlaze iz auta, samo se sklizaju sa zadnjeg sjedišta kao niz tobogan, pri tome obrišu i onaj dio praga ispod vrata koji je obično prljav. Ovdje toga nema, sve ostane čisto, a djeca se iskipaju na rođendan urednih pantalica, štrampica, šta već nose. Pored toga, vizuelno su neobična, veća, i lijepo se uklapaju u kompletnu figuru sa strane. Nadam se da će Kia zadržati ovo rješenje i na drugim budućim najvećim modelima.  

Nakon sjedanja za volan, osjećam se kao u nečijem dnevnom boravku kod nekoga, skoro da se okrećem da tražim kokice ili fildžan. Sve je to uredno, iskorišten je prostor, a testni automobil je imao automatski mjenjač, a njemu sam se obradovao kao malo dijete. Ručica mjenjača ima onaj T oblik, kakvu sam i ne tako davno gledao u automobilima sa automatskim mjenjačima, jako rijetkim na našim prostorima.


Sjedišta su bila sa oblogama od kože, prošarana sitnim rupicama. U ovom slučaju one služe i da se omogući funkcionalnost hlađenja sjedišta (mogućnost trostepenog hlađenja imaju dva prednja sjedišta). Sjedišta su komotna, bočna podrška nije takva da se osjeti nametljivom, kao na primjer kod Peugeota. Ono koje sam ja najviše koristio - vozačko, podešava se u svim pravcima i to električnim putem. Slično je kod suvozačkog, s tim da suvozačko za razliku od vozačkog nema podršku za lumbalni dio leđa. Sjedeća površina je zaista komotna i volim, kao i većina drugih, kada je sjedeća površina, onako, podignutija od poda, a to je dijelom razlog zašto većina ljudi vole SUV vozila. Nekako je zanimljivo da ima manje od polovine njih kupuje SUV radi mogućnosti vožnje van asfalta. Kakav je kvalitet materijala na sjedištima, ili  materijala na .... često se ova pitanja postavljaju ljudima kojima je posao ili zabava da na bilo kakav način komentarišu automobile. A ko to može da zna? Jedino oni koji su radili na razvijanju automobila, ili da nađete neki srodni automobil od istog proizvođača koji je korišten duže vremena i uporedite, a i to ne mora da znači ništa! Na poslu, ne ovome, nego na poslu od kojeg živim, imamo jedan Sportage, star 3-4 godine, prevalio 115.000 kilometara. Unutra je još uvijek praktično kao nov! A ima tu toga i kako ko, šta pazi ili čuva, jer hajvanu možete sad dati nov traktor, on će ga uništiti u 35 dana, a nekom drugom će trajati 35 godina. Niko vam tu ne može dati odgovor kvalitetno ili ne, ali da li je obrada takva ili tako izgleda, e to je druga stvar. Sve je uklopljeno lijepo. Materijal od kojeg je sačinjena prednja konzola imitira kožu i šavove, ... nešto kao Samsungov mobitel Note na zadnjoj površini, i iako to može vjerodostojno da izgleda, "fake" je "fake", moglo je sve ovo lijepo biti i bez ovog detalja. No ovo je već moj lični ukus, a on teško da može biti relevantan. Ipak, treba biti realan, u Kiji jesu, nisu nerealni,  i oni ne pretenduju da se postave u ravan sa Mercedesom, Audijem ili BMW-om. Bar kada je u pitanju luksuz i materijali. Ali isto tako ne žele to biti ni kada je u pitanju cijena.

Bar ne još!

U Kiji pokušavaju ponuditi više korisnih stvari po manjoj cijeni, više prostora, jednostavnije i/ili jeftinije održavanje, a Sorento ima zaista dosta toga. A šta izdvajam od opreme koju je imao ovaj automobil? Mogao bih dosta toga, poput Dynamax pogona na sve točkove.  Izdvojit ću ono sa čime se prvi put uživo susrećem, a to je algoritam koji spaja sliku sa četiri kamere oko vozila na način da na ekranu (osam inčni) imate prikaz koji simulira pogled na automobil iz zraka ... kao da je iznad automobila dron sa kamerom koji odašilje sliku u automobil. Spajanje svih prikaza je savršeno, što možete vidjeti i na video snimku negdje ispod ovoga. S obzirom na dimenzije, i preglednost koja je takva kakva je, ovo je izuzetno korisna stvar. A ovo još nisu u stanju ponuditi svi proizvođači automobila.

Naprijed je sve na svojem mjestu, A mrzim i uvijek ću mrziti svaku komandu koju moram tražiti očima  da bih je koristio. Kod Sorenta, i kod mnogih drugih to su dugmići gdje neko stavlja i prekidač za paljenje svjetla, a to je ono lijevo od volana, ispod odvora za zrak. Što se mene tiče tu može biti prekidač za svjetla, i to je to. On se može napamet koristiti, ali nabacati ih još nekoliko, pa onda se saginjati i gledati koje pogoditi, nije mi baš logično. Pogotovo ako već ima mjesta i negdje drugo za ove prekidače. Srećom to su oni što se ne koriste često, ali ovu logiku ne razumijem, a pošto praktično svaki proizvođač ovo forsira, opet ispade da je nešto do mene, a da je većini ovakav raspored OK.

Inače, navikavanje na komande nije potrebno. Nakon jednog korištenja, otprilike se zna gdje je šta. Komande klime su odvojene (pohvaljujem), i baš su ih raskomotili po cijelom stubu prednje konzole, a radio uređajem upravlja se jednostavno i na komandama na ekranu ili oko ekrana, ali i sa volana. Volim Kijin raspored na volanu, a volim i kada ima onaj točkić kojim se upravlja jačinom zvuka audio uređaja! Kako rekoh klima ima zaista "gabaritno opširne" komande, dvozonska je, i impresivno funkcioniše. Oni na zadnjoj klupi pored strujanja zraka sa poda imaju i između naslona prednjih sjedišta i dva dodatna otvora. Imaju i zavjesice na prozorima da se zaštite od sunca. Na "plafonu" smo imali stakleni krov, debeo skoro 10 milimetara, (automobil nije blindiran), a otvara se od polovine kao šiber, komotan šiber, dok je sa donje strane platno koje se navlači električnim putem i zatvori površinu koliku želimo. Lijepo!

Ne spomenuh instrument tablu! To je klasičan Kijin raspored, a centralni dio nije mehanički, radi se o ekranu, i lijepo se vidi i po najjačem suncu. Pregledno je što je najbitnije, no komande putnog računara su izmijenili, i isto se relativno brzo navikne na sve prikaze. Sada je tu i pokazivač pritiska u pneumaticima.


Prostora na zadnjoj klupi ne nedostaje, na kraju krajeva radi se o ogromnom automobilu i to je jedan od glavnih audta ovog modela! Pored prostora naprijed, koji je kako rekoh gore, kao da sam u dnevnoj sobi, prostora pozadi ima jako puno čemu doprinosi ravn pod. Nema dakle onog tunela po sredini vozila, pa i tri odrasle osobe mogu sjediti komotno. Zadnja sjedišta se pomjeraju naprijed-nazad, a podesiv je i naslon. Ovim djeca dobijaju novi stepen slobode u automobilu. Pa i prtljažnik dobije nešto veću upotrebljivost. Možda ništa spekatakularno, ali znate ono kad nedostaje jedan ili dva centimetra! Ne mogu sva tri sjedišta imati zasebno pomjeranje naprijed-nazad pa se ono izvodi na način kako je podijeljena i zadnja klupa: 60:40 posto. Iako u vratima postoje pretinci, i oni namjenski za osvježavajuća pića, Kia ih je poduplala i sa onim naslonom za laktove koji se izvlači iz sredine naslona zadnje klupe i predstavlja dio koji odvaja sjedišta pozadi na dvije zasebne cjeline. Osvjetljenje unutar kabine je LED tehnologije pa i onaj naprijed i oni nazad mogu da ubijaju dosadu čitanjem u ugodnom ambijentu. 

Prtljažnik? Dok mjerenja kapaciteta kod nekih iniciraju nastajanje velikog upitnika iznad glave sa pitanjem "Gdje su ti litri?", kod Kije mjerenja pokazuju drugačije. Kijine tvrdnje u katalogu se razlikuju od mjerenja. U ovom slučaju tvrdnja o 605 litara prtljažnika, do pokrova prtljažnog prostora pada u vodu. Ima ga više! Pretinci ispod poda su ogromni! Ukupno ih ima toliko da se može odložiti više od 100 kubnih decimetara stvari, i to po odjeljcima (njih 6), bez nabacivanja. Uključujući njih, sa prostorom iznad, prtljažnik je puno bliži broju od 700 litara!! A ovi pretinci u podu, ma oni su ektremno korisno rješenje. A to ja znam jer u svojem vozilu ovo nemam, pa je gomila “neophodnih” sitnica podijeljena po paketićima u prtljažniku. Prtljažnik je veći i od onog u Discovery modelu Land Rovera! Upotrebljivost prtljažnika zavisi i od oblika, a on je ovdje onakav kakav treba biti (pogledati fotografije).


Prtljažnik ima i  pametno otvaranje, primaknete se sa ključem u džepu i vrata se otvaraju. Dakle ruke pune stvari, ne morate mahati nogama ispod automobila kao da tjerate kokoš ili mačku, a vrata se otvore. Nakon preklapanja sjedišta imate ogroman prostor i ravan pod. Ekstra upotrebljivo!

A bit ću i konkretan. Kia Sorento ili Hyundai Santa Fe? Kao jedini pravi konkurent Sorentu imamo Hyundaijev ekivalent koji se zove Santa Fe. Privlačan je spolja, no evo, iako su tu negdje, ipak ima manji prtljažnik od Sorenta. Ne vjerujem da je nevažna ta stavka kada je u pitanju kupovina ovolikog SUV-a. Pored toga, mogu reći da je Sorento unutra kvalitetnije urađen, i to tako i izgleda. Potrošnja? Dok ćete kod Hyundaija Santa Fe naći na službenoj stranici da je kombinovana potrošnja manja od one po otvorenom, što je budalaština, ono što je uporedljivo jest potrošnja u gradu, gdje Sorento ima deklarisanih 7,7 u odnosu na 8,8 Santa Fe modela u istim uslovima. Ovo ja ne lupam iz glave, jest identičan motor, no ovo ćete naći na službenim stranicama Hyundaija u BiH. Takođe Santa Fe ima manji rezervoar ... kako god, Sorento je bolji izbor.

Ponašanje na cesti je uobičajno za jedan SUV. Možda, ma ne možda, sigurno će se malo više nageti na suhoj cesti, a na mokroj će se i otklizati ... ako su loši pneumatici, jer ipak masa od cca 2 tone nije mala. U konkretnom slučaju, to što sam primijetio otklizavanje i znam da je do pneumatika, je zato jer sam isti automobil vozio i sa boljim pneumaticima i sve je bilo OK. A spomenuto otklizavanje je bilo ravnomjerno, i nije to ništa strašno, samo treba znati granicu i sve OK. Uvijek je lijepo poznavati obuću na svom automobilu.

Pogon je AWD, dakle pogon je na sve točkove, i to onaj njihov (Kijin) Dynamax koji Kia koristi kod svojih vozila. Karakteriše ga to što, izrazit ću se malo bukvalnije, dozira snagu po pojedinom točku, da ne filozofiram ja, evo video koji ipisuje kako radi ovaj sistem:

 

Automobil ima i  zaključavanje centralnog diferencijala, što može biti korisno kod vožnje van asfalta ako je jedan od parova točkova, prednji ili zadnji, na klizavoj podlozi ili može naići na nju, a ne želimo da se to manifestuje usporavanjem ili zaustavljanjem vozila dok Dynamax ne preuzme stvar na sebe. Bog zna šta se treba desiti da bi nam zatrebao!

Bilo je off-road vožnje, hmmm off-road. Bila je to vožnja i van asfalta, ali i malo van makadama no ipak po relativno normalnijem i ravnijem terenu, ali i po blatu i po pijesku i ... a ta blokada nije trebala niti jednom. Ipak klirens od 180 mm opet govori da Kija ovo nije zamislila kao vrhunsko off-road vozilo.
Izolacija od buke je sjajna, nigdje nisam prelazio 170 .... pardon, 130 km/h ;), a pri toj brzini se u kabini može pričati potpuno normalno bez dizanja glasa, a i sasvim ugodno se osjeća, automobil je kao zalijepljen za cestu, ... ali na autoputu. Ipak takva zvučna izolacija, ali i aerodinamika se ne očekuje od jednov SUV vozila ovih dimenzija.

Motor od 200 konja je sasvim dovoljan, i to do te mjere da na našim magistralnim putevima omogućava preticanje svih koji usporavaju saobraćaj, i onih koji uspravaju samo nas, i to bez napora, brzo, lagano, bez nervoze, pa čak i ako je odabran režim vožnje ECO. Taj režim, pretpostavljate daje akcenat na štednju, ne performanse.

Prosječna potrošnja na testu je bila 9,4 litra. Kada se radilo o otvorenoj cesti, uz 20-ak posto vožnje po autoputu, i ne praveći kolone, niti dopuštajući da me bilo ko zadrži iza sebe, potrošnja je bila oko 7,2 litra na 100 pređenih kilometara. Za ovakvu snagu to je ok. Skroz ok! Znači li šta kojem prosječnom korisniku da kažem da je motor najživahniji od 2 do 3 ili 3,5 hiljade obrtaja? Živahniji je od Nissan X-Trail modela. Ne treba biti ekspert da se to primijeti.

Najveći adut ovog automobila jeste prostranost! Iza toga uz ovakav motor, teško da će vas iko ometati na putu. Ovim ne sugerišem da izigravate "Fast and Furious" scene na cestama, no na ovakvim cwstama zaista trebamo jake motore. Tamo gdje se imate 2, 3, 5 traka u jednom smjeru može vas sve pokretati, skoro pa i pedalanje. Čak i da heftu pretičete nekoga sve OK, jer ne bojite se da će vas iz suprotnog smjera spucati kamion, brza pošta, … bilo ko. Kod preticanja ima onaj momenat čekajući kick-down, dakle ona uobičajna pauza, ali vremenom se naviknemo pa ga uvedemo u kalkulaciju ubuduće i sve to funkcioniše savršeno. Stvarno, niti jedan jedini momenat nisam poželio, tačnije nisam smatrao da mi nedostaje više snage. Volan nije direktan kako bi volio neko, možda neko ko želi ovo da vozi kao da je na WRC-u. Zato i nije takav, kao ni ogibljenje. Ono je mekše, kako napisah gore, od onog koje bi neko možda očekivao, no sve je to podređeno udobnosti. U prilog ovoj činjenici ide i to da se vibracije, bilo kakve, osjete tek ako je gas do daske. I to mi daje za pravo da vjerujem da su se u Kiji kod stvaranja ovog vozila vodili udobnošću! Comfort first, definitivno su to imali na umu!


(umjesto svlačionice)

U odnosu na stariji je i pregledniji zahvaljujući velikim staklenim površinama, tanjim stubovima, i to je tako i da nema opcije “kamere za 360 stepeni”. Inače kameru pozadi nema samo osnovni paket. A ako je za duže rute i namijenjen da bude krstarica, onda se traži i kvalitetan zvuk iz audo sistema. I ima ga, Infinity sistem sa 10 zvučnika.

Za sigurnost se brine 6 zračnih jastuka, sigurnosni element je i Sistem za pomoć kod vožnje prikolice, a može ovaj sa automatskim mjenjačem povući i prikolicu od 2.500 kg. I ona lampica na bočnim retrovizorima koja se pali i upozorava zvučnim signalom kada se objekat koji se kreće nalazi u tzv. mrtvom uglu, je takođe korisna stvar. Jako korisna! Sigurnost od lopova je alarm i imobilizer, no srećom Kia nije atraktivna lopovima u ovom dijelu Evrope.

Ovakvo vozilo treba onima koji će putovati na duže rute, oni koji voze lokalno ali većinu vremena provode za volanom, oni koji žele puno prostora, oni koji imaju brojniju porodicu, oni koji treba da povuku plovilo do mora ili jezera, ... uglavnom uhvatili ste poentu. I za kraj, i stojim iza ovoga, ovo je najkvalitetnije urađen automobil iz Kie do sada! U tekstu se ne može sve napomenuti, neke stvari se i pomalo zaborave, ali video i fotografije možda nešto nadoknade, a svakako posjetitie i službenu prezentaciju modela na http://www.kia.ba/sorento_ministranica/ !

Nedžad Grebović, dipl.ing.SLUŽBENO: http://www.kia.ba/f223d5afc2052e89d

Cijena: 104.990 KM
Garancija: 7 godina ili 150.000 pređenih kilometara


POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward