TEST: Volvo XC60 D5 AWD R-Design

Volvo, prvi put na testu, i to u meni najomiljenijem paketu: R-Design. Nije najbolji kao paket, jer na vrhu je Ocean Race ali ipak, postoji i oprema i kod R-Design paketa koja se doplaćuje, a kada gledam ovaj model, jednostavno ne vidim da Ocean Race ima išta više sem plave boje i natpisa Ocean Race. Za više detalja, službeno mjesto nađete klikom OVDJE

Sam oblik ovog XC60 je ipak dva koraka ispred prethodnika, koliko god da su slični. A prethodnici .... koliko god volio Volvo, koliko zbog onoga što se zove švedski čelik, toliko i zbog onog kockastog izgleda, prethodni XC60 i XC90 mi se nisu sviđali. Bili su mi antipatični, dosadni, monotni, drugačiji da, originalni da, a originalan se može biti i na naopak način! Nisu imali niti one oštre ivice poput modela 760, ali niti zaobljenja koja bi se mogla zvati atraktivnim!

Hajde da napravimo pauzu ovdje, jer spomenuh gore negdje izraz "švedski čelik"! Šta je to švedski čelik? Da li je to nekakva izmišljotina? Ima nekakvo konkretno uporište ovakav izraz?

Da, ima. Ima ih više, to je nekakv splet okolnosti koji je doveo do ovog izraza, i nije bezveze. Šveđani vole domaće proizvode, a onda i Skandinavija nije regija gdje razmišljaju na način "nek komšiji crkne krava", pa preferiraju ipak svoje. Švedska ima jedne od najkvalitetnijih ruda željeza na planeti (uz Japance prave najbolji čelik). A radi ograničenih količina uglja, koji je do prije dvije-tri decenije bio jedan od energenata za proizvodnju dovoljno jeftinog čelika, nisu htjeli da tu svoju odličnu rudu troše na pravljenje, uslovno, lošijih čelika i to koristeći uvozni ugalj! Pravili su samo čelike odličnog kvaliteta. I to nije sve, imali su fantastičnu kontrolu kvaliteta! I Volvo je koristio baš te čelike. No ovo nije sve, jer njihove rude željeza, tako kvalitetne, imaju i neke primjese drugih metala u sebi, da ih ne opisujem posebno (V, Mn, Cu, Zn, Rb, Sr, Mo, Cd, Sb, Ba, Ce, Tl, B, Th,...), a evo kako na čelik utiče, recimo, Mangan. Prisutan u manjim količinama povećava otpornost čelika na udarna opterećenja. Mogao bih sada pisati i o uticaju drugih elemenata, crtati Fe-Fe3C dijagram, no nije ovo mjesto zato. Suština je da termin "Švedski čelik" nije tek mlaćenje prazne slame! Ovo se ne uči na žurnalistici! 

Pogled sa boka otkriva onaj, nekada prozvan tako i kao termin bio uobičajen u automobilskim magazinima - klinasti oblik. Kao da je osnova automobila nageta naprijed, a iz te cjeline izrasta gornji dio putničkog prostora. Djeluje prirodno, agresivno, i to je ono što je jedna od prepoznatljivih karakteristika dizajna Volvo automobila. Prethodnom XC60 je nedostalo to nešto, završno, a dijelom i jer je imao i previše ravno čelo automobila. Ovaj svježi izgled je daleko ljepši, izgled je prepoznatljiv kao XC60, i, iako oštrih ivica nema , ipak je klinasti oblik tu, i jasno se da naslutiti da se radi o Volvu. Zaokružen dizajnerski rad, bez nedorađenih elemenata. Skrećemo pažnju na još jedan detalj koji je karakterističan za Volvo, a pored ove klinaste figure (pogledajte i kako se donja linija ispod staklenih površina s boka penje kako se ide ka zadnjem kraju vozila), to su zadnja svjetla, kao da su gabaritna :) , a njihov dizajn je zadržao prepoznatljivost koja je uspostavljena modelom iz 2008. godine.

Unutrašnjost je, jednom rječju - skandinavska. Nekako kao da svi oni pohađali tu neku istu školu. Kao da svi poštuju pravilo da sredina prednjeg panela treba biti ravna i okrenuta blago ka vozaču. Smjestiti tu sve komande. Sjedišta moraju biti najbolji dio unutrašnjosti, i ovdje ne mislim vizuelno, mada su ova i vizuelno atraktivna. Iza, u odnjem dijelu ispred vozača, ima sakrivena p olica za sitnice. Polica je skrivena za putnike, a pogled s boka otkriva njeno postojanje. Kod pomenute ravne plohe na sredini prednje konzole nema nikavih udubljenja po vertikali, razdvajanja po nekakvih nivoma, cjelinama, sastavnim elementima, jednostavno, sve je jedno! A kada je nešto jednostavno dovoljno ga je kvalitetno uraditi da bude i oku ugodno i da se uživa u posjedovanju, ali i korištenju istog. Ako je ergonomija zadovoljena. I uvijek dajem negativne komentare ako je na prednjoj konzoli kakav ekran, i ako je isti ispod otvora za ventilaciju (VW). Taj ekran je obično glavni isporučilac informacija ka vozaču (i radoznalim putnicima), a smjestiti ga na način koji najviše odvlači pogled sa ceste i prilagođavanje žarišne daljine oka na isti je jako jako nesigurno. U ovom slučaju isti je smješten iznad otvora za ventilaciju, što bi propisima trebalo staviti pod obavezno, pa se ne traži previše odvlačenja pažnje ako se treba baciti pogled na njega. Dalje, prednost je i to što su otvori za ventilaciju u tom dijelu ispod, a to blagotvorno djeluje na osobe koje su osjetljive na konstantno strujanje zraka u glavu, sinuse, oči...

I stvarno, jedan jedini sekund-sekund i pol skretanja pogleda može značiti prelazak 20,30 ili 40 metara puta, a to je dovoljno da na put istrči dijete za loptom, da hajvan otvori vrata na parking mjestima paralelnim sa trakom kojom se vozimo, da nekakva žena podignuta nosa, kao da ušmrkuje oblake, zakorači na cestu, misleći da je svak gleda, i eto belaja. Vozaču! Nabitno što nije kriv, kriv je jer ima savijest, jer treba živjeti sa tim. Ili današnje gomile srednjoškolaca, nesvjesne činjenice da su u javnom prostoru većinu vremena, da ima i automobila, semafora, svijeta, planete, kosmosa, u nekom svojem filmu, neopterećeni bilo kojom tematikom današnjih škola ... i eto belaja na kvadrat! Kod Volva su svjesni svega ovoga, i ne samo ovih nego i radikalnijih činjenica koje uključuju bicikliste, automobile ispred koji naglo koče, ili ne naglo, ili im ne rade ili se ne vide svjetla kočnica, e za to Volvo ima sistem koji registruje ove neke situacije i upozorava vozača. I ne samo to. City Safety paket uključuje postojanje radara (prednji dio vozila - iza maske), kamere, i lasera u gornjem dijelu vjetrobrana, a svi oni snimaju situaciju ispred vozila. Vozaču se signalizira zvučnim signalom na potencijalne opasnosti, ali i refleksijom crvenih dioda u vjetrobranu ispred volana (ima negdje fotka dole gdje su fotke detalja). Do brzine 30 km/h (a veća od 3,6 km/h) automobil je sposoban i sam zakočiti u slučaju neke opasnosti. Ako vozač ne reaguje na vrijeme sistem će jako aktivirati i kočnice. A sistem radi i preventivno, ako registruje situaciju koju algoritam ocijeni kao potencijalno opasnom, spreman je podesiti snagu kočenja, pa se i sam vozač može iznenaditi snagom kočenja. U slučaju da je razlika brzina vozila i vozila koje sistem smatra drugim sudionikom konflikta, manja od 15 km/h, u Volvu kažu da će sudar biti izbjegnut. Za razlike od 15 do 30 km/h akcenat je na smanjenju brzine koliko je to moguće da se smanje posljedice eventualnog sudara.

Dovoljno je da jednom spasi vozača kakve nezgode, neugode, nespavanja, pa da se svaki fening kojim je plaćen automobil u potpunosti isplati, i da se osjeća još i dužnk Volvu! 

A ima i jedna lampica kod bočnog retrovizora koja zasvijetli kada se sa strane nalazi objekat koji je možda u tzv. mrtvom uglu, pa ga ne vidimo. Isto odlična stvar. Skrene pažnju na sebe, pa iako ne vidimo nikoga svjesni smo da trebamo otkazati sve radnje koje bi ugrozile sudionike u saobraćaju!

Unutrašnjost, konkretno centralni dio prednje konzole, i instrument tabla, nekima će djelovati konfuzno, neprilkadno ...hmmmm ... na prvi pogled. I bio sam spreman na prepirku, svađu, jer sam se pripremio kritikovati ovo rješenje u pola teksta na najgore moguće načine. Pogledajte kakav test otprije, vidjet ćete kako to kritikovanje izgleda. I, na prvi pogled će, u stvari, SVIMA djelovati konfuzno. I meni je! A onda sam nakon preuzimanja automobila, nakon zagledanja toga dijela shvatio logiku raspodjele komandi koje su tu. Neću odmah biti 100 posto naviknut, no dan-dva bit će dovoljno da znam sve naći bez lutanja. Koristit će se uglavnom digmad po obodu, okrugle potenciometre okolo i ona što stilski tvore presjek sjedišta (preko dana izgledaju kao metal, navečer su osvijetljena). Dakle, razoružan sam, nema mjesta kritikama. No ja ne bih bio ja kada ne bih rekao da bih volio da ovo samo malo preslože u budućnosti. Ona četiri okrugla, nazovimo ih potenciometra, sa komandama u centru su odlična stvar, uzor za ergonomiju. Može se reći da je sve uzorno riješeno.


A instrument tabla ......, e i ovdje sam bio skeptik. Jer, to je u stvari TFT ekran, nisu to klasični analogni pokazivači. TFT ekran na mjestu gdje može svjetlo, tačnije Sunce, smetati ... I opet ništa. Nisam uspio kamerom uhvatiti položaj gdje bi refleksija svjetla vozaču smetala, naprotiv. Sve je savršeno vidljivo i uvijek. A instrument tabla se mijenja, u skladu sa time kojim režimom želimo voziti. Pa nekada desno imate ekonometar, a nekada pokazivač snage motora. Možda su mogli malo drugačije riješiti obrtomjer, no mjenjač je bio automatski, pa mi je, lično, potpuno svejedno i da ga nema nikako. Nisam imao niti palice iza volana za mijenjanje stepeni prenosa. Nećete vjerovati, no moram vas i nasmijati malo, identičan automobil je bio na testu kod još jednog medija ovdje. Napisali su da je ovo šeststepeni ručni mjenjač!! Nije, djeca iz prvog osnovne vide da je automatski, ima šest stepeni prenosa, a ima i ime Geartronic. Može biti i sa osam stepeni prenosa, ali on ne dolazi kod automobila sa D5 motorom (namijenjen je trenutno za T5, T6 i D4 motore).

neću trošiti previše prostora niti riječi o kvalitetu materijala i kako je sve to uklopljeno. Ipak je ovo Volvo koji košta šestocifren broj naših maraka (cca 117.000 KM)! Sjedišta su kožna, a nasloni za glavu si dizajna karakterističnog samo za Volvo. Unutrašnjost je bila crne boje i odlično izgleda. Sjedišta se pomjeraju električnim putem, položaji se mogu memorisati, a lumbalni dio se podešava i kod vozačkog i kod suvozačkog sjedišta. 

Gore na slici vidite da na ključu ima i dugme sa slovom "i". Kliknemo, i pojavi se lampica koja signalizira da li je automobil otklučan ili zaključan! Zanimljivo i korisno. Kad smo kod ovih sitnica, mislim da audiofili mogu dobiti i Harman-Kardon ozvučenje!

Ima tu dovoljno pretinaca, a onaj za čaše iza ručke mjenjača je naveće blago osvijetljen, što ga čini korisnijim. USB i 3,5 mm priključak su u pretincu između sjedišta. Možda malo nezgodan nagib USB-a ako se u taj dio stavlja nešto što bismo mogli zvati kabastim. No stvar se rješava kupovinom minijaturnog USB-a. I opet je nezgodno za mijenjanje u vožnji, ali ćemo naći pravdanje i za to: kupi se jedan, na njega pohrane svi audio snimci i nema potrebe za mijenjanjem.

Hajdemo malo i o tome kako se vozi. Automobil je zamišljen kao cestovni, dakle klasični off-road, iako se odlično ponaša u toj ulozi. Ali koliko je danas pravih terenaca? Vjerujte jako jako malo! Ovaj, ovakav, sa velikim točkovima, klirensom, jakom konstrukcijom, automatskim mjenjačem nema ništa protiv silaska sa asfalta. Ne kroz blato od pola metra gdje zapinju i oni sa traktorskom reputacijom, ali sve što nije ekstremno će podnijeti. Vožnja van asfalta je ugodna i udobna. Pogon na sve točkove prenosi na način da na prednje točkove ide 90 posto momenta. Po potrebi Haldex to mijenja do odnosa pola-pola (kada je gas do daske npr).
Sjedišta naprijed imaju bočne podupirače na leđima koji to baš i jesu, i trebaju, automobil se (ako se ne radi o aktivnoj šasiji, tako je u Volvu zovu, gdje se može birati tvrdoća ogibljenja sa pritiskom na dugmad na prednjem panelu, u donjem dijelu ispred mjenjača bi bila tri dugmića za odabir režima). U zavojima se osjeti naginjanje automobila, no pogon na sve točkove doprinosi da se jako teško automobil izbaci iz ravnoteže, a tada se i ovi bočni oslonci na naslonjačima pokažu u pravom smvjetlu! Jako dobro drži zavoje, a ima i jedan od najnaprednijih aktivnih sistema pomaganje u vožnji - DSTC (Dynamic Stability and Traction Control).

Tempomat da kontrolom udaljenosti je potpuna redefinicija tempomata kakvog poznajemo (vidi video). Naime, mi definišemo najveću brzinu, ali i udaljenost od vozila ispred nas, i automobil će ubrzavazi i usporavati prateći automobil ispred, ali ne prelazeći najveću (podešenu) brzinu. Divna stvar i za naše puteve. 

Motor ima pet cilindara, i sa povećanjem broje cilindara lakše je postići dinamičku izbalansiranost pokretnih masa u motoru, pa je po mojem skromnom mišljenju, svakako preporučljiviji odabir u odnosu na onaj sa četiri cilindra. Najveća snaga je 215 KS, dakle  112 KS po toni, jer je automobil težak nešto više od 1.900 kg.

Nećete vjerovati, ali par puta smo onako, javno, bili izloženi kritikama tipa "ma ko su oni, mjere nekakvu elastičnost". A i zašto od 60 do 80 km/h?

Koje su najčešće dopuštene brzine na našim putevima? I da li na autoputu treba neka posebna elastičnost motora kada imamo viška traku za preticanje? A zašto ikako mjerimo elastičnost?

Možda na ovo i ne treba odgovoriti, jer pitanja nisu baš bila formulisana kao pitanja, nego pametovanja, vjerujemo od nekog kvazinovinara koji bi trebao raditi u mjeriteljskom zavodu i mjeriti debljinu laka na željezničkim vagonima i potrošenost vagonskih točkova, i debljinu obloga na kočnicama. Svi koji su ikada u životu imali ikakvo iskustvo sa automobilom znaju da ta osobina govori možda i najviše o vrijednosti nekog pogona (motor+transmisija) kod automobila. I koliko je automobil sposoban na onom nekom kratkom ravnom dijelu prestići kamion, ili kakvog đuturuma za volanom ispred, a da izbjegne susret sa onima u suprotnoj traci. Upravo radi nje, radi elastičnosti, Forodov Focus 2 npr. sa 1.1 motorom može biti urađen kao Bentley, može imati kožu unutra, orahovo drvo, Harman-Kardon zvuk, 8G konekciju, posebno lakiranje u 100 slojeva po nanometar tvrdoće "E" po Rockwellu, sisteme .... ali radi elastičnosti bismo vas savjetovali da za isti date i fening! Njemu treba pista da prestigne kamion koji se kreće 60 km/h ako ste se kretali istom brzinom iz anjega, kolika treba i Airbasu A380 za slijetanje. Možda i duža! Elastičnost je važnija od većine drugih karakterstika, pogotovo kada živite u zemlji sa ovakvom konfiguracijom puteva i ovakvim terenom. Ti komentari su bili na jednom bh forumu, a pozadina je neko ko se bavi sličnim poslom. Ipak ovo nije magazin gdje automobilu damo ocjenu 5 od 10 i u nastavku napišemo odličan! 

Elastičnost je predstavljena na donjem video snimku, i da je za nijansu brži odaziv nakon pritiska na papučicu gasa, rezultat bi bio kao kod nekih hothatch automobila. I ovako je odlično. Pogotovo uzimajući u obzir ovu masu. Prosječna potrošnja na testu je bila 8,8 litara, a teško je ovaj automobil voziti da se uvijek malo jače ne stisne papučica gasa, uživa se tada i u G sili ali i brundanju motora. Moram reći, da je automobil opremljen najboljim svjetlima od svih koje sam ja vozio posljednjih 4-5 godina. Dual-Xenon nije nimalo jeftin kada se doplaćuje, no stvarno su fantastična! Automobil ima i kameru u zadnjem dijelu, a slika se prikazuje na ekranu na prednjoj konzoli i služi za vožnju unazad. Zakretanjem volana prilagođavaju se linije koje pokazuju pretpostavljenu putanju kretanja vozila. Volan je grijan, i vjerujte kada je zima, ovo je bolja opcija od grijanih sjedišta. A i sjedišta su grijana, dok ona pozadi imaju takođe svoje komande za grijanjanje. I otvore za ventilaciju u B-nosačima. Navigacija je, pa neću lagati, sa automobilom se nismod ugo družili, ali činila se odličnom. Ulice, uličice, i putevi koji su u stvari više kolotrag, mogu se naći na karti.

 

Automatski mjenjač je, po mojem ukusu jako poželjna opcija kod SUV vozila. Trebao bi biti "must have" za SUV i terenska vozila. Ovaj automatik ima šest brzina, kako smo gore rekli, a onaj sa osam, nije dostupan uz ovaj motor. Kada bi u Volvu napravili djelić sekunde brži odaziv nakon naglog pritiska na papučicu gasa, i odaziva motora, sve bi bilo jednostavno - savršeno!

Neću se složiti sa kolegama iz magazina van BiH koji kažu da je ovaj XC60 najbolji za autoput. Svaki autoput je dosadan, ubitačan, monoton, mislim vožnja po istom. Za autoput je ... sve! Sve može voziti 130 km/h i ne vidim šta su htjeli sa tim da kažu. Ovaj automobil je, po meni, najbolji upravo za svakodnevno korištenje. Na posao, sa posla, za poslovne ljude, pod uslovom da sjede naprijed, svakodnevno korištenje će im samo olakšati dan. I ne, ne želim da kažem da je samo za to, ima on i prtljažnik sa pola kubika prostora. I uredno je uređen prtljažnik sa zakačkama i pregradom koje olakšavaju da se stvari uredno slože u prtljažniku. Tu je i priključak za električnu energiju koji može isporučiti maksimalno 120 Watti snage, i trebalo bi biti dovoljno i za punjenje laptopa (uz adekvatan inverter). 

Šiber se pokreće električnim putem, a može se samo ukloniti platno da ostane neka simulacija panoramsnkog krova. Lijepo je vidjeti da šiberi još uvijek postoje, a ovaj nema nikakvu praktičnu funkciju, no svakako uljepšava kompletan ugođaj za volanom.

Kako god, R-design ima i podpakete, a ovaj na testu je bio Summum, dakle sve što se sa R-Design značkom može dobiti.

Mogu ja ovo uporediti i sa BMW-om X3, sa Audijem Q5, .... koji displej ima oštriju sliku, koji je automatik najbolji u vožnji, koji je uglađeniji, ..... no neću! Jednostavno, ovdje je u pitanju identitet i karakter. A cijenom je, koliko vidim, povoljniji od njemačke konkurencije! Jeste li ikada vidjeli ili pročitali da neki idiot u imalo boljem filmu, ili književnom djelu filmu vozi Volvo?

Niste! I nećete!

Ipak scenaristi/pisci su ljudi koji su i psiholozi i krcati činjenicama opšteg znana, i paze šta stavljaju u relaciju sa svojim likovima. Paze, i kada su automobili u pitanju. Svakom liku dodijele da vozi automobil u skladu sa njegovim karakterom (sem ako se radi o plaćenoj promociji nekih SF koncepata poput onog u "I, robot" filmu). Volvo može da vozi recimo pisac, ili čovjek koji je po svojim manirima pravi gospodin i ugledan član društva. Ili rjeđe, običan čovjek koji uživa u putu od kuće do posla i u društvu svoje familije, dakle, neko sa potpuno sređenim životom, ...., a slično je u stvarnosti. I to je ono radi čega ga neću uporediti sa onim što se naziva konkurencija. Pored konkurencije po dimenzijama i cijenom, postoje i neke oblasti gdje se dvije naizgled slične stvari ne mogu mjeriti niti ih je u redu upoređivati. I to je ono zbog čega ja lično volim SVE četverotočkaše iz Švedske! Iz istog razloga mrzim M-klasu!

Volvo je dio identiteta, i kao takvog ga treba prihvatiti, a XC60 je i klasičan i moderan i sa stilom i sportski, nenametljiv a primjetan! A to nije nimalo jednostavno postići i usput (iz)graditi imidž kakav ima brend VOLVO!

Nedžad Grebović


  

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward