• Styling
  • Nadkategorija: Sport & Rekreacija
  • Objava

Zanimljivosti o Ferrariju koje možda niste znali

A poslije priče o tome ko kupuje Rolls-Royce automobile, evo i nekih činjenica koje možda i niste znali, a tiču se ...

... Ferrarija. A Ferrari je za Italijane dio nacionalnog ponosa, ništa manje nego je to Venecija. Idemo redom:

Enzo Ferrari je jednom napravio automobil za trke sa dva motora
Prije nego je osnovao svoju kompaniju Enzo Ferrari je radio za Alfu Romeo, i to kao direktor odjela za trke. Godine 1935. izradio je model Alfa Romeo 16C Bimotore, a iz posljednje riječi vidite da se radilo o automobilu sa dva motora. Bio je to promašaj!


Ferrarijev logotip

Enzo Ferrari je posudio logotipo koji i danas gledamo na ovim automobilima sa aviona njihovog legendarnog pilota po imenu Francesco Baracca koji se proslavio u zračnim bitkama u prvom svjetskom ratu. Imao je 34 zračne bitke protiv pilota autro-ugarske monarhije. Majka legendarnog pilota je prezentirala propetog konja na žutoj pozadini Enzu koji ga je prihvatio kao logotip svoje firme, i to 1929. godine. A na italijanskom se propeti konjić kaže: Cavallino Rampante


Ferrarijevi pogoni su i bombardovani

I to ne jednom nego dva puta. Nakon preseljenja u Maranello, gdje su i danas, morali su biti u službi fašističkog režima. Kao odgovor, savezničke snage su bombardovale pogone u novembru 1944. i februaru 1945. godine.


Enzo Ferrari - neuobičajni stavovi

Ima tu i onih logičnih, poput onog da je konkurencija najbolji način da se postigne dobar rezultat na stazi. Ali ima i ovakvih:
- Aerodinamika je za one koji neznaju da naprave motor
- Mušterija nije uvijek u pravu
- Ja pravim automobile, ti traktore i drži se toga (ovo je rekao osnivaču Lamborghinija).


Zašto je Ferrari crven?

Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus je ono što danas znamo kao FIA, a u jednom momentu, prije 60ih godina prošlog vijeka, odredili su da svi automobili koji se takmiče moraju biti u boji koji predstavlja njihovu zemlju. Ferrari je zato dobio crvenu, - Rosso Corsa. I ne samo da je Ferrariju bila određena boja, nego i njemačkim Srebrenim strijelama, Britanci su dobili zelenu (Jaguar), Francuzi plavu ...


Enzo nije htio praviti sportske automobile

Enzo je svoju kompaniju smatrao firmom koja pravi automobile za trke, tek kasnije, u stvari više kao neki vid zadržavanja trkaćih automobila ili sjećanja na njih. Prvi model, iz 1940. bio je Tipo 815, i bio je striktno trkaći automobil. A prvi cestovni automobil je bio 125 S, kojeg su napravili 1947. godine. Pravljen je skromno i isto tako i prodavan. Nakon preuzimanja 50 posto dionica od strane Fiata (1969.) ovo se mijenja, i počinje značajna proizvodnja i prodaja. 


Lamborghini nastao kao inat Ferrariju

Jedna od rijetkih pozitivnih stvari koje donese inat. Ferruccio Lamborghini je osnivač brenda koji nosi njegovo prezime, a u startu su se bavili proizvodnjom traktora. Nezadovoljan kvačilom kod Ferrarija, požalio se Enzu da to trebaju bolje riješiti. Enzo, takav kakav jest, rekao mu je da se bavi traktorima i da ne filozofira o autima. Ovo je u Ferucciu (koji je čini se bio bolji kao osoba od Enza), koji je odlučio napraviti sportski automobil. Miura je na slici dole!


Ferrarijeva noć dugih noževa!!

Da, i ovo je bilo. Koliko arogantni trebate biti pa da otjerate najboljeg inžinjera, i to direktno konkurenciji? Radi se o čovjeku koji se zove Giotto Bizzarini čovjeku koji je vodio razvoj modela 250 GTO, može se reći - trenutno najlegendarnijeg automobila u historiji. Enzo je napravio reorganizaciju u kojoj nije bilo mjesta za Bizzarrinija i četiri druga inžinjera, i to 1961. godine. Čovjek je prešao u Lamborghini gdje je utemeljio arhitekturu (sa modelom Bizzarrini V12) koja se zadržala do okončanje proizvodnje Murcielaga, dakle od 1964. do 2010. godine


GT40 može svoj život zahvaliti Ferrariju

Godine 1963. Enzo i Hery Ford dogovorili su akviziciju po kojoj je kompanija trebala preći u vlasništvo Forda. Ali Enzo je odustao jer mu je rečeno da neće moći rukovoditi sportskim odjelom. Ustao je sa stola i napustio pregovore. Henry se naljutio i naložio je izradu automobila koji će pobijediti Ferrari na trkama, tačnije na 24 sata Le Mana. Tako je nastao Ford GT40 koji se pojavio 1964. godine i koji je dominirao Le Manom od 1966. do 1969. godine.

I danas se smatra jednim od najljepših automobila ikada napravljenim, i ja lično bih ga volio ispred kuće nego nov Aventador!


Najskuplji automobil na svijetu je trenutno Ferrari

Model 250 GTO je prodat u 2013. godini od strane advokata za patente Paula Pappalarda anonimnom kupcu za 52 miliona američkih dolara. Broj šasije mu je 5111GT. I drugi automobili ovog modela su prodavani za milionske iznose (26, 35 i 38 miliona dolara). 


Najplaćeniji vozač Ferrarija je Michael Schumacher

I ne samo Ferrarija, jer nakon odlaska Michaela Jordana sa parketa (1998.) Schumacher je postao najplaćeniji sportista u godinama 1999. i 2000. kada je inkasirao 108 miliona dolara. U to vrijeme je bio plaćeniji i od golfera Tiger Woodsa. Tiger je 2001. preuzeo primat najplaćenijeg i drži ga do dan danas. 


Ferrari je Ivanu Pavlu poklonio model Enzo

Model je pratila i pisana posveta od Luce di Montezemola. Model je prodat na aukciji za 1,1 milion dolara, a novac je doniran žrtvama cunamija u jugoistočnoj Aziji 2004. godine, a Ferrari je dobio vlasnika koji će se kvalitetno brinuti za njega. 

Ferrari je napravio svega 400 primjeraka ovog 660 konja jakoga utomobila.Ferrari u fabrici ima i mini-šumu

Ovo vjerovatno i zna većina vas koji su došli dovde u čitanju ovog članka. S obzirom na to koliko njihovi automobili emituju ugljen-dioksida željeli su da na neki način pokažu da ipak vole prirodu. Da nevole, ne bi pravili automobile koji stimulišu sve naše prirodne osjećaje, no to ekolozi nerazumiju. Trebalo bi ih smjestiti u pećine, bez ikakve tehnike, pa neka uživaju u svim blagodetima netaknute prirode. Ferrari se smatra kao kompanijom koja je jedna za najpoželjnijih za raditi, u cijelom svijetu, ne samo u Italiji. Unutar fabrike se nalaze stotine stabala koja se brinu i za osvježenje zraka u samim pogonima. U fabrici inače koriste priordni plin i električnu energiju iz solarnih panela!Model koji je kompletno rasprodat prije nego ga je iko vidio

Da, ima i to. Svih 499 primjeraka modela LaFerrari, čija je cijena 1,4 miliona dolara su kompletno prodati prije nego ga je iko vidio. Pokreće ga V12 sa 6,3 litra zapremine, a najveća snaga kojoma utomobil raspolaže je 950KS. Dovoljno da za oko 2,7 sekundi dosegne 100km/h iz mirovanja.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details