TEST: Kia Rio 1.4 CVVT Style Plus

Nakon Peugeota 301 i Golfa 7 evo opet jedne Kie na testu! U jednom od prethodnih testova imali smo model sa 1,25 litarskim CVVT motorom, a iz samog naslova se vidi da je ovo nešto jača verzija. I sa boljom opremom. A u odnosu na onu prije, ova je na cesti bila pravi magnet za poglede. Ima tu nekih detalja koji zaista plijene pažnju! Kao prvo sam automobil je kompaktan, djeluje kao da je izrađen iz ...

... jednog komada, sa težnjom da se od njega napravi kakavo jednostavno i istovremeno privlačno vajarsko djelo. Velike plohe na karoseriji su razbijene, a Peter Schreyer, koji je najzaslužniji za preporod brenda Kia, je napravio odličan posao, pa sam Rio spada među, najviše tri najljepša automobila su segmentu. Skrećemo pažnju na proširenja blatobrana, koja daju dozu agresivnosti, pa na lomove na haubi, jedva vidljive, ali bar nisu plohe kao kod Fiata. A bilo kakav lom pravi daj element otpornijim na savijanja, ulupljivanja, ... dakle nije samo vuzelno (ne nužno) bolje. Onda tu je i ono zaobljenje sa strane, koje se povećava kako se ide ka zadnjem kraju vozila. Ako se posmatra od prednjeg dijela, automobil je skladan, lijep, sve na svojem mjestu i praktično je nemoguće zamijeniti ovaj model za model nekog drugog proizvođača. Rijetkima to danas uspije, mislimo na to kako napraviti jednostavan automobil, koji je ujedno lijep ali i originalan. Oni koji to neznaju pokušavaju sa eksperimentima na karoseriji. Peugeot 208 je jedan od takvih eksperimenata, doduše onaj kojeg smatramo uspjelim. Onda VW Polo kojeg smo do prije godinu dvije smatrali najboljim odabirom u svojem segmentu, još uvijek je do bola jednostavan i kao takav će biti jednako lijep/ružan i za 10 godina, baš kao naše registarske tablice.Pokušavamo izdvojiti i neki četvrti model .... novi Clio .. hm, možda, samo je ondje pretjerivanje sa nekim detaljima, prostor unutra je mogao biti bolje iskorišten, a da ne kažemo da zaista mrzim kada unutra jednako sm** miriše kao i Dacia. Dakle kada je dizajn u pitanju, prvo mjesto, u najgorem slučaju dijele tri automobila. Nešto objektivniji pogled bi ipak uz Rio stavio eventualno još jedan ili nijedan automobil na pobjedničko postolje.

Paket opreme testnog automobila je bio Style Plus, a šta on to podrazumijeva, kao i same tehničke podatke o vozilu, pogledajte u nastavku (potrebno je da imate .pdf preglednik, ako nemate instalirajte neki, ima ih dosta, besplatnih i odličnih).

Nećemo previše filozofirati o samom dizajnu. Nemamo potrebu prosipati demagogiju kako bismo popunili neki zadati prostor. U ovom slučaju, konkretno, jedini strah koji smo imali je bio strah od toga kako su uklopili četvora vrata za putnike. Ovo jer je model sa dvoja vrata nekako odavao utisak da bi se teško mogu uglaviti još dvoja, a da svi budu zadovoljni. Ipak "više je više", četovra su odlično ukomponovana u cjelinu, i sada će manje akrobacija imati i oni koji pristupaju na zadnja sjedišta.

Prednja svjetla su dosta masivna, a u sebi kriju i puno kvalitetnije rješenje od paljenja svjetla za maglu kada se volan zakrene za određeni ugao. Kod mnogih drugih, zakretanjem volana, pali se svjetlo za maglu na ono strani u koju s skreće. Hm, svjetlo za maglu samo po sebi nije zakrenuto u stranu, tako da je to, eto, što kažu "rješenje za nevolju". Ovo u Ria je kvalitetnije rješenje (video dole), a to je da se u samoj svjetlosnoj bateriji nekako na sredini izdvojio jedan mali reflektor koji je zakrenut u stranu, stavljena sijalica, i kod zakretanja volana se sijalica uključuje. Izuzetno korisno, i čovjek se zaista brzo navikne na ovo, eliminišući svaku pomisao da je to nepotrebni luksuz, ili šminka, koju je imao prije prvog konkretnog susreta na terenu sa ovim rješenjem. I zadnja svjetla svijetle na način da izgledaju kao da je materijal sam u stvari rasvjetno tijelo i da se nigdje ispod ne krije sijalica. Dizajn je takođe nešto što vizuelno djeluje jako atraktivno.


 


Unutrašnjost je skoro pa odlično odmjerena. Dizajn je, to smo već prije primijetili, takav da odaje utisak da se radi o većem automobilu. Dizajneri su ovo uspjeli dajući na širini centralnom dijelu prednje armaturne ploče, i to onom dijelu koji je, da se izrazimo, pred očima, tokom vožnje. I sve je uredno. Lično ne volim prejako osvjetljenje instrumenata naveče, a traženje potenciometra za smanjenje osvjetljenja je akrobacija, jer ga u Kiji uporno drže sa lijeve strane, u donjem i praktično nevidljivom kutku pogotovo dok nam pogled treba biti na cesti. Ovo bi stvarno trebali promijeniti. Ima veliki broj pretinaca, a sjedišta su više nego odlična. Sve ostale komande su na dohvat ruke, odlično raspoređene i odmah se privikne na njihov položaj. Kada spominjem pretince, da kažem da je lijepo od Kie što su površine na koje se predmeti u pretincima oslanjaju od gumenog materijala. Nije ih problem niti očistiti (video), što nekome može izgledati smiješno. Automobil treba biti mjesto koje je uredno i da budemo svjesni da dobar dio života provedemo u njemu. Koliko? Pa podijelite kilometražu sa sata automobila kojeg vozite, a koju ste vi prevalili sa prosječnom brzinom. Eto koliko sati, dana, mjeseci ste bili u samo jednoma utomobilu!
Volan je od kože, baš kao i ručica mjenjača. To je ono što svima preporučujemo kada kupuju automobil, bar to dvoje da bude koža. Volan je podesiv i po visini i po dubini i brzo se nađe odgovarajući položaj, pa čak i za one najvisočije (moja visina je 195 cm). 
Zanimljivo dizajniran audio uređaj, bar onaj vidljivi dio. Sa njegove desne strane je jedan manji pretinac, baš mali, dovoljan je za naočale ili mobitel. Gumirana podloga je nešto što je za očekivati i što je normalno, no nije tako. Neki drugi ne gumiraju dna pretinaca što je, pa ne znam, nikakav trošak. A ako se tu štedi, e onda ne trebaji ugrađivati ni sve sijalice. Ispod audio uređaja su komande klima uređaja, sa jako lijepim displejom, i do sada neviđenim rješenjem dugmića, tj. dugmadi. Ona nekako vire, recimo "konzolno" iz armature. Fantastično izgleda, fantastično je i na dodir i definitivno ubija bilo kakvu monotoniju prednje armature, tačnije njenog centralnog dijela. Mogli su ove dugmiće nabacati kao Renault, pa da zauzmu što manje prostora i da naprave konfuziju kod onoga kome treba kakva komanda, čak i dok stoji automobil.

Kod klime ne volimo onu opciju kruženja ponuđenim opcijama pritiskom na jedno dugme. Takvo je ovdje MODE je takvo da se kruži u opcijama odabira prolaza za upuhavanje zraka, pa ako promašimo željenu opciju moramo još nekoliko puta kliknuti da napravimo puni krug i dođemo na željeni odabir. Srećom svaka promjena odabranih otvora za upuhavanje na ekranu se ne prikazuje statično, nego trepće, pa oči i mozak drugačije (lakše i brže) percipiraju nastalu promjenu.
Ispod se nalazi USB priključak, dostupan bez problema i prepreka okolo koje bi smetale. A sa njegovih strana dva 12 Voltna priključka. Zašto dva? Kažu Amerikancima treba jedan za brijaći aparat, drugi za punjenje telefona. Evropljanima .... dovoljan jedan, no šta ako je pored i ljepša polovina koja treba dopuniti telefon. Jedan možda dovoljan, dva su "dovoljnija"! I na dnu ispred mjenjača je jedan pretinac, gumiran je, ali i udubljen kao da je namjenski pravljen za mobitel (vidjeti slike detalja unutra) kako ovaj ne bi u zavojima klizio lijevo i desno. Sitnice govore kolikos e računa vodilo o svemu.

Da ne zaboravimo, pogledajte na slikama lijevo od audio uređaja onu prazninu - komad plohe bez ikakvih komandi na njoj. Zanimljiva praznina. Kad sjedite na suvozačkom mjestu ili pozadi djeluje neiskorišteno. Ali kada sjedite na mjestu vozača onda obruč volana prelazi upravo u tom dijelu vidnog polja, pa vozač svakako tu ne bi ništa ni vidio i da ima. To je upravo radi šireg centralnog dijela prednje armature. A materijali? Rekli smo 100 puta, a reći ću i ja sada opet. Kvalitet materijala se procjenjuje nakon godina korištenja ili u laboratorijskim uslovima simuliranjem stvarnih uslova u pogledu vibracija, uticaja UV zraka i izmjena temperature. I glupo je nešto nazvati kvalitetnim ili nekvalitetnim bez ikakvog osnova. Možemo samo reći da li su ugodni, i, uslovno, udobni. Možda su ovdje mogli razbiti monotniju ubacujući neku drugu boju npr. za dio obloge na vratima, pa zašto ne i za djelić prednje armature. No sve u svemu, dobro je. Nema ništa od onog neugodnog osjećaja koji izazivaju loši materijali u automobilu. Znaju to oni koji su vozili Dacie. 

Na prošlom testu sa Riom koji je imao manje opreme i nešto manje moćniji motor, imali smo jednu vožnju od 7-8 sati, parktično u komadu poslije koje smo (i kolega) izašli iz automobila praktično kao da smo prevalili svega 10-ak kilometara ne pola hiljade. Treba li bolji način za procijeniti kakva su sjedišta?  

Zadnja klupa ... paaaa ima mjesta. Sad, nema teorije da tu udobno sjede neka imalo natprosječno visoka osoba, no ima mjesta. Pogledajte kako se snalazi osoba visoka 190 cm na video snimku. Prvo sjeda naprijed, namjesti sjedište, pa onda sjedne pozadi iza sjedišta koje je eto podešeno za osobu visine 190 cm. Ima li bolji pokazatelj od videa i slike? Ne, nije njemu udobno pozadi, daleko od toga. No da bi tolikim osobama bilo udobno na zadnjoj klupi, kupuju se automobili dužine 5 metara. 

U odnosu na posljednje generacije Volkswagen vozila, primijetit ćete da kod Ria na mjestu za noge onoga ko sjedi na sredini zadnje klupe ima mjesta. Nema onoga tunela koji to mjesto učini beskorisnim, kako je to, imamo dojam kod skoro svih novijih vozila VW koncerna. Pa Rapid je praktično četverosjed. Golf 7 takođe! Ne vjerujete? Svratite u najbliži salon.

Instrument tabla, prepoznatljivo Kia, posljednje generacije automobila. Akcenat je na brzinomjeru, s tim da se pokušava zadržati simetričnost, pa je sa lijeve strane obrtomjer, a sa desne strane mjerač količine goriva istih dimenzija kao obrtomjer, koji zato može upoznati vozača koliko je ostalo goriva sa preciznosti, skoro do u fildžan! Ispod brzinomjera je mali displej sa podacima koje isporučuje putni računar.

Volan, ili kako se inače komplikuje u nekim "stručnim" medijima - kolo upravljača (da se čovjek zavali od smijeha), je nekako, čini se, manjeg prečnika od većine automobila, i mislim da većina ovdje može učiti od Kie. Uzmite npr. Peugeot 208, tamo je volan, pa ne znam, manji ili kao na igraćoj konzoli za klince. Možda je stvar navike i takav. No ovaj u Kie, i inače u Kia automobila (nismo vozili Picanto, trenutnu generaciju i nemamo namjeru to raditi za test) je savršenog prečnika, i s oproštenjem na izrazu, savršene debljine obruča. To koje povratne informacije daje mehanizam preko njega, a tokom vožnje ... malo kasnije.

Prtljažnik! E sad nešto gdje stvarno ne razumijemo deklarisani podatak o 288 litara prtljažnog prostora. Najjednostavnijim mjerenjem dolazimo do podatka koji kaaže da prtljažnik ima preko 300 litara prostora, s tim da nismo uračunali prostor u podu ispod podnice, a koji je namijenjen za rezervni točak ili komplet za reparaciju točka u slučaju potrebe. Dakle, ima tu dosta preko 300 litara. Ovaj podatak nema u katalozima Kie. No ako ste zainteresovani, uzmite metar i mjerite. Zapreminu, onako otprilike, zaokružujući na nepovoljniju vrijednost sve mjere, može izračunati svako. Nemojte da bude lijeno onima koji kupuju automobil izmjeriti prtljažnik u svega što gledaju. Mi smo se tu svašta nagledali! Spominjao sam onaj prošli test. Samo slučajno sam završio na onom putu od pola hiljade kilometara, jer sam stvari koje sam ponio u svoj karavan, sasvim slučajno pokušao utrpati u Rio. I uspio! Dakle ovdje se radi o jako jako, jako upotrebljivom prtljažniku, uzimajući u obzir dimenzije vozila. A sada malo i o vožnji. Mali automobil, relativno mali benzinski motor kod kojeg crveno polje počinje na oko 6.500 obrtaja, a na par stotina manje isporučuje najveću snagu (80kW / 109KS), i to bi trebali biti dovoljno dobro da se oni koji vole da voze "razelektrišu" ili mentalno odmore. I sve to i jeste tako, ali upravljački mehanizam je urađen od strane inžinjera na način da nikako nisu imali u vidu da bi se automobil mogao i ovako voziti. Kao da su zamislili da će ga voziti kakva Korejka sa svih svih svojih 34 kilograma mase, pa je bit što lakše zakrenuti volan. Tu jednostavno, praktično, nema povratnih informacija dovoljno da bi se osjetio onaj užitak u vožnji kada kazaljci obrtomjera nedamo da ide ispod brojke 5 (ekvivalent za 5.000 obrtaja radilice motora u minuti). Nejasno nam je da u nekim drugim modelima imaju onaj dugmić kojim se šteluje tvrdoća volana, a ovdje ga nema! Sve u svemu, za neku regularnu vožnju, je regularan :), onako, automobil fino povuče, a mi smo elastičnost, koju inače mjerimo na način da ubrzamo sa 60 do 80 km/h, mjerili u drugom stepenu prenosa. Zašto u trećem? Hajdemo u drugom, dovoljno je da ne uđemo u crveno područje obrtaja! Rezultat: cca 2 sekunde. Ima i onih koji voze na način da dođu do 1.600 obrtaja pa prebace u naredni stepen prenosa iako su na uzbrdici od 10 posto, i onda se žale kako nema snage i ne vuče. Uz tu neku regularnu vožnju prosječna potrošnja je bila 6,7 litara na našem testu. Nije fascinantno ali je bolje nego kod mnogih drugih. Ali, ako nekome ovo nije OK, Bože moj, može odabrati dizel.

Vožnja se može posmatrati i drugačije. Benzinac je, pa nie problem imati odličnu zvučnu izolaciju, a Rio je ima. Pored toga ovjest jeste tih, ali se osjeti da su pneumatici nižeg profila, pa se neravnine sodljednije prenose na putnike i vozača. No bitno je da nije bučan, a niko nikoga ne tjera da kupuje opcionalno ovakve (atraktivne) felge i pneumatike niskog profila.

Treba jasno razlučiti da se benzinac ne vozi kao dizel i onda neko kaže "neće da vuče", a Bogami ni dizel se ne smije voziti kao benzinac. Niti može! Teško je ovdje dati neko mišljenje zajedničko za sve. Svi mi imamo svoje preferencije. Jedna od njih je meni ispunjena kada sam kod jedne kafane usput, koja djeluje kao one od prije rata sa najjednostavnijim stolica i stolovima, bez ugnjetavajuće muzike, parkirao automobil uz ogradu, sjeo 1 metar od njega sa druge strane ograde, naručio bosansku kahvu, i slušao pucketanje ispušnog sistema dok se hladi. Jedan od ćeifa koji ne mogu imati zamjenu.
I da, volio bih i ja da je u ovome i 1,6 litarski turbo ...., a da to dobijem valjda bih tražio koji decilitar više od zapremine motora. Uglavnom, oni koji se zanimaju za ovakav motor i automobil, najbolje je da sjednu i naprave krug.

Zaključak izvucite sami!

Nedžad Grebović


Uporedili smo najbolje pakete opreme kod Volkswagenovog modela Polo i Kia Rio modela i to možete pogledati ako kliknete OVDJE


Euro NCAP:

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward